Ще обикнеш ли чудовище? - LORDI в София на 8 октомври

10 окт 2022, 08:14 ч. 1348 / 26 5
пред./следв.

   В топлата вечер на циганското лято пред клуб "Joy Station" на 8 октомври се бяха събрали почитателите на финландския мелодичен метъл, за да се насладят на шоуто на "чудовищата" LORDI. Влизането ставаше бързо и безпроблемно, хора от персонала веднага насочваха посетителите към различните зони според билетите. Организаторите "Sofia Music Enterprises" се бяха погрижили за комфорта на всички, имаше и щанд с мърчандайз.

   LORDI е характерна с визията си група, всички изпълнители носят страховити маски на чудовища. Явно костюмите са тежки и топли, защото бандата предпочита турнета в студената част на годината. Изключение беше прочутата им изява на "Евровизия" през май 2006 г., когато финландците спечелиха консурса. Това събитие даде тласък на известността на групата, а и допринесе тежката музика да излезе "на светло" в блясъка на славата.

   В клуба нямаше много хора, дали заради доста наситената концертна програма у нас през тази година, дали заради икономическата криза и пестенето на всеки лев от мнозина. Въпреки това, присъстващите видяха качествено шоу, изпъстрено с театрални моменти и хумор, понякога леко циничен.

   Първа на сцената се качи руската група AMALGAMA, която за пръв път се представяше пред българска публика. Бандата е създадена през 2001 г. от Vlad "Graf" Ivoylov и Oleg "Helgy" Bogdanov. Стилът ѝ е повлиян от осемдесетарските хард/хеви банди и съответно чухме мелодичен метъл в духа на тези традиции. Впечатление правеше високият глас на вокалиста Ivoylov, който, според написаното за него, има диапазон от 3,5 октави. Клавиристът пък беше облечен като клоун и подгряваше публиката като не преставаше да се движи и танцува по сцената. Групата и феновете си подхвърляха големи червен и черен балон, които след концерта триумфално бяха отнесени от двама щастливци. Публиката прие AMALGAMA радушно и ги изпрати с аплодисменти, а след концерта имаше интерес и към техния мърчандайз, което значи, че бяха спечелили нови фенове.

 

amalgama

 

   След известна пауза се появиха главните герои на вечерта - LORDI, и безкомпромисно забиха парчето "Borderline" от голямата колекция "Lordiversity" (2021). По време на COVID пандемията, групата имала много свободно време и записала цели седем албума, които издава заедно през есента на миналата година под името "Lordiversity" и по отделно през 2022 г. Парчето "Borderline" е от албума "Humanimals". Последва хитът "Would You Love a Monsterman?" от началото на творчеството на LORDI от албума "Get Heavy" (2002).

   Фронтменът на бандата Mr. Lordi изрече на чист български "Благодаря" и "Здравейте", с което предизвика възторжени аплодисменти от публиката. Певецът обяви, че ще пеят нови и стари песни, но по-различни от тези, които са изпълнявали на предишни концерти през тази година. След това се оплака колко е горещо у нас, пък той се надявал на по-студено време. Последваха пикантерии колко са се разтекли някои интимни части от анатомията му, което е течността по сцената и върху скъпоценния флуид могат да стъпват само дами. Публиката се смееше, настоението се вдигна и така весело концертът продължи с парчетата "Believe me", "Demon Supreme" и още един утвърден хит - "Blood Red Sandman".

   Освен песни, чухме сола на всички инструменти - барабани, клавири, бас и соло китара. Представени ни бяха кратки хорър сцени. Басистът Hiisi извади сърцето на човек. Свещеник отчаяно се бореше с кръст срещу демоничния Mr. Lordi. Китаристът беше прегледан на рентген от луд учен. Човек с черна роба размахваше зелен фенер. По време на изпълнението на "Devil Is a Loser" вокалистът разпери черни криле. "Who's Your Daddy?" завърши с дим от машина за пушек с форма на фалос.

   Шоуто завърши с песента-емблема на LORDI "Hard Rock Hallelujah". Mr. Lordi изпълни парчето на микрофон-секира, точно както преди шестнайсет години на "Евровизия". Финландците бяха изпратени от публиката с усмивки и аплодисменти, но въпреки виковете за бис, такъв нямаше. Оставаме с очакване на нови срещи със северните страшилища LORDI.


Сетлист на LORDI:
01. Borderline
02. Would You Love a Monstermаn?
03. Believe me
04. Demon Supreme
05. Blood Red Sandman
06. Carnivore
07. Abrаcadaver
08. It Snows in Hell
09. Down with thе Devil
10. Victims of the Romance
11. Devil Is a Loser
12. Who's Your Daddy?
13. Hard Rock Hаllelujah


Текст: HeathenHeart
Снимки: Иво Канин

 

   Десетки снимки на LORDI и AMALGAMA може да разгледате в нашите галерии.

 

lordi

lordi

lordi

lordi



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Тори Кейлър 10.10.2022 12:04:02 отговори + 8 11
Няма как да обикне чудовище българина, след като е абониран за Спържа и Сабатон целогодишно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шэуэкэаээ 14.10.2022 21:17:04 + 1 2
То да са само те! Бесните бг метАли слушат неща от на баба времето и все едни и същи групи. Винаги трябва да е нещо комерсиално и изтъркано инак нема го аресаме. Тук-таме някой по-добре запознат с матрЯла Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 10.10.2022 10:35:09 отговори + 15 0
Много яко шоу направиха! За съжаление наистина твърде малко хора... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГъзтаГора 10.10.2022 09:54:10 отговори + 15 0
Децата ме заведоха на този концерт Беше супер - звук, сценично поведение, всичко. Да не кажа, че повече ми харесаха от Мейдън и Running Wild тази година Ama не знам дали имаше и 300 човека, може за това да свириха само 1 час и 20 мин. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куче 10.10.2022 10:20:06 + 3 4
Какво значение има колко време са свирили спрямо хората? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".