Великолепната симфония на ФСБ се случи и в София

22 апр 2012, 13:01 ч. 716 / 9 18
пред./следв.
Близо осем месеца след като видяхме незабравимия спектакъл на ФСБ и Пловдивската филхармония в Античния театър, ето че дойде време и софийската публика да се наслади на това уникално шоу. За арена на събитието беше избрана зала 1 на НДК, която е може би най-подходящото място в София за провеждане на подобен концерт.

   Точно в 20:00 ч. огромните завеси пред сцената бяха дръпнати и под бурните аплодисменти на над 3000 души Пловдивската филхармония, предвождана от своя диригент маестро Григор Паликаров, даде началото на концерта с прекрасната симфонична версия на "Картини". След нейния край, на сцената излязоха тримата виртуози, оформящи сегашния състав на ФСБ: Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, които без да губят време застанаха зад своите инструменти и засвириха "Отговор", а публиката запя добре познатия рефрен "Защо ме обичаш…". Сцената беше доста впечатляваща като размер и най-вече с присъствието на големия оркестър зад музикантите от ФСБ. Звукът беше кристален, а осветлението беше на познатото високо ниво. Може би щеше да е хубаво, ако звукът беше малко по-силен, но това е прекалено дребна подробност. Преди началото на "Обещание" Иван Лечев излезе най-отпред за да изрази задоволството на групата, че най-после има възможност да представи този свой проект в родния си град и изрази надежда, че баща му, покойният професор Боян Лечев, дългогодишен концертмайстор на Софийската Филхармония, някъде отгоре гледа сина си с цигулка пред симфоничен оркестър. И наистина в този вариант на "Обещание" Иван Лечев изсвири китарните партии на своята електрическа цигулка. Музиката на ФСБ толкова перфектно се вписва в тази симфонична обстановка, сякаш е писана именно с такава цел. А може би цялата отговорност за това носят Румен Бояджиев - син и Константин Цеков, които са направили тези великолепни оркестрации. Симфоничният прочит на хитове като "Гара разделна", "Нищо не взимай с теб" и "Няма как" звучи колкото различно, толкова и естествено. Самите музиканти демонстрираха страхотно високо ниво във всяко отношение, а гласовете на почти шейсетгодишните Румен Бояджиев и Константин Цеков бяха в перфектна форма. Особено впечатляващо беше изпълнението на "В средата", по време на което цялата зала се изправи на крака, за да аплодира феноменалното вокално изпълнение на Румен Бояджиев, след която на сцената останаха само Константин Цеков и Иван Лечев, за да изсвирят инструментала "Песен" във вариант за пиано и цигулка. ФСБ бяха оставили най-големите си хитове за последния половин час от концерта, като за финалните "Пъпеш" и "Високо" на сцената излязоха женският хор на ансамбъл "Тракия" и трима гайдари. Бисът, който беше разделен на две части, се състоеше от инструменталната "На път" и повторно изпълнение на "Високо". За пореден път като гост музиканти за концертите на ФСБ се включиха изключителните Стефан Цеков (барабани), Борислав Бояджиев (перкусии), Ивайло Звездомиров (бас) и Николай Копринков (китара).

   Концертът, почти едно към едно, повтори този от преди няколко месеца и като сетлист, дори и като подредба на сцената, с огромната разлика, че Античният театър в Пловдив е много по-уютно място за подобно събитие отколкото НДК. Слава Богу, за разлика от предишните два концерта на ФСБ, този път нямаше речи и благодарности от министри, кметове и т. н. Като цяло музикантите бяха много пестеливи в комуникацията си с публиката, основно използвайки своето изкуство за тази цел. Концертът протече доста стегнато, с много кратки паузи между отделните композиции. За съжаление, както каза Румен Бояджиев, "Тези събития се случват рядко, продължават кратко и струват скъпо", така че едва ли скоро отново ще имаме възможността да се насладим на този великолепен спектакъл, по който музикантите работят от около две години. Проектът "FSB Symphony" е нещо, което родните меломани дълго ще помнят.
Сетлист:
01. Картини
02. Отговор
03. Обещание
04. По делтата
05. Нищо не взимай с теб
06. Гара разделна
07. Случва се
08. Пробуждане
09. Навярно
10. Сам съм с вятъра
11. Ти не си от тук
12. Зимна къща
13. В средата
14. Песен
15. Протегнах две ръце
16. Няма как
17. Не така
18. Пъпеш
19. Високо
Бис:
20. На път
21. Високо
Яни
Снимки: ©Виктор Александров

FSB Symphony
FSB Symphony
FSB Symphony
FSB Symphony

още за:

ФсбFsb Symphony


Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Drac 29.06.2012 16:46:50 отговори + 0 0
Относно ирландският "откривател"-името е влашко,
благородническо,
поради тази причина го е прочел в исторически алманах.
А.С. просто взаимства.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Drac 29.06.2012 16:34:00 отговори + 0 0
ОК,относно личното мнение- имаш право! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Abraham Stoker 28.05.2012 20:27:18 отговори + 0 0
Vlad Drac - е ти къв си бре? Не си ли анонимен с това име та ме питаш мен защо съм анонимен?
Гардероб, линия и оферта съм ги учил в училище а не в интернет.
В мойта област докъдето и да съм го докарал пак мога да се изкажа за ФСБ и това и правя - Всичките ни добри музиканти са абсолютно ама абсолютно безидейни. Те си правят музика която да се хареса на колегите им и се и гордеят че са добри музиканти... но са абсолютно нищо повече а за интересна банда се изискват още 100 неща.
Това ми е мнението ако те дразни - проблема си е твой.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Drac 20.05.2012 14:28:28 отговори + 0 0
За Драго!
Ти думата гардероб ползваш ли, а оферта,
а линия...мога да ти дам още около 500 примера.
По принцип и аз не долюбвам цапането на и без това нацапаното ни наследство.
Същият е и случая с ФСБ.
А и баничар да си, не е важно, докарай го, до където те, в твоята област, и после пак ела да подраскаш!
Drac идва от Vlad Drac, като се заговорихме...фамилия, нали.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Драго 2.05.2012 22:09:29 отговори + 0 0
Drac ли ти е името, моето е Драго тогава - има ли значение това което наричаш име в някаква коментарница под някаква статия. Това ми е мнението просто - хейтър и канселиран и спамър и т.н. са думи смешни българино. Аз никога няма да го докарвам до където ФСБ защото не съм музикант а обикновен слушач на музика гурльо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Drac 30.04.2012 20:05:51 отговори + 0 0
Анонимен, ти защо си анонимен?! Хейтъри си имаме достатъчно в държавата... Като ти го докараш, до където ФСБ, пак влез и си напиши името, смотльо!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2012 22:16:39 отговори + 0 0
добри музиканти, безлични и тъпи песни
Евала брато - това изречение е най точното изказване.
Всичките ни добри музиканти са абсолютно ама абсолютно безидейни. Те си правят музика която да се хареса на колегите им и се и гордеят че са добри музиканти... но са абсолютно нищо повече а за интересна банда се изискват още 100 неща.
ПАЛЯЧОВЦИ.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hh 27.04.2012 17:19:37 отговори + 0 0
добри музиканти, безлични и тъпи песни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Инопланетянин 24.04.2012 16:40:55 отговори + 0 0
ГИГАНТИ! БЯХ ТАМ И РЕВАХ! Не знам, дали ще се появи скоро група с тяхното величие в България..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:) 24.04.2012 12:51:21 отговори + 0 0
Пуу язък, едва преди няколко дни видях афишите и то след концерта.Много ме е яд(благородна завист към всички,които са били).Дано го издадат на ДВД.Просто симфонична музика +рок/метъл=КРАСОТА Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


GreatKhan 23.04.2012 20:35:51 отговори + 0 0
Е,едно DVD да бяха зансели.Да се насладим и ние,пък макар и на малък екран...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haho 22.04.2012 23:02:07 отговори + 0 0
Титани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Depositus Cordis 22.04.2012 22:02:19 отговори + 0 0
Снимките са видимо едно ниво над стандартните концертни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лора 22.04.2012 21:16:11 отговори + 0 0
Великолепен концерт!
Отдаван тази група е вдигнала летвата високо, много високо!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 22.04.2012 20:15:47 отговори + 0 0
Е,да! Слава , слава Богу! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Явор 22.04.2012 19:36:43 отговори + 0 0
Голямо благодаря на ФСБ и всчики останали, спомогнали този концерт да се състои. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Plamen 22.04.2012 16:07:16 отговори + 0 0
Уникална група! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 22.04.2012 14:47:29 отговори + 0 0
Галерия със страхотни снимки от концерта, дело на Виктор Александров, тук:

http://photo.arrakis-studio.net/2012-04-20_fsb-symphony
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".