Вижте трейлър на "Свобода на ръба" - документален филм, посветен на екстрената музика и спорт у нас

6 окт 2022, 11:28 ч. 982 / 8 2
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Вижте трейлъра на „Свобода на ръба” - документален филм, посветен на екстремната музика и спорт у нас

„Свобода на ръба” е нов български документален филм, посветен на развитието на екстремната музика и спорт у нас - пънк-рок, хардкор и скейтбординг. Лентата е дело на креативния екип „Лампа Колектив”, режисьор e Никул Георгиев и в нея участие взимат членове на български пънк и хардкор групи като Last Hope, Expectations, C4, Feedbacker, Muddy, Recoil, Vendetta, както и скейтърите Христо Христов (El Freegano), Венелин Иванов, Камен Калчев и др. Целият саундтрак на проекта е съставен основно от българска “екстремна” музика, а сред кадрите ще видим и вълнуващи моменти от едни от най-значимите събития в екстремните спортове и музика, проведени у нас в последната година. Проектът "Свобода на ръба" е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства," 2021.

Готов е и първият трейлър на „Свобода на ръба”, който може да бъде гледан във Facebook тук: https://fb.watch/fZBmhQUgxj/ и в YouTube тук https://youtu.be/SfM20Zi8qPg
Последвайте официалната Facebook страница на проекта тук: https://www.facebook.com/svobodanaraba

През м. октомври 2022 г. ще бъде и премиерата на филма.

Проектът „Свобода на ръба” представлява документален филм, който цели да изследва и представи две, на пръв поглед крайни и екстремни градски култури - тези на хората, занимаващите се със скейтборд и тази на пънк/хардкор и алтернативната музикална сцена. Един от основните въпроси, които продукцията желае да повдигне е как спортът и музиката помагат в борбата със зависимости при младото поколение. Много често скейтбордът и пънк музиката се свързват с упадъчните прослойки на обществото, но това не е изцяло така. Например, скейтбордът вече направи своя дебют като олимпийски спорт на Олимпийските игри в Токио 2021, а пък в началото на 80-те години в хардкор-пънк сцената възниква „стрейт-едж“ (Straight Edge) движението, чиито членове се отличават с начин на живот, който отхвърля употребата на алкохол, цигари и наркотици. Именно straight edge движението е една от основните теми и в трейлъра на филма: https://fb.watch/fZBmhQUgxj/

„Целта на документалния филм „Свобода на ръба” е да покаже какво се случва, когато някой избере да бъде част от някоя от уличните ъндърграунд култури, привличащи младите със своята екстремност и нестандартни възгледи”, коментира авторът на проекта - режисьорът Никул Георгиев. „Филмът цели да създаде диалог по една изключително важна тема за обществото и за нас от „Лампа Колектив“, и се надяваме да провокира изборът на спорта и музиката като алтернатива на вредните навици и зависимости”, добавя още той и не скрива, че „Този проект е много личен за всеки от екипа ни, тъй като в момент от ученическите си години всеки от екипа е бил част от поне една от тези култури и тъй като всеки от нас познава хора, които в момента се опитват да се справят с конкретна зависимост или вече са загубили борбата с нея.”.

Ето защо, думата във филма е дадена на представители от различни поколения на българската музикална ъндърграунд сцена и хората практикуващи скейтборд. Всеки от тях представя своята позиция относно алкохола, вредни навици и зависимости, в интересни разкази и спомени от своите лични истории. Именно това превръща филма и в един много силен документален поглед върху хардкор/пънк и скейт движенията у нас - през 90-те, началото на 21 век и до днес, с представители на най-младите поколения и демонстрации, концерти и състезания, привлекли хиляди фенове и провели се през 2021 г. и 2022 г.

„Свобода на ръба” не е само филм за скейт културата и музиката на една конкретна група хора. Това е проект, който се вглежда в „пукнатините“ на нашето общество и алтернативните социални форми, които служат да запълнят тези пукнатини. Проектът "Свобода на ръба" е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства," 2021.

Списък с участниците във филма „Свобода на ръба”:

Александър Бояджиев (Last Hope)
Георги Димитров (Expectations)
Христо Христов – El Freegano
Ангел Симитчиев (Expectations)
Иван Шентов (Feedbacker)
Георги Хранов (Muddy)
Боян – Бохата
Марин Сладкаров (Vendetta)
Венелин Иванов (скейтър от Габрово)
Камен Калчев (скейтър)
Борал Шен – Шемета (Recoil)
Павел Павлов (C4)
Симо (No Half Measures)
Мартин Леви (Recoil)
Константин Янев (Start Today)
Ростислав Бакалов (Hardcore Spirit)

Списък на част от БГ групите, чиито изпълнения са включени в саундтрака на филма „Свобода на ръба”:

Last Hope
Spot
Vendetta
Switchstance
Catalyst
Outrage
BFDM
Redound feat. Жлъч
Perfect Skies
Порно звезди от Средновековието
No Half Measures
Мария Каракушева и Иван Шопов

 

 

Свобода на ръба

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Джо 6.10.2022 15:56:04 отговори + 0 0
Бохата бил голям социопат, ако се вярва на бившата му... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 6.10.2022 12:18:04 отговори + 1 0
Найс! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".