Траш метъл цунами с TESTAMENT в София

19 юни 2019, 19:33 ч. 2988 / 4 19
пред./следв.

   След само две гостувания досега, дойде време и за третия концерт на американските траш метъл легенди TESTAMENT у нас. Първоначално те трябваше да свирят в зала "Универсиада" в София, но събитието бе преместено във все още приемания за нов, но навъртял вече сериозен концертен километраж клуб "Music Jam". Под друго име той и в миналото беше арена на подобни екстремни изпълнения. Промяната се оказа добър ход, защото тези около 800 души, щяха да изглеждат малобройни в трихилядната "Универсиада". А TESTAMENT не заслужават да свирят в полупразни зали. Американците изглеждат неостаряващи - с онзи младежки ентусиазъм от 80-те и стабилността, която опитът и зрелостта носят. Във вторник вечерта на сцената на клуба феновете видяха петима музиканти, които са наясно със собствената си значимост и наследството, което са оставили след себе си. И което, разбира се, е повлияло на стотици музиканти и групи. И част от това наследство чуха и феновете, които бяха на концерта. За съжаление, сетът им беше твърде кратък. Само час и 15 минути. За това време бандата изстреля едва 15 композиции. Но всичко по реда си.

   В 19 ч. вратите на клуба вече бяха отворени. Десетки фенове, с преобладаващи тениски на TESTAMENT, заеха мястото си пред сцената. В 20 ч. там се появиха варненските трашъри TERRAVORE. Стегнат малко над 30-минутен сет, повлиян от класическите образци в жанра - немски и американски. Вече четири години момчетата работят здраво, за да се похвалят с локална известност, приятели, които бяха на концерта и заради тях, участия зад граница, както и с няколко издания. Имат един дългосвирещ албум, предстои втори, а през тази година групата изкара касета-сплит с други български съратници - MANY MORE. Заради оборудването на TESTAMENT на TERRAVORE им беше малко тесничко на сцената, звукът им беше по-обран, с леко по-глухи китари, но изпълнението им отново беше на ниво и предизвика одобрението и раздвижването на публиката. За съжаление се наложи да посъкратят песните, които бяха предвидили. А те бяха "Lethal Vaccine", "Hollow Points", "Death from Above", "Starkiller", "Poltergeist" и "The Chicxulub Impactor". Искаше им се на всички още малко, но "We Came to Destroy" остана за следващия път, може би на седмия регионален "Spirit of Rock" на плажа "Фичоза" край Варна в края на тази седмица. Така TERRAVORE вече имат във визитката си и подгряване на TESTAMENT.

   На хедлайнърите също им беше тесничко, когато в 21 ч. след кратко интро живите легенди на траша, които повече от 30 години задават посоки, се наредиха пред все по-многобройната публика. Не че TERRAVORE свириха пред почти празен клуб. Напротив и за тяхното изпълнение имаше доволно много хора, просто при американците осезаемо се почувства, че всяко незаето пространство пред сцената се изпълва до краен предел. Всеизвестно е, че TESTAMENT не правят компромиси със звука си, постоянно го развиват, от траша преминават в дета, връщат се отново при корените си, но винаги остават разпознаваеми. Последният им албум излезе преди три години и логично беше концертът да започне с песни от него. Още повече, че той никога не е представян у нас. И ето че това стана с първите три композиции от "Brotherhood of the Snake". Всъщност TESTAMENT бяха част от първия "Kaliakra Rock Fest" през 2006-а. После дойдоха през 2014-а. Концертът им през 2019 г. също ще остане паметен, защото групата отбеляза 20-годишнината на един от най-здравите траш албум създавани някога - "The Gathering". Трима от звездния състав, записал онзи преломен за кариерата на TESTAMENT албум, бяха на сцената. Липсваха само Dave Lombardo и James Murphy. Преди 13 години в Каварна Chuck Billy коментира онзи състав с думите "чист късмет". След "D.N.R. (Do Not Resuscitate)", "Down for Life", "Eyes of Wrath" и "Legions of the Dead" (всичките от 1999-а) последва едноименната композиция от най-подценения диск на бандата, както го обяви вокалистът, който беше захапал скъсената и светеща стойка, раздавайки перца наляво и надясно - "Low". След което TESTAMENT не излязоха от 80-те и началото на 90-те... До финалния щрих. Това бяха и най-чаканите композиции, определени като "класически" и издържали проверката на времето. Балади нямаше. Основната част на сета завърши със скоростната "Into the Pit", "мелодичната" "Electric Crown" и традиционната трашария "Disciples of the Watch".

   Този път нямаше задължителните викове "Slayeeeeerrrrggghhhh", може би заради 11 юли. Chuck Billy многократно благодари на феновете и отбеляза, че е доволен че в публиката има няколко поколения, които продължават да подкрепят групата, като едно 5- или 6-годишно хлапе, което не престана да дивее и да размахва знака с рогцата. Така се стигна до традиционния бис, с който публиката получи още три композиции - "Practice What You Preach", "The New Order" и завръщането към новото хилядолетие с "The Formation of Damnation". Тук вече страстите достигнаха пика си, защото въпреки задушевната обстановка под диктовката на Chuck Billy феновете оформиха добре познатото физическо забавление - "Стената на смъртта". Толкова, но от сърце за час и петнадесет минути. Много или малко, странен подбор на песните или не, това отпред бяха TESTAMENT. И за финал една новина, която вокалистът сподели с феновете - на Eric Peterson, Alex Skolnick, Chuck Billy, Gene Hoglan и Steve DiGiorgio им предстои нов албум, завършен буквално преди групата да се качи на самолета за европейската ѝ обиколка. Предстоят довършителните работи по него и от есента - турне в подкрепа на новото издание. А една от спирките може да е и България...

Сетлист:
01. Brothеrhood of the Snake (2016)
02. The Pаle King - (2016)
03. More than Meets the Eye (2008)
04. D.N.R. (Do Not Resuscitate) (1999)
05. Down fоr Life (1999)
06. Eyes of Wrath (1999)
07. Legions of the Dead (1999)
08. Low (1994)
09. Stronghоld (2016)
10. Into the Pit (1988)
11. Elеctric Crown (1992)
12. Disciples of the Watch (1988)
Бис:
13. Prаctice What You Preach (1989)
14. Thе New Order - (1988)
15. Thе Formаtiоn of Damnation - (2008)

 

  В галериите ни може да разгледате снимки от концерта на TESTAMENT и TERRAVORE в София на 18 юни

Текст: Екип на WeRock.bg
Снимки: UnTonia



Коментари   (19)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Metalhead 22.06.2019 04:06:22 отговори + 6 0
И тук беше жега! Щях да се задуша! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Статистик 21.06.2019 10:24:14 отговори + 3 3
Вече 17 коментара за Тестамент. Ура! Ура! Ура!
Ама за Cannibal още са 10. И за Manowar още са над 100
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kuzman 20.06.2019 13:34:38 отговори + 21 0
Бях на първата Каварна /Кариакра рок фест/ 2006г. Майко мила, толкова отдавна ли е било. Въййй, 13 години. Че аз съм одъртял ве, а и тогава не бях първа младост... Ееххх, мъка... Но и тогава беше добре - Хелоуин, Тестамент и Туистед Систърс... голям концерт стана! Дано и този да е бил добър. Жалко, че е имало толкова малко хора. Но както и вчера отбелязах - много концерти много нещо тая година и те през ден - през два в юни месец. Ей го и Слейъра идва...и Варната идва, преди това в Пловдив на хилса ша ходим...еми то не може всичко. Но радвам се на хората посетили този концерт. Testament си заслужават! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Acdcgesha 20.06.2019 15:01:56 + 15 0
О-о тогава Тестамент за едни никакви си 40 минутки,направо пометаха публикаха!!! Туйстед също свириха много мъжки и като последни направиха много стегнат и професионален сет.Само до Ритучал свириха неща ,отвориха с ПРИЙЧЪР сетне Ню ордър!Погото и акробатиките бяха зверски интензивни . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kastrup72 20.06.2019 11:00:11 отговори + 12 0
Размазващ концерт !! Изкефих се максимално !! Може би единствено малко ми липсваше Over The Wall накрая, за да бъде всичко перфектно ! ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Статистик 20.06.2019 09:26:08 отговори + 13 17
За Cannibal само 10 коментара, за Testament само 7 коментара. А за Manowar са 100. Не е честно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sad but true 20.06.2019 10:13:40 + 17 7
Няма нищо изненадващо в това. Manowar комерс метъл без заряда на траша. За жалост трашът залязва като стил и остава за ценителите. Точно за това не бива и да се оплакваме, все още получаваме най-доброто от тези групи, които вече не са и първа младост за това темпо. Слейър се отказват, Меца-лика над 10 години вече не правят толкова бързи парчета с изключение на "цели" две за последните два албума. Старост нерадост. Макар и за час и 15 минути получихме чиста доза 80тарска трашалия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 20.06.2019 12:56:25 + 8 11
Sad but true, залезът на осемдесетарските банди е неизбежен по чисто биологични причини, нали така? Затова и не може да се разчита на тях. Има много млади банди, но тука се тачат само мои набори, демек 50 и нагоре. Коментари от рода "Тия пишлигари не могат да свирят, едно време какви банди имаше" е неверен и безсмислен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sad but true 20.06.2019 15:19:33 + 7 10
Доколкото разбирам искаш да тролиш, защото никъде не казвам твърдяната от теб липса на други траш банди, нито съм тръгнал да говоря подобни миризливи приказки по техен адрес. Трашът не е само до бандата, трашът е начин на живот и е крайна мярка срещу позьорщината и стереотипите в обществото. Светът харесва позьорите и затова се радва на групи като Manowar. По същия начин направи и с Глем рока от нищо, нещо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Burner 20.06.2019 18:31:14 + 25 10
Харесвам Testament! НО! Testament няма и никога няма да има в дискографията си ВЕЛИК албум като Kings Of Metal !!! Албум съпоставим с класики като Number Of The Beast, Painkiller, Reign In Blood, Master Of Puppets ... Албум променил и дефинирал любимата музика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 20.06.2019 21:08:23 + 4 0
Sad but true, получи се някаква обърквация, изобщо не искам да троля и подкрепям мнението ти Малко несвързано се изказах, да прощаваш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тц, тц, мрън мрън 20.06.2019 08:20:31 отговори + 9 1
Брутален сет. Можеше да вкарат само "Return to Serenity" или "The Ballad" ей така да си починем малко от погото. Да, съжалявам само,че нямаше една от тези две песни в сетлиста. Концертът? THE BEST! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 20.06.2019 07:58:53 отговори + 14 0
Велика група! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SatanicSlayer 20.06.2019 06:12:50 отговори + 16 5
Озвучаването беше под всякаква критика. Вокала не не чуваше. Китарата на Школник бе заглушена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Минус 19.06.2019 22:22:17 отговори + 33 0
Като минус на прехваления клуб - топла малка гадна бира за 5 лева?!?
Иначе за концерта нямам забележки!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефан 20.06.2019 18:49:55 + 5 0
Ми то всяка малка и топла бира е гадна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ирина 19.06.2019 22:19:14 отговори + 33 3
Начинът на разпространение на билетите е безумие. Ще има още много преместени концерти заради липса на продажби. И провалени също - между другото как си вземаш парите за отменен концерт при покупка с наложен платеж по куриер? Никога няма да си купя билет така.
Как да има публика? Всичко е супер тъпо организирано.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Newsted 19.06.2019 21:21:12 отговори + 31 1
Страхотен концерт и обидно малко публика за толкова голяма банда Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анкилозавър 19.06.2019 20:07:06 отговори + 18 0
The Preacher също я свириха. Наистина ми се стори кратичко, но за сметка на това размазващо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".