"YouTube" цензурира песента на ЕПИЗОД "О, Шипка!" по текст на Иван Вазов

25 мар 2020, 17:50 ч. 3648 / 14 10
пред./следв.

   Лидерът на група ЕПИЗОД Симеон Христов изпрати сигнал за странно налагане на частична цензура върху песента и видеоклипа на групата "О, Шипка".

   При опит да бъде пуснато видеото, качено през далечната 2008 г. и събрало вече над 1 400 000 гледания, излиза съобщение, че по стандартите на "YouTube" общността то е неподходящо за някои зрители и се иска специално съгласие от потребителя, за да бъде гледан клипът. Не се посочва каква точно е причината за предупреждението. В клипа са използвани кадри от български исторически филми и класически картини, пресъздаващи битката при връх Шипка от Руско-Турската Освободителна война (1877-1878 г.).

   Предаваме текста на Мони Христов без редакторска намеса:

Комунизмът се оказа утопия. Много хора са дали живота си за тази човешка мечта, вярвайки, че това е техният идеал. Много хора пък са загубили живота си, противопоставяйки се на опитите да бъде въведен комунизма, вярвайки, че това е опит да се върви срещу законите на природата. И много техни роднини са наказани по жесток начин само за това, че носят техният ген. Както е случаят примерно с моя баща. Затова, че брат му / моят чичо /, е бил под царски пагон и унищожен без съд и присъда, баща ми е пратен в урановите мини в Бухово, за да бъде съсипан. И понеже все пак е оживял, е изключен в третата си година като студент по право в Софийския университет заради донос от местното партийно ядро. Оцелял е физически и духовно, за да създаде и възпита трима сина.

Опасявам се, че Европейският съюз в този си вид е също утопия. Свободно движение на хора и стоки- да. Че то в Римската империя вече е правено и то съвсем успешно. Но римляните никога не са се осмелили да смесят със закон различните култури на расите в едно, знаейки много добре, че това е утопия. При това – престъпна утопия! И нека да се знае, че това което най-много разделя различните народи и ги прави уникални, това е тяхната култура!!! Раса с раса може да се смеси. Дали е редно, не коментирам. Но може. А защо не се смесиха културите на българите, турците и циганите за 500 години, въпреки насилствените опити? Защо сега хората в добре живееща Турция слушат ориенталското маане, циганите си слушат кючек, а ние, българите си имаме нашия уникален и никъде по света неподражаем фолклор? Защото така е в природата. Вода и олио не се смесват. Какво общо има престъпната европейска утопия на мултикултурализма с моето писание ли? Сега ще Ви кажа. Със сила се опитват да смесят нашите култури. Някой е решил че това може да стане и български политици от ВСИЧКИ досега властвали партии през последните 30 години раболепно изпълняват това евроуказание. Или указанията на една съседна страна чрез подставена българска партия на религиозна основа. Последиците са ужасни за българската културна идентичност. За чалгата и умишлено изопачаваната история няма да коментирам. Българите сме наясно. Но на висок глас ще кажа – вече си пречим! И то не ние българите пречим на останалите, а те на нас! На нашата култура! Всеки от тези две ориенталски култури може да спре в интернет българско творчество, защото засягало достойнството му, така ли? Дори когато творчеството се базира на ДОКАЗАНА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА!!! Защо ние българите не посегнахме на тяхната култура през последните години? Защото сме толерантни. Защо арменците и евреите никога не притесниха българите в България със своята култура, като същевременно си я съхраняват, както и трябва да бъде? Защото са толерантни. И ние българите сме се отблагодарили подобаващо за това и на двата етноса. Защо български политици продължават да допускат българската културна идентичност да бъде мачкана от двете ориенталски културни общности? Сами си отговорете. И ние българите, за много техни грешки можем да им простим, но за това – никога!

Симеон Христов

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


джезве с кокаляк 27.03.2020 00:04:04 отговори + 9 2
Написаното от Симеон Христов няма нищо общо с "наци простотиите", а си е чиста истина! Не мога да повярвам, че има толкова ограничени хора, за които подобни изказвания, като това на Симеон Христов, по презумция са вече в категория "наци"! Ползвайте ги тези очи и мозъци, бе, хора... огледайте се около Вас и помислете в/у това, което Вие самите виждате и не бързайте да окачествявате всичко, което е ориентирано към запазване на нашата си българска култура и бит, като "наци"... Иначе и аз не харесвам музиката на група Епизод, но уважавам делото им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 26.03.2020 19:00:52 отговори + 8 6
Тъжно е как цялото му творчество е доказателство колко вдъхновяващо може да е мешането на култури. Хващаш един жанр музика, който изобщо няма нищо общо с твоята култура, жанр, който сам по себе си е резултат от безкрайно смесване на култури, и правиш музика, която вдъхновява народа ти, разпалва националната идентичност у тях... и си напълно сляп, за това, което си направил. Напълно сляп си, че ти си едно от сияните изображения на смесване на културите. Изобщо не разбираш какво е творчеството ти, оставил си умът ти да бъде промит от интернет тъпанари. Сега рискуваш с тия глупости да съсипеш всички свои шансове за културна следа. Тъжна работа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RockPro 26.03.2020 17:22:28 отговори + 6 22
Наци простотиите не са и не могат да са част от музикалния бизнес. Тази група просто е смешна и ненужна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Благо 27.03.2020 09:15:11 + 9 1
Ти си смешен и ненужен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

on the edge 26.03.2020 12:30:25 отговори + 16 1
Много консервативни станаха всички автоматични алгоритми за цензура. Преди дни в лицекнигата ми се предложи видео, което било неподходящо за гледане и да съм внимавал много, ако искам да го видя - изрично трябваше да се съглася. И аз сега очаквам нечия глава да се реже .... а то някакъв удря тъпана в оркестър и в един момент палката отскочи и удари съседката му по главата. Голямата работа. Но или алгоритмите им са тъпи ИЛИ има много "пеперудки", които злоупотребяват с опциите за докладване, защото "чувствата им са наранени". Жалко, че такива хора не ги лови ковида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 26.03.2020 11:23:11 отговори + 7 18
Може youtube да счита песента за прекалено смотана, затова да се опитват от сайта да я цензурират, хехе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Хаха 25.03.2020 21:53:04 отговори + 8 21
Тия ********* няма ли да се откажат вече? Тва не е епизод много отдавна, *******! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хейтър 25.03.2020 20:42:24 отговори + 17 18
Тоя па, уж реве от цензура в Тубата, а го избива на патриотарски лозунги, пълна алабалистика и глупости. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellraze 25.03.2020 18:57:29 отговори + 6 8
Аз сложих палец горе за група Епизод, после гледам, че за самата новина трябва палец долу за тубето Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 25.03.2020 18:53:36 отговори + 25 7
Уф.
Същият клип на официалния канал на Епизод:
https://www.youtube.com/watch?v=QC0i9cSy3Hg

Цензуриране няма. Подозирам, че няколко човека са докладвали това горе за неподходящо за деца съдържание и автоматичната система на Ютуб е сложила предупреждението. Какво се е разревал тоя? Че флагнали някакво (с почти стопроцентова сигурност изпиратствано от телевизията) видео, качено във фенски канал? Собственикът на фенския канал би трябвало да може да оспори това - ако изобщо му пука за клип, качен преди дванайсет години, де.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".