Споразумение между "Музикаутор" и "Сцена Музика"

16 мар 2020, 09:13 ч. 997 / 9 7
пред./следв.

   "Музикаутор" и Сдружение "Сцена Музика" се споразумяха за нова тарифа за концерти.

  Новата тарифа предвижда механизми за прекратяване на порочните практики.

   Сдружение "Сцена Музика" и "Музикаутор" постигнаха съгласие за параметрите на нова тарифа, по която ще се формират авторските възнаграждения при провеждани в страната на концертни и други музикални прояви.

   Новата тарифа представлява иновативен подход в един изключително тежък сектор, в който не малко проблеми станаха публично достояние в последните месеци. Създадените механизми целят да изсветлят сектора и да изравнят конкурентните позиции за всички участници, включително да прекратят порочни практики, които вредят на правоносителите, коректните организатори, потребителите и обществото като цяло.

   Споразумението се базира на спецификите на бизнеса с организирането на концерти в България, както и на сравнителния анализ на тарифите в 14 държави, сред които Германия, Франция, Италия, Полша, Словения, Хърватска, Румъния и др. Процентът, който ще заплащат промоутърите за организираните от тях концерти, е 7,5%. Той ще се прилага върху икономическата стойност на всяко едно събитие, т.е. върху неговите приходи или неговия бюджет, когато събитието е без приходи.

  Страните се договориха, че когато отчетите от приходите и плащанията за събитията с билети минават през тикетинг агенции, организаторите ще заплащат 5,5% от икономическата стойност на събитието. Същите преференции ще ползват и организаторите на безплатни събития при авансово плащане на възнагражденията или друга форма на гаранция. Членовете на Сдружение "Сцена Музика" ще ползват браншова отстъпка и ще заплащат 4,4% от икономическата стойност на събитието. За по-малките събития с икономическа стойност до 10 000 лева се въвеждат фиксирани суми с цел опростяване на процедурата, изчисленията и администрирането на процеса. Тарифата следва да бъде утвърдена съгласно процедурата по Закона за авторското право и сродните му права и да влезе в сила в най-бърз порядък.

   При преговорите между "Сцена Музика" и "Музикаутор" бяха важни не само конкретните финансови параметри, но и ясният ангажимент за общи действия срещу нелицензираното провеждане на събития, порочните практики за незаплащане на права и всички форми на пиратиране. Страните се съгласиха да предприемат всички необходими мерки за нормализиране на бизнес средата в България при организиране на концерти и други музикални събития.

   Сдружение "Сцена Музика" и "Музикаутор" се разбраха също да положат съвместни усилия за справяне с последиците от отпадането на събития и масови мероприятия при така създалата се кризисна ситуация с разпространението на коронавирус в България.

 



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Dr.Gore 16.03.2020 15:39:17 отговори + 9 0
И една вметка - МА не можеха да докажат че представляват даден изпълнител. И да обяснят какви отчисления получават БГ изпълнителите, че не се сещам нещо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr. Gore 16.03.2020 15:37:40 отговори + 11 0
Мюзик Аутор да го д...т. Тия, дето излизат с номера, че взимат % от печалбата, а се оказва, че е процент от оборота. И какво става, 5-8% за билетопродавача, 5-7% за МА, ... и после защо билетите били с високи цени. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сори 16.03.2020 14:52:31 отговори + 14 0
Ето това вече наистина ще е краят на всички малки промоутъри. Ако написаното е вярно и точно, това значи данък от 7,5% в/у целия бюджет на дадено събитие. Понякога(даже често), това е сума която надхвърля приходите от билети. Много по справедливо и лесно е просто да се смята процент от всеки продаден билет. За всеки е ясно, че няма как България да се сравнява с останалите страни по посещаемост и интерес, и най-вече от оборот и приходи от култура. Затова между 3-5% на билет, в зависимост от големината на събитието, е най-приемливият вариант. Сега единствено ще предстои повишаване на цената на билета и съотвентно, някакво намаление на посещаемоста. Успех! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

};-( 16.03.2020 11:30:41 отговори + 16 3
И каква им е точно функцията на тези сдружения?
Да ограбват и пречат на хората борещи се да има сцена у нас?
Но вижте ги само как успяха подмолно да се внедрят и да си узаконят безсмисленото съществуване.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Браво :) 16.03.2020 12:02:55 + 12 4
За кои сдружения питаш? И за двете ли? Сцена Музика е браншова организация. Ако питаш каква е функцията на браншовите организации - не е тук мястото да ти обяснявам
А Музикаутор са си просто паразити.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 16.03.2020 13:26:32 + 2 6
Изказваш се неподготвен! Едните паразитират, другите се опитват да спасят сцената! Чети внимателно и може да разбереш! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Браво :) 16.03.2020 11:08:20 отговори + 8 0
Първо Борисов и Радев заровиха томахавката, а сега промоутърите и Музикаутор.
Дано като мине кризата да не се хванат пак за гушите. Поне вторите. Първите дано се хваната
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".