ЩУРЦИТЕ отпразнуваха 50-годишен юбилей с исторически концерт в София

4 юни 2017, 05:27 ч. 9559 / 37 18
пред./следв.

   На 3 юни класическият състав на ЩУРЦИТЕ, без починалия през 2013 г. емблематичен китарист и един от основателите на групата Пеци Гюзелев, отбеляза 50-годишен сценичен юбилей. На мястото на Пеци се изявиха Иван Лечев (ФСБ, ФОНДАЦИЯТА) и Славчо Николов (Б.Т.Р., ФОНДАЦИЯТА). Освен това, с ЩУРЦИТЕ излязоха и четирима техни бивши членове - Петър Цанков (ударни), Константин Атанасов - Косьо Щуреца (китара/вокали), Веселин Кисьов (китара) и Петър Георгиев (сесиен китарист).

   Преди юбилярите бе дадена възможност за изява на четири други групи. При начален час 20:00 изглеждаше сякаш това ще удължи значително времетраенето на събитието. Но всъщност целият концерт приключи за по-малко от четири часа. Всички банди, освен ФОНДАЦИЯТА, изпълниха само по две песни, една от които - кавър на ЩУРЦИТЕ и една собствена. Ето и хронология на съботаната вечер, в която едни от Патриарсите на българския рок празнуваха половин век от създаването си.

   Малко преди концерта в някои части на София се изля не много силен дъжд, който поразхлади въздуха и повече помогна отолкото попречи на комфорта на хиляди почитатели на ЩУРЦИТЕ от всички възможни възрасти, запътили се към зала "Арена Армеец". Влизането в мултифункционалното съоръжение бе организирано добре, без да се пренебрегват мерките за сигурност, и залата се пълнеше постепенно на всички нива.

   Минута-две след 20:00 ч. концерта откриха Б.Т.Р. с една от най-тежките песни на ЩУРЦИТЕ - "ХХ век". След това Наско и компания, които са вече квартет, изпълниха една своя нова песен - "Моята сила" и изненадващо освободиха сцената, на която без никаква пауза се появиха D2. Те изсвириха друга класика на хедлайнърите - "Ти и аз". След това Дидо пожела на ЩУРЦИТЕ да имат и 100-годишен юбилей, което бе и анонс за авторската им песен - "100 години". Дотук бе минал по-малко от половин час и отново за по-малко от минута дойде ред на следващата група. Това бяха завърналите се през миналата година ТАНГРА, които са с почти 10 години "по-млади" от ЩУРЦИТЕ. Те изпълниха култовата песен на Кирил Маричков и компания - "Среща", като в най-голяма степен се отдалечиха от оригинала, спрямо предишните кавъри. Последва "Оловният войник", която значително вдигна "градуса". Но и ТАНГРА слязоха от сцената след едва две песни.

   На ФОНДАЦИЯТА, която е сборна формация с участието на Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, бе дадено повече време. Освен барабаниста Венко Поморански, останалите музиканти свирят на акустични китари и се редуват в изпълнението на куплетите. Репертоарът им включва композиции на групите, в които са участвали. ФОНДАЦИЯТА се представиха с "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, на която Иван Лечев направи първото си соло на цигулка от многото подобни изпълнения, които щяха да последват. Второто парче на супергрупата бе "Да погледна в теб" на Б.Т.Р., третото - "Дива роза" на Дони и Момчил, а след това - "Вълшебен цвят" на ЩУРЦИТЕ. ФОНДАЦИЯТА приключиха сета си с "Блажени години" на Георги Минчев и "Две следи" на юбилярите.

   Така, около 21:10 ч. и четирите предгрупи бяха приключили изпълненията си и на основния от петте екрана се заредиха снимки от цялата история на ЩУРЦИТЕ на фона на "Две следи", пусната на запис.

   Отново без никакво забавяне, в 21:15 ч. на сцената бяха ЩУРЦИТЕ - най-старата към момента действаща българска рок банда. Двамата заместници на Пеци Гюзелев - Иван Лечев и Славчо Николов - присъстваха едновременно на сцената, като доста често струнникът на ФСБ оставяше китарата за сметка на цигулката, придавайки уникалност на изпълненията на добре познатите в оригинал парчета на ЩУРЦИТЕ.

   Първата песен, която рождениците изпълниха, бе "Конникът". С нея започна и препускането из половинвековната история на ЩУРЦИТЕ. Бяха пуснати и фойерверки, които придадоха допълнителна ефектност на изявата на "Патриарсите". Направи впечатление, че 72-годишният Кирил Маричков е успял да запази гласа си в много добра форма. Вокалите му бяха стабилни и мощни до края. Второто парче бе "Мускетарски марш", по време на което на централния екран вървеше и видеоклипът на песента. Сериозното начало бе смекчено с по-лековатата "Сватбен ден", изпята от Валди Тотев.

   Дойде време за една от специалните изненади на вечерта - виртуалното присъствие на Пеци Гюзелев. На отделни части от песните китарата му звечеше на запис, а на основния екран бяха излъчвани кадри на починалия китарист в синхрон с музиката. По-веселите парчета продължиха - "Надежда от Надежда", на която чухме и хармониката на Валди, превърнал се в основен вокалист за следващото парче - "Футуролог" по текст на Миряна Башева. При анонса на песента Кирил Маричков пусна шега за милиционери, която със сигурност е била непонятна за част от присъстващите. Сред публиката имаше хора от всякаква възраст, не липсваха и двойки с деца, за които събитието бе истински празник. Маричков обяви следващото парче като "по-пънкарско". Това бе "Ален Делон" от 1982 г.

   Осемдесетте години на миналия век са и най-силните за ЩУРЦИТЕ. Тогава излизат албумите "ХХ век" (1980), двойният "Вкусът на времето" (1982), "Конникът" (1985) и "Мускетарски марш" от 1987 г., който остава последна дългосвиреща плоча с изцяло нови песни чак до 2008-а.

   Последваха "Звезден час" по текст на Павел Матев и "Имаш ли приятел", в чийто край от сцената избухнаха огньове. Кирил Маричков представи колегите си, въпреки че едва ли имаше нужда от това. По-сериозните композиции продължиха с "Помниш ли", изпята отново от Валди Тотев. Дойде ред на първата песен от албума от 2008 г. "На прага на сърцето" - баладата "Безкраен вятър". Кирил Маричков обяви, че това е последната записана музика на групата с Пеци Гюзелев, който бе основна действаща фигура от екрана, а Иван Лечев и Славчо не присъстваха на сцената. Така премина и едноименната с диска "На прага на сърцето".

   След това излезе първият от специалните гости - бивши членове на ЩУРЦИТЕ - китаристът Петър Георгиев - Пешето. С него и с Иван Лечев бе изпълнена "От ден на ден". Появи се и свирилият с ЩУРЦИТЕ само няколко години в края на 60-те и началото на 70-те китарист Константин Атанасов, но още носещ прякора Косьо Щуреца. Той изпя своята композиция "Един музикант". Излязоха и първият барабанист на групата - Петър Цанков и китаристът Веселин Кисьов. Получи се "олстар" състав от почти всички живи музиканти, свирили с бандата. Всички те изпълниха "Веселина", "Песен без думи", "Стар албум" и "Песен за щурците".

   Старите членове отстъпиха място на Иван Лечев и Славчо Николов, с които ЩУРЦИТЕ станаха отново квинтет. Прозвуча "Вдигни очи", само изсвирена от групата, а изпята изцяло от публиката. Последва "Навечерие" и пауза за музикантите, когато Пеци Гюзелев направи фамозно соло от екрана, на който вървяха сглобени няколко негови изпъления, демонстриращи изключителното му майсторство.

   Класиките не спираха - "Еньовден", "Стълбата", "Не умирай" и "Хамлет", на която публиката пригласяше активно. Кирил Маричков допълни хора на зрителите, повтаряйки строфите с малко закъснение, за да се получи великолепен двуглас между група и фенове. Нямаше как да се мине и без "Рок в минало време", звучаща повече от актуално на 50-ия юбилей на ЩУРЦИТЕ.

   И това съвсем не беше всичко. На сцената излязоха музиканти от групите, свирили по-рано през вечерта - Б.Т.Р., D2, ТАНГРА и ФОНДАЦИЯТА. Кирил Маричков съобщи, че събитието се заснема за бъдещ концертен филм/DVD и телевизионно излъчване и вдигна скандиращата публика на крака. От всички на сцената заедно бе изпълнена "Вкусът на времето", а в края ѝ пламнаха фойерверки.

   Маричков се обърна отново към зрителите и помоли да осветят залата с телефоните си. Стотици апарати блеснаха и създадоха феерична обстановка. Като сцената със свещите във филма "Вчера". В тази атмосфера прозвуча вечната "Клетва". Хорът от зрители и тук се включи много активно и наистина сякаш частично бе пресъздадена сцената от култовия филм.

   Музикантите слязоха от сцената, но скандирането "Още, оше, още!" предвещаваше, че това няма да е краят. След по-малко от две минути ЩУРЦИТЕ се появиха отново. Кирил Маричков обяви, че току-що са получили покана да повторят концерта във Варна по повод празника на града на 14 август и покани феновете да присъстват на събитието и там.

   Прозвуча "Среща", чийто припев бе подет от публиката, а Иван Лечев се включи отново с цигулката си. ЩУРЦИТЕ изпълниха и "ХХ век", като куплетите бяха поделени между Маричков, Лечев и Николов. Без пауза дойде и последният бис - "Бяла тишина", изсвирена от титулярите и всички участващи в концерта бивши членове на групата.

   Около 23:50 ч. бе и краят на събитието. Техниците започнаха да раздигат сцената под звуците на "По пътя":

Рок концертът отшумя,
залата е вече празна.
Гасне всяка светлина,
никой тук не е останал.
И пианото звучи
странно и така самотно,
сякаш в него се таи
болка от далечен спомен...

   Така ЩУРЦИТЕ отпразнуваха 50 години и най-вероятно се сбогуваха с публиката, като добавим и предстоящия втори юбилеен концерт във Варна. Въпреки култовия и легендарен статус на групата, залата не се напълни докрай. Около 8-9000 души станаха свидетели на паметното събитие. Кирил Маричков, Валди Тотев, Георги Марков, с помощта на Иван Лечев и Славчо Николов и с виртуалното участие на Пеци Гюзелев, направиха исторически концерт. Присъединиха се и четирима бивши членове на ЩУРЦИТЕ. Неприсъствалите на живо ще могат да гледат юбилея по телевизията и на видео и да го съпреживеят. Рок концертът отшумя...

   Ето и сетлиста на ЩУРЦИТЕ от концерта им на 3.06.2017 г. в з. "Арена Армеец", София:

01. Конникът
02. Мускетарски марш
03. Свaтбен ден
04. Надежда от Надежда
05. Футуролог
06. Ален Дeлoн
07. Звезден час
08. Имаш ли приятел
09. Помниш ли
10. Безкраeн вятър
11. На прага на сърцето
12. От ден на ден
13. Един музикант
14. Веселина
15. Песен без думи
16. Стар албум
17. Песен за щурците
18. Вдигни очи
19. Навечерие
20. Еньовден
21. Стълбата
22. Не умирай
23. Хaмлет
24. Рок в минало време
25. Вкусът на времето
26. Клетва
27. Среща
28. Бяла тишинa

 
Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


минувач 7.08.2018 21:26:16 отговори + 3 1
Велик Пепи Цанков-един от най добрите български музиканти изобщо.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Щурец 12.06.2017 21:58:14 отговори + 2 3
Дали организаторите на концерта са платили на Музикаутор дължимата сума "за отстъпените права върху музиката"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

В памет на Пеци 10.06.2017 16:27:25 отговори + 3 1
Един за всички, всичи за Щурците! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 5.06.2017 15:49:17 отговори + 5 28
Посредствена група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОЛД МЕТАЛ 5.06.2017 14:10:27 отговори + 11 3
Любимата ми бг група! Но ако Пеци беше жив, едва ли щеше да го има концерта! Сега голяма почит му правят, ама така смъртно се бяха изпокарали с Киро... Мам така е, като си отиде човек, се сещаме колко е бил значим. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Преминаващ 5.06.2017 10:07:38 отговори + 3 3
Автор няма ли този репортаж? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

МАX 5.06.2017 10:04:19 отговори + 2 3
Аз не издържах за силния финал и си тръгнах преди края. Не останах хич доволен от подбора на песните. Седящите места бяха заети, напред на терен редиците си бяха гъсти, но след средата на залата на терен си беше празно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Безпристрастен 4.06.2017 22:52:19 отговори + 4 9
Похвално е, че отразявате концерта на Щурците. Само един въпрос: Защо не направихте същото и с юбилейните концерти на Сигнал? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз знам 5.06.2017 00:03:50 + 10 0
Какво ще ти кажат. Че коментарите не били начин за контакт с Werock Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Някой 4.06.2017 19:59:01 отговори + 13 2
Щурците несъмнено са динозаврите в БГ-рока. Присъствал съм на много техни концерти. За съжаление звука не беше на ниво. Инструментите мажеха...не се чуваха достатъчно отчетливо. Явно съм се изнежил на тема звук. Бях на концерт на Eagles във Виена... и знам какво е качествен звук на живо. Иначе Щурците са ми любимата българска рок-банда. Лично съм стискал ръцете на Кирил Маричков.. и съм му благодарил за всичко, което дадоха на българската музика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Грибоедов 4.06.2017 17:35:32 отговори + 21 1
Уникален концерт на бащиците на българския рок и метъл! Остават в историята като групата, която доказа нашата приобщеност към западната култура въпреки трудностите по онова време! Музика на световно равнище и не със закъснение, а в крак с най-съвременните тенденции в музиката на XX век. Поклон!
Поздрави за грамотния и изчерпателен репортаж!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 4.06.2017 15:46:57 отговори + 8 13
Маричков събирал ли е такса от съседните квартали, че са моги да слушан "на аванта". А за приемственост от БТР - определено има, и БТР свирят на Бузлуджа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 4.06.2017 12:17:42 отговори + 11 1
Вчера погледнах какви билети са останали. Имаше останали известни количества само в гълъбърниците, провостоящи и с ограничена видимост. Което значи точно, както е написано в репортажа - около 10 000 души, т.е. доволно пълна зала, но не солд аут. Ето какво пише в Уикипедия за капацитета на залата и всичко става ясно:
"„Арена Армеец София“ има капацитет от 12 373 седящи места, като 3500 от тях са на подвижни трибуни и при нужда могат да се слагат или махат. Ако в съоръжението има концерт капацитетът на „Арена Армеец София“ може да достигне до 15 000 зрители."
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

neizvesten 9.08.2017 17:25:37 + 0 1
Ако беше съобразил, че 1/4 от капацитета е изолирана, за да се изгради сцената, вероятно щеше да направиш други изчисления. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никита 4.06.2017 12:03:27 отговори + 8 6
Залата беше абсолютно пълна. Имам снимки!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Танкиста 4.06.2017 12:30:11 + 7 2
Ето ти снимка от ФБ на БТР. В някой от 2-3-те момента, в които публиката масово осветяваше с телефоните си - напр. на "Среща" или "Клетва". В разгара на концерта.

https://goo.gl/0cxMdL

Въпреки светлините на телефоните ясно се виждат големи празни пространства долу на терена и че последните балкони са почти незаети.

Дай да видим твойте снимки.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Познавач 4.06.2017 11:14:43 отговори + 17 4
Причината динозаврите вече да не пълнят залите е, че се изгуби приемствеността. БТР бяха тръгнали по този път, но не стигнаха далеч. От доста време няма кой да възпитава междинните поколения в БГ рок. И те са свикнали да виждат БГ рока в подчинени ситуации - съпорт на чужди банди, в клубчета, на селски фестове и партийни митинги... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 4.06.2017 05:44:09 отговори + 17 11
Една от най-големите български групи. От статията си личи, че съм изпуснал много снощи. А се надявах да посетя този концерт. Май ще ходя във Варна през август. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".