ТДК правят концерт за незрящи във Варна на 22 февруари

14 фев 2020, 06:37 ч. 670 / 5 1
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

След концерта си пред 700 души във Военния Клуб в София - ТДК продължават с кратката си обиколка на страната. Следващите дати в България са на 22.02 - в град Варна и на 29.02 в Пловдив.

Във Варна концертът ще е на доста специално място - пряко свързано с идеята на новия албум на бандата - “Успех”. Това е “Домът на културата на Слепите - гр. Варна”, който е място създадено по нужда - като убежище -за хора, които нямат равен старт с останалите в обществото. Според ТДК социалната маргинализация във всичките ѝ форми - не само тази дължаща се на физически признаци - взима един и същ данък от понасящия я, затова разстоянията между маргинализираните групи трябва да се скъсява - каквато е и една от целите на концерта.

Кои са ТДК и защо правят концерт в дома на културата на слепите?

Новият, втори албум на група ТДК се казва “Успех” и е странно творение, заченато в провадийско село, реализирано чрез краудфъндинг кампания (пояснителни линкове - отдолу)* и записано от канадски продуцент със софийска техника в почти занемарено селско читалище.

ТДК са израснали в Пловдив, но в момента живеят в “Сепаратистка Република Добрина” - страна без реални граници и само с едно правило. Музиката на ТДК е само на български и често ровичка из теми, като социално неравенство, екзистенциални страхове, липсата на Господ, самоубийство и депресия. “Успех” е албумът, в който групата адресира тези проблеми директно, като показва различните фази и форми на борбата с тези проблеми, обективирайки ги в песни.

Името на албумът - “Успех”, което освен очевидното противоречие, което създава с текстовете на песните в него, е и име съобразено с генезиса на музиката в албума и идеите зад нея. Вдъхновението за неговото име идва от варненския квартал “Успех”, в който се намират предприятията “Успех” и “Тих Труд” (Тих труд е името на последната песен в албума). Смислите, които носят тези имена, позволяват на песните на бандата да разкрият още по-широк хоризонт за интерпретации, които преминават от изпълнението на тежка музика в пълно мълчание, стигащи до разочарованието от положеният труд, довел до по-скоро незадоволителни резултати.

Албумът “Успех” поставя хората в неравостойно социално положение в един обединен образ, който може да намери утеха при другия. Той се бори срещу границите, поставени от общностните предразсъдъци и изкарва от контекста на времето човешките взаимоотношения - пренасяйки ги по-скоро към вечното, там където се крие човечността.

На концерта ще присъстват и хора от самия квартал, които имат проблеми със слуха и зрението, като за тях вход за концерта няма да има.

Концертът в сърцето на квартал “Успех”, в зала строена в зенита на пропагандираните “общочовешки” ценности е единственото място, на което този албум не можеше да не бъде изпълнен. Самата зала е в хармония с трудовия комплекс и е своеобразен вход към друго време, към друга епоха, от където е и музиката на ТДК.

Концертът ще се проведе на 22.02.2020, в залата на “Дома на Културата на Слепите - гр. Варна”, която се намира на ул. Петко Стайнов 3, кв. Успех.

Билети можете да намерите тук: https://bilet.bg/bg/events/tdk-uspeh-varna/2032

Фейсбук събитие тук: https://www.facebook.com/events/1017980471934744/

 

още за:

Тдк


Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Tutur 14.02.2020 17:55:25 отговори + 3 1
"Получихме следното съобщение:" И ТОВА НЕЩО ако е просто съобщение! 100 помпозни изречения за един концерт, пък бил той и за хора в неравностойно положение... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".