Започна изслушването по делото за плагиатство срещу LED ZEPPELIN за "Stairway to Heaven"

18 юни 2016, 12:24 ч. 767 / 6 1
пред./следв.

   В Лос Анджелис, САЩ започна изслушването по делото за плагиатство срещу LED ZEPPELIN за класическата им песен от 1971 г. "Stairway to Heaven". Искът е заведен от наследниците на починалия китарист на SPIRIT Randy California. Твърди се, че ZEPPELIN са взели за своята песен части от парчето на SPIRIT "Taurus", създадено още през 1966 г. През 1969-а двете банди имат съвместни концерти.

   В съдебната зала се явиха и тримата живи членове на LED ZEPPELIN - Jimmy Page, Robert Plant и John Paul Jones. Защитата им се основава на твърдението, че спорният пасаж в началото на песента е толкова широко популярен, при това - от 17-и век насам, че е несъстоятелно да се пледира за авторство върху него. Освен това тримата музиканти твърдят, че не са чували парчето на SPIRIT, преди да създадат своята композиция. 

   Сред вещите лица по време на първото заседание е бил и икономистът Michael Einhorn, който е изчислил, че между 2011 и 2014 г., когато бе заведен искът, каталогът на LED ZEPPELIN им е донесъл приходи от 60 млн. долара. Процесът продължава във вторник, 21 юни.

 

led-zeppelin



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sulfric 19.06.2016 20:51:27 отговори + 0 0
освен че копират Spirit, вокала копира и Бон Скот тц тц Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".