В Пловдив вилня буря, Ian Anderson изнесе виртуозен концерт с оркестъра на "Classic FM"

2 сеп 2007, 08:22 ч. 937 / 2 6
пред./следв.
Каква е тази Панаирна зала 14? Може ли да се мести подобен концерт в някакъв "тенекиен хангар" с лоша акустика? Ако не завали, защо концертът няма да е на Амфитеатъра? Само Ian Anderson и оркестърът ли ще свирят или ще има и група? Кои песни ще бъдат изпълнени?
   Това бяха основните въпроси, които вълнуваха почитателите на музиката на Jethro Tull преди концерта на 1 сепетмври, както и фразите, които си подхвърляха скептиците, каквито в България винаги се намират в изобилие. А времето в Пловдив през целия ден преди концерта бе слънчево и горещо и до около 18 ч. нищо не предвещаваше бурята, която се разрази впоследствие.
   Този път прогнозата на синоптиците се оказа вярна. В началото на вечерта се заоблачи и около час преди шоуто се развилня страхотна буря с пороен дъжд, гръмотевици и помитащ вятър, който остави улиците на Града на тепетата осеяни с обрулени клони и на места - паднали керемиди и различни други предмети. Преместването на концерта на закрито се оказа и първият добър ход на организаторите от "Cantus Firmus"/Радио "Jazz FM". Удачен се оказа и изборът на зала. Освен че всички съмнения за лош звук се разсеяха още с началните акорди на инструментите на музикантите, мястото побра идеално над 2000-те присъстващи зрители, като имаше достатъчно столове за всеки един от тях, без да се създават ненужни стълпотворения и без Зала 14 да изглежда дори и в малка степен празна. Пред самата нея услужливи представители на органите на реда поставяха дървени скари върху образувалата се "река" в следствие на пороя, която почти прекъсваше достъпа до входа. Поради бурята публиката пристигаше на малки групи по най-различно време, а около 20 ч. дъждът, макар и намалял, не бе престанал съвсем, така че не се създадоха големи задръствания при влизането. Предвид природните условия, организацията на събитието бе перфектна в почти всяко едно отношение.

   Фамозният мистър Anderson излезе на сцената около 20:30 ч., заедно с китарист, басист, клавирист и барабанист (нито един от които не бе член на основната му група) и отначало без оркестър въведе присъстващите във вълшебния свят на музиката на Jethro Tull, чиято специфика се откроява ярко посредством флейтата и характерния мек глас на достигналия вече сериозна възраст фронтмен, който, обаче, в никакъв случай не е "too old to rock'n'roll". Първото парче бе "Living in the Past", последвано от "Jack in the Green" и "Donkey and the Drum". Появи се и оркестърът на радио "Classic FM", за да покаже, че българските класически музиканти са на световно ниво, след като първата им среща с Ian Anderson е била в деня на самия концерт, в който след няколко часа репетиции трябваше да изсвирят своите партии безупречно, както и направиха. През част от времето в ролята на диригент на оркестъра влизаше клавиристът на гостите, който е и автор на оркестралните аранжименти на музиката на Jethro Tull. Редуваха се песни от дългогодишното творчество на бандата, както и познати преработки на класически произведения и дори на песента "America" от мюзикъла "Уестсайдска история". Никой не знаеше какво да очаква в следващия момент, тъй като това не бе традиционно шоу на Jethro Tull и нямаше известни списъци с песни от скорошни подобни прояви. Парчетата не бяха и както в излезлия през 2005 г. двоен диск "Ian Anderson Plays Orchestral Jethro Tull".
   Макар и натрупал години, Ian Anderson владееше сцената в типичния си менестрелски стил и не спря да се движи нито за миг, като по време на много от парчетата, освен на флейта, свиреше и на мандолина, обогатявайки още повече прекрасното звучене, създавано от оркестъра и придружаващите го музиканти. Зала 14 на Панаирното градче в Пловдив се оказа чудесно място за подобен род събития и остави в присъстващите незабравими спомени. Една от кулминациите на вечерта бе дуета на Anderson с красивата флейтистка на българския оркестър, в който поначало не липсваше очарователно дамско присъствие, напротив. Китаристът на гостите пък се изяви с кратко, но чудесно соло, което показа, че с Ian Anderson не свирят случайни музиканти. Звучаха и някои от най-емблематичните парчета на Jethro Tull като "Thick as a Brick", "Aqualung", а за бис бе оставена завладяващата "Locomotive Breath", притежаваща ритъм на тежкотоварен влак. Ето и пълният сетилст от провелия се рамките на Есенния салон на изкуствата в Пловдив великолепен концерт "Ian Anderson Plays Orchestral Jethro Tull":
01. Living in the Past
02. Jack in the Green
03. Donkey and the Drum
04. Life is a Long Song
05. Pastime in Good Company
06. Pavane
07. Mother Goose
08. Wond'ring Aloud
09. Mo'z Art
10. Sweet Dream
11. Griminelli's Lament
12. Bouree
13. Thick as a Brick
14. Aqualung
15. America ("Westside's Story")
16. Instrumental
17. My God
18. Budapest
Бис:
19. Locomotive Breath
   Фотогалерия с близо 60 снимки от страхотното изпълнение на Ian Anderson и оркестъра на радио "Classic FM" може да видите тук.


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 3.09.2007 09:16:54 отговори + 0 1
Доста зле беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2007 19:09:24 отговори + 0 0
Ако трябва да сме точни, както и на концерта на Джетро в София преди време, гласът на Ian беше доста далеч от добрите му години. Но свиренето беше на ниво. Някои от аранжиментите според мен също можеха да са по-добри, но като цяло концерта беше добър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 2.09.2007 17:45:12 отговори + 1 0
Страхотен концерт! Ян Андерсън е запазил младежкия си търсещ дух и с огромно удоволствие чухме неподозирани аспекти на музиката на Джетро Тъл и неочаквани интерпретации на чужди (предимно класически) композиции. Той е и си остава един от най-забележителните съвременни музиканти. И организацията беше перфектна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlado 2.09.2007 16:18:06 отговори + 1 0
За "хаха".
О! чудесно. Следващия път поне ще може един по-добър фен от теб да се сдобие с билет. А ти си слагай бананите в ушите и радио Сигнал+
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaxa 2.09.2007 10:51:25 отговори + 0 1
... заболе ме главата от тея добре че поне шмаше готини каки на богато ^_^ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Timeweaver 2.09.2007 10:24:36 отговори + 1 0
Страшен концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".