Запомнящ се концерт по повод промоцията на биографията на IRON MAIDEN

28 дек 2007, 00:45 ч. 496 / 8 3
пред./следв.
На 27 декември над 150 души присъстваха на трибют концерта на IRON MAIDEN в клуб "Black Box" в София по повод промоцията на преведената на български биография на британските легенди, озаглавена "30 години зверове", чийто автор е Paul Stenning. Това беше и датата на официалната поява на книгата, трета от музикалната поредица на "Addix", като от издателството обещаха, че тя няма да е последна. Четири банди се готвеха да представят собствени композиции и кавъри на "Девиците" и направиха това за малко повече от два часа, оставяйки приятни спомени и сред хората от публиката, и, надяваме се - за самите себе си.
   Първи излязоха момчетата от WARTIME, които бяха в намален състав и се наложи да използват гост-китарист за кавърите на MAIDEN, тъй като в противен случай броят на музикантите би бил равен на броя само на китаристите на хеви метъл класиците. WARTIME застъпиха основно на собствени парчета и направиха два кавъра на IRON MAIDEN, единият от които инструментален, а вторият - на класиката от "Somewhere in Time" - "Wasted Years". Характерните за групата по-твърди и нерядко брутални вокали придадоха на изпълнението на последното парче доста интересно звучене и показаха, че композициите на британците се поддават и на по-свободни интерпретации (което, разбира се, сме чували и в много трибют-албуми на "Девиците"). В инструментално отношение WARTIME бяха перфектни, което е добър атестат, предвид че те рядко изнасят концерти.
   Последваха по-големите и на години, и като стаж на сцената ЕРИДАН, на които кавърите на MAIDEN импонират стилово доста добре и това накара увеличаващата се публика да живне повече, а част от нея - да се нареди на опашка за продаващата се на място книга, която бе и фактическият повод за събитието. ЕРИДАН също представиха и свои авторски парчета, наред с преработките на мейдънски класики.
   Дойде ред на гостите от Пловдив - РЕНЕГАТ и когато след "Be Quick or Be Dead" за изпълненито на оригиналните им композиции на сцената излезе и вторият им вокалист, тя изведнъж отесня - на нея имаше шест музиканти, а освен това в двата й края бяха подредени озвучителните тонколони. РЕНЕГАТ изпълниха сета си с хъс и надъхващо, оставяйки зрителите леко заситени, но и гладни за още дози от наркотика IRON MAIDEN.
   Финалът на вечерта бе отреден за сборната формация ZEF LEPPLIN, състояща се от двама музиканти от ЕРИДАН, китариста на САФО Миро, барабаниста на АНАЛГИН и фронтмена Звезди (АХАТ, АНАЛГИН). Те започнаха с по-новото парче на MAIDEN "Rainmaker", минаха през "The Number of the Beast", след което забиха и "Hallowed Be Thy Name" и вече доста хора дивееха здраво пред сцената, за да се увеличи градуса в още по-голяма степен с началните акорди на родната класика "Черната овца". Звезди пожела довиждане и обеща подобен род събития да станат традиционни, а той - техен постоянен домакин, но бурните възгласи "Още!" накараха ZEF LEPPLIN да излязат на бис за една последна песен. И тя не беше никак случайна - "TNT" на AC/DC.
   В крайна сметка едно стана ясно - класиката си е класика и е вечна, оставайки в сърцата не само на своите съвременници, а когато става въпрос за рок музика - и на хора от най-различни поколения.

   Фотогалерия със снимки от събитието, може да видите тук, а тук има и интересни подробности около новия албум на АХАТ, разкрити лично от Звезди в първото интервю, което "Metal Katehizis" прави, взето лице в лице с известния вокалист.


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Wrathchild 28.12.2007 17:57:48 отговори + 0 0
Наистина най добрите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

NMishev 28.12.2007 15:18:39 отговори + 0 0
О определено Wartime бяха най - добри !
Аз лично се израдвах на всичките групи ... Единствено разочарован останах , че никоя от бандите не направи кавър на коя и да е песен от първите 2 албума (според скромното ми мнение и най - велики)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

darkane 28.12.2007 09:21:21 отговори + 0 0
много беше готино, особено накрая - Звезди си е Звезди все пак :-)
само една забележка имам към Wartime - честно казано по време на инструментала Losfer Words трудно долавях мелодията. Пък и след края й някой се провикна "Това не се свири така, бе!". Така че не бих казал, че са били перфектни в инструментално отношение - по-скоро много добри :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".