RED HOT CHILI PEPPERS калифорнифицираха София

2 сеп 2012, 14:27 ч. 1271 / 13 25
пред./следв.
1 септември, 1992 г., Атланта, Джорджия. RED HOT CHILI PEPPERS представят новия си албум "Blood Sugar Sex Magic" пред препълнения "Lakewood Amphitheater". Съвсем наскоро китаристът John Frusciante е напуснал групата. Anthony Kiedis е с дълга права коса, която стига чак до кръста му. Всички музиканти на сцената са облечени с по... един чорап. Вероятно се сещате къде е сложен той. Те са скандални, брутални, диви, неуправляеми. И убийствено добри на живо!
   1 септември, 2012 г., София, България. RED HOT CHILI PEPPERS представят новия си албум "I'm With You" пред препълнената "Арена Армеец". Съвсем наскоро китаристът John Frusciante отново е напуснал групата. Anthony Kiedis е с прическа, която напомня леко за "емо"-стилистиката, като същевременно се опитва да прави сериозна конкуренция на Милко Калайджиев в надпреварата за най-безумен мустак на планетата. Всички музиканти на сцената са облечени. Те са помъдрели, улегнали, зрели, спокойни. И все така убийствено добри на живо!

   Да, 20 години след като превзеха света с музиката си и с непредсказуемото си поведение на сцената, RED HOT CHILI PEPPERS най-накрая свириха и в София. Присъствалите на концерта вече знаят - чакането, макар и дълго, си заслужаваше. Всичко започна в 20:00 ч., когато на сцената се качи британската група AS ABLE AS KANE в опит да подгрее българската публика за шоуто на RED HOT. И трябва да признаем, че те донякъде успяха да се справят с тази задача, въпреки че музиката им е абсолютно непозната за родните меломани. Е, ако не друго, то поне трябва да кажем, че тя е интересна и си струваше човек да й обърне внимание поне за четиридесетте минути, които бяха отпуснати на англичаните. По време на представянето на A.A.A.K. ясно се доловиха елементи от творчеството на колоси като PRODIGY (а и не само на тях), но кой ли днес не копира големите имена в музиката? Не можем и да отречем, че групата беше най-малкото атрактивна (макар и на моменти леко досадна) и се постара да остави добри впечатления в публиката.

   Инвазията на RED HOT CHILI PEPPERS на българска земя започна в 21:25 ч., с откриващото парче в новия им албум "I'm With You" - "Monarchy of Roses", а в следващите около два часа групата се постара да направи така, че всички присъстващи в залата да останат малко или много доволни от концерта. И наистина, тази вечер имаше за всекиго по нещо. Онези, които харесват повече първата половина от творчество на американците, получиха любими парчета като "Blood Sugar Sex Magik" и "Soul to Squeeze". Феновете на по-лекия и същевременно по-комерсиален период на RED HOT имаха доста повече поводи за радост и чуха "Otherside", "By The Way", "Can't Stop" и превърналата се в един от бисерите на вечерта "Snow (Hey Oh)". На фона на всички тези композиции, направили от RED HOT CHILI PEPPERS една от водещите групи в световната музика и вкарали я тази година в Рокендрол Залата на Славата, албумът "I'm With You" също беше стабилно представен. Американците изпълниха четири песни от него, като сред тях най-добро впечатление направиха избраната за първи сингъл "The Adventures of Rain Dance Maggie" и "Factory of Faith", по време на която Flea и Klinghoffer заформиха умопомрачително надсвирване. Очаквано, най-ярко сред всичките изпълнения се откроиха брилянтната "Under the Bridge", чийто видеоклип с полуголият Anthony докарваше безброй мокри сънища на тийнейджърките в началото на 90-те и "Californication" - най-големият хит на групата в последните 20 години. По време на тяхното изпълнение вокалистът трудно се чуваше от пеещото множество, а всичко това бе придружено с добър звук, големи видеоекрани, ефектна визия и страхотни джем-сешъни, които RED HOT CHILI PEPPERS изпълняваха почти след всяка песен.

   Що се отнася до музикантите на сцената, то снощи видяхме един забележителен китарист в лицето на Josh Klinghoffer - достоен да свири на мястото на John Frusciante, без да се опитваме да го сравняваме с този луд гений. Освен всичко друго, той изкара целия концерт седнал на стол, поради контузия на крака. Останалите членове на групата със сигурност не са сбъркали, когато са избрали именно него за овакантеното от John място. За Anthony Kiedis пък каквото и да се каже, все ще е малко. Знае как да владее публиката, не пести силите и гласа си и се раздава докрай на сцената, а комбинацията между него и ненормалния Flea е взривоопасна и докарва до лудост феновете на RED HOT CHILI PEPPERS. Като заговорихме за басиста, задължително трябва да споменем, че той е извънземен. Ама, наистина! Гледайки го, човек се чуди защо НАСА съвсем наскоро прати до Червената планета марсохода "Curiosity", натоварен с важната мисия да търси доказателства за извънземна форма на живот. Да дадеш 2,5 милиарда долара за някаква машинка, която ти праща неясни снимки чак от Марс, вместо просто да отидеш на концерт на RED HOT и да снимаш истински инопланетянин колкото ти душа поиска, ми се струва напълно безсмислена инвестиция. Луд, неконтролируем, танцуващ, див, извиващ се, подскачащ, обезумял, пощурял и през цялото това време свирещ уникално на бас - Michael "Flea" Balzary със сигурност беше главната атракция на концерта!

   Вечерта приключи точно така, както всички очакваха - класиката "Give It Away" подлуди феновете в "Арена Армеец", а днес, ден след събитието организирано от "Sofia Music Enterprises", по-голямата част от присъствалите между 13-15 000 души със сигурност си тананикат текста от една песен, която чухме снощи: "Late last night I had a dream and it was great!" Така си беше.

   Ето и пълен сетлист от концерта на RED HOT CHILI PEPPERS, състоял се на 1 септември, 2012 г., в зала "Арена Армеец"
01. Mоnarchy of Roses (2011)
02. Around the World (1999)
03. Snow (Hey Oh) (2006)
04. Otherside (1999)
05. Look Around (2011)
06. Blood Sugar Sex Magik (1991)
07. Can't Stop (2002)
08. Throw Away Your Television (2002)
- "Flea" singing
09. The Adventures of Rain Dance Maggie (2011)
10. Right On Time (1999)
11. Wet Sand (2006)
12. Under The Bridge (1991)
13. Higher Ground (Stevie Wonder cover)
14. Californication (1999)
15. By The Way (2002)
Бис:
- Chad & Mauro Jam
16. Factory of Faith (2011)
17. Soul to Squeeze (1993)
18. Give It Awаy (1991)
- Final Jаm
   В галериите ни вече може да разгледате и снимки от концерта на RED HOT CHILI PEPPERS.


Ози


RED HOT CHILI PEPPERS в София
RED HOT CHILI PEPPERS в София
RED HOT CHILI PEPPERS в София
RED HOT CHILI PEPPERS в София


Коментари   (25)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Jasta 7.09.2012 12:06:52 отговори + 0 0
Абе ей,интелектуалци,я марш,не ни се четат уроци по български след всяка тема. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.09.2012 15:19:33 отговори + 0 0
"Филоложка - 2012-09-05 11:34:53
комуникация - комуникирам
провокация - провокирам
калифорникация - калифорникирам"

То може да е комуникация - комуникирам, но е ратификация - ратифицирам, унифицирам, продуцирам и пр.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.09.2012 12:03:27 отговори + 0 0
Филоложке, направи си справката и ще видиш, че "калифорникация" е съставена от "калифорния" и "форникация" (има и такава дума
Та, от там, "форникация" - форниКирам или форниЦирам е, м?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филоложка 5.09.2012 11:34:53 отговори + 0 0
комуникация - комуникирам
провокация - провокирам
калифорникация - калифорникирам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stat1c 4.09.2012 14:57:48 отговори + 0 0
По принцип рядко обръщам внимание на заглавията на статиите. Като видях, че пише RED HOT CHILI PEPPERS разбрах, че това е репортаж от концерта. Концертът беше велик, Katehizis са написали много добър репортаж, според мен. А някой надолу много правилно е направил сравнение с ratification Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Зиги 4.09.2012 11:19:46 отговори + 0 0
До вчера някакви малоумници твърдяха, че заглавието било сгрешено. Оказа се, че не е така. Сега пък трябва да има признание, че заглавието е тъпо... Що? Щото ти мислиш така ли? Ми на мен пък заглавието ми харесва.
Нещо напоследък комплексарите взеха да се прескачат тук.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ннд 4.09.2012 11:13:23 отговори + 0 0
е няма да си признаете, че заглавието на статията е тъпо, за разлика от репортажа под него Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цецо 4.09.2012 08:33:49 отговори + 0 0
Аз не мога да ви се начудя какво се занимавате с......(пегел)......Концерта беше МЕГА ЯК и това е важното, аз бях там и това е още по-важното, след като сте били и вие, или повечето......това е важното. Всеки може да е тъп колкото си поиска,.......макар и с това да дразни околните...това не е чак толкова важно :-)
Така че...Ред Ход на слушалките и ...Бай Дъ Уей.....поне още няколко седмици...(или години )....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.09.2012 06:26:00 отговори + 0 0
Преминаващият да се върне в училище и да се научи кога се пише "който" и "когото", преди да започне да се прави на интересен

Репортажът си е окей, а дали в заглавието му пише "калифорникираха" или "калифорницираха" - това само за жалки завистници като него има значение.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Katehizis.com 3.09.2012 23:28:59 отговори + 0 0
Остави посещенията (имаме си ги), остави и качеството (то не е твой проблем), ами да се върнем на филологическата тема. Защото така тънко избяга от нея? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Your Father 3.09.2012 23:28:39 отговори + 0 0
Преминаващ, аре да станеш Заминаващ и да спреш да се обаждаш, да не се налага втори практикуващ филолог да ти казва, че бъркаш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Преминаващ 3.09.2012 23:11:08 отговори + 0 0
Katehizis.com - 2012-09-03 19:05:10
Кажи ти кой си


Ваш БИВШ много голям фен съм. И напук на непрекъснато падащото ниво, продължавам да влизам с надежди. Уви, все по-напразни...
Нищо де, колкото повече сваляте нивото, толкова повече "уникални посещения" ще имате. Количество за сметка на качеството. Ммммдаааа.


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.09.2012 21:41:45 отговори + 0 0
Е, чакай сега... Според "разбирачите" Преминаващ и Калифорникатор е "калифорникираха". Те не знаят ли по-добре от всички???

Аман от такива разбирачи...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 3.09.2012 20:35:42 отговори + 0 0
Калифорникатор - 2012-09-03 17:22:16
правилното е "калифорникираха"

С "ц" си е. Например ratification -> ратификация -> ратифицирам. Или complication -> компликация -> комплицирам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Katehizis.com 3.09.2012 19:05:10 отговори + 0 0
Кажи ти кой си, каква ти е специалността/професията, какви са ти постиженията и можем да продължим. С анонимни заяждачи и терористи не преговаряме Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Преминаващ 3.09.2012 18:44:34 отговори + 0 0
Katehizis.com - 2012-09-03 17:28:28
Не, не е - консултирахме се с филолог

Катехизис, съвсем сериозно - нивото на новините и репортажите ви ПАДА СТРЕМГЛАВО. Това изобилие от правописни, стилистични, граматически и фактологични грешки, което сервирате напоследък на феновете си, е ...меко казано недопустимо.
Филологът, с който сте се консултирали, практикуващ ли е, или е завършил преди ...айсет години, и кара по спомени? Или пък е завършил някой юго-северо-долно-нанагорнищен междугалактически университет?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Katehizis.com 3.09.2012 17:28:28 отговори + 0 0
Не, не е - консултирахме се с филолог Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Калифорникатор 3.09.2012 17:22:16 отговори + 0 0
правилното е "калифорникираха" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

noname 2.09.2012 22:16:39 отговори + 0 0
Според мен kayne трябва да е доста смотан ако a.a.a.k са толкова кадърни колкото него. Изпълнението им беше очевиден плейбек като барабаниста биеше барабаните с ритъм на свой си малък свят, който нямаше нищо общо с това, което чувахме. Най-къртеха моментите когато музиката спираше,а той или тая на синтезатора продължаваха както те си знаят. Пеенето поне беше на живо, но така или иначе не беше никак впечатляващо. Това определено беше най-смотаното изпълнение, което съм виждал на родна земя.
След като казах това остава само да кажа че концерта на Red Hot беше много як и те наистина се бяха постарали да направят яко шоу. Единствено лошо впечатление ми направи че се позабавиха да излязат, но това май е очаквано за голяма банда.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Fifth Horseman 2.09.2012 17:57:19 отговори + 0 0
Благодаря за репортажа, който е изключително добър и обективен! Имах малки съмнения дали трябва да отида и на този концерт, но определено не съжалявам. RHCP са си изградили свой собствен стил и на живо звучат дори по-добре. Странна ми беше реакцията на публиката, която беше преизпълнила залата, защото хората се радваха много, но никой не скачаше. Очевидно метъл публиката си остава най-добрата, най-атрактивната, и най-вдъхновяващата. Единственото досадно нещо за мен беше подгряващата група. Такива музикални инвалиди не трябва да имат място на голяма сцена. Убеден съм, че много български групи ще се справят много по-успешно от англичаните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.09.2012 17:24:57 отговори + 0 0
Ето едно по-добро заглавие за репортажа - "RED HOT CHILI PEPPERS ексклузивно калифорнифицираха София" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 2.09.2012 16:46:27 отговори + 0 0
Ее, малко повече уважение към класическия ebm.
И жанрът и самите aaak съществуват отпреди The Prodigy.

Иначе як е бил концертът, жалко, че пропуснах.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 2.09.2012 16:15:59 отговори + 0 0
''Калифорницираха'' е МНОГО тъпа дума! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2012 15:41:13 отговори + 0 0
Най-добрата група Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2012 15:29:00 отговори + 0 0
Ох.. имаше ли нужда от сравнение с Милко Калайджиев? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".