THERION доведоха Антихриста в София

11 мар 2018, 14:14 ч. 3524 / 5 13
пред./следв.

   В началото на тази година шведските симфометъл пионери THERION реализираха най-амбициозния си проект - тричасова рок-опера със заглавие "Beloved Antichrst", включваща над 40 композиции и близо 30 певци и певици. В процес на планиране е и турне, което ще представя цялата творба, но преди това "маестро" Christofer Johnsson и компания правят "подгряваща" европейска обиколка, на която свирят песни от "Beloved Antichrist", както и други парчета от цялата си кариера.

   На 10 март THERION акостираха в София с три подгряващи банди, за да осъществят третия си концерт у нас и втори в столицата. Преди събитието се чуваха коментари, че сцената на клуб "Mixtape 5" щяла да е малка за осемте музиканти от групата. А нима сцената на първия им концерт (зала "Юбилейна") през 2010-а бе по-голяма? Нима в същия този "Mixtape 5" през 2016-а не свириха HAGGARD, чийто състав е доста по-многочислен? WeRock.bg разбра и че специално за THERION сцената на клуба е била преустроена и разширена. И имаме новина - THERION се побраха.

   Но всичко по реда си. Влизането в клуба преди шоуто ставаше безпроблемно, а залата така и не се изпълни докрай (което отговаря на въпросите защо концертът не се проведе на място с по-голям капацитет) и присъстващите можеха да се наслаждават на представлението относително комфортно.

   Първа, минути след 19:00 ч., се изяви мистичната британска инструментална банда THE DEVIL. Лицата на членовете ѝ са покрити с маски и те не разкриват самоличността си, като групата запълваше липсата на вокали в музиката си със спорадични речитативи и разнообразна мултимедия, която се прожектираше на екраните в клуба. Кадрите бяха в унисон с изпълняваните парчета от едноименния дебют да бандата от 2012-а и препращаха зрителите към тематиката на композициите в стил "синематик метъл". THE DEVIL престояха на сцената 30-ина минути и едва ли увеличиха фенската си маса в България (ако имат такава), но се справиха приемливо със задачата на откриваща група.

 

   Дойде ред на германските метъли NULL POSITIV. Нули в състава им нямаше, а големият безспорен позитив се казва Elli Berlin - фронтдама, която накара мнозина от присъстващите фенове от мъжки пол да се размечтаят. Още повече след като демонстрира и впечатляващи харш и мелодични чисти вокали. Четиримата музиканти смесват метъл с алтърнатив и индъстриъл и на моменти напомнят на именитите си сънародници от RAMMSTEIN, както и на ARCH ENEMY в периода им с Alissa White-Gluz. NULL POSITIV определено вдигнаха градуса в залата, представяйки дългосвирещия си дебют от 2017-а. Освен него, групата има издадени два сингъла и едно EP. След 40-минутен гиг Elli покани желаещите да се снимат с бандата на мърчандайз щанда, като над 90% от откликналите на призива искаха да се фотографират с предимно с певицата.

 

   Третата група за вечерта бе руската симфометъл формация IMPERIAL AGE. Тя е създадена като соло проект със сесийни музиканти, като е пълнокръвна банда от 2012 г. и има издадени цели три албума. IMPERIAL AGE обновиха състава си в началото на годината, като в него се отличават две дами - вокалистките Jane Odintsova и Anna Kiara. Руснаците промотират издадения си на 31 януари нов диск метъл-опера "The Legacy of Atlantis". Той излезе от лейбъла на Christofer Johnsson "Adulruna". Да представяш своя рок-опера преди едни от законодателите в симфоничния жанр THERION да направят същото, е задача малко по-дръзка от анексирането на Крим. IMPERIAL AGE обаче успяха и за 50 минути ни разходиха из "Наследството на Атлантида" и други приказни измерения на творчеството си. Alexander "Aor" Osipov благодареше на феновете и на английски, и на руски и от време на време чувахме и "Спасибо большое!". Всички музиканти от бандата носеха нещо средно между фентъзи костюми и доспехи. IMPERIAL AGE се оттеглиха малко преди 21:40 ч. и настъпи времето в очакване на хедлайнърите.




   Кулминацията бяха THERION и техният "Beloved Antichrist", вдъхновен от произведението на руския философ и поет Владимир Соловьов "Три разговора. Кратка повест за антихриста". Както подобава на сериозен творец, Christofer Johnsson е преработил значително оригинала и променил големи части от повествованието. "Маестрото" се появи с характерните за него бели фрак и цилиндър и започна да "дирижира" оркестъра и хор, състоящ се от легендарния Thomas Vikstrom - вокали, Nalle "Grizzly" Pahlsson - бас, Sami Karppinen - ударни, Christian Vidal - китара, Linnea Vikstrom, Chiara Malvestiti и Emmie Asplund - вокали.

   THERION откриха сета си с "Theme of Antichrist", а веднага след това ни върнаха към 2004 година с "The Blood of Kingu". За емблематичното парче "Din" (от албума "Sitra Ahra", 2010) като гост на сцената излезе Elli Berlin от NULL POSITIV. И за нея имаше място. Постепенно присъстващите бяха пренесени в различен свят - свят на митологични зверове и мистика от различните краища на Земята. Въображението и талантът на "Маестрото" се разгърваха с пълна сила през публиката. Периодично певци и музиканти сменяха местата си, пресъздавайки жива картина от гласове и образи. Чухме "антихристките" "Night Reborn" и "Nifelheim", а след тях "Ginnungagap" и "Typhon" - скандинавската и гръцка митология се докоснаха. Сетлистът бе чудесно балансиран и обхвана всички основни периоди на THERION. Преходът към биса бе незабележим. За завършек бяха оставени две от най-големите класики на групата - "The Rise of Sodom and Gomorrah" и химна "To Mega Therion".

   С поклон от сцената на всички музиканти завърши третото гостуване на THERION в България, организирано от "BGTSC". По-долу ще намерите пълен сетлист на THERION от концерта им в клуб "Mixtape 5" в София на 10 март. Над 100 снимки на THERION, IMPERIAL AGE, NULL POSITIV и THE DEVIL може да разгледате в нашите галерии.

01. Theme of Antichrist
02. The Blood of Kingu
03. Din (с Elli Bеrlin от NULL POSITIV)
04. Bring Her Homе
05. Night Reborn
06. Nifelheim
07. Ginnungagap
08. Typhon
09. Temple of New Jerusalem
10. An Arrow frоm the Sun
11. Wine of Aluqah
12. Lemuria
13. Cults of the Shadow
14. The Khlysti Evangelist
15. My Voyage Carries On
16. The Invincible
17. Der Mitternachtslоwe
18. Son of the Staves of Time

Бис:
19. The Rise of Sodom and Gomorrah
20. To Mega Theriоn

 

Текст: Екип на WeRock.bg
Снимки: Ивайло Хранов

 



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Резача 14.03.2018 21:05:39 отговори + 4 2
Бяха в Юбилейна , защото не можаха да продадат Универсиада . Но пък звукът беше уникално добър и ги гледах от 1 метър . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 15.03.2018 18:03:02 + 5 0
Всъщност бяха в Юбилейна, защото покривът на Христо Ботев, където трябваше да е концертът им протекъл и се поразпаднал. По думи на Кристофър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Northern darkness 13.03.2018 22:50:07 отговори + 9 2
Много добър концерт! Без особени предварителни очаквания групите от съпорта оставиха приятни впечатления, особено Imperial Age. Същото мога да кажа и за Null Positiv. След концерта се държаха съвсем приятелски и не отказваха снимки на феновете. Therion сложиха украшението на спектакъла в тази съботна вечер. Не мога да си обясня как при първото им гостуване у нас на 18.11.2010 г. организаторите ги натикаха в зала "Юбилейна". Но, големите затова са големи. Адмирации! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мария С. 13.03.2018 19:04:05 отговори + 5 2
Жесток концерт! Браво!
Не очаквах да се съберат на сцената, а дори имаше място за още двама-трима.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

spaskadragon 12.03.2018 11:10:25 отговори + 11 6
Imperial Age много очароваха.

За Therion определено съм пристрастен (все пак са ми любимата група). Хубав set, доволно много песни изкараха.

За мястото на концерта - звукът си беше добре и наистина не беше твърде тъпканица. Направо се радвам, че не много хора разбират от музика.

Единствено не ми хареса, че малката Vikstrom се представи много под нивото, което показа в Каварна.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

вирус 12.03.2018 11:40:17 + 8 12
На мене пък руснаците най-много не ми харесаха. Твърде клиширани. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 11.03.2018 23:47:44 отговори + 5 5
Учудвам се, че не са събрали достатъчно публика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Therion 11.03.2018 21:07:20 отговори + 9 4
Emmie Asplund много отдавна не е в групата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 12.03.2018 09:35:48 + 3 5
А аз май вече недовиждам. Цял концерт се чудих Lori Lewis ли е това не е ли... Малко си приличат с Chiara. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Loki 12.03.2018 21:50:52 + 3 2
Лори Люис, някъде 2013-14 г., се оттегли от участия на живо, бях забравил за това и аз си мислех, че и тя ще дойде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 11.03.2018 18:58:38 отговори + 15 9
Всичко беше на ниво THERION...
Подгреващиге бяха и те много добри .
Имам един апел към семейните двойки .
Хора решавайте си семейните драми във вкъщи никой не е длъжен да ви търпи тъпотиите.
За съжале този концерт ще го запомня как буквално 40-50 мин. едно келеме навикваваше на гаджето си.
От къде толкова сили намери горкото момиче да изтърпи селища незнам.
Тия концерти се превърнаха като занималня за подрастващите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пешо от Винкелово 12.03.2018 00:18:52 + 7 10
Ван Ко, брат...нали не си Фики - имаш крака - па премести се 2 метра у лево... хаде поздрав! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dc cooper 11.03.2018 18:33:57 отговори + 10 6
УНИКАЛНА ГРУПА !!!
В Каварна ме "отвяха" !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".