Страст и любов - Tarja Turunen отново пя за "най-добрата публика в Европа" в София

8 фев 2017, 16:10 ч. 6935 / 13 26
пред./следв.

   Деветото посещение в България на финландската прима Tarja Turunen се осъществи в зала "Универсиада" пред близо 2000 души, в традиционна за събитията на чаровната певица у нас приповдигната атмосфера, въпреки паралелно случващия се в Зала 1 на НДК първи концерт на GREGORIAN в София. Другото голямо музикално представление на вечерта вероятно "открадна" поне сто-двеста души публика, но най-верните фенове бяха на челни позиции, за да крещят името на любимката си, да подскачат и да изпращат нестихващата си любов към сцената. Неслучайно в скорошно интервю за WeRock.bg Tarja подчерта, че в България e "най-добрата публика, която имам в Европа".

   Организираният от "Loud Concerts" спектакъл започна по график в 20 ч. с появата на първата подгряваща банда, DEVILFIRE (до януари тази година известни с името DEVILSTAR) от родния град на BLACK SABBATH и JUDAS PRIEST, английския Бирмингам. Паралелите с титаните на метъла обаче се изчерпват с географското родство, тъй като петорката поднесе приятен за едното, но също тъй бързо излизащ през другото ухо хард рок. Платиненорусият струнник Baz Blackett умело владееше алената си китара, а динамичното сценично присъствие на британската шайка кулминира в изпълнение на вокалиста Alex Cooper (Alice Cooper? Не!), покатерен на един от страничните стълбове на сцената по време на последното парче. Трийсетте минути на младите рокаджии отлетяха и те се оттеглиха, за да предоставят пространство за изява на следващите герои.

   ANVISION от Тарнов, Полша, се събират преди цели 10 години, през 2007-а, и опитът и музикалната им обиграност ясно личаха, а доброто озвучаване само помогна затова. Петимата видимо си бяха поставили за цел не просто да се забавляват, но и да създадат драматична атмосфера под прожекторите - и го постигнаха. Осезаемо по-дългите им композиции носеха привкус на прогресив рок, вдъхновен от класици като YES и RUSH, но и уплътнен с тежки рифове от школата на DREAM THEATER и SYMPHONY X. По време на 40-минутния си сет представиха творчество от двата си издадени дългосвирещи албума с песни като "I'm Gone Away" и "Season of the Witches" от миналогодишния "New World" и "Mental Suicide" от дебюта им "AstralPhase" (2012). Вокалистът Marek "Marqus" Ostrowski поздрави феновете със звучно българско "Добър вечер" и пя с трибагреника ни, наметнат на раменете си. В 21:05 ч. ANVISION напуснаха сцената след снимка за спомен със софийската публика.

   И като стана дума за поздрави на български, такива не липсваха и по време на изявата на северната звезда Tarja Turunen, която демонстрира обогатен речник с минимален акцент ("Много се радвам да ви видя отново", "Чудесни сте", "Обичам ви, София" и задължителното "Благодаря ви много"). След леко проточила се пауза (45 минути) шеметната вокалистка излезе на сцената в 21:50 ч., съпроводена от фънки китарното интро на "Demons in You" от актуалния албум "The Shadow Self" (2016), като храбро изпя парчето сама, без подкрепата на гостенката в записа Alissa White-Gluz от ARCH ENEMY. Сетлистът разбираемо бе доминиран от солов албум номер 6, представен от цели 9 песни, ако броим и кавъра на MUSE "Supremacy", изпълнен по желание на публиката. За него трябва да отбележим, че е класи над предишни кавъри на Alice Cooper и WHITESNAKE, с които Tarja е експериментирала. Певицата призна, че "Supremacy" ѝ е любимо парче, макар и много трудно за пеене, и че е голяма фенка на MUSE.

   В началото на шоуто Tarja обясни и защо тази вечер групата ѝ излиза в намален състав на сцената. Край нея бяха верните ѝ бойни другари - китаристът Alex Scholpp, клавиристът Christian Kretschmar, виолончелистът Max Lilja и барабанистът Timm Schreiner - но басистът Kevin Chown липсваше поради здравословен проблем. Tarja ни помоли да му изпратим любов, за да зарадва колегата си с мило видеопослание през мобилния си телефон, с дейното участие на публиката, скандираща името на отсъстващия басист.

   В средата на сетлиста се гушеха перлите на вечерта, които не са изненада за никого, но винаги предизвикват вълна от въодушевление сред публиката на Tarja в София. Над десетминутната "китка" от стари композиции на NIGHTWISH, в центъра на която блестеше ослепително "Ever Dream", украсена от инструментални мотиви от "Tutankhamen" и "The Riddler", завърши с дуетa от "Slaying the Dreamer", където партиите на Marco Hietala бяха поети от китариста Alex Scholpp. Веднага след това пътуване към миналото, музикантите насядаха в полукръг около своята фронтдама и я подкрепиха деликатно в акустичното изпълнение на пасажи от пет парчета. Красивата балада "The Reign" за нещастие бе редуцирана до постен речитатив на инструментален фон, но пък акустичната порция "I Walk Alone" нажежи атмосферата и бе чудесен преход към някои от най-тежките и най-енергичните композиции на скандинавския славей.

   Това бяха "емоционалното влакче на ужасите" (по думите на авторката му) "Love to Hate" и "Victim of Ritual", в края на която певицата слезе пред огражденията, за да се докосне до публиката си. "Хората от моя екип не обичат да правя така - призна дяволито Tarja. - Но аз изпитвам огромно удоволствие, защото съм лошо момиче!" Преди финалната "Too Many" гласовитата финландка отправи кратко послание: "Ако имате мечта, живейте мечтата си... моля ви". Така малко след 23:30 ч. завърши основният сет.

   Последваха още петнайсет минути бис и три парчета, които не позволяваха дори множеството на препълнените трибуни да остане кротко по местата си. Всички пяха с пълно гърло припевите на вече превърналите се в класики за феновете на Tarja "Die Alive" и "Until My Last Breath". За пореден път певицата се раздаде в двучасов наситен с емоции спектакъл, защото това е нейният начин да се отблагодари за онази страст и любов (и букети, и плюшени сърца, и трибагреници), която не спира да получава от българската публика. Очакваме юбилейния концерт номер 10 най-късно догодина.

   Ето и пълен сетлист на Tarja Turunen от концерта ѝ, състоял се на 7 февруари 2017 г. в зала "Универсиада":

01. Demons in You
02. 500 Letters
03. No Bitter End
04. Lucid Drеamer
05. The Living End
06. Calling from the Wild
07. Supremacy (Muse Cover)
08. Tutankhamеn / Ever Dream / The Riddler / Slаying the Dreamer (Nightwish Medley)
09. Until Silence / The Reign / Mystique Voyage / House of Wax / I Walk Alone (Acoustic Set)
10. Love to Hate
11. Victim of Rituаl
12. Undertaker
13. Too Mаny
Бис:
14. Innocence
15. Die Alive
16. Until My Lаst Breath

Текст: Florimel
Снимки: Миглена Цонева

 

  Близо 100 снимки от концерта на Tarja Turunen, ANVISION и DEVILFIRE може да разгледате в нашите галерии.

 
Коментари   (26)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Warlord 11.02.2017 15:45:03 отговори + 4 2
По желание на публиката изпълнили Supermacy? Малко сте преувеличили тук Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

инфо 11.02.2017 11:21:32 отговори + 6 0
По-скоро Таря открадна публика от Грегориан, а не обратното. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 11.02.2017 14:48:24 + 7 1
Таря е от изпълнителите/групите, които имат в България верни фенове. И двата концерта изгубиха от съвпадането на датата. Таря обаче е добре позната и феновете й следят за концерти у нас. Според мен Грегориън не бяха добре рекламирани. Организаторите може би мислеха, че са по-известни, тъй като са от вида на 2Челос и Апокалиптика, но това не е така. Много хора, които биха посетили концерт като Грегориън, изобщо не знаеха за него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WishMaster 10.02.2017 08:28:10 отговори + 5 10
No Tarja - No Nightwish!
Холопайнен срещу Кречмар. Холопайнен е по-добър композитор, Кречмар по добър инструменталист. Велики песни направи Холопайнен, докато Таря пееше в Найтуиш. Флор Янсен е добра, но никога няма да бъде Таря. Втори път на Найтуиш няма да отида. Сама ако Таря се върне. Тва 6 или 7-ми път, когото гледам Таря на концерт. Супер е - най добрата бяла певица! Да не събира колкото Адел или Лейди Гага , но това е Таря! Най добрата черна певица е Бионс Ноулс, и след нея Риана. Най-добрата бяла - Таря. Е Аделката пее яко, ама е дебелка и Таря ис дъ бест. Това е положението.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 10.02.2017 12:22:46 + 7 6
Глупости! Най-добрата бяла певачка е Цеца Величкович - факт!!! А когато става дума за чернокожи певици, Никито Минаж и Софка Маринова са класи над продуктите Бийонсе и Риана!!! Че и Герито-Николчето, която макар да е бяла, е черна по душа... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 10.02.2017 12:24:45 + 2 5
П.С. Иначе Майли е невероятна танцьорка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 10.02.2017 21:49:27 + 4 1
Странно мнение... Най-добрата черна, после пък най-добра бяла... Аделка - дебелка... и затова Таря е дъ бест, щото не е дебела като Адел. Ми то ако това се гледа, дошлата преди седмица в София Фернанда Лира от Nervosa е пожизнен Мис Свят и Вселена спрямо Таря, ама не съм прочел такова мнение. Положението не е такова, всъщност Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 9.02.2017 22:00:40 отговори + 4 26
Какъв метъл пък е тази певачка?Стегнете се малко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 9.02.2017 22:46:19 + 11 3
В репортажа думата „метъл” се споменава точно веднъж, и то по отношение на Black Sabbath. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 10.02.2017 12:27:18 + 6 4
Имаше достатъчно метъл в сета на Таря, колкото щаба на МТВ да експлодира и на емотата да им окапят косичките Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_forever 9.02.2017 20:05:20 отговори + 11 1
Прекрасен репортаж, поздравления!
Концерта беше супер - организация, звук....всичко беше перфектно!
Подгряващите групи бяха добри, а Таря......нямам думи.......радост за очите, ушите и душата! За четвърти път бях на нейно шоу и всеки път, като че ли магията е по-могъща! Вярна и отдадена на нас-феновете, раздаде се на 100%!
Следващият път пак ще бъда там!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шмайзера 9.02.2017 16:49:55 отговори + 1 6
Вярно ли е, че Darkwoods My Betrothed са подгрявали? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

сарказъм 9.02.2017 17:13:52 + 2 4
Не. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

LethianDream 9.02.2017 12:42:38 отговори + 5 7
Какви бяха тези гонения на бизони в началото на една от песните? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 9.02.2017 11:51:07 отговори + 21 4
Обнадеждава ме фактът, че концерт на музикант, който е идвал толкова пъти буди все същия интерес и вълнение. Това значи, че има истински фенове, а не само такива с оправданието "Вече съм го гледал това". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Онази 9.02.2017 11:46:57 отговори + 19 3
Колкото и пъти да отида на нейн концерт, макар че песните донякъде са еднакви - никога няма да ми омръзне да я гледам и да слушам прекрасния й глас. Тя ми дава нещо, което малко други го правят - емоция, раздава се обича публиката. Благодарна съм за поредният прекрасен концерт и я очаквам отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 8.02.2017 23:49:21 отговори + 6 2
Само на мен ли вилончелистът на Таря ми приличаше изключително много на Kiske? Млад и доста по-слаб, но все пак. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да бе 9.02.2017 09:38:37 + 12 0
И само с половин метър по-висок Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 11.02.2017 14:39:02 + 3 0
Виолончелистът на Таря е бивш виолончелист и основател на Апокалиптика, ако това е важно за теб, освен че е приличал на Киске. Само за информация. Не се заяждам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 8.02.2017 22:01:50 отговори + 11 10
Поради една или друга причина видях за пръв път Таня на живо едва снощи. Подготовката отне дълго време, но чакането ск заслужаваше. Концертът неше вълшебен (поради липса на по-добро определение)! Напълно съгласен съм с коментара на Nethereal.

Подгряващите групи също бяха на високо ниво; особено Anvision, които ми напомнят едновременно на Rush и Иън Гилън! След сета им си взех двата техни албума на които по-късно получих и автографи. Та дори аз им дадох автограф на българския флаг

Надявам се следващия път когато Таря ни гостува да имам възможност да отида пак!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 8.02.2017 22:09:19 + 5 5
Таря* (проклет auto-correct) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шмайзера 8.02.2017 22:16:44 + 27 2
Информира ли ги, че са получили автограф от легендата на форума в Werock.bg Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nethereal 8.02.2017 21:01:04 отговори + 25 4
До последно се чудих дали да отида и си взех билета буквално на деня преди концерта. Вече съм бил на други два концерти на Таря и знаех какво да очаквам, което и беше причината все пак да отида. Начинът по който се раздава, отношението й към публиката ни, атмосферата на концертите й е нещо, заради което си заслужава. Вярно, беше малък концерт, в малка зала и прочие, но беше без забележка и беше изключително приятен (както и очаквах). Фен съм на NW и бях както на концерта им Румъния 2015, така и миналта година, като бяха тук. Техните концерти също бяха добри, но колкото и да са ми любими, не може да се отрече огромната разлика между усещането на техен концерт и усещането на концерт на Таря. NW нямат особено отношение към публиката. Стараят се и подхождат професионално по концертите, но я няма тази връзка с публиката, която я имаше снощи на концерта на Таря. Кой друг изпълнител от такова ниво ще слезе и ще мине на по-малко от метър от оградата и ще поздрави публиката? Що се отнася до изпълнението, на Таря беше също толкова професионално изпълнено и то с огромна енергия и отдаденост. Да не говорим пък за огромния сетлист. Като слушах вкъщи новите й песни не бях прекалено впечатлен, но след концерта дори песните й, които не ми харесваха толкова много, вече ме кефят. Не съм някакъв Таря fanboy и рядко слушам неща от соловата й кариера, но ако някой се оплаче от представлението, което тя даде снощи, значи е или хейтър или трол (не говоря за хората, които просто не харесват такъв тип музика, защото това, дали на някого му харсва музиката, която изпълнява е друг въпрос). На мен лично ми харса колко метъл/рок беше концерта, но на концерт на Таря може и само оперни песни да пее и пак няма да се оплача (както беше в Пловдив преди 5-6 години). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 9.02.2017 09:07:31 + 6 7
Сещам се за доста музиканти, които слизат долу при нас. Правилно я наричаш изпълнител . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 8.02.2017 20:28:38 отговори + 19 4
Без да имам абсолютно никакво отношение към певицата във всеки един аспект, бих казал, че репортажът ми хареса, добре е написан. Айде, втори коментар Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мрън мрън 8.02.2017 18:05:38 отговори + 14 27
Май и на тея дето продължават да й ходят им омръзна - никой не коментира...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".