СИГНАЛ изнесоха близо 3-часов юбилеен концерт пред препълнената Зала 1

5 дек 2008, 11:33 ч. 1339 / 9 15
пред./следв.
Колко са българските рок групи, които могат да напълнят Зала 1 на НДК? Да я разпродадат изцяло и то при цени на билетите достигащи тези на METALLICA или DEPECHE MODE? Без спонсор или промоутърска подкрепа. И не, правейки един концерт веднъж на 4-5 години. Или в най-добрия случай един концерт годишно - Коледен. Не по този начин. Говоря за група, която има между 5 и 10 концертни участия ВСЕКИ месец из цяла България, а в София може да бъде видяна едва ли не ежемесечно в някой от клубовете. А колко са рок групите у нас, чийто певец и фронтмен може съвсем спокойно да изгледа половината концерт като зрител, защото неговата функция е иззета от публиката и тя пее голяма част от песните на групата? Без да бъде подканяна. Аз лично се сещам само за една такава група - СИГНАЛ.
   Винаги съм се чудел какво ли е усещането да си изпълнител, да си изправен на сцената пред хиляди хора, а пред теб публиката да пее с пълно гърло твоите песни... Едва ли някога ще разбера, но предполагам, че усещането е невероятно, върховно! Данчо Караджов знае какво е. Усещал го е хиляди пъти. Усети го и снощи, когато група СИГНАЛ направи запомнящ се концерт по повод 30-годишнината си. Както и друг път сме казвали - ИСТИНСКА 30-годишнина, защото за тези 30 години групата не спря да съществува, не се разпадна, не спря да издава албуми и направи над 6000 концерта. Така че поводът за този концерт беше наистина достоен.
   Концертът беше на едно високо за България ниво. И като организация, и като осветление, и като мултимедия, и като сцена, и като екрани. Забележки може да има единствено донякъде към звука и то по-специално към озвучаването на гласа на Караджов, който на по-твърдите парчета леко глъхнеше. Технически концертът беше наистина добър. Но това в случая се оказа, че изобщо не е важно. Важното беше другото - химията между групата и публиката. Тази химия, тази любов от феновете, която СИГНАЛ получиха снощи, разбира се, не е от вчера. Тя съществува вече няколко десетилетия и е напълно заслужена от групата. Заслужена е заради музиката, която тя е давала и продължава да дава на феновете си. СИГНАЛ са група, направила толкова хитове, че не 3, а 6-часов концерт едва ли би им стигнал да изпеят всичките. И все пак голяма част от тях прозвучаха снощи. Публиката чу и пя "Скъп спомен мой", "Сбогом", "Приказен свят", "Лодка ли е любовта", "Мина и Лора", "Радио", "Да те жадувам", "Може би" и много други.
   Няколко неща от този концерт си заслужава да бъдат отбелязани. Първото е акустичният мини сет, който в средата на концерта беше изпълнен от китариста на групата Александър Мариновски и Данчо Караджов. Тук фронтменът можеше спокойно и да не пее, защото всичките песни бяха подети от публиката. Специално у мен приятно впечатление остави присъствието на "Хатинските камбани" в този сет.
   Друг интересен момент в концерта беше изпълнението на песента "Сляп ден". За нея на сцената излязоха децата на музикантите от СИГНАЛ - дъщерята на Данчо Караджов бе в ролята на певица, синът му в ролята на китарист, а синовете на Александър Мариновски и Владимир Захариев свириха съответно на клавир и барабани. За Лора Караджова знаех, че се занимава с музика, но нямах представа, че и останалите деца са поели полека-лека по пътя на родителите си. След средата на песента, музикантите от СИГНАЛ се присъединиха към младите изпълнители и довършиха композицията заедно.
   Не може да не кажем и няколко думи за Александър Мариновски. Изключителен китарист, който изнесе не малка част от концерта на плещите си, а и е една от основните причини за доста втвърденото звучене на СИГНАЛ в последните години. Когато зазвуча "Ангелски лица", у публиката остана усещането, че на сцената са RAMMSTEIN, а не СИГНАЛ. Мариновски направи и две сола - първото беше стандартно за рок концерт, докато второто накара цялата зала да стане на крака и да го аплодира. То беше "китка" от рифове на едни от най-известните парчета в хард рок музиката, сред които "Burn", "Black Night", "Iron Man" и други, а за негов финал беше изсвирен и химна на България. Тук дойде и момента за атрактивното соло на Владимир Захариев, който се опита да свири освен на барабани и на всичко, което се изпречеше на пътя му - монитори, стойки за микрофони и усилватели.
   За финал на този почти 3-часов концерт СИГНАЛ бяха приготвили най-големите си хитове - "Да те жадувам", "Зелени сигнали", техния прочит на класиката на Uriah Heep "Free Me" - "Спри се" (следващата седмица феновете на рок музиката у нас ще имат възможността да я чуят и от John Lawton в София, Велико Търново и Варна), както и разбира се "Може би". А за тези, които не успяха да се сдобият с билет за този концерт или го пропуснаха по една или друга причина, остава успокоението, че той бе заснет и предстои издаването му на DVD.
   За финал бих казал, че като фен на качествената българска рок музика си пожелавам СИГНАЛ да ни радват още дълги години, да не спират да правят класна музика, така както са го правили винаги и да продължават да изнасят концерти, радвайки феновете из цяла България. А знаем, че всички тези неща Данчо Караджов и компания ги умеят. И то добре.

   Ето и пълен сетлист от концерта на СИГНАЛ:
01. Глория
02. Ненужен
03. Скъп спомен мой
04. Сбогом
05. Соло китара (Александър Мариновски)
06. Приказен свят
07. Страх
08. Липсваш ми
09. Любов
10. Акустичен сет:
- Между ад и рай
- Съжалявам
- Лодка ли е любовта
- В друго време, в друг свят
- Мина и Лора
- Хатинските камбани
11. Каскадьори
12. Сляп ден
13. Радио
14. Щастливец
15. Соло - китара (Александър Мариновски), медли:
- Burn
- Mistreated
- You Really Got Me
- Iron Man
- Black Night
- Smoke On The Water
- Hey Joe
- Мила Родино
16. Соло - барабани (Владимир Захариев)
17. Ангелски лица
18. Да те жадувам
Бис:
19. Зелени сигнали
20. Спри се
21. Може би




Ози

още за:

Signal


Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Фен 15.08.2009 12:30:07 отговори + 0 0
6000 концерта??? значи всеки втори ден на концерт... Браво на момчетата, да пускат заявка в Гинес. Как не са се сетили ?!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal forever 14.01.2009 19:10:19 отговори + 0 0
Ако има DVD от концерта ,задъпжително го купувам. Велика група-няма спор.Макар,че като залющят тия балади...хайде ще им го простя.А имат толкова по-яки парчета и такъв потенциал,че с лекота биха отнесли много западни групи .Дано се всушат в гласа народен и втвъдят стилът .Иначе стават вече банални с тези балалайки.А ние ВЕРНИТЕ искаме МЕТЪЛ това е силата на рока. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Станислав Колев/Данч 18.12.2008 17:29:15 отговори + 0 0
Скъпи приятели от този чудесно направен и поддържан уеб-сайт,
От името на Данчо Караджов и от мое име, моля приемете нашите гопещи благодарности за изключитолно грамотно написания (във всяко отношение)коментар за концерта ни. Защото е обективен, защото показва познаване, добро око и ухо и чувство към рока и към Сигнал. Бих искал да науча името на автора, което май не видях. Готови сме да ви подпомагаме с каквото можем във въшата работа. Весели коледни и новогодишни празници! Желаем ви здраве, успехи, любов и рок!

Станислав Колев,
Продуцент на концерта и PR

P.S. Извинявайте за закъснялата реакция, но и след концерта имахме доста работа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

синемона 6.12.2008 09:48:58 отговори + 0 0
Интересно,нито един коментар не е от присъствал на концерта.А аз бях там,пях с тях и се наслаждавах на всеки един миг —преживяването си заслужаваше цената.Колко групи могат да се похвалят с 30—годишна история и неотслабващо внимание от страна на публиката?Нека още дълго да радват феновете си! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 6.12.2008 00:11:34 отговори + 0 0
Божичкооооо... И в тази новина се е навъдила хейтърска паплач... Безобразие.

Сигнал съм ги гледал преди доста време и още ги помня с добро. За вчера... Мислих, мислих, мислих... И не отидох. Явно съм изтървал доста...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Милко Балев 5.12.2008 22:46:43 отговори + 0 0
Данчо като земе да се вживява докато пее мяза на порнозвезда имитираща множествен оргазъм. Правилно едно време са били забранени, тогава се милееше за културата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tq 5.12.2008 20:19:17 отговори + 0 0
Миналият месец имаха участие във Варненски клуб, входа беше 15 лв. Вярно множко ми се видяха, но беше препълнено с хора и се получи добро шоу в крайна сметка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.12.2008 19:18:27 отговори + 0 0
Велика банда. Истинска. Най-добрата в България Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.12.2008 17:56:41 отговори + 0 0
толкоз светлини няма и на концертите на чужди банди у нас ве!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван Иванов 5.12.2008 17:21:31 отговори + 0 0
Ама ако искате давайте, - те хората са си направили концерта и без вас.
Докато смятаме че концерт на българска група трябва да е с по-евтин билет от концерт на западна при подобни условия (напр. зала1 НДК) няма да има качествен български рок!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


wolf 5.12.2008 15:46:38 отговори + 0 0
Ааааа свирили са само 3 часа. Тия не са ИСТЕНСКИ ПАЛАР МЕТАЛ като КРАЛЕТЕ МАНОЛАР!!!!1!!1! ROFLOL:>

Аз миналата година ги гледах на аванта на някаква предизборна глупост в селоподобния ми град. И 50 лева май не бих дал(а след има-няма 2 месеца за по 30 гроша по 2 яки групи ще гледам)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 5.12.2008 13:15:40 отговори + 0 0
Мдааа. Без съмнение най-добрите у нас. 3-4 пъти съм имал възможността да ги гледам и не се изненадвам че концерта е бил на световно ниво.
HAIL Данчо! Жив и здрав дълги години!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ozzy 5.12.2008 12:33:21 отговори + 0 0
"бай красьо - 2008-12-05 12:27:05
Така, че е нормално такава да е цената на билета за такава група в такава зала."

На Щурците, които са следващата седмица най-скъпите билети са от 30 лева. При Сигнал хубавите места бяха по 40 и 50 лева.
За това, разбира се, си има и причина. Аз съм я написал - Сигнал не са със спонсор и промоутър зад гърба си. При Щурците не е така
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бай красьо 5.12.2008 12:27:05 отговори + 0 0
Не ходих. И на мен ми се сториха доста скъпи билетите на пръв поглед, макар че те сега цените вече са такива, че 5-8 кинта си стана вход за клуб, където свирят млади групи(съществуващи от 1-2 години) пред 50-60 човека. Времената се менят. Е, "СИГНАЛ" са си стара БГ рок група и са си класика. Кефи обаче подредбата да 2 конкретни парчета от сетлиста: първо "Hey Joe", после "Мила Родино" Сега, сравнението с Металика е малко, хм, нелепо. Пък и доколкото разбрах Металика са събрали към 45000(или бъркам?) на стадиона, а Зала 1 е с капацитет малко над 3000 места. Така, че е нормално такава да е цената на билета за такава група в такава зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

carpe_diem 5.12.2008 11:58:22 отговори + 0 0
Мда...

Струваше ми се много 20 лева за билет... Обаче се убедих миналата събота, че не е така - след като чух само 2 мини-сетчета на Балканджи в Тукан от по 30 минути срещу 7 кинта вход...

Ама какво да се прави - такива пародии съм решил да ги бойкотирам занапред и ще се ходи само на стойностни концерти - независимо дали са на БГ или чужди групи

Евала на Сигнал, яд ме е, че не отидох (по ред други причини), добре че ще има DWD...

Тия, дето ходихте, разправяйте?
Аз съм ги гледал в НДК Сигнал, обаче беше с още 100 групи и със сигурност не е било същото...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".