Второ издание на "Sofia Blues Meeting" на 15 ноември

14 окт 2010, 11:18 ч. 125 / 1 2
пред./следв.
"Metal Katehizis" получи следното съобщение:

   След завладяващото шоу на виртуозния китарист Eric Sardinas през пролетта, второто издание на Sofia Blues Meeting отново обещава много позитивни емоции за любителите на "дяволската музика" и рокендрола. Датата е 15-ти ноември 2010, мястото - Sofia Live Club.

   Специален гост - Гай Дейвис - един от най-стойностните блусари на последното десетилетие, водещо име в акустик-блуса. Гай поразява публиката от цял свят с невероятно атрактивните си изпълнения и с искреността, с която не просто свири, а и чувствено пресъздава и "разказва" блус-истории (подобно на легендата от ‘30-те години Blind Willie McTell). Въпреки че е роден и израсъл далеч от Юга, в космополитния Ню Йорк, Дейвис още от малък е запленен от магията на блуса. Също като легендарния Taj Mahal, той намира свой собствен стил в блуса и по уникален начин представя на публиката магията и дълбочината на «дяволската музика». Огромно влияние за това оказват световно признати имена в блуса като Blind Willie McTell, Mississippi John Hurt, Buddy Guy, Scip James, Zora Neale Hurston. С последната Гай Дейвис дебютира през 1991 г. на Бродуей в шоу с песни на Taj Mahal. През 1993 г. той печели престижната награда "Keeping the Blues Alive" на най-популярната блус-организация - фондацията "W.C.Handy". След този обещаващ старт, логично следват трите номинации за блус-изпълнител на годината и деветте албума с виртуозен блус. Участието на Гай Дейвис на Sofia Blues Meeting ще бъде неговото първо представяне пред българската публика.

   Гвоздеят на вечерта - Кели Рукър!
   Блус-дивата от Калифорния отново ще пее в София. С неповторимия саунд на своята "Lee Oscar" хармоника и завладяващия си дрезгав "блуси" глас, през последните 25 години тя е делила световните блус-сцени с такива знаменитости като Дизи Гилеспи, Алберт Колинс, Джеймс Котон, ZZ TOP и B.B. King.
   Кели е родена в Тексас и започва да свири на хармоника на 12-годишна възраст. Още като тийнейджърка посещава блус-клубовете, за да гледа на живо изпълненията на американския блус-рок герой Джони Уинтър, "Mr.Superharp" - Джеймс Котън и на култовата група "Roomful of Blues". На 17 години Кели Рукър създава първата си блус група - "Blues for Breakfast". През 1985-а година певицата е вече в Лос Анджелис, Калифорния и свири в една група с Деби Дейвис, китаристка на Албърт Колинс. Следват интензивни турнета по Западното крайбрежие и Скандинавия и 5 години съвместна работа с B.B.Chung King, и номинирания за Grammy виртуоз - китариста Joe Butcher. Заедно записват 3 албума със собствени песни и композиции.
   В изявата си на Sofia Blues Meeting, Кели Рукър ще бъде подпомогната от Васко Кръпката и КРЪПКА БЛУС БЕНД.

   Участват още:

   THE SWING KINGS (DE LAAT BLUES BAND) от Белгия. Групата е създадена от тримата братя De Laat - Пол, Йохан и Андре и е формирана като бенд за "traditional Chicago-blues". За кратко време се утвърждават като една от водещите блус-банди в Белгия и силно впечатляват със своите изяви. Въпреки че е само на 19, Пол притежава невероятен и мощен саунд на хармониката си. Йохан е китарист с перфектна техника, а Андре (наречен Dr. Dre от Ian Siegal), е много желан саксофонист по световните блус сцени.
   Младите музиканти от Антверпен, макар и с кратка музикална биография, са желани гости по блус-фестивалите в двете най-блусарски държави в Европа - Белгия и Норвегия. Имат съвместни участия със знаменитости като Ian Siegal, Solomon Burke, Guy Forsyth, Gene Taylor и Gino Vannelli.

   5XL от България. Групата е основана през 1996-а година от китариста Борислав Димитров като своеобразно продължение на предишната му банда РЕВЪЛЪРС (REVELERS) с идеята да се съберат опитни музиканти, които изпитват доказана любов към блуса във всички негови форми. Записват авторски заглавия с автентично звучене и интерпретират уникално класическите блус парчета, които публиката знае и обича. Всички музиканти в 5XL работят активно и в други формации, като това дори обогатява арсенала от изразни средства на групата.

   Sofia Blues Meeting ще се проведе на 15-ти ноември 2010 в "Sofia Live Club".

   С медийната сила на радио "Z-Rock" и радио "Jazz FM".

още за:

Sofia Blues Meeting


Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Petya Vesselinova 17.11.2010 10:26:39 отговори + 0 0
Концертът в София Лайф Клъб беше наистина зашеметяващ! Концентрат от блус, позитивна енергия и фантастично настроение през цялата вечер! Истински щастлива съм, че не пропуснах това изключително събитие и благодаря на организаторите от сърце!
Още с появата на българите от 5XL залата настръхна, тъй като всички ги познаваме добре и знаем на какво са способни. Този път отново ни изненадаха с нови парчета, а интерпретацията им на класическия блус "Goin' Down" направо взриви публиката! Виртуозно свирещи китаристи (Боро е отдавна известен и обичан, а новият му колега Емил Рачев "Лимона" достойно стои до него на сцената!), великолепната нова певица на групата Деси Тилева има космически глас, а като цяло звучаха просто зашеметяващо!
Всички останали участници бяха страхотни, но на мен най-силно впечатление ми направи Гай Дейвис със елегантното си свирене и чувствено пеене!
Супер концерт! Искам още много издания на Sofia Blues Meeting!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.10.2010 11:40:25 отговори + 0 0
Публикация, свързана с "дяволска музика", на сайт за "праведна" такава Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".