Simon Phillips и групата му изнесоха изключителен концерт в София

14 май 2015, 11:08 ч. 2788 / 11 4
пред./следв.

   Simon Phillips е един от най-великите барабанисти на нашето време и концертът му в София определено затвърди това му реноме. Освен умопомрачаващо добрият музикант, днес видяхме и още една негова страна - изключително позитивна и лъчезарна личност. Това се случи по време на т.нар. уъркшоп, който се проведе непосредствено преди концерта на супергрупата му в "Sofia Live Club". Точно в 21:00 ч., под бурните аплодисменти на препълнения клуб, Simon Phillips се появи сам на сцената с две палки в ръка. Последваха 40 минути, в който виртуозът сподели някои от своите упражнения и съвети за барабанисти. Simon сподели своето влечение и възхищение от българската фолклорна музика и даде няколко примера за неравноделни ритми. Също така изтъкна великия роден пианист Милчо Левиев.

   Същинският концерт започна малко преди 22:00 ч., когато заедно със Simon Phillips на сцената излязоха и останалите членове на групата: Ernest Tibbs – бас (свирил с много джаз изпълнители), Steve Weingart – клавири (който помним от концертите на Steve Lukather у нас) и известният виртуоз Andy Timmons на китара. Музикантите изсвириха целия албум "Protocol III", който предстои да излезе на пазара едва три дни след концерта в София, но се предлагаше на щанда с продукти на групата. Изключително усложнените композиции на рок-джаз-фюжън проекта се лееха с убийствена лекота, което дори още по-силно подчерта безпощадно високото инструментално ниво на музикантите. Особено впечатляващо беше изпълнението на шедьовъра "Catalyst", където музикантите отприщиха на воля своята виртуозност. Респектиращо! Като цяло обаче, в никой момент не остана впечатлението за демонстрация на възможности! Напротив, музиката пулсираше съвсем естествено, а квартетът на сцената очевидно се забавляваше. Усмивката на симпатягата Andy Timmons не слезе от лицето му, като доста често между него и Steve Weingart имаше чисто приятелски, а на моменти и инструментални закачки. Зашеметяващите им сола се редуваха едно след друго пред невярващите погледи на публиката. Simon Phillips, също с приповдигнато настроение, демонстрираше класата си зад барабаните по категоричен начин. Слушайки неговото изпълнение човек разбира, че барабанистът не просто държи стабилно основите на музикалната конструкция, а също така би могъл да свири мелодии и да добавя допълнителни пластове в композицията. Единствено Ernest Tibbs изглеждаше по-вглъбен в себе си и баса си, но пък изпълнението му беше феноменално! Разбира се, за удоволствието от концерта много допринесе и разкошният звук, който е задължителен за подобен тип музика.

   След като чухме целия "Protocol III", музикантите се прибраха за кратко зад сцената, само за да се появят отново и да ни представят две композиции от предишния си албум. Междувременно Simon Phillips обяви, че концертът всъщност се снима от професионален екип оператори, но не навлезе в подробности какво точно мислят да правят с този материал. Вероятно именно заради заснемането, групата излезе и за втори бис, по време на който изсвири части от някои вече изпълнени песни.

   Определено можем да кажем, че концертът на Simon Phillips и PROTOCOL в София беше истинско събитие за ценители. Публиката беше съставена в голямата си част от музиканти, забелязваха се и някои доста популярни лица от родната сцена. Поздравления и за организаторите за перфектно свършената работа!

   Ето и пълния списък на композициите, изпълнени от PROTOCOL:

01. Narmada
02. Imaginary Ways
03. Outlaw
04. Catalyst
05. Amrita
06. Circle Seven
07. You Can’t But You Can
08. Undercover
Бис:
09. Moments of Fortune
10. Enigma

 

Текст: Yanni
Снимки: Виктор Александров

   Близо 50 снимки на Simon Phillips и придружаващите го музиканти може да разгледате в нашите галерии.

 

 



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


CYNIC 16.05.2015 04:09:48 отговори + 4 0
Много интересно беше как Данчо Караджов от Сигнал седеше и нито веднъж не ръкопляска на тези виртуози ....... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Жечо 16.05.2015 06:38:06 + 2 0
Това не беше Данчо, а Криско дегизиран като две капки ракия. По- скоро е отишъл да търси Тото и сигурно нищо не е вдянал човека. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бат Данчо 17.05.2015 19:45:36 + 3 0
Не виждам що трябва да ръкопляскам на който и да било. Аз съм звезда, на мен трябва да се ръкопляска, не аз на еди кой си. Аз пълня Харена Хармеец, тук некъв льольо едва напълни SLC. И аз да му ръкопляскам? Хахахахаха, готин майтап! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иванчо от Ихтиман 14.05.2015 14:41:40 отговори + 18 1
Висшата лига на висшата лига! По-високо ниво от това не знам дали има... Дай Боже всекиму да може така да свири! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".