Танцуващият с китари - Steve Vai в София на 25 април

26 апр 2023, 14:58 ч. 1402 / 16 9
пред./следв.

   В дъжновната вечер на 25 април се състоя четвъртото гостуване на витруозния китарист Steve Vai в България. Събитието беше в зала 3 на НДК, влизането спокойно и безпроблемно. Всеки се настаняваше където му харесва, пред сцената или по стълбите между ВИП-трибуните. Разпоредителки завеждаха всеки от закупилите ВИП билети до мястото му. В залата имаше щандове с напитки, а пред нея щанд с мърч.

   Концертът започна в обявения час 20.00 ч. Steve Vai излезе на сцената и изви омайни сола от първото парче "Avalancha" от албума "Inviolate" (2022). Шоуто беше обявено за представяне на тази творба и музикатът изпълни доста композиции от нея, като "Little Pretty", "Candlepower" и др. Междувременно китарният герой беше издал в началото на 2023 г. албума "Gash", кръстен на неговият приятел и певец, вече покойния John "Gash" Sombrotto. Музиката в албума е композирана за две седмици през 1991 г., като "саундтрак" към пътуванията на Vai и приятелите му с мощните мотори "Harley-Davison". След смъртта на John "Gash" Sombrotto композициите остават неиздадени, докато 30 години по-късно Vai не решава да се върне към тях. По време на концерта беше разказана историята на появата на този албум.

   Чухме цели три умопомрачителни композиции, преди Steve Vai да се обърне към публиката с поздрави и благодарности. В една от следващите паузи той се пошегува, че жена му го е упрекнала, че говори малко с публиката и ето той е решил да поправи това. Между китарните изпълнения чухме весели истории изпълнени със самоирония, споменаване, че прави турнета от 45 години, представяне на музикантите от групата му и една изненада, която беше поднесена в края на шоуто.

   Ще споменем имената на инструменталистите, които придружават Vai в изявите му на живо: китаристът и клавирист Dante Frisiello, барабанистът Jeremy Colson, саунд-инженерът и "момче за всичко" Danny G. и басистът Phillip Bynoe. Последният е як чернокож мъж със забележителни расти, който представи уникално соло на бас китарата. Bynoe е номиниран няколко пъти за наградите "Grammy" и печелил награда "Emmy". И не бива да бъде бъркан с Корлис Веларион :)

   На сцената продължаваха виртуозните изяви на Steve Vai и музикантите от групата му. Китарният герой ни разходи из цялото си богато творчество, от първия до последния албум. Чухме композиции заредени с най-различно настроение, които ни отвеждаха в прекрасни светове, а Vai танцуваше с китарите, които периодично сменяше. "Думата беше дадена" със самостоятелни сола на китариста Dante Frisiello и на барабаниста Jeremy Colson.

   Черешката на тортата беше изпълнението с чудовищната тройна китара "Hydra", модел на "Ibanez" с три грифа (два китарни и един бас), още десетки функции и над 20 струни. Уникалният инструмент се появи на сцената, окачен на стойка и покрит с платно. След като Steve Vai вдигна платното, публиката ахна пред необикновения дизайн на китарата. Изпълнението на Хидрата беше изключително зрелищно, а самата китара блестеше в разноцветни светлини.

   Постепенно се приближавахме към края на концерта и по време на финалната композиция "For the Love of God" беше поднесена изненадата от "момчето за всичко" Danny G. - той изпълни оперна ария на италиански език и това беше единственото парче от шоуто, в което имаше вокално включване. А Danny G., освен певец и човекът пред еквалайзерите и усилвателите, се оказа и състезател в ММА (Mixed Martial Arts, смесените бойни изкуства).

   Като бис беше изпълнена композицията "Fire Garden Suite IV - Taurus Bulba". Музикантите и пубиката се разделиха с обещания за нови срещи.

   Сетлист на Steve Vai:

01. Avalancha
02. Giant Balls of Gold
03. Little Pretty
04. Tender Surrender
05. Lights Are On
06. Incantation
07. Bass Solo
08. Candlepower
09. Guitar Solo
10. Building the Church
11. Greenish Blues
12. Bad Horsie
13. I'm Becoming
14. Whispering a Prayer
15. Dyin' Day
16. Drum Solo
17. Teeth of the Hydra (Vai plays three-headed Ibanez Hydra)
18. Zeus in Chains
19. Liberty
20. For the Love of God
Бис:
21. Fire Garden Suite IV - Taurus Bulba

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Иво Канин

 

   В галериите ни може да разгледате десетки снимки от концерта на Steve Vai в София на 25 април 2023 г.

 

steve vai live



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Jem 7v 3.04.2024 14:40:30 отговори + 2 1
Любимия ми спомен от този концерт беше, когато Володя Стоянов излезе да пее For The Love Of God. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 27.04.2023 10:03:52 отговори + 5 0
Много як концерт стана. Звука нещо не беше наред, но предполагам това е от екипа на Steve Vai. Вчера си мислех ако го бяха добавили към Gus G, Michael Batio и Rowan какво ли щеше да е? Хидрата и двуглавата китара на Batio заедно с другите двама виртуози!!!! Майко мила Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 26.04.2023 19:27:44 отговори + 8 0
Китарните виртуози правят винаги яки концерти. Бил съм на по-малко от половината, но няма грешки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 26.04.2023 18:17:06 отговори + 8 0
Таз Хидра е абсолютно чудовище. По-яка е от Кръстачката на Батио. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 27.04.2023 10:06:07 + 2 1
Вярно е яка, но и кръстачката на Batio не отстъпва! Два соло и един бас срещу четири соло грифа е трудна преценка. Много различни концепции и стил на свирене. Много ми се иска да ги видя двамата заедно на една сцена Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Civilized 26.04.2023 16:41:59 отговори + 10 0
СТРАХОТНО БЕШЕ! Признавам, че не съм му фен и бях леко резервиран, но ме отвя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ibanez 00 26.04.2023 15:41:23 отговори + 7 0
Между другото Dave Weiner не е вече в групата от няколко месеца,не беше и на концерта вчера.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 26.04.2023 16:40:21 + 8 0
Коригирахме текста, благодарим!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ibanez 00 26.04.2023 15:39:44 отговори + 12 0
Най-великият. Страхотен концерт,феноменален спектакъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".