ЩУРЦИТЕ представиха новия си албум пред фанатизирана публика

13 дек 2008, 18:10 ч. 1464 / 9 16
пред./следв.
Часът е 20:15... Светлините угасват, а Зала 1 на НДК се разтриса от оглушителния рев на 4000 гърла. На сцената излизат ЩУРЦИТЕ. 41 години след своето създаване! Започва "20-ти век"!
   Едва ли има по-обичана група у нас от ЩУРЦИТЕ. Доказа го разпродадената от седмици зала. Доказаха го и разпродадените 500 билета за правостоящи, които бяха пуснати допълнително. Доказа го и шума, който публиката успя да вдигне. Не помня в тази зала да съм чувал по-шумна публика. Тя надмина дори онзи шум, който феновете сътворяваха в същата зала, когато Ritchie Blackmore се докосваше до белия “Fender". И бе възнаградена от любимците си както с песни от новия албум, който групата представи тази вечер, така и с всички хитове от дългогодишната кариера на музикантите. Почти всички...
   Началото на концерта подсказа какво ще се случи тази вечер. "20-ти век", "Мускетарски марш", "Сватбен ден" и "Вълшебен цвят" - четири безсмъртни класики, които няма как да оставят публиката равнодушна. И въпреки, че именно публиката по принцип е настроена да слуша само любимите си хитови песни, музикантите бяха на сцената не само за да отпразнуват четирите десетилетия от създаването на групата, а и за да изсвирят и нещо ново. Не се случва всеки ден да присъстваш на концерт на ЩУРЦИТЕ, на който те представят нов албум. Последният път беше преди цели 10 години. За това и тази вечер беше по-специална. Първите песни от новия албум бяха "Каменното цвете", "Изпята песен" и "На прага на сърцето", която е избрана за сингъл на албума и от две седмици се "върти" в българския радио ефир. Новите парчета бяха приети сравнително добре от публиката, но трябва да се има предвид, че по-голямата част от зрителите чуваха тези песни за пръв път.
   "Когато си отива любовта", "Имаш ли приятел" и "Помниш ли" напомниха за едни от най-силните години на ЩУРЦИТЕ, когато те трудно намираха конкуренция у нас. Но машината на времето върна зрителите още по-назад. Музикантите изпълниха акустично "китка" от най-старите си песни. Тези, които датират от периода 1967-1969-та година. Между тях бяха "Веселина" и "Звън", а тук е мястото да отбележа, че в голямата си част зрителите бяха от по-старото поколение. От това на ЩУРЦИТЕ. Което, разбира се, не е нещо нито необичайно за техен концерт, нито ненормално. Просто аз лично очаквах да видя повече млади хора. Не че ги нямаше - напротив. Дори те бяха най-шумните. Но бяха рядкост.
   "Безкраен вятър" - песен от новия албум на групата, започна с китарно интро, което е измислено не през 2008-а година, а в далечната 1968-а и не от кой да е, а от Jimmy Page за песента "Baby, I’m Gonna Leave You". Всъщност това е една чудесна балада изпята от Валди Тотев. След нея дойде и последната нова песен за вечерта - "Зоната на здрача". Твърдо, мрачно рок парче в осемдесетарския стил на ЩУРЦИТЕ, което поне според мен на първо слушане е и най-доброто от албума. Петър Гюзелев изпълни стойностно соло на китара в стил LED ZEPPELIN, което се вля в началото на ритмичната "Еньовден". Оттук до края на концерта започна и истинския празник за феновете на българската рок музика и на ЩУРЦИТЕ. Хит след хит. Песни от най-силния период на групата, които са издигнали бандата в култ и са я направили стожер на рока у нас.
    "Рок в минало време"!!! Това за мен са ЩУРЦИТЕ. Ако има композиция, която да представя българския рок, това според мен е тя. Личното ми мнение е, че тя е най-стойностната песен в нашата рок музика. И като текст и като мелодия. Толкова енергия има в това парче... Енергия, която се излива още с първите рифове на Гюзелев и не спира да те държи изправен и в напрежение до самия си край! Не случайно точно тук публиката почти успя да заглуши Маричков. Тази песен е и знакова за онова поколение. С нея то се връща наистина в младите си години. Тази песен е и един символ на рок музиката, именно заради идеята вплетена в нея - рокът не може да умре. Никога. Може да се сменят поколения, моди, стилове... Да се раждат и умират. Но рокът е безсмъртен.
   "Две следи" и "Вкусът на времето"... Има ли смисъл да казвам какво се случва когато ЩУРЦИТЕ запеят тези две песни? По-скоро не. Останаха ли неизпяти песни? Да! Но за това съществува биса... А и едва ли в залата е имало дори и един човек, който си е мислил, че групата ще си тръгне без да изпълни "Конникът" и любимата на повече от три поколения българи "Среща". Финалът е ясен - "Клетва" пее цялата зала, а в края си песента преминава в класиката на THE BEATLES "Hey Jude". Такава е традицията при ЩУРЦИТЕ. Така винаги завършва техния концерт. Винаги, с изключение на снощи, защото публиката не пожела да пусне любимците си да си тръгнат и те бяха принудени да излязат на сцената за втори бис, който категорично не беше предвиден. "Кой е той" от албума "Щурците II" беше подарък за верността и всеотдайността на феновете през всичките тези 41 години. Те го заслужават.
   Тази вечер ЩУРЦИТЕ не изпяха само две песни, от тези, които се очакваше да изпеят - "Футуролог" и "Бяла тишина". За първата, самия Валди Тотев каза, че са се отказали да я изпълняват, поради простата причина, че Последният милиционер не е изчезнал. А Кирил Маричков добави: "Напротив. Още са тук и са навсякъде." Колкото до "Бяла тишина" - вероятно причината за отсъствието и е липсата на Георги Минчев. Тези, които присъствахме на концерта на ЩУРЦИТЕ през 1997-а година, си спомняме прекрасното изпълнение, което тогава групата направи на песента заедно с Георги Минчев на сцената.
   Звукът на този концерт беше на едно средно ниво. Басът на Маричков беше прекалено усилен и на моменти заглушаваше китарата и клавира. Не така стоеше въпроса с гласа му, който се чуваше съвсем ясно през цялото време. Освен недостатъчно доброто ниво на звука и няколкото незначителни технически гафа, към концерта можем да имаме още една забележка - типичния социалистически обичай на поднасяне на кошници с цветя, докато по високоговорителите се чува женски глас: "Цветя от кмета на София Бойко Борисов, по повод юбилея на групата". Това може и да е нормално за концерт на Лили Иванова, Йорданка Христова или някой пленум на БКП, но не и за концерт на ЩУРЦИТЕ. Групата обаче не носи вина за случилото се и това ясно се видя от искренната им изненада.
   Две български рок групи само в рамките на около седмица направиха два чудесни концерта пред разпродадена седмици преди датите Зала 1 на НДК - СИГНАЛ и ЩУРЦИТЕ. Какво по-хубаво от това, при положение, че чалгата така сериозно е завзела ежедневието на българите и вече се е превърнала не просто в стил музика, а в начин на живот? Български рок групи да пеят пред 4000 човека и да няма билети за концертите им - това само може да ни радва. Така исках и да завърша този репортаж, който отразява и последния голям концерт за тази изпълнена с толкова много концертни събития година. Исках краят да е положителен. Но тази монета има и обратна страна. И тя е, че двете групи, които направиха тези чудесни концерти и могат и днес да разпродават зали независимо от не малката цена на билетите, са съответно на 30 и на 41 години. А къде са съвременните групи? Защо те в голямото си болшинство свирят по мазета и клубове пред една шепа хора?! Днес за жалост просто няма две млади и актуални български рок групи, които да могат да напълнят голяма зала у нас. Няма дори и една. А това е тъжно...
   Ето и снимки от концерта, както и пълен сетлист:
01. 20-ти век
02. Мускетарски марш
03. Сватбен ден
04. Вълшебен цвят
05. Каменното цвете*
06. На прага на сърцето*
07. Изпята песен*
08. Когато си отива любовта
09. Имаш ли приятел
10. Помниш ли
11. Акустично медли:
- Веселина
- Звън
- Песен без думи
12. Стар Албум
13. Безкраен Вятър*
14. Зоната на здрача*
15. Стълбата
16. Соло китара (Петър Гюзелев)
17. Еньовден
18. Не умирай
19. Хамлет
20. Рок в минало време
21. Две следи
22. Вкусът на времето
Бис 1:
23. Конникът
24. Среща
25. Клетва / Hey Jude
Бис 2:
26. Кой е той

* Песни от новия албум на групата "На прага на сърцето"


Ози


Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


димитър силистра 1.12.2010 18:15:46 отговори + 0 1
единствено с щурците и фсб се гордея че съм българин Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метала 4.01.2009 00:26:28 отговори + 0 0
по принцип гледах да не отварям тази новина,но интереса ми към написаните мнения беше голям и не устоях.всички се възмущават как чалгата има фенове,а аз се чудя и се възмущавам как такива като(има и други)щурците имат фенове!наблюдавам ги от 1982и много исках да съм им фен но на тях не им пукаше за нас.това за МЕЙДЪН и други такива беше гадно,но по-гадното беше,че с тези си думи маричков искаше да срази всички нас!!!няколко години по-рано1984г.на концерт в едно летно кино народната милиция направи реверанс и се оттегли на страни така че ни остави да правиме каквото си искаме и ние се качвахме по периферията на ниската сцена и пак слизахме в желание да направиме атмосфера но в един момент видях как високия маричков се вбеси и свирейки изрита едно ниско момче в гърдите и аз питам след 20 години прави ли още така!?в момента чета книгата за КИС и те споделят в нея,че винаги са се старали да угодят на своите фенове,нещо което наще съставчета никога не се опитаха да направят,вмомента толкова много хора им се прекланят за мен това е робска психика и манталитета на тези хора е чалгаджийски!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 17.12.2008 00:46:01 отговори + 0 0
Да не си седял на гъза си? 2008-12-16 21:08:24Не са толкова енергични,но кофи звук 2008 не съществува.Ретроградно и мило е да се оплаваме от звука,по навик... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.12.2008 21:08:24 отговори + 0 0
Щурците са ни една от големите групи, но звукът беше трагичен... Не, че Зала 1 предлага кой знае какви възможности, но толкова зле не си спомням да е бил саундът друг път на нечий концерт.
Като цяло концертът беше най-слабия от всички, на които съм ги гледал, но за това си има и обективни причини.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван Иванов 16.12.2008 08:52:45 отговори + 0 0
към Стефан - Голем праз! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Стефан 15.12.2008 17:28:31 отговори + 0 0
Да, наистина какво ли е сега мнението на Кирил Маричков за групи като Iron Maiden? Преди около 20 години беше заклеймил класиката Tansylvania от първия им албум в статия в едно пионерско вестниче... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван Иванов 15.12.2008 17:06:19 отговори + 0 0
Brasil
непредвиденият бис беше песента "Кой е той", а не "Неизживените неща".
- Да така беше, "Неизживените неща" на концерт, продължава да ми е едно от неизживените неща...БАСИ ЯКАТА ЖИЦА Е!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 15.12.2008 09:04:23 отговори + 0 0
Мога да добавя само едно: щастлива съм, че още веднъж можах да чуя НАЙ-ВЕЛИКИТЕ на живо. Щастлива съм, че успях да предам родовата памет на 12 годишния си син и да му покажа какво означават ЩУРЦИТЕ - една епоха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.12.2008 22:55:34 отговори + 0 0
Интересно сега какво му е мнението на дядо ви Кирчо за групи като Iron Maiden. Преди 20 години е било доста странно мнение за един рок музикант. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

стар рокаджия 14.12.2008 14:03:05 отговори + 0 0
абе теа вече не са като едно време и бая са занемарили качественото свирене...
Вокала на Киро не беше на ниво,но Пецата добре се справи,а звука беше зле,но хората се кефеха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 14.12.2008 10:33:09 отговори + 0 0
R.I.P.! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Brasil 14.12.2008 03:05:22 отговори + 0 0
Само да поправя човека, който е писал този репортаж, че непредвиденият бис беше песента "Кой е той", а не "Неизживените неща". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vexo-NekroSexo 13.12.2008 21:05:30 отговори + 0 0
Евала на Щурците! Верно най-големите в България.
Само ще си позволя едно коментарче по случай последния абзац: Как да има българска рок/метъл група която да пълни зали при положение, че 70-80% от младежите слушат чалга/хаус/рандом шит. А както знаем всички тръгват от ъндърграунда, там ако не те види някой може и завинаги да си останеш в репетиционната, а това да изпълняваш по 4-5 концерта годишно даже си е голяма работа. Т'ва си е лично мнение разбира се, ама без спонсори няма реализация.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

motley crue 13.12.2008 19:55:47 отговори + 0 0
Велики! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slayer 13.12.2008 18:50:36 отговори + 0 0
Бащиците на българския рок Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Варна 13.12.2008 18:39:56 отговори + 0 0
Най-великите в БГ! Поклон! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".