"WOA Metal Battle Bulgaria", ден втори

4 юни 2016, 12:02 ч. 2326 / 5 3
пред./следв.

   Обичайното петъчно разпускане тази седмица в София беше с предизвестено място - "Маймунарника", ден втори от "WOA Metal Battle Bulgaria 2016". Всички фактори за една вълнуваща вечер бяха налице – топло и приятно време, бар с напитки, и… десет групи, които трябва в рамките на 20 минути да покажат най-доброто от себе си. Като прибавим публиката, жадна за музика, която нетърпеливо прииждаше, забавлението сякаш беше гарантирано. Както и се оказа.

   В 16:30 ч. на сцената излязоха момчетата от BEYOND FAITH. Ентусиазирани и подкрепяни от свои фенове и приятели, квинтетът направо отприщи енергията на публиката и даде едно наистина експлозивно дет метъл начало на вечерта.

   Втората група - CITIZEN ERASED - започна толкова убедително, че още преди да преполови първата песен, погото беше в разгара си, а вокалистът като диригент го управляваше, като ту го разделяше на wall of death, ту събираше всички пред сцената. Изпълнителите дойдоха със своя агитка от почитатели, а след изпълнението им, феновете им вече бяха още по-многобройни.

   С излизането си на сцената, третата група - FAT WHITE CHIEFS, направи едно убедително напомняне откъде тръгва всичко. Хеви метъл в най-класически вид, с високи и чисти вокали, режещи китари и елегантни клавирни партии. Сетът беше като едно кратко пътуване във времето, но изпълнено не с носталгия, а със сигурност, че има неща, които никога не остаряват.

   Четиримата от NEW DISEASE излязоха четвърти. Групата е добре позната и обичана, освен с енергичния си метъл кор, и с характерното си сценично присъствие и визия. Емблематичната шапка на вокалиста остана на главата му, дори и след най-енергичните подскачания по сцената. Което не може да се каже за публиката, която в преносен смисъл изгуби главата си след този сет.

   DUMBFOUND - пети поред - направиха едно добре прието от феновете нео метъл представяне. Фронтменът им така и не го видяхме изправен - или беше в скок, или в характерните за стила приклекнали пози. Дори слезе за момент от сцената, за да се включи в погото. И докато по-младите въодушевено размятаха крайници, по-възрастните отстрани подкрепяха изпълненията със старомодни аплодисменти.

   Шести (или може би шестстотин шестдесет и шести?) на сцената се качиха блек метълите от OCCULTUM. Двадесетминутният им сет беше напълно издържан в характерната стилистиката на жанра - черни дрехи, гримирани лица, страховити шипове, гробовни вокали и гръмовни сола. Публиката беше ако не въодушевена, то поне впечатлена, и изпрати групата със заслужени дълги аплодисменти.

   Подготовката за седмата група - KHAN - изразяваща се в кратък саундчек на гайдата и тамбурата, раздвижи и разбуни публиката още преди всички момчета да излязат на сцената. Това, което последва, беше силна спойка между музиканти и публика - една обща енергия владееше всички, и нямаше човек, който да не пее, да не следва ритъма, и да не е обладан от общото чувство на еуфория.

   Групата с многозначително име CORECOM се представи осма. Сетът им представляваше агресивна смес от груув и траш метъл, която върна у публиката желанието за пого и по-силови изпълнения.

   Девети представи сета си група TERRAVORE от Варна. Трима музиканти, които изпълват сцената и уплътняват звука по изключителен начин, сякаш са двойно повече. Поднесоха ни порция класически траш метъл, който като настроение и емоция се доближи до най-добрите образци в жанра.

   На EUFOBIA се падна нелеката задача да закрият този много силен ден. Напоследък групата е в доста активна фаза и отлична форма, което даде своето отражение в сета - съдържателен и изпълнен с увереността и самочувствието на вече утвърдени професионалисти.

   Така вторият ден завърши, след много и разнородни емоции. Имаше дребни технически проблеми в озвучаването, които трябваше да се отстраняват бързо, за да не се нарушават графикът и регламентът. Имаше една отказала се от участие група. Но също така имаше голяма посещаемост и значително завишен интерес от страна на феновете спрямо първото издание през 2015 г. Имаше и много настроение, много пого и много обменена положителна енергия между изпълнителите и публиката.

   В 22:30, точно шест часа след началото, бяха обявени и участниците във финала на 5 юни - KHAN и EUFOBIA.

   Днес, 4 юни, е третият полуфинален ден. Началото е от 16:30 ч.

 

Текст и снимки: Karolina



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Чичо 5.06.2016 19:28:54 отговори + 2 3
Много аматьорски написан материал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трю 7.06.2016 09:58:55 + 1 0
Чичо, дай линк към професионално написан материал в друга медия, отразила подробно конкурса. Интересно ми е. Може би не чета правилните сайтове, но тези които следя, пуснаха по едно кратко съобщение от последния ден.
Аз благодаря на WEROCK за тези статии, защото така част от настроението на събитието достига до фенове извън София.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хеви 5.06.2016 12:37:32 отговори + 3 0
"Хеви метъл в най-класически вид..." - доста странни критерии за хеви метъл имате, Karolina! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".