Красотата ще спаси света - GREGORIAN в София на 7 февруари

8 фев 2017, 13:42 ч. 2833 / 6 0
пред./следв.

   "Красотата ще спаси света" - тази сентенция на Фьодор Достоевски много добре подхожда на събитието, което снощи имаше възможност да види българската публика. За пръв път у нас се представи уникалната формация GREGORIAN - хор и солисти, изпълняващи рок и поп класики в стил на грегориански песнопения. Шоуто се проведе в Зала 1 на НДК, която беше доволно пълна, като се има предвид, че по същото време в зала "Универсиада" се провеждаше и концерт на финландската дива Tarja Turunen. Със сигурност групите имат общи фенове и част от тях бяха поставени пред трудна дилема да избират кое събитие да предпочетат.

   Но да се върнем към случващото се в Зала 1 на НДК, за да проследим как протече концертът на GREGORIAN. Организаторите "Moko Solution" бяха осигурили ред и спокойствие за провеждането на шоуто - влизаше се бързо и безпроблемно, охраната и разпоредителите упътваха посетителите да заемат местата си. Имаше щанд с мърчандайз на групата, беше предвидено място с маси, където всички желаещи след концерта получиха автографи от изпълнителите.

   GREGORIAN започнаха сета си с авторската си композиция "Masters of Chant", в която възхваляват уменията си като изпълнители и заявяват мисията си да раздават и разпръскват светлина, красота и позитивизъм. Последва кавърът на U2 "I Still Haven't Found What I'm Looking For" и поздрав на български към публиката, удивена и притихнала от случващото се на сцената. Сред непрекъснато стелещ се дим, осем мъже, облечени в блестящи черни монашески роби, пееха в хор, като непрекъснато сменяха местата си и се групираха във фигури. Ясните им гласове се носеха из пространството в прекрасна хармония. Може би така някои хора си представят, че звучат ангелите в рая. Тук трябва да отбележим и перфектното озвучаване, което беше от ключово значение, за да се съпреживее пълноценно шоуто. Приветливият поздрав отвори окончателно сърцата на славещите се с отзивчивост български фенове и те се оставиха доверчиво да бъдат поведени на пътешествие в селения на доброта и красота. След "Nothing Else Matters" на METALLICA се чуха и първите възторжени ръкопляскания. На сцената се появи бял ангел с черни криле - певицата Amelia Brightman, сестра на известната изпълнителка Sarah Brightman. Amelia и GREGORIAN пресъздадоха картинно кавъра на RAMMSTEIN "Engel", на фона на пламъците на адски огньове, които периодично избухваха на сцената. "Meadows of Heaven" на NIGHTWISH смени настроението към умиротворение. Всеки от хористите държеше по едно кръгло огледало, с което отразяваше в различни посоки насочен сноп светлина. Ефектът беше удивителен, в залата се кръстосваха бели стълбове светлина, а красивите гласове възпяваха пътя на душите към райските ливади. Песента от саундтрака от филма "Гладиатор" "Now We Are Free" в изпълнение на Amelia Brightman продължи темата за смъртта като освобождение и още в началото предизвика овациите на публиката.

   Това, което видяха снощи българските фенове, не може да се определи просто като концерт. Представянето на GREGORIAN беше разнообразен пърформанс, в който изява намираха музика, театър, танц, мюзикъл, постановка, сценография, дизайн, осветление, компютърни технологии и дори спорт. Китаристите и двата сета барабани бяха разположени на по-висока платформа, а отпред беше основната "територия" на хористите. Облеклото на артистите беше в унисон с концепцията на спектакъла - всички мъже бяха в черно. Хористите, както споменахме, бяха в монашески роби, а останалите - в дрехи с по-свободен дизайн. Само Amelia Brightman беше в цветни тоалети, които смени няколко пъти. Освен като бял ангел с черни криле, тя се появи в стилизиран вариант на броня по време на песента от саундтрака на "Гладиатор", по време на други изпълнения беше с дълга червена пелерина с качулка и т.н. Особено ефектно беше представянето на песента "Kiss From a Rose". Сред черните монаси Amelia се плъзгаше по сцената, качена върху ховърборд и "цъфтеше" като нежна роза в алено-червена рокля, навявайки асоциации с романа на Умберто Еко и едноименния филм "Името на розата". Спектакълът се допълваше от интересни светлинни и други ефекти, както и пиротехника. Из залата танцуваха разноцветни лазерни лъчи, някои съчетаващи няколко багри и нюанси, въртяха се светлини, летяха сапунени мехури, а накрая хористите гръмнаха конфети с шарени ленти. По време на парчето "The Last Unicorn" от саундтрака към едноименния филм, певците излязоха с ръкавици, които те определиха като "вълшебни", изпускащи зелени лазерни лъчи от пръстите. Огънят също присъстваше. От малки блещукащи пламъчета, запалени факли и фойерверки, до соло на барабаните с горящи палки и свирепи огнени кълба по време на изпълнението на кавъра на AC/DC "Hells Bells".

   Не може да се каже кое беше най-впечатляващото по време на снощния спектакъл, но водеща роля имаха вокалните изпълнения. Хористите бяха специално подбрани, така че гласовете им да се съчетават в перфектна хармония. Певците демонстрираха възможностите си освен с инструментален съпровод и акапела. Освен осемте хористи, по време на концерта се изявиха и двама соло вокалисти - Amelia Brightman и младият румънски контратенор Narcis Iustin Ianau. Дребничкият певец, наричан на шега от колегите си "pocket rocket", смая публиката със силния си висок глас, който буквално "цепеше мрака". Narcis изпя собствена версия на прочутото "Адажио" на Албинони, направи впечатляващ дует с Amelia по време на кавъра на Andrea Bocelli "Time to Say Goodbye", известен и под заглавието на италиански "Con te partiro", включи се и в други парчета.

   Концертът беше разделен на две части, с пауза между тях, като редовният сет завърши с "Hells Bells" на AC/DC. Като бис бяха изпълнени цели седем композиции, като общият брой на песните в концерта беше 26. Финалната песен за вечерта беше кавър на германския музикант, артист и продуцент Paul Kalkbrenner "Sky and Sand". Всички изпълнители демонстрираха изключително приятелско сценично поведение, направиха шеговито представяне на целия състав и не пестяха комплиментите към публиката. Феновете, от своя страна, откликваха подобаващо с бурни аплодисменти, като по време на биса вече всички бяха на крака, някои съвсем пред сцената, за да видят отблизо новите любимци на България. GREGORIAN провеждат турнето си под надслов "The Final Chapter", но успокоиха присъстващите снощи, че това не е точно така, което обещава нови срещи.

Сетлист на GREGORIAN:

Първа част:
01. Masters of Chant
02. I Still Haven't Found What I'm Looking For (кавър на U2)
03. Stay (кавър на HURTS)
04. Nothing Else Matters (кавър на METALLICА)
05. Engеl (кавър на RAMMSTEIN)
06. Meadows of Heaven (кавър на NIGHTWISH)
07. Now We Are Free (от саундтрака към филма "Гладиатор")
08. Strong (кавър на LONDON GRAMMAR)
09. Shout (кавър на TEARS FOR FEARS)
10. Cry Sоftly (кавър на SECRET SERVICE)

Втора част:
11. Hurt (кавър на NINE INCH NAILS)
12. The Raven (кавър на THE ALAN PARSONS PROJECT)
13. Kiss From a Rose (кавър на Seal)
14. Crying in the Rain (кавър на Carole King)
15. Adagio (по "Адажио на Албинони")
16. The Last Unicorn (от саундтрака към филма "Последният еднорог")
17. World Without End
18. Born to Feel Alive (кавър на UNHЕILIG)
19. Hells Bells (кавър на AC/DC)

Бис:
20. In My Life/Crazy Crazy Nights/Goоd Night, Cоmpanions
(акустично медли с кавъри на THE BEATLES, KISS)
21. Time to Say Goodbye (Con te partiro) (кавър на Andrea Bocelli)
22. Gloria
23. Moment of Peace
24. Hymn (кавър на BARCLАY JAMES HARVEST)
25. Just fоr You (кавър на Lionel Richie)
26. Sky аnd Sand (кавър на Paul Kalkbrenner)


Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и снимки от концерта на GREGORIAN в София на 7 февруари 2017 г.

 

gregorian

gregorian



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".