Paul Gilbert напои жадната за китарно майсторство публика в Пловдив

19 окт 2008, 11:39 ч. 412 / 7 17
пред./следв.
Пловдивската музикална есен донесе още една радост за феновете на Праведната Музика, като този път тя беше малко по-далеч от арт концертите на Rick Wakeman и Keith Emerson. Именно по тази причина провеждането на шоуто на бившия китарист на MR. BIG и RACER X - Paul Gilbert - в зала със седящи места не изглеждаше особено добра идея, но въпреки това над 1000-та присъстващи в хангара Панаирна палата 2 на 18 октомври, които се бяха настроили за китарен празник, го получиха.
   Очакването на сцената да се появят акустичното трио Веселин Койчев, Иван Лечев и Цветан Недялков се проточи и в крайна сметка около 20:40 ч. говорител в залата обяви, че поради забавянето на хедлайнърите на вечерта участието на тримата нашенски китаристи се отлага за края на месеца.
   В крайна сметка около 21:30 ч. светлините угаснаха и сякаш от нищото се появи върлинестият силует на Paul Gilbert, следван от своите трима съратника - Jeff Bowders (барабани), Craig Martini (бас) и чаровната си съпруга - Emi Gilbert (клавишни) - и заби "Hurry Up" от соловия албум от 2006 г. "Get out of My Yard". От там насетне, в следващите около час и половина, публиката беше окъпана във водопад от тонове и грифови каскади и попиваше с готовност всяка от тях. Звукът беше чудесен (въпреки първоначалните съмнения за качество му) и достатъчно отчетлив за да подчертае майсторството на изпълнителите.
   Още с втората "The Curse of Castle Dragon" струните се нажежиха до червено и по челата на предните редове избиха капчици пот, но не е ясно дали това беше от близостта със сцената или от опитите да се следи полета на пръстите на Paul по грифа. Основните моменти от сета на четиримата музиканти бяха посветени на последния студиен диск "Silence Followed by a Deafening Roar", а след едноименното парче, "Eudaimonia Overture" и "Norwegian Cowbell" последва едно от най-силните парчета на RACER X - "Scarified". За "Suite Modale" под прожекторите останаха само Paul и дамата му, за да поканят присъстващите в нежната прегръдка на класиката. Едва на този етап, за друга една класика ("Hey Joe" на Jimi Hendrix), Gilbert за пръв път хвана микрофона за да пее. Това всъщност бе и една от трите пълнокръвни песни в целият сет, но така бе и по-добре защото китарният майстор никога не е изпъквал с особени вокални умения. На останалите музиканти с него също бе дадена свобода основно в тъканта на композициите като бас-китарните дуели или размазващото барабанно соло след "Jackhammer".
   След "състезателната" "Technical Difficulties" (по време на цялото си представяне бандата показа, че технически трудности за нея не съществуват) Paul сподели, че това би трябвало да е моментът, в който бандата да се скрие, а зрителите да викат за още, но на тях не им се слиза от сцената и заради това директно продължиха с песните предвидени за бис - вторият реверанс към Jimi Hendrix ("Red House"), "Viking Kong" и купонджийската "Down to Mexico", с която (около 23:00 ч.) концертът приключи. Недоволни от изпълненията можеше да останат единствено хората дошли да чуят песни на Gilbert от периода му с MR. BIG, тъй като тази част от кариерата му остана абсолютно незасегната. Но по множеството ведри лица и положителните коментари можеше да се предположи, че те бяха незначителна бройка.

   Ето и сетлист на организираното от "Sofia Music Enterprises" и Община Пловдив събитие, а 30-ина снимки от него може да разгледате тук.
01. Hurry Up
02. The Curse of Castle Dragon
03. Silence Followed by a Deafening Roar
04. Eudaimonia Overture
05. Norwegian Cowbell
06. Scarified
07. Suite Modale
08. Hey Joe
09. I Cannot Tell a Lie
10. Jackhammer
11. Bronx 1971
12. Burning Organ
13. Technical Difficulties
14. Red House
15. Viking Kong
16. Down to Mexico
Whiplash





Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


shred_attack 20.10.2008 18:10:10 отговори + 0 0
Анонимен
Много добре чух, че Гилбърт спомена думата метъл,но това не означава, че той е метъл китарист. Не знам дали ти е ясно, но Гилбърт свири всичко импровизира във всички стилове. Предполагам, че разбирам от Гилбърт повече от теб тъй като се уча от него.
Какъв метъл концерт кви 5 лева. Инструменталите са му блуз, джаз, рок, шред. Така,че ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бай красьо 20.10.2008 15:58:24 отговори + 0 0
За такъв тип концерт столовете са задължителни, да. Ако на някой му се куфее, не е забранено - да си куфее. На който му се слуша седнал - да седи. Бил съм и на Стив Вай, и на Джо Сатриани в Зала 1 на НДК, където пък съвсем няма място за куфеене м/у седалките, освен ако не си отпред, където столовете бяха "подвижни". По въпроса за "великата БГ публика" - гледайте последното концертно ДВД на Winger да видите какво значи "дървена публика". Гледайте и на Dream Theater "Score" да видите "дървена публика". Американската публика е много по-дървена от нашата. А, и още нещо - айде стига с тоя Тома! Тома това, Тома онова! Надухте ми главата! Аз бях на концерта и изобщо и не разбрах, че имало някакъв си Тома в публиката, понеже си гледах концерта Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.10.2008 15:23:08 отговори + 0 0
@shred_attack

Май на теб не ти е ясно всъщност. Стоенето прав не е единствено с цел куфеене. Атмосферата е коренно различна. А колкото дали е метъл... май не си слушал внимателно - но това няма никакво значение.
Аз съм бил на много концерти на СМЕ - включително и на такъв, на който изпълнителите тръгнаха сред публиката да изправят хората на крака вдигайки ги за ръце - умрях от срам и от "великата" българска публика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.10.2008 14:37:50 отговори + 0 0
Аз пък си хедбенгвах на Hey Joe и отзад, там звукът си беше ОК и виждах всичко и не пречих на никого.
Евала на Paul, много респект отнесе тоя човек!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shred_attack 20.10.2008 14:02:41 отговори + 0 0
Абе пичове, вие кво искате бе. Столовете са задължителни за такъв тип концерт. Не ви ли е ясно че на този концерт се гледа и според мен хора които не са музиканти нямат място там. Като искате да куфеете ходете на метъл концерти. Това не е метъл концерт. Гилбърт е академичен музикант, преподавател и брилянтен виртуоз, шоуто му е high-brow и куфеенето не на масто, щом няма да хедбенгваш защо да стоиш прав?
Пичове, Гилбърт се гледа бе, как не ви е ясно това?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 20.10.2008 12:24:28 отговори + 0 0
Тома наистина няма какво да се коментира. Още първия път като го видях в Мюзик Айдъл и разбрах че е много зле като човек. Той затова и спечели (защото пасва идеално на българската простотия), нали не си мислите, че спечели заради музикалните си "пристрастия".
Иначе концертът беше добър, като изключим поредната неадекватност на СМЕшковците с тия столове, но то все повече им става навик да действат неадекватно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Faceless 20.10.2008 10:24:20 отговори + 0 0
Ам кво го обсъждате Тома не моа да разбера поредния биг брадър - отишли на концерт, седнали да нищят клюкарщини... и гъза си да покаже - проблема си е негов бе... кат сте отворени покажете го и вие... аман от наведени, псуващи в тълпата незабележими глави... Свободна страна със свободни хора... какъв е проблема?

Истината е, че реших да погледна нещо за концерта, на който не успях да отида и прочетох всичко за тома тъжно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shred_attack 20.10.2008 00:06:06 отговори + 0 0
Кво означава дрешник? ходи разпасан ей т'ка - това ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lapii 19.10.2008 21:55:02 отговори + 0 0
не защитавам Тома..ама човека си стоя до концерта..беше на 10 метра от мен и си подскачаше там..не се е закрил..дали е фен на Гилбърт или не не ме интересува..а отностно биса..явно не сте слушали внимателно..към края Пол каза.."сега трябва да се приберем отзад а вие да крещите докато излезнем пак..вместо това смятам да остана на сцената без да се прибирам" е това беше биса..без дефакто да е направен като бис ;д
А отностно концерта..беше ми супер яко...закъснение..всеки концерт има закъснение..публиката..наистина не беше много..а столовете..не мисля че бяха нужни..аз лично по едно време се изправих и отидох на пътеката..но един дойде и ми каза да седна щото не виждал...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nevermore 19.10.2008 21:30:37 отговори + 0 0
Екстра си беше. Браво на Пабло Джилберто.
Организацията куцаше малко. Нямаше една вода, да не говорим за бира. А това със столовете беше пълна глупост. Отивам да си търся мястото и виждам плътно зает първи ред и никой не става егати. И всеки се прави на ощипан.
Иначе доволно. Имаше си публика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


EnergY 19.10.2008 19:40:29 отговори + 0 0
За оня с тъпото библейско име говоря, мисля че е ясно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EnergY 19.10.2008 19:39:54 отговори + 0 0
Тоя дрешник е от моя град и би трябвало да съм много щастлив, ама уви. Според мен е посредствен вокалист и пълен грозил, смешник отвсякъде. Явно го е потвърдил вчера в близкия Пловдив. Не му завиждам - тъпее ми... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the torture 19.10.2008 18:37:11 отговори + 0 0
Verlinel, напълно съм съгласен с теб - това селско парче Тома наистина нямаше място там. Едва ли преди (а дори и сега) е знаел кой точно е Пол Гилбърт, но нали СМЕ са му покровители и е абониран за всички техни концерти, не знае какво е да отидеш с билет като нормален фен и да се държиш като такъв. През цялото време преди началото на концерта се опитваше да привлича внимание с простотиите си, сякаш той е звездата на вечерта. Имаше и фотографи-"професионалисти", които също не знаеха за какво са там и постоянно го снимаха и подхранваха "звездната" му префърцуненост. И след началото на концерта се правеше на интересен, но това продължи първите 2-3 парчета, защото "звездата" получи комплекс за малоценност, постоя още малко, гледайки отчаяно с разчорлен пиянски вид и кутия бира в ръка и изведнъж се покри някъде. Явно го е отрязало или е отишъл да удави мъката си в алкохол или нещо друго. А може да е тръгнал да търси един от екипа на Пол Гилбърт, когото закачливо наричаше "sexy" преди да започне концертът.
Като изключим това, щоуто беше наистина страхотно, просто нямам думи за Пол Гилбърт и бандата му...
2 забележки към организаторите:
1) да наблегнат на организацията, в буквалния смисъл на думата;
2) да не допускат неблагодарници, които вместо да внасят положителни емоции, развалят настроението на хората на такива готини мероприятия.
PAUL GUILBERT ROCK!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Verlinel 19.10.2008 18:15:27 отговори + 0 0
gels: Публиката бе ужасно слаба и заспала!!!
Metallica fan: Жалко, че не се събраха достатъчно хора.

1) Публиката изобщо не беше заспала, който твърди това, трябва да е бил на друг концерт :-))) Самите музиканти доста се изкефиха от ответната реакция;
2) Не знам дали е имало 1000 (!?!) души, както пише в репортажа, но залата определено се напълни, аз не очаквах да има и наполовина толкова хора.
3) Просто да изкажа възмущение от българските псведо-звезди - а именно Тома от Мюзик Айдъл; показа едно абсолютно селско поведение, крещейки "у-у-у" и "fuck you" преди началото на концертa.. За кого точно се отнасяше това "fuck you"? Ако е за Paul Guilbert - какво, по дяволите,правиш а концерта, бе? Ако е за организаторите и заради закъснението - определено не му прави чест да освирква хората, заради които изобщо се чу за него. Да не говорим, че се правеше на много смел, когато някой му направеше забележка, а още по-малко за факта, че изчезна след второто или третото парче...
4) Понеже трябва да завършим положително - страхотен концерт и музиканти, а както се оказа и много симпатични хора... Благодарим ви!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallica fan 19.10.2008 17:32:42 отговори + 0 0
Просто съм очарован и завладян от концерта. Жалко, че не се събраха достатъчно хора. Може би това е и причината да няма изпълнения на бис. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


gels 19.10.2008 12:27:50 отговори + 0 0
Много добър концерт!!!Публиката бе ужасно слаба и заспала!!Не можах да разбера защо бяха сложили столове на този супер ина4е концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

motley crue 19.10.2008 12:11:18 отговори + 0 0
Великолепен концерт,Пол даде всичко от себе си и се получи според мен един от концертите на 2008! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".