"Kavarna Rock Fest", ден първи - дългоочаквани срещи, готик легенди и... розово бельо

16 юли 2011, 13:42 ч. 1178 / 5 24
пред./следв.
Каварна за шеста поредна година защитава името си на рок столица на България и място за забавления и срещи с приятели и любими банди, като това лято се запази формата на фестивала от миналата година - на сцената на стадион "Калиакра" се изявяват групи с по-малко влияние върху масовата публика, но с верни фенски агитки и силни позиции в жанровете си. Първата вечер, 15 юли, бе отредена за дебюта на българска сцена на шведите от KATATONIA, дългоочакван особено след разочарованието на отменения миналия април концерт в София, както и за изявите на финландските пауър метъл герои SONATA ARCTICA и британските готик легенди PARADISE LOST. И макар стадионът да не се пръска по шевовете, на и около него цари познатата фестивална атмосфера и добро настроение. А и засега не сме чули за случай на прерязани вени ;)

   Начало на тазгодишния "Каварна рок фест" бе дадено в 18:05 пред събиращата се тълпа, която все още наброяваше едва няколко стотин. Откриващата банда - младите мело-дет метъли от Швейцария DREAMSHADE - бяха приятна изненада и много удачен избор за "разгрявка". Шестимата юнаци изскочиха на сцената и с много енергия и ентусиазъм забиха парчета от дебютния си албум "What Silence Hides". Вокалистът Iko Castelli не се спираше на едно място, скачаше върху колоните пред сцената и дори се покачи на решетките пред първите редове на публиката, под стреснатите погледи на охранителите. Въодушевлението, което струеше от него и колегите му неизбежно се пренесе върху феновете, които ръкопляскаха, куфееха и се забавляваха, а към края дори вече скандираха името на DREAMSHADE. Момчетата бяха изпратени с аплодисменти.

   Точно в 19:00 ч., под лъчите на клонящото към залез слънце, дебют пред българската публика направиха меланхолиците от KATATONIA. Jonas Renkse и компания започнаха едночасовия си сет с първата песен от последното си дългосвирещо издание "Night Is The New Day" - "Forsaker". Още от самото начало на концерта шведите демонстрираха отлично настроение и не пропуснаха на няколко пъти да го споделят с публиката. Колкото и клиширано да звучи репликата "Как сте България? Защото ние си изкарваме страхотно.", днес по всичко личеше, че момчетата са напълно искрени и се забавляват на сцената на "Kavarna Rock Fest 2011". След още една песен от актуалния си албум, шведите ни върнаха в 2006 г. с едно от любимите на феновете парчета - "My Twin". Голяма част от присъстващите на стадиона в Каварна очевидно бяха дошли да видят именно KATATONIA и подкрепяха Jonas с всички сили. Групата стоеше страхотно на сцената и демонстрира перфектен синхрон, а гласът на фронтмена й беше безупречен. От първостепенно значение за положителните впечатления бе и наистина прекрасният звук по време на сета на KATATONIA. Момчетата бяха заложили основно на по-нов материал в сетлиста си, но не липсваха и песни от по-старите албуми, като "Ghost Of The Sun" и "Sweet Nurse". Чухме и дуумаджийската "Nephilim", според доста хора неподходяща за изпълнения на живо със своя бавен ритъм. Съвсем в съответствие с настоящия месец, KATATONIA забиха и разчупената "July", където показаха страхотните си музикантски способности. За последна от сета си, момчетата бяха избрали още една песен от "The Great Cold Distance" - "Leaders". Очевидно доволни бурните аплодисменти, с които ги изпрати българската публика, KATATONIA раздадоха много перца и палки, направиха дълбок поклон и ни оставиха в ръцете на финландците SONATA ARCTICA.

   Снимки | Сетлист на KATATONIA:
01. Forsaker
02. Liberation
03. My Twin
04. The Longest Year
05. Ghost Of The Sun
06. For My Demons
06. I Break
08. Right into the Bliss
09. Sweet Nurse
10. Nephilim
11. July
12. Day And Then The Shade
13. Leaders





   Пауза за пренареждане, изпъстрена с подвиквания на фински, и в 20:30 под лъчите на залязващото слънце и цветните прожектори се изправиха SONATA ARCTICA - за втори път гости на Каварна след концерта им на 6 май 2008 г. на градския площад послучай празника на града. Групата даде ударно начало на представянето си с динамичния сингъл "Flag in the Ground" от последния си студиен албум "The Days of Grays" (2009), а вокалистът Tony Kakko без много усилия превърна публиката в гора от вдигнати ръце. Kakko бе като ураган на сцената, а клавиристът Henrik Klingenberg също не се задържаше много на мястото си, докато пръстите му играеха по клавира, който разнасяше в ръце.

   Сетлистът ни разходи из цялото творчество на пауър героите, като се започне (в обратен ред) от най-новото, мине се през "Unia" (2007), представен от "Paid in Full", от "Reckoning Night" (2004) чухме "Blinded No More", а "музиката за бельо", по време на която стойката на микрофона на басиста Marko Paasikoski бе украсена с цикламен сутиен, звуча от "Winterheart’s Guild" (2003) - това беше хитът "Victoria’s Secret". Чакахме, но не чухме някои по-стари и златни мелодии - "Wolf and Raven", "Kingdom for a Heart" или "Tallulah", изпълнени на концерта през май 2008 г. Но не липсваха песни, с които SONATA ARCTICA разпалиха емоциите на публиката - за любимата на много "Replica" Tony Kakko пя в един глас с хиляди гърла, а малко по-късно няколко шеговити "бе-е-е"-та, подхванати и повторени от феновете, поставиха началото на "Black Sheep" в която китаристът Elias Viljanen вплете и риф от "Master of Puppets" на METALLICA. Магията на пълната луна, вече срамежливо надничаща иззад дърветата вляво от сцената, завладя всички присъстващи с изпълнението на класиката "FullMoon", която бе и последната песен за вечерта, поднесена от финландския квинтет. Последна преди биса, разбира се, разцъфнал в... черно-бяло с "In Black and White". Накрая не ни бяха останали думи, дори без Tony Kakko да пее "Don’t Say a Word", а когато думите свършат, идва ред на... какво? "Имате ли нужда от още нещо?", извика вокалистът, а отговорът беше класическият завършек на сетовете на "арктическата соната" - глътка (или няколко) "Vodka".

   С обещание да се върнат отново - надяваме се този път и в София за самостоятелен концерт - SONATA ARCTICA се сбогуваха с феновете си след час и двадесет минути шоу. Ето и пълен сетлист на изявата им в рамките на първата вечер на "Каварна рок фест".

   Снимки
01. Intro
02. Flag In The Ground
03. Blinded No More
04. Juliet
05. Paid in Full
06. Last Drop Falls
07. Victoria’s Secret
08. Replica
09. The Last Amazing Grays
10. Black Sheep
11. Sing in Silence
12. FullMoon
Бис:
13. In Black and White
14. Don’t Say a Word
15. Vodka
16. Outro




   Временно приповдигнатото настроение от мелодичния пауър метъл на SONATA ARCTICA бе залято от нова вълна скръб и меланхолия, когато в 22:30, сред дим и призрачни светлини, на сцената се качиха готик легендите от мъгливия остров - британците PARADISE LOST. Многократно чакани, отлагани или провеждани с огромни затруднения, изявите на PARADISE в София станаха пословични за концертния живот в България и оставиха горчив вкус в устите на немалко фенове. Но три е за щастие и тази вечер дойде ред на третото пришествие на "изгубения рай" на родна територия, а когато чакането свърши, всичко лошо се забравя и остава само огромното удоволствие от срещата с титанични фигури като вокалиста Nick Holmes, китаристите Gregor Mackintosh и Aaron Aedy, басиста Steve Edmondson и шведския знаков барабанист Adrian Erlandsson.

   Музиката на петорката от Острова е идеален саундтрак за тъмните дебри на нощта, както спомена в скорошното си интервю за "Metal Katehizis" и идеологът на бандата Gregor Mackintosh. Вокалистът Nick Holmes поздрави събралото се множество с "Как сте в тази чудесна лятна вечер?" и с "The Rise of Denial" от последната студийна творба на готик законодателите - "Faith Divides Us - Death Unites Us" (2009) даде начало на безмилостната като приливна вълна атака. В сетлиста доминираха песни от култовия "Draconian Times" (1995) - цели четири - за радост на голяма част от присъстващите, които пяха наравно с идолите си "Hallowed Land", "Forever Failure" и "Enchantment". Макар озвучаването да не беше на необходимото ниво, както казва народът, "хубавият кон и под скъсан чул се познава", така че минорните рифове на китарния магьосник и гениален композитор Greg Mackintosh сграбчваха за гърлото с неумолима страст. Своеобразни върхове в представянето на британците бяха елегията "As I Die" от почти 20-годишния "Shades of God" (1992) и завладяващата "No Celebration" от "Symbol Of Life" (2002), където Nick Holmes блестеше с мрачния си глас. Жилещи китарни акорди на фона на фини като паяжина клавири дадоха началото на "The Enemy" и държаха в плена си тълпата няколко дълги минути. "One Second" (1997) бе представен от едноименната песен, в която публиката активно се включи, а "Requiem" от "In Requiem" (2007) постави края на основната част от сетлиста, продължила точно един час.

   "Embers Fire", която бе извикана като бис на миналогодишния концерт на PARADISE LOST в зала "Христо Ботев" и изпълнена пред едва около 500 души, сега отново дойде във финалните минути на концерта и изсипа жарава над повече от 3000 фена. Последва класиката "Say Just Words" и Nick Holmes се сбогува с публиката.

   И макар това да изглеждаше като край, чакането на най-запалените от "жаравата" продължи само няколко минути и сърцата на верните фенове биха за още един, последен път, в ритъма на готик класиките със заключителната "The Last Time". След толкова перипетии, за да се стигне до един добре организиран, качествен и добре посетен концерт на PARADISE LOST в България, няма съмнение, че при следващата си световна обиколка те отново ще включат спирка в родината ни.

   Пълният им сетлист, изпълнен в нощта на 15 юли на стадион "Калиакра", беше следният:
01. The Rise of Denial
02. Pity the Sadness
03. Erased
04. I Remain
05. Hallowed Land
06. As I Die
07. The Enemy
08. Forever Failure
09. No Celebration
10. Enchantment
11. One Second
12. Requiem
Бис 1:
13. Faith Divides Us - Death Unites Us
14. Embers Fire
15. Say Just Words
Бис 2:
16. The Last Time

   Снимки на PARADISE LOST





   Силното начало на първата вечер на "Калиакра рок фест" ни оставя в приятно очакване на следващите концерти - тази вечер предстоят SYLOSIS, TIAMAT, MOONSPELL и хедлайнерите - прогресив дет идолите от OPETH, предвождани от легендарната фигура на Mikael Akerfeldt. В неделя пък ще чуем и видим SUICIDAL ANGELS, LAKE OF TEARS и шайката на желязната дама Angela Gossow - ARCH ENEMY. Разбира се, ние от "Metal Katehizis" ще ви държим в течение с включвания от мястото на събитието и подробни репортажи и фотогалерии след концертите.

Florimel, Яни


Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


?!? 25.07.2011 12:22:16 отговори + 2 0
Чаках Кататония десетина години и... най-накрая
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mima pl 21.07.2011 11:11:37 отговори + 1 0
signing session с Парадайз Лост!!! Видях ги, докоснах ги! Беше изумително! Страхотни симпатяги, най яките! И жегата си заслужаваше.PARADISE LOST FOREVER!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 20.07.2011 00:10:00 отговори + 0 0
И аз имах съмнения, че няма да ми е толкова кататонично на слънце, но пък да гледаш за пръв път любимата си група на светлината на черноморския залез е просто незаменимо... Липсата на мрак не ми попречи ни най-малко, защото Кататония сами успяха да създадат точната атмосфера! На Sweet Nurse изпаднах в нетиха истерия! Жалко наистина за For My Demons, жалко и за останалата част от дискографията им, която исках да изсвирят, ама пък се надявам да ни посетят пак зимата/пролетта, докато съм в София. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ted 19.07.2011 13:33:12 отговори + 0 0
kataton, Sonata свириха преди Paradise, макар че аз лично бих ги оставила последни. не знам дали защото са ми любими. като цяло аз мисля, че всички групи трябва да свирят на тъмно, но няма как да стане освен ако фестът не е зимата ^^ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nephilim 19.07.2011 13:33:04 отговори + 0 0
Katatonia бяха попадението на първия ден, при положение, че Paradise сме ги гледали (забиха супер яко), Соната беше хепи метъл, а Дриймшейд бяха най-слабата подгряваща от трите (Sylosis и Suicidal счупиха). тотална размазвация, жалко че хепи сонатата не я изкараха по слънце, за да може Ренксе и компания да ударят по здрач и да свирят повече, естествено Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Явор 19.07.2011 12:05:34 отговори + 0 0
Най-доволен останах от Кататония. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Shredded_Human 19.07.2011 09:35:01 отговори + 0 0
Страхотен първи ден (както и другите,де)!Дано наистина успеем да видим някога бандите от фестивала 1 по 1 на концерти тук,а дотогава остават хубавите спомени от сегашната им изява!Супер петък и чудесно начало!m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kataton 18.07.2011 23:59:45 отговори + 0 0
Katatonia на светло?! Ужас! Кому е нужно да гледа веселяшките мелодиики на Paradise Lost по тъмно, а яката депресив атмосфера на Katatonia или Tiamat на слънце? И от какъв зор пауърчетата от Sonata нещо си свирят предпоследни. Най- добрата Каварна, правена досега, но подредбта на групите е ужасна. Предимно слаби сетлистове и малко като репертоар. Май си трябва самостоятелни концерти на всичките банди, за да се наслади човек напълно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 18.07.2011 19:38:37 отговори + 0 0
Анонимен - 2011-07-18 15:14:42
Katatonia не свириха For mу demons, за съжаление

Прав си, разбира се. Извинявам се за допуснатата неточност и благодаря за забележката!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 18.07.2011 17:23:10 отговори + 0 0
Велики Парадайс!! Чак от третия път в БГ се видя и чу каква е тази група наистина - поклон! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 18.07.2011 15:14:42 отговори + 0 0
Katatonia не свириха For mу demons, за съжаление
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

geregrave 18.07.2011 09:34:13 отговори + 0 0
@Moareine - Дай линк да я видим тая мацка, дето си запрати бельото по сцената :-)
facebook: geregrave
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Moareine 17.07.2011 15:33:56 отговори + 0 0
PS: Имам и снимка на розовото бельо на мадамата която го хвърли на Тони Како по време на песента Victoria`s Secret Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Moareine 17.07.2011 15:31:47 отговори + 0 0
Аз пък имам сет листа на Paradise Lost!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.07.2011 00:16:21 отговори + 0 0
а "музиката за бельо", по време на която стойката на микрофона на басиста Marko Paasikoski бе украсена с цикламен сутиен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 16.07.2011 22:32:16 отговори + 0 0
катехизис са писали за розовото бельо за да докарат повече хора в новината :Д Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

КК 16.07.2011 19:16:04 отговори + 0 0
Тук съм за розовото бельо. КЪДЕ Е?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.07.2011 17:38:21 отговори + 0 0
кво розово бельо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

geregrave 16.07.2011 16:53:27 отговори + 0 0
Аз пък си имам перце на DREAMSHADE, на нан на! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

james dark 16.07.2011 16:52:03 отговори + 0 0
опаа грешка "greh" е грешка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


geregrave 16.07.2011 16:50:30 отговори + 0 0
абе не знам, на кой му е крив мерника или са му дошли малко бирите, ама определено бяхме доста повече от "над повече от 3000 фена". Бих казал 2х. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.07.2011 15:51:50 отговори + 0 0

Анонимен - 2011-07-16 15:33:15
Страхотен репортаж! Само не разбрах от него колко фена са се събрали през първата вечер на фестивала?

...изсипа жарава над повече от 3000 фена...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.07.2011 15:33:15 отговори + 0 0
Страхотен репортаж! Само не разбрах от него колко фена са се събрали през първата вечер на фестивала? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гергана 16.07.2011 14:12:05 отговори + 3 0
Е мамка му, на Fullmoon, Don't say a word щях да се разпоря като животно! Ама не... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".