Втора брутална сряда вечер в "R.B.F." с WATAIN, DESTROYER 666 и OTARGOS

14 окт 2010, 19:55 ч. 861 / 9 35
пред./следв.
На 13 октомври, за втора поредна сряда, София беше разтърсена от ударна доза екстремен метъл. След концерта на BELPHEGOR, VREID и EMANCER, който разклати из основи клуб "R.B.F." на 6 октомври, този път дойде ред на други три блек метъл банди - OTARGOS, DESTROYER 666 и WATAIN, които свириха у нас като част от "Reaping Death Tour Europa 2010".

   Малко след 20:00 ч. шоуто, организирано, както и на 6.10., от "ShadowLand Music", откриха французите от OTARGOS. Четиримата бруталисти се откроиха с модерен и хаотичен блек метъл, ефектна визия и мрачни послания. Приятно впечатление направиха червените лазери, които пробождаха на тънки струи публиката, както и солидното количество дим. Определено осветлението и озвучението на този лайв бяха по-добри от тези на предния - факт, който допринесе за създаването на доста ефектна атмосфера. OTARGOS изсвириха седем мрачни парчета, сред които "Monolith", "God", "Origin" и "Kinetic" се превърнаха в личните ми фаворити за вечерта.

   Втори на сцената час по-късно излязоха и екстремистите DESTROYER 666, които публиката посрещна с възторжени викове. За разлика от OTARGOS, австралийците звучаха, а и изглеждаха доста олдскуул блек, с приятна нотка пънкария. Мощните рифове предизвикаха пого още с първите парчета, а близо едночасовият гиг наелектризира до краен предел публиката за нещо, за което надали бе готова...

   Ето, че два часа преди полунощ дойде ред и на хедлайнърите на събитието, а именно шведите от WATAIN, които се качиха на сцената с комплект набучени на метални колове свински глави и други части от трудноразличими животни. "TRUE!!", би възкликнал възторженият блек метъл фен, но "TRUE" си беше и миризмата на мърша, която обгърна моментално бившия киносалон. Истината е една - колкото и да си "TRUE", едномесечните свински глави са придружени от здрава воня. По думите на шофьора на турбуса, кръвта, с която бандата се маже преди шоуто, е от 23 септември и също мирише силно, а в някои от градовете, когато бандата излезе на сцената, част от публиката си тръгва... Явно обаче ние, българите, сме си корави, защото нашенските зрители се разцепиха максимално по време на близо двучасовия сет, без да изглеждат дори и малко притеснени от зловонието. След кратка молитва на импровизирания олтар, поставен в центъра на сцената, и думите "Sofia, it's time!" на вокалиста Erik Danielsson, WATAIN откриха с "Malfator", второто парче от последния си албум "Lawless Darkness". Последваха "Devil's Blood", "Satan's Hunger", "Reaping Death" и "Wolf's Curse", които бяха изпълнени по всички правила на "истинския" блек метъл. Лично аз намерих WATAIN за малко еднообразни, а сетлиста им за твърде дълъг, но близо стоте човека, събрали се в клуба, оцениха по достойнство бандата. В края на участието фронтменът ритуално вдигна животинския череп, поставен върху олтара и обграден със свещи, и слезе от сцената. Последва мрачна музика, по време на която публиката извика на бис шведите, за да изпълнят кавър на класиката на BATHORY "Sacrifice". Ентусиазиран фен дори нахлу на сцената, но беше безцеремонно избутан отново долу от единия от членовете на WATAIN.

   Някъде към полунощ концертът приключи и точно, когато всички се канехме да излезем за глътка чист въздух, организаторите подканиха хората, както и бандите, на афтърпарти в клуб "The Black Lodge".
Сетлист на OTARGOS:
01. Dawn of the Eternal Monolith
02. Unaltered Negativ God
03. Worship Industrialized
04. Nullabsolut
05. Origin
06. Kinetic Zero
07. Cloning the Divine

Сетлист на WATAIN:
01. Malfator
02. Devil's Blood
03. Satan's Hunger
04. Reaping Death
05. Sworn to the Dark
06. Wolf's Curse
07. Legion of the Black Light
08. Total Funeral
09. On Horns Impaled
Бис:
10. Sacrifice (кавър на BATHORY)


Mart Kawaii












Коментари   (35)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Katehizis.com 15.10.2010 19:59:53 отговори + 0 2
След цял ден интересни "обсъждания", след като спряхме коментарите към тази новина, от KATEHIZIS.COM излизаме със следната официална позиция:

1. Ограничаваме до санитарния минимум отразяването на ъндърграунд събития.
Това означава - минимални или никакви предварителни анонси, в т. ч. публикуване на ПР-съобщения, плакати и др., както и непровеждане на рекламни игри и т. н. за събитията
2. При запитване от страна на организатор на подобно събитие за партньорство или подкрепа от какъвто и да е характер, ще му изпращаме рекламната си тарифа.
Ако организаторът откаже да рекламира [Quid pro quo, my dear Clarice, Quid pro quo] - купуваме билет за 30-40 лв. (подобни суми са нищо в сравнение с цената на съпорта, който сме оказвали досега), пращаме инкогнито свой човек на място и той пише един хубав и истински (под)солен репортаж от типа:

Докога ще ни тормозят с концертчета за -100 души на групи, които са слушани от максимум 100 души в световен мащаб?!? Време е да въведат екзистенц минимум и в метъла! Омръзна ни да си губим времето, да трошим пари за таксита, за някаква консумация на съответното място или по пътя, батерии за фотоапарати и т. н. Омръзна ни да гледаме как хомо луденс се превръща в хомо рабидус. Омръзна ни и още как! Полуделите коне ги убиват, нали? На всичкото отгоре - от трите самодейни състава само на един вокалистът не се дра фалшиво, а на половината "изпълнители" инструментите бяха разстроени. За да не бъде голословна критиката ни - представеното на сцената в тази есенна вечер би накарало всеки музикален педагог да се самоубие на мига. Нещо, което не можем да кажем за шоу на също екстремни и тежки, но доста по-стойностни групи. Защото музиката е изкуство и като такова има известни, било то и променливи граници. Безсмислено стържене по разстроени инструменти и още по-безсмислено дране, което не може да се нарече "пеене", са далеееч-далеееч от понятието "изкуство" и "музика". Независимо с колко корпспейнт, овча кръв, лимфа, сополи, свински глави, агнешки дреболийки и подобни неща са омазани и опаковани, за да бъдат залъгани и малкото им поддръжници, че се прави нещо стойностно.
Стойностните неща остават в историята. Ако някой след 20 години помни изявилите се на сцената тази вечер смешковци, то ние може да си променим отношението. След 20 години, не по-рано. Адски Хайл!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 19:28:31 отговори + 0 0
а вие с три имена и ЕГН ли сте тука бе смешници
и кой вие виновен че станало скапано - пробвайте се да познаете
а/ самите вие
б/ самите вие
в/ самите вие
г/ свинските глави
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЕЛЕНИЗОД 15.10.2010 19:27:06 отговори + 0 0
Анонимния може да се хвърли от някой мост... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Не-анонимен :) 15.10.2010 19:23:05 отговори + 0 0
Поне не са анонимни като теб :Р и не врещят приятел, нормални съм им коментарите.
А 100 човека бяха напълно достатъчно!
...ебати скапания форум стана...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 19:08:23 отговори + 0 0
жалки блекърчета кво сте се разврещели бе!
в новината за Корпиклани плакахте че нямало репортаж - ся като има бил ви крив
на крива ракета космоса и пречи
някъде казано ли е че трябва да ви хвалят смешните събитийца до небето?
кво искате - репортаж като от Ейсидиси, КРФ или Сонисфере???
или просто ви е яд че не особено големи други групи същата вечер събраха 1000 души докато вие не сте успели и 100??
и по добре - щяло е да има задушени от вонята
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ashvalkyrie 15.10.2010 18:27:40 отговори + 0 0
аз па се сцепих на дестройър, ватайн ги изгледах от столчето до мърч-а. е, накрая с кавъра ме накараха да стана..
иначе, не виждам кво се палите за репортажа. написал си пича некви глупости, като естествено никой не го интересува мнението на репортера, вие изведнъж се изсипахте отгоре му..
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 17:27:40 отговори + 0 0
Rain, поне е бил изпратен някой! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rain 15.10.2010 17:19:13 отговори + 0 0
Страшно добър ъндърграунд мини фест, който само истински фенове могат да оценят!
Блек метъла е музика, която е "анти" и е нормално мненията да са крайни. Катехизис, не се обиждайте, но като че ли всички ваши репортери са били в Хр.Ботев и в RBF сте изпратили стажант.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 14:22:26 отговори + 0 0
Радвам, че има и други като мен, които оценяват Ембиънт блека! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MaRt 15.10.2010 14:13:34 отговори + 0 0
"този, който те е поканил на концерта си едва ли го е направил, за да го критикуваш..."

Този, който ме е поканил на концерта го е направил за да си изразя мнението. Журналистиката не е PR, за щастие, все още -- или поне определено двете неща трябва да се разграничават. Да не си от "Стандарт"? xD
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


баси 15.10.2010 13:57:58 отговори + 0 0
Трябва да си доста TRUE BLACK METAL FAN, за да си причиниш това мъчение с вонята на мърша... А на който не му харесва написаното, нека пусне алтернативен репортаж до сайта, ще ми е интересно да прочета какво блаженство е това?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 15.10.2010 13:54:54 отговори + 0 0
Уважаеми "репортер", бихте ли споделили кой е Вашият вестник? Наистина ми стана интересно... Всъщност, може би ще е най-добре направо да дадете линк към Ваш репортаж (може и да не е от въпросния концерт).
Благодаря Ви предварително.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

репортер 15.10.2010 13:49:07 отговори + 0 0
MaRt - 2010-10-15 11:19:07
Всеки си има свое мнение за дадено събитие и има правото да отрази това, което му е направило впечатление...

Извинявай, ти репортаж ли пишеш или пътепис? Включването на личното ти мнение в репортажа изисква разрешение от този, който те е поканил да го напишеш. Съмнявам се, че е много доволен от свършената работа.
====================================================
MaRt - 2010-10-15 11:19:07
...грешки и неточности се допускат много често, заради самото естество на работата...

Напротив естеството на работата не позволява грешки и неточности. Със същия успех можеш да си измисляш несъществуващи събития. Това не те прави репортер.

Колкото до музикалната критика - ти дори нямаш идея в какво се изразява. Този, който те е поканил на концерта си едва ли го е направил, за да го критикуваш...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

чичо Гошо 15.10.2010 11:51:42 отговори + 0 0
Нещо така и не мога да разбера какъв е проблемът с този репортаж.
Групите от този концерт очевидно са от типа "култов ъндърграунд", което ще рече доста популярни в определен тесен кръг и малко известни извън него.
Предполагам, че повечето истински фенове на групите са били на самия концерт. Логично, репортажът е писан не като за тях, а като за мнозинството, които не са били на концерта, за които логично се предполага, че не са особено добре запознати с групите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zealotry 15.10.2010 11:43:33 отговори + 0 0
Миризма на смърт, кръв, огън, блек метъл... Толкова яко шоу не съм гледал от години насам. След концерта ме изненада публиката доста. Благодаря за подкрепата!
Снимките са яки, ревюто не искам да го коментирам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Mor-Rioghain 15.10.2010 11:35:53 отговори + 0 0
И кой определя кое събитие е по-важно, и с какво? Както снимките загатват, сцената изглеждаше перфектно, даже бих казала, че никога не бях виждала по-добро и адекватно на музиката оформление, и то, постигнато без абсурдно разхищение на средства. По-важното е, че музиката на Watain наистина впечатли тези, които знаеха защо са там, благодарение и на много по-добрия саунд, в сравнение с групите, които свириха преди тях, и тези на 06.10. Сетът очевидно не е бил "твърде дълъг", щом публиката държеше да излязат отново на бис. А студийните записи на Deströyer 666 иначе размазват, поне мен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 11:34:09 отговори + 0 0
Жалко за втора сряда концерт за столичани. Ужас.
Как да се хванеш по средата на седмицата да отидеш на концерт бахти и тъпите организатори , няма ли петъци или съботи още по добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MaRt 15.10.2010 11:19:07 отговори + 0 0
Всеки си има свое мнение за дадено събитие и има правото да отрази това, което му е направило впечатление. Който иска да слуша музиката - има сетлист, може да си я свали или да си я купи (по избор) и да си я слуша и тълкува колкото си иска. Стоя си твърдо зад думите и не намирам смисъл да обяснявам с по 100 реда всяко едно от изсвирените парчета. Единствено се извинявам за грешките, тъй като имах супер много работа същия ден и са се получили от недоглеждане. На "репортера", дето щял да си загуби работата и "да го съдят" само ще му кажа, че ако наистина е репортер, знае много добре, че грешки и неточности се допускат много често, заради самото естество на работата + това не случайно се казва МУЗИКАЛНА КРИТИКА. Сори, ама не всичко е цветя и рози, опа кръв и свински глави...

Otargos бяха супер anyway -- този клип определено си струва да бъде видян: http://www.youtube.com/watch?v=WHzrCl87Aj0.

И е доста тъжно, ако не можете да поемете дори и лека доза ирония...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иво Димитров 15.10.2010 09:36:49 отговори + 0 0
Мдааа, доста оскъдно репортажче наистина, при това пълно с грешки... само още една корекция - "близо двучасовия сет" на Watain всъщност бе час и 15 минути. Вероятно вонята на мърша е накарала автора да мисли, че концертът е продължил цяла вечност Както и да е...

Лично на мен концертът много ми хареса, дано по-често се организират концерти на сравнително млади и не особено популярни групи. Има какво да се види. От над 200 концерта, на които съм бил досега, бих казал, че за пръв път виждам група (Watain), която да пресъздаде текстовете си на сцена толкова добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Izrod 15.10.2010 09:14:39 отговори + 0 0
Концертът беше як,Ватайн направиха ебати цирка,НО изкъртиха с музика.Жалко,че Отаргос свириха толкова кратко,за разлика от Дистройър,които са ебати скучната и убита банда,сори ама музиката им е пълна скука... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


пич с мустак 15.10.2010 07:17:51 отговори + 0 0
Watain изкъртиха и предвид по-важното събитие същия ден е похвално, че все пак има репортаж. На който не му харесва да чете дира Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

+1, ама не съм репор 15.10.2010 01:28:32 отговори + 1 0
репортер - 2010-10-14 23:42:31
Сетлиста на хедлайнъра бил дълъг!? WATAIN еднообразни!? Наистина ли най-интересното в поне 3 часа и половина концерт, са думите на шофьора!?

Катехизис, не знам кого сте пратили да отрази този концерт, но е очевадно, че репортера не знае за какво е отишъл - не е запознат с групите; не е запознат с творчеството им; вместо впечатляващата пиротехника на сцената, е намерил за по-интересно да предаде разговора си с шофьора на турбуса (А говорихте ли и с бармана извинете..? Той какво каза?); прави нерегламентирана реклама на трети лица.

Като black metal фен се чувствам потресен от сухарското представяне на група, чиито последен албум е един от най-добрите тази година. Като репортер, съм потресен от немарливия и малоумен репортаж. Ако аз направя такова нещо за моя вестник - 1) ще загубя работата си и 2) организатора на събитието ще ме съди за каквото се сети.

НАПРАВО МИ ПАДНАХТЕ В ОЧИТЕ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.10.2010 00:20:27 отговори + 0 0
Destroyer 666
setlist:
1. Rise Of The Predator
2. The Last Revelation
3. A Breed Apart
4. Sons Of Perdition
5. Genesis To Genocide
6. Satan's Hammer
7. I am The Wargod
8. I am Not Deceived
9. Black City - Black Fire
10. The Eternal Glory Of War
12. Australian And Anti-Christ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 15.10.2010 00:11:07 отговори + 0 0
Evil14 - 2010-10-14 22:12:31
Тоя па пръдлио,кво общо имат корпиклаани с ватейн че си написал korpiklaani rules,да рулират но от смях

Пише се пръдлЬО. След съгласна буква се пише Ь. В другият случай би се написало с Й, а не с И .Приеми го като коректив.

По въпроса.. предполагам, че го е написал задето боркнагара пък се обаждаше несвързано за Watain в репортажа за финските хепи-метъл музиканти, и риеше защо нямало още репортаж.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

репортер 14.10.2010 23:42:31 отговори + 0 0
Сетлиста на хедлайнъра бил дълъг!? WATAIN еднообразни!? Наистина ли най-интересното в поне 3 часа и половина концерт, са думите на шофьора!?

Катехизис, не знам кого сте пратили да отрази този концерт, но е очевадно, че репортера не знае за какво е отишъл - не е запознат с групите; не е запознат с творчеството им; вместо впечатляващата пиротехника на сцената, е намерил за по-интересно да предаде разговора си с шофьора на турбуса (А говорихте ли и с бармана извинете..? Той какво каза?); прави нерегламентирана реклама на трети лица.

Като black metal фен се чувствам потресен от сухарското представяне на група, чиито последен албум е един от най-добрите тази година. Като репортер, съм потресен от немарливия и малоумен репортаж. Ако аз направя такова нещо за моя вестник - 1) ще загубя работата си и 2) организатора на събитието ще ме съди за каквото се сети.

НАПРАВО МИ ПАДНАХТЕ В ОЧИТЕ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Пак съм в издънка 14.10.2010 22:47:10 отговори + 0 0
Уважаеми, поправете сетлистовете на бандите. Не случайно всичко е с една дума - все пак съкращенията се използват навсякъде. Използвайте поста на един от пичовете по-долу.

Относно текста - изглежда авторът не е особено добре запознат с трите банди.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Evil14 14.10.2010 22:12:31 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-10-14 20:50:34
Korpiklaani rules?

Тоя па пръдлио,кво общо имат корпиклаани с ватейн че си написал korpiklaani rules,да рулират но от смях.Колкото до репортажа не ми се коментира,поне снимките са добри.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bloody_beauty 14.10.2010 22:07:39 отговори + 0 0
Концертът си беше супер як, но наистина репортажът е сухарски. Няма да е лошо да има повече снимки, че с тези 9 снимки се излагате. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dagoth 14.10.2010 21:09:29 отговори + 0 0
Сетлистът на Otargos:

1. Dawn Of The Eternal Monolith
2. Unaltered Negativ God
3. Worship Industrialized
4. Nullabsolut
5. Origin
6. Kinetic Zero
7. Cloning The Divine

Бяха уникални изроди!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.10.2010 20:56:47 отговори + 0 0
повече снимки няма ли да има??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 14.10.2010 20:50:34 отговори + 0 0
@borknagar - Ти си хейтър и силно се надявам, че заключваш добре стаята в апартамента на мама. Korpiklaani rules? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.10.2010 20:48:42 отговори + 0 0
Да, особено шестата е много добра. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Covenant 14.10.2010 20:42:08 отговори + 0 0
раздавали са печено свинско Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.10.2010 20:41:00 отговори + 0 0
а по-добре никакъв коментар отколкото тъп Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 14.10.2010 20:27:09 отговори + 0 0
Както е казал народа, лош репортаж е по-добре от никакъв...макар да е спорно. Усеща се доста силно подиграване към блек метъла и цялостният имидж, отделено е прекалено малко място за коментиране на събитието, а повече на неща, които биха направили впечателние на някое хлапе или 40 и кусур годишна лелка. А и също май Malfeitor се казва песента, не както сте го записали.
И да не бъда абсолютно краен, снимките са се получили добре
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".