Tarja Turunen: "Бих изпяла песен на български"

27 яну 2017, 17:00 ч. 4357 / 15 6
пред./следв.

   Tarja Turunen безспорно е една от любимците на българската рок и метъл публика. Финландската прима вече има изнесени у нас внушителния брой от осем концерта, а на 7 февруари предстои деветото ѝ гостуване (поръчай билет онлайн). Топлите чувства между изпълнителката и феновете са взаимни. Tarja се раздава от цялата си душа, а българската публиката откликва с огромно одобрение спонтанно и непринудено. Това превръща концертите на една от съвременните рок диви в гарантирано приятно и очаквано с нетърпение преживяване. Преди няколко дни Tarja Turunen беше така любезна да даде интервю за нашата медия.

 

tarja


WeRock.bg: Здравей, Tarja, вече имаш осем визити в България и имаш много фенове тук. Какво прави българската публика толкова специална?

Tarja Turunen: Никога няма да забравя първото си посещение в България, то беше доста отдавна. Няма да забравя и визитите си в България като цяло. Но първото посещение беше най-специално, защото все още не познавах публиката. Но още преди да изляза на сцената аз почувствах любовта на феновете по начина, по който пееха и очакваха появата ми, това беше чудесно. Аз също бях нетърпелива да се представя пред българската публика. Оттогава мина много време и мога да кажа, че българската публика е най-добрата публика, която имам в Европа. Казвам го сериозно, тя е много страстна, емоционална публика. Ако обичате някой, вие показвате по някакъв начин чувствата, които изпитвате. Вие, българите, обичате изкуството, обичате музиката. Това не е така, не се случва по същия начин навсякъде по света. Затова във всички мои интервюта, когато ме попитат коя е най-добрата публика, която сте имала по света, България винаги присъства в отговорите ми и е в списъка с държавите с най-добра публика.

Благодаря за любезните думи. Концертът ти е част от европейското турне "The Shadow Shows". Кои песни ще включиш в сетлиста си или е тайна?
Ще представя последния си албум "The Shadow Self", като изпея много песни от него. Ще изпълня и композиции от цялата си кариера. Също така съм включила едно над десетминутно медли с парчета на Nightwish, песни от самостоятелните ми албуми, а някои от тях ги изпълняваме в акустичен вариант. Това ще бъде рок концерт, един красив и емоционален концерт, каквито са обикновено моите рок концерти.

Съпорт на концерта ти в България ще са групите ANVISION и DEVILFIRE. Ти ли ги избра или ти бяха предложени?
Стремя се да подкрепям нови групи, които за пръв път правят обиколка в Европа, защото знам колко е трудно за новите групи наистина да покажат своята работа, защото музикалната индустрия преживява трудни времена. Искам да дам възможност на по-неизвестни все още банди да се представят пред по-голяма аудитория. Това са групи, с които работя, някои са с жени-вокалистки и вървят по моите стъпки. Някога започнах да се изявявам на голямата сцена много млада и си спомням през какви трудности съм минала, затова сега искам да помогна на други нови групи. Бандите или са се обръщали към нас директно или в други случаи промоутърите са давали идеи кой да ни подгрява.

Последният ти албум се нарича "The Shadow Self" (2016). Може ли сенките и демоните в нас да вдъхновяват светлина?
Мисля, че всички си имаме тъмна страна. Докато композирах албума в последните години и пишех за сенчестата ми страна, си мислех, че всички имаме такава, тя е винаги с нас и по някакъв начин ни влияе. Не винаги можем да обясним защо постъпваме по странен начин в различни ситуации, защо сме потиснати или се нуждаем известно време да сме сами. В нас има добро и лошо, не можем да ги разделим, т.е. винаги присъства сенчестата ни страна. Моята сянка, тъмнината в мен е моята съзидателна, творческа половина. В тази тъмнина мога да пиша песни, да бъда свободна в музиката и да съм креативна, продуктивна, намирам я за красиво нещо. В тези случаи прегръщам тъмнината в мен, мога да имам мрачните си моменти и да намирам вдъхновение в тях. Понякога може да е плашещо да се вгледаш в себе си и да се попиташ защо постъпваш така глупаво, странно, но е добре да си задаваме тези въпроси.

В какво вярваш, суеверна ли си, имаш ли си ритуали, преди да излезеш на сцената?
Не мога да кажа, че съм суеверна. Определено съм духовен човек, но не религиозна. Вярвам донякъде в съдбата, кармата и в това, че както се отнасяш с другите и те така трябва да се отнасят с теб, но последното не винаги се случва в живота. Като цяло съм позитивен човек и смятам, че за да получиш добро, трябва да правиш добро.
Преди да изляза на сцената си имам дежурни неща, които правя. Аз самата си преглеждам дрехите. Въпреки, че имам човек да се грижи за сценичните ми тоалети, аз ги преглеждам внимателно. Започвам да правя дихателни упражнения и вокални упражнения. Тези двете трябва да ги направя насаме. Не обичам тогава да има хора около мен, трябва на спокойствие да проверя кондицията си, да загрея за концерта. Не мога да започна да пея без разгрявка и намирам за ужасно да се явя пред публиката неподготвена. Преглеждам сетлиста, също това, което смятам да кажа. Винаги се стремя да кажа поне няколко думи на местния език, трябва ми някой, който да ме научи на изговарям тези думи, като "благодаря" например. Също така оглеждам прическата и грима си. Това е подготовката за излизане на сцената, може да отнеме часове, но без това не се чувствам готова за концерта, също така се нуждая от малко време сама всеки път преди шоуто.

В последния си албум направи дует с Alissa White-Gluz – песента "Demons In You". Разкажи нещо за работата с Alissa.
Беше много приятно да работим заедно с Alissa, хареса ми подходът й към песента. Когато започнах да записвам вокалите за тази песен, видях, че се нуждае от още нещо и започнах да мисля какво може да й даде допълнителна доза енергия. Така се сетих за Alissa. Бях я срещала само веднъж, мисля че на фестивала "Вакен", разменихме няколко думи и ми направи впечатление на добросърдечна, на свестен човек, реших да й се обадя. Казах й за песента и че бих искала да пее с чисти вокали, но най-вече с харш вокали, тъй като последното е нещо, за което дори не мога да си помисля да правя. Имам едни от най-чистите вокали в метъла, а Alissa се явява точно обратното на мен по отношение на пеенето. Това чудесно се вписваше в песента и в концепцията на целия албум за сенчестата страна, тъй като често споменавам противоположни неща – рай-ад, светлина-тъмнина, положително-отрицателно. Получи перфектна комбинация между моето пеене и това на Alissa. Не мисля, че хората очакваха такова сътрудничество от мен и беше много добра изненада за феновете. Alissa е хубаво момиче и добър човек, получи се много приятно сътрудничество.

"The Shadow Self" излезе наскоро, но все пак имате ли материал за следващ нов албум?
Вече работим с групата ми по него, даже се учудвам колко сме продуктивни. Мога да се нарека работохолик и хората от групата ми все ми казват: "Tarja, ти си работохолик, моля те, почини си." Имам различни планове, скоро ще чуете за новия ми албум, но той не е рок албум, тъй като рок албум издадох наскоро. Работя по лайв DVD, което записахме миналата година в Милано и ще се появи скоро. Започнала съм да композирам и малко по малко, между турнетата, за рок албум, защото по време на турнетата определено не мога да пиша музика. Тогава не ми идва вдъхновение, мога да нахвърлям някои идеи за песните или текстовете, но не мога да композирам музика. Не е мястото ми за писане на музика, изтощена съм, развълнувана съм от представянията ми.

Изпълняваш рок, класика, би ли изпълнила нещо по-странно и необичайно?
Отворена съм към идеи и сигурно сте ме виждали да правя различни неща по време на кариерата ми. Имам късмет да бъда свободна и да предприема някои щури проекти в миналото, да правя това, което обичам и продължавам да го правя. Извън класиката и рока, аз обичам да се занимавам със симфонични проекти, да правя аранжименти. Знаете, че често използвам симфонични елементи в албумите си. Имам различен страничен проект, наречен OUTLANDERS. Той е с електронна музика и там не пея текстове в повечето от песните, а използвам гласа си като инструмент. Музиката е много интересна, отпускаща, успокояваща. Не бързам с този проект и не знам кога ще бъде осъществен, но ми доставя удоволствие да правя нещо различно.

Пееш на различни езици. Би ли изпяла песен на български?
Защо не, нямам нищо против, обичам предизвикателствата и това би било голямо, наистина голямо. Бих го направила с удоволствие, но ще трябва някой българин да ме научи как да произнасям думите. Не бих взела песен на български и да я изпея без някой да ми помага.

Българският е до голяма степен фонетичен и не е много труден за изговаряне.
Да, българският има общо с испанския, а аз говоря испански и съм сигурна, че не е невъзможно да изпея песен на български.

Този въпрос задавам на всички изпълнители, които пеят и на родните си езици – чувстваш ли се като един вид културен посланик на страната си?
Със сигурност. Аз правя международна кариера вече повече от 20 години, но съм много горда, че съм финландка, въпреки, че не живея във Финландия от много години. За мен винаги е било гордост и чест да развея финландското знаме, да разказвам откъде съм, колко екзотична страна е Финландия и какво може да се види там. Много пъти са ме питали, какво е да си финландец и подобни неща. Миналата година финландското външно министерство създаде мой емотикон (emoji), наречен "Гласът на Финландия", като ме причисли към най-известните финландци, прославили страната ни. Бях много горда с това признание, защото в родната ми страна са оценили работата и приноса ми. Така че, чувствам се посланик на родината си чрез музиката си.

Ще попитам нещо по-лично – дъщеря ти Naomi (Naomi Eerika Alexia Cabuli Turunen, родена през 2012 г., бел. авт.) ще стане на пет години. Тя пее ли, обича ли музиката?
Тя е много изобретателно малко момиче. Невероятно е, че вече е на пет, много бързо минаха тези години, не знам как става това. Тя е талантливо малко същество - има талант за пеене, за рисуване, математика, четене. Всеки ден открива нови неща и прави нас, родителите й, много горди. Започва с уроци по пиано буквално утре. Преди две седмици ми каза: "Мамо, мамо, искам да свиря на пиано." Това желание дойде от нея, а не аз или баща й (Marcelo Cabuli, съпруг на Tarja Turunen от 2003 г., бел. авт.) да я караме. Аз самата започнах уроци по пиано, когато бях на шест години. Тя не ме е виждала много често вкъщи да свиря на пиано, само понякога, когато композирам и пиша песните си, но сама пожела да се учи да свири. Искам да е свободна да избира с какво да се занимава, ще й помагам с каквото мога.

Мислила ли си да направиш албум с детски или приспивни песни?
Да, мислила съм за албум с детски песни, но нещо по-мрачно, по-странно, не точно приспивни песни. Мисля, че някои деца биха се радвали на песни за вещици или нещо подобно, например за Хелоуийн. Това е проект, на който не бих казала не, стига да намеря подходящи хора, с които да работя по него.

tarja


Сега живееш в Аржентина, но четох, че имаш намерение да се преместиш в Европа. Къде смяташ да се установиш със семейството ти?

В Испания, заради езика най-вече, но също хубавата храна и добрия климат. Искахме да се преместим в Европа, защото детето ми ще започва училище и не искаме да е толкова далече, когато съм на турнета. От 16 години работим заедно със съпруга ми, той пътува с мен, досега дъщеря ми също. Ще бъде голяма промяна в живота ни с новото местожителство. Надяваме се да не е толкова шокиращо след Аржентина, поне поради общия език.

Финландската образователна система се слави като една от най-добрите в света, защо все пак сте предпочели Испания, след като става дума и за училището на дъщеря ти?
Да, така е, финландската образователна система е много добра. Аз винаги се радвам, когато мога да се върна във Финландия, тя е много красива страна. Там са близките ми, братята ми, приятели, които ми липсват. Но основният проблем е климатът. Чувствам се потисната в сезоните, когато е малко слънчевата светлина, особено като дойде есента, която е много мрачна и тъмна, чувствам се много уморена. Светлината играе голяма роля в живота ми. Не ми липсват топлината и високите температури, но искам да виждам слънцето в небето.

Интересуваш се от мода. Планираш ли да направиш модна линия, марка, дрехи, вино и т.н.?
Вино, кърваво червено вампирско вино, хахаха! Аз съм почитател на виното, обичам да посещавам винарни, изби и т.н. Любовта ми към виното се роди в Аржентина, там все повече се набляга на винопроизводството и изобщо на културата на консумация на вино. Българското вино също е хубаво, опитвала съм отлични български вина. С мъжа ми сме говорили да направя парфюм някой ден, даже сме се шегували какъв ли би бил парфюмът "Tarja". Ще направя колекция бижута. Вече имам такава във Финландия, много красива серия от сребърни бижута, изработени от една компания. Колекцията се нарича "The Cloud Collection". Предстои да направя нова колекция под моето име със същата компания. Засега е това, ще видим какво може да се измисли за в бъдеще.

Имаш ли хоби, което не е свързано с музиката и как си почиваш в свободното време?
Да, открих за себе си и станах любител на водолазното гмуркане (скуба гмуркане/scuba diving, бел. авт.). Практикуваме го със съпруга ми. Винаги, когато съм на турне в по-топли страни, се старая да предвидя няколко почивни дни и да се възползвам. Правим и специални пътувания до подходящи дестинации. Когато се гмурнеш дълбоко под водата, до океанското дъно, забравяш за грижите, проблемите, за всичко. Оставаш насаме със себе си, слушаш само дишането си и се наслаждаваш на гледката на подводния живот, наистина е удивително преживяване. За мен това е много приятно бягство от всичко.
Друго нещо, което обичам да правя в свободното си време, е да гледам филми. Обичам хубавите филми, да ходя на кино. Обичам и да готвя, бих искала да имам повече време, което да прекарвам в кухнята си. Също така се разтоварвам във времето прекарано с дъщеря ми. Тя е удивително същество, обичам да си играя с нея, да я гледам как расте. Това е изключително важно за мен и не искам да пропусна нито една възможност да сме заедно.

Мисля, че може да се научиш да правиш някои български ястия, по-лесно е от научаването на езика, има лесни и вкусни такива.
Би било чудесно, хахаха.

Каква е за теб тайната на успеха?
Мисля, че е упоритата работа. Поне съдейки по мен, аз съм момиче, което работи здраво. Музикалният бизнес е трудна работа, особено тежко е за новите групи, но и на такива като мен, които са от доста време на сцената, не ни е лесно. Нищо не се дава даром. Но мога да кажа, че изпитвам удоволствие да работя, да откривам нови неща и така да обновявам музиката си. Не обичам да правя едно и също, мисля и че феновете ми очакват от мен разнообразие, което ме вдъхновява. Освен това съм перфекционист. Никой не е съвършен, но поне може да опита.

Благодаря ти, беше така любезна да дадеш такова дълго интервю, накрая, въпреки че направи видеообръщение, би ли казала нещо на българските си фенове.
Бих желала да посетя страната ви като турист, не само като част от турнетата ми. Искам да посетя места по българското Черноморие, да имам възможност да разгледам повече.
Вече имах удоволствието да посетя три от прекрасните ви градове (София, Пловдив и Каварна, бел. авт.). Много ми харесват народната ви музика и танци, които успях да чуя и видя при една от визитите си в България. Във вашата страна изнасям не само рок концерти, но и класически концерти, като и двата вида се приемат много добре от публиката. Благодаря ви за любовта, за подкрепата, която получавам от много години и бих правила концерти в страната ви докогато мога. Имам една песен "Until my last breath", тя е за това, че ще пея за феновете си до последния си дъх.

Благодаря ти за интервюто!
И аз много благодаря!

Автор: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


metal_forever 28.01.2017 19:05:14 отговори + 4 0
Благодаря за прекрасното интервю!
Таря е голям талант, артист и човек! Гледах я три пъти и нямам търпение за четвъртия на 7 февруари!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 28.01.2017 03:19:21 отговори + 4 20
Направете дует с онея позьори Млековар на български.Епични лигавета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Девора Филева 28.01.2017 00:05:21 отговори + 5 1
Благодарности за интервюто от официалния български фен клуб на Таря https://www.facebook.com/groups/winterstormofficial.bulgaria/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Девора Филева 28.01.2017 00:04:33 отговори + 7 2
Прекрасно интервю, браво! Таря е много сърдечен човек и печели все нови и нови фенове точно с това и голяма любов, с която пее Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

NorthernDarkness 27.01.2017 21:23:39 отговори + 12 1
Чаровница! А как искам да имам възможност и аз да я видя някой ден... Надявам се ще има концерти у нас пак, и пак... И все пак, наистина страхотно интервю се е получило, поздравления за което. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


....... 27.01.2017 17:28:26 отговори + 21 2
Много е мила. Добро интервю. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".