Започнаха представленията на мюзикъла "We Will Rock You" в София

16 май 2013, 12:17 ч. 329 / 7 7
пред./следв.
Получихме следното съобщение:

   Истински фурор предизвика първото представяне пред българска публика на мюзикъла We Will Rock You. Създадено и режисирано от Бен Елтън, със специални музикални напътствия от страна на Брайън Мей и Роджър Тейлър, шоуто се играе с огромен успех повече от 10 години по целия свят. Разбира се, голямата му популярност се дължи на хитовете на Куин, на които той се базира. До момента мюзикълът е развълнувал повече от 6 милиона зрители във Великобритания и над от 15 милиона души в 17 държави. София е една от спирките в първото световно турне на We Will Rock You.

   Статистика:
  • 33 са актьорите в шоуто
  • 8 са музикантите, които свирят на живо зад сцената и излизат пред публиката в края на представлението
  • Общо 77 са техническия екип, като 4 души се грижат за поддръжката на костюмите
  • 35 техници се грижат всичко в шоуто да бъде наред
  • 38 души помагат в изграждането на сцената от българска страна
  • 36 часа са необходими за построяването на сцената
  • Прибирането й отнема много по-малко време - 4 часа и половина
  • Оборудването по цялото шоу тежи 100 тона
  • В над 20 тира е побрана цялата техника, като най-лекия от тях тежи 3,5 тона
  • Общо 100 са колоните, които озвучават всяко шоу
  • 250 прожектора осветяват сцената
  • 200 фенерчета, 15 000 малки светлини и различни лазери, които преминават и през публиката, са използвани по време на шоуто
   Освен 24 от хитовете на Куин, We Will Rock You впечатлява и с уникалната си визия. Усеща се едно постмодерно ретро чувство в цялото шоу благодарение на декора, създаден от Марк Фишър, и шантавите забавни костюми, чиито дизайнер е Тим Гудчайлд. Използват се видео екрани за фон на кратките сцени, които разкрасяват продукцията и са препратка към първите видеоклипове по MTV.

   Огромна сцена, зрелищна мултимедия, пищно осветление и ефектна хореография видяха първите зрители на мюзикъла в зала Арена Армеец. Самите актьори се справят блестящо с ролите си и успяват да съживят на сцената магията на Куин. Най-големите им хитове звучат в спектакъла, но в нови аранжименти, които наелектризират публиката по целия свят. МиГ (Галилео), Лорен Самюелс (Скарамуш), Джена Лий-Джеймс (Killer Queen), Шон Кингсли (Кашоги), Луси Джоунс (Мийт), Ролан Бел (Бритни) и цялата останала трупа бе дълго аплодирана и у нас. На барабаните пък се вихреше Руфъс Тейлър, син на легендата Роджър Тейлър.

   Интересът към сцената, костюмите и аксесоарите, носени от актьорите бе закономерно голям. Многобройните приспособления и подвижни платформи, създадени специално за това турне, също фокусираха вниманието на първите зрители. Безспорно най-открояващият се персонаж е този на Killer Queen. От огромния й движещ се трон, отрупан с розови пера, до видеокамерата, която я снима в реално време зад сцената, тя определено няма как да остане незабелязана.

   Импровизацията е неизменна част от шоуто. Макар че автор на сюжета е популярният британски комик, писател и драматург Бен Елтън, актьорите винаги правят промени в сценария, вмъкват нови реплики и движения (ще видим заигравка с PSY и неговия хит „Gangnam Style“). Тези реплики зависят от страната, в която гостуват в момента. Винаги от екипа правят предварителни проучвания за това, което би се харесало на местната публика. Актьорите често проговарят на съответния език, дори вмъкват имена на популярни личности. Така зрителите на първото представление у нас реагираха с голямо въодушевление при споменаване името на Димитър Ковачев – Фънки.

   Бен Елтън е създал история, която е ситуирана 300 години в бъдещето и донякъде наподобява сюжета на „451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри, където се изгарят всички книги. В We Will Rock You само че са унищожени не книгите, а музикалните инструменти и рокът е само избледнял спомен. Земята е преименувана на Планета Мол, а населението е с промити мозъци и е контролирано от могъщата корпорация Глобал Софт, начело със злата Killer Queen. Все пак нещата няма да останат така, благодарение на двама бунтари – Галилео, който чува гласове и куплети от отдавна забравени поп песни, и самоуверената Скарамуш, която отказва да се превърне в едно от Га Га момичетата, населяващи планетата под формата на клонинги, които се обличат и мислят еднакво.

   С мюзикъла We Will Rock You Бен Елтън отдава почит на бунтари, оставили трайна следа в музикалната история – Карън Карпентър, Патси Клайн, Марвин Гей, Джордж Харисън, Джими Хендрикс, Бъди Холи, Джанис Джоплин, Джон Ленън, Джим Морисън, Елвис Пресли, Ханк Уилямс и, разбира се, Фреди Меркюри. Публиката ще има възможност да хвърли поглед върху начина, по който Елтън представя Грейсленд и Лас Вегас десетилетия в бъдещето.

   Билетите за мюзикъла We Will Rock You са на цени от 40 до 100 лв и все още могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и от касата на Арена Армеец.

WWRY Sofia
WWRY Sofia
WWRY Sofia
WWRY Sofia
WWRY Sofia


Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 17.05.2013 17:48:58 отговори + 0 0
Страхотно шоу- пиршество за ушите и очите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Абориген 17.05.2013 17:41:39 отговори + 0 0
като най-лекияТ(!!!) от тях тежи 3,5 тона

Матурата иде...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ScarDust 17.05.2013 13:42:02 отговори + 0 0
НЕВЕРОЯТЕН СПЕКТАКЪЛ !!! Останах без думи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.05.2013 09:05:32 отговори + 0 0
Готино шоу! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal fan 16.05.2013 16:05:09 отговори + 0 0
Велика работа!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 16.05.2013 16:04:52 отговори + 0 0
Ще ги видим довечера! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пешо 16.05.2013 14:02:54 отговори + 0 0
Присъствах и много ми хареса!

Няма да сбъркате ако отидете. :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".