Тридесет (и една) години по-късно SODOM ни върнаха към 15.09.1991-ва

16 сеп 2022, 09:05 ч. 4250 / 18 17
пред./следв.

   Няма как да започнем този репортаж без паралел с епохалното събитие, което се случи в София на 15 септември 1991 г. Тогавашният концерт на SODOM, разбира се, не бе първо гостуване на чужда банда, нито дори на чужда метъл група у нас. Но може безусловно да бъде приет като начало на "Новия концертен живот в България".

   В онзи първи учебен ден столицата бе неузнаваема. Из почти целия Център от сутринта можеше да бъдат забелязани живописни групи фенове. Времената бяха такива, че за да имаш подобаваща метъл визия, облекло и атрибути, трябваше някой да е внесъл мърчандайз от чужбина или да си имал късмет на "Битака". Или пък да си сръчен с иглата и конеца, или да имаш такъв човек в семейството.

   Почти две години след началото на демократичните промени дългите коси вече не бяха нещо толкова странно и невиждано. Дънковите дрехи, кубинките и черни тениски - още по-малко. Но изобретателността на феновете нямаше граници - противогази, прото-корпспейнт и дори автентични рога от домашни животни предизвикваха смут сред "мирните граждани".

   Малко известен е фактът, че през 1991-ва на летище "София" SODOM бяха посрещнати от хиляди екзалтирани фенове. "Желязната завеса" току-що бе паднала и жадните за метъл фенове бяха на Седмото небе.

   Концертът, довел хиляди хора до безпаметно опиянение, беше паметен. Около 15 000 души на стадион "Академик" присъстваха на най-посещаваното самостоятелно шоу в историята на траш метъл легендите SODOM. И така България зае трайно място в сърцето им. Затова е странно, че минаха цели 13 години преди да ги видим за втори път (февруари 2004-а). Пет лета по-късно (2009-а) Tom Angelripper и компания посетиха София отново, на следващата година свириха и в Каварна, а през 2011-а - отново в столицата.

   Последва нова голяма пауза преди да бъде обявен концертът под надслов "The Metal Time Machine". "Sofia Music Enterprises" организираха 30 години по-късно събитие доколкото е възможно аналогично на легендарния концерт от 1991-ва, когато стартираха дейността си. Но през 2021-ва шоуто не се състоя заради все още налаганите ограничения срещу пандемията от COVID-19.

   Все пак, моментът дойде. На 15 септември 2022 година SODOM свириха отново в София и отново по покана на "Sofia Music Enterprises". След повече от 30 години нямаше как всичко да е съвсем същото. Единственият постоянен член и лидер на бандата Tom Angelripper (Thomas Such) бе и единствен от германците, който бе и на концерта преди 31 години. Не само това, но и SODOM от 2018-а вече са квартет. Китаристът Frank "Blackfire" Gosdzik се завърна в бандата, като предишното му участие бе до 1989-а. Настоящият състав се допълва от Yorck Segatz (ритъм китара) и Toni Merkel (барабани).

   В топлия септемврийски следобед към парк-център/стадион "Юнак" (бившата ледена пързалка "Дружба") се стичаха по-малко на брой, но не по-малко отдадени на метъл манията, хора. Входът бе отворен за зрители около 18 ч. и все още прииждащата публика стана свидетел на откриващия сет на ALIEN ACID BLOOD, започнал в 18:20 ч. Непознатата за доста от феновете банда е настоящ проект на китариста Здравко Минев (екс-CRASH/ALIEN INDUSTRY) и бе най-близката възможна формация до отдавна несъществуващите CRASH. Участието на AAB бе обявено след отпадането на първоначално анонсираните ALIEN INDUSTRY. Вокалите в ALIEN ACID BLOOD са поверени на младата австрийска певица Darlene, на барабаните е Александър Петков, а на баса Михаил Бойчев (екс-FAULT). Квартетът изпълни стегнат сет от четири песни, с който загря подобаващо публиката, и слезе от сцената в 18:45 ч.

 

alien acid blood

 

   В 19:00 "Метъл машината на времето" се задейства напълно. Появи се Димитър КовачевФънки, който бе в ролята на вокалист както бе и в ЕРА преди 31 години. Заедно с другия основател на "Sofia Music Enterprises" Иван Несторов - Амебата, който също бе на сцената снощи, изпълниха култовото парче "Басня" и англоезичното "Suicide".

   След това излезе Милена, за да продължи сета от легендарни песни от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. "Не'ам нерви" и "Машина за месо" ни върнаха в зората на промените. Музикантите от ЕРА отстъпиха място на бандата на Милена, която направи известно отклонение от ретроспекцията със самостоятелни парчета. Гранд дамата на българския рок не спря с класиките и изпя неподражаемата песен "Ха-ха" преди да изпълни три нови композиции от соловата си кариера. След нова класика ("Отгоре") прозвучаха "Моите ангели" и за завършек добре познатата баладична "Истина".


фънки
милена славова


   Техниците направиха бързо пренареждане на сцената и в 20:17 ч. чухме кратко интро, предвещаващо появата на тевтонските траш метъл величия. Четиримата германци излязоха и подобно на добре обучена армия директно изстреляха три откоса без предупреждение. При това - знакови за групата песни - "An Eye for an Eye", "Sodom & Gomorrah" и "Sodomized". Едва тогава "Чичо Том" Angelripper се обърна за кратко към публиката и даде ясно да разберем, че самите SODOM по никакъв начин не са забравили легендарното и за тях събитие от 1991 г. Последва едно от най-великите парчета на бандата - "Agent Orange", а после "Equinox" и "Tired and Red".

   Годините не могат да се върнат назад, но ясните спомени за славни случки от миналото могат да бъдат ярко подсилени с концерти като снощния.

   В един момент китаристът Frank Blackfire свали горната си дреха и с дългите си бели коси се развилня на сцената подобно на Бял бродник, идващ отвъд Вала. За Tom каквото и да кажем няма да е изненада. Не е изненадваща и мощта на изпълненията му въпреки почти 60-те му години. Двамата съвсем нови музиканти в бандата (Yorck и Toni) са успели да намерят точната формула, за да се впишат в германската траш машина по най-добрия начин.

   Чухме нов картечен откос - "Conflagration", "Sodomy and Lust" и др. Присъствахме на "Outbreak of Evil" и с "Iron Fist" отдадохме почит на великана Lemmy Kilmister от MOTORHEAD - едно от най-големите вдъхновения на хер Angelripper. Фронменът на германската банда изпълни едно от парчетата с българския флаг на грифа на бас киталата си, а след това го върна на публиката.

   Нямаше как сетлистът на гостите да не бъде съставен предимно от класики. Звучаха още "The Saw Is the Law", "Nuclear Winter" и др. Наближаваше кулминацията, която дойде с "Blasphemer", "Remember the Fallen" и унищожителната "Ausgebombt".

   Около 2000 души оцеляха от бомбардировката и искаха още. Краят дойде с нещо като медли от "Stalinorgel" и неудържимото "Bombenhagel". Метъл концертът отшумя и малко след 22:00 ч. сцената остана празна. Но сърцата и умовете на присъстващите, особено тези, които бяха на стадион "Академик" преди 31 години, се изпълниха с титанична еуфория.

   Сега, когато музиката е на един клик разстояние, всичко е леснодостъпно и всеки е заобиколен от повече групи, отколкото може да чуе, дори в най-нишовите поджанрове, усещанията и разбиранията на феновете са различни. Концертите в България също са повече отколкото един човек може и иска да гледа. Но през 1991 година бе много по-различно. Да се докоснем на живо до група като SODOM тогава беше равнозначно почти на чудо. И то незабравено вече 30 години. За да ни бъде припомнено по най-добрия възможен начин...

... Grieved weak hearts are crying
Waiting for the end
In this condition they are dying
Newborns of the damned...


Сетлист на SODOM, 15.09.2022, стадион "Юнак", София:
01. An Eye for an Eye
02. Sodom & Gomorrah
03. Sodomizеd
04. Agent Orange
05. Equinox
06. Tired and Red
07. Cоnflagration
08. Christ Passion
09. Better Off Dead
10. Sodomy and Lust
11. Outbreak of Evil
12. Iron Fist
13. Surfin' Bird/Glоck 'n' Roll
14. The Saw Is the Law
15. Nuclear Winter
16. Blasphemer
17. Remember the Fallen
18. Ausgеbоmbt
19. Stalinоrgel
20. Bombenhаgеl

 

Текст: Мартин Силенъс
Снимки: Иво Канин


   Десетки снимки на SODOM, ЕРА и Милена и ALIEN ACID BLOOD може да разгледате в нашите галерии.

 

sodom

sodom

sodom



Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ron Jeremy 22.09.2022 21:41:26 отговори + 1 0
Eбаxтиму и якия тих концерт дето беше, содом форевъ! Страшеен барабанист! От '91 помня като се огледах по пейките на стадиона беше пълно с "мама тати баба дядо и аз" ама сега сцепиха пред истинската публика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 18.09.2022 21:37:15 отговори + 11 0
Уникален концерт!Имаше хора от всякакви възрасти,от младежи,през 40+... та чак до 60 годишни.Видях и човек пред сцената който беше сигурно и над 70 годишен.За мен лично това беше концерт от фенове за фенове.С разликата,че едните бяха на сцената,а останалите пред нея... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Panzergrenadier 18.09.2022 12:47:27 отговори + 4 0
Ритъм китарите се чуваха ясно единствено на спирките. Когато влизаше ритъм секцията, се чуваше единствено нелинеен шум. Виж, солата що годе се чуваха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тролче с елече 17.09.2022 09:38:47 отговори + 4 16
Имаше ли еднодневни, блечец и Смоука? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 17.09.2022 20:02:59 + 8 3
Ей беше по убаво от на SLIPKNOT у Пловдив.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ало 17.09.2022 00:41:59 отговори + 3 4
Колко човека имаше? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Стронций84 17.09.2022 21:15:36 + 2 1
Прочети статията там пише. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

безGRIM Reaper 16.09.2022 23:16:58 отговори + 11 0
Имаше някакви маниаци с противогази и вчера, зарадваха ме! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Reaper 16.09.2022 21:43:38 отговори + 9 2
Къде чухте да свирят "Stalinorgel", бре, ню-метълчета ...? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 16.09.2022 13:46:03 отговори + 29 2
"Концертът, довел хиляди хора до безпаметно опиянение, беше паметен." ми става новото любимо изречение от репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 16.09.2022 17:03:59 + 5 5
А кое е старото? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шэуэкэаээ 16.09.2022 13:03:30 отговори + 16 0
Леко казано уникално беше. Но наистина според мен звукът нещо не бе наред. Звукът им бе според мен слабичък. Очаквах доста по-силен и хард звук имайки предвид събитието. Но пак се получи много добре. Групата и публиката доста се забавляваха и се получи много приятна атмосфера, поне според моите наблюдения. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 16.09.2022 12:48:52 отговори + 17 0
Почти се върнах в онези години. Много съм доволен. Не знам какво ми липсваше освен огромната тълпа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nuclear Winter 16.09.2022 11:19:21 отговори + 22 1
Sodom са си класа. Със сигурност можеха да свирят още доста. А те слаби песни нямат - от който и албум да свирят, все е касапница, не са останали много такива групи...
Дано да ги видим пак скоро!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мазния кит 16.09.2022 10:51:19 отговори + 17 0
Концерта беше супер, само звука беше леко тих. И другите ми приятели казаха същото. Не знам отзад на трибуните как се е чувало.
И самата група го каза "можем да свирим още час" ама не свириха. Столична община не дава след 10ч....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 16.09.2022 10:35:00 отговори + 20 0
Велик концерт!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЕдинЧовеЧеЦ 16.09.2022 10:21:23 отговори + 24 0
Страшна сеч беше! Уникален концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".