Andy Marshall (SAOR): "Стилът ми е комбинация от традиционна шотландска и келтска музика с блек и фолк метъл елементи"

29 мар 2023, 12:57 ч. 791 / 21 0
пред./следв.

   На 31 март британският атмосферик фолк/блек метъл проект SAOR ще осъществи своя първи концерт в България. Мястото е столичния клуб "Mixtape 5", събитието е с начален час 20:00. Като специален гост-музикант със SAOR идва и флейтистката Ella Zlotos. От българска страна ще се изявят UNINIE. Организатори са "EventEase", които ни предоставиха интервю с основната фигура и едноличен лидер на SAOR Andy Marshall. Самият той описва стила си като "каледонски метъл". Прочетете разговора на Албена Цолова - Бета с Andy Marshall по-долу:

 

saor

 

Здравей, Andy! Как си и каква музика звучи, докато отговаряш на това интервю?
Andy Marshall:Добре съм. Не слушам никаква музика в момента, само красивия звук на тишината.

SAOR свирят в България за първи път съвсем скоро. Вероятно сетлистът за шоуто вече е готов?
Много съм развълнуван, че ще свирим в България за първи път. Нямаме търпение да споделим музиката си с българските ни фенове. Що се отнася до сетлиста, действително работим по него от известно време. Щеше ни се да подредим такъв сетлист, който да представи целия ни каталог и да даде на феновете вкуса на същността на SAOR. Така че може да очаквате да чуете песни от всичките ни албуми - стари любими песни, както и по-нов материал.

Какво най-вече искаш да видиш у нас, като оставим настрана самото шоу?
Честно казано, не знам кой знае колко за България. Надявам се да имам възможност да науча и разбера повечко за миналото на страната. Като цяло, смятам, че това посещение в България ще е наистина страхотно преживяване и вече не можем да чакаме да разберем какво има да ни предложи вашата страна. Искрено съм благодарен на феновете ни там, че ще ни посрещнат, давайки ни шанс да свирим за тях и да се срещнем с колкото се може повече от тях в София.

Това по-специално шоу ли ще е в сравнение с концертите, които изнасяте в държави, които посещавате често?
Да, това действително ще е специално шоу. Тази година празнуваме 10 години "каледонски метъл" и затова ще имаме подбран сетлист за всеки един концерт, който ще включва парчета от всичките ни албуми. Винаги се стараем да поразбъркваме сетлистите си, дори да е за концерти на места, където сме свирили преди, за да сме сигурни, че феновете ни получават уникално изживяване всеки път, когато гледат бандата на живо. Държим концертите ни да са вълнуващи и свежи за всеки, включително и за нас като музиканти.

С радост научихме, че на сцената в София към вас ще се присъедини и флейтистката Ella. Колко често правите такива концерти?
Да, и ние сме много нахъсани, че Ella се присъединява към групата за тези концерти на Балканите. Тя е изключителен музикант и ще допринесе за още по-широкото разгръщане на тази многопластовост на звученето ни.

И как изобщо се зароди идеята да направите това мини турне в Румъния, България и Гърция?
Това са ексклузивни концерти. Ние, така или иначе, винаги се стараем да предложим на публиката неповторимо, уникално шоу, да предложим нещо различно, запомнящо се на феновете, които ще дойдат да ни видят. Що се отнася до Балканското турне, то е организирано от нашия букинг-агент, който разбрал, че в тези държави хората искат да ни видят. Благодарни сме за това и че ще се свържем с последователите си в този регион.

SAOR е еднолична група, т.е. ти сам представляваш групата SAOR. По-лесно ли е сам да се справяш с музикалната индустрия или напротив-прави тази борба по-трудна?
Открил съм за себе си, че да имам страхотен мениджър и лейбъл, които да ме подкрепят, прави нещата по-лесни за мен в музикалната индустрия. С тяхна помощ не ми се налага да имам много-много взимане-даване с тая част наречена "индустрия", което си е голямо облекчение, защото за мен тя е доста токсична. В миналото съм минавал през негативни моменти като кофти промоутъри и лоши работни условия, но съм се научил как да се справям с тях. Моят фокус винаги е бил в това да композирам музика и да свиря на живо – това са нещата, които са на първо място за мен. Всичко останало, включително и отрицателните аспекти в този бизнес, не са чак от такова значение за мен.
През годините съм израснал и като музикант, и като личност и съм се научил как да преодолявам гадни ситуации. Не винаги ми е било лесно, но страстта към музиката, която имам, ми е помагала да продължа. Вярвам, че ако наистина си отдаден на нещо, ще намериш начин да го осъществиш. Тогава, когато трябва да се справям с лошите неща в индустрията, знам, че имам екип, който се грижи за моите интереси по най-добрия начин. А що се отнася до музиката ми - тя говори сама за себе си. И в крайна сметка само това ме интересува.

Има ли нещо в музикалния бизнес, което не понасяш от самото начало и все още се опитваш да промениш?
Ако трябва да съм откровен, няма много какво да му харесвам на този бизнес от първия ден. Макар че ми пука само за музиката, през годините съм се нагледал на много предателства, целуване на задници и егоизъм. Обезсърчаващо е да видиш как някои хора се опитват да се изкачат до върха, оставяйки след себе си следи от разруха. Въпреки всичко това, аз все още се опитвам да променя нещата по мой собствен начин. Отказвам да се намесвам в политиката на индустрията и съм много щастлив просто да пиша и записвам музиката си и да правя концерти. За мен феновете са най-важната част, а не лейбълите или агентите. Предпочитам да се съсредоточа върху създаването на значима връзка с моите фенове, отколкото да се намесвам в жестокия свят на музикалната индустрия. Като спокоен човек, който мрази драмата, аз се обграждам с хора, които споделят моите ценности и които искрено се интересуват от самата музика.

 

 

Има ли разлика да си част от творчески екип в група и да си сам в композиране, писане на текстове, аранжименти?
Мога да кажа, че определено има плюсове и минуси да работиш в творчески екип спрямо това да работиш сам. Лично аз предпочитам да работя сам, когато става въпрос за композиране, писане на текстове и аранжиране на музика. В миналото имах някои негативни преживявания, работейки в групи, където имаше твърде много его и мнения, които се сблъскват. Обикновено възникват разногласия относно музикалната посока или дали нечии идеи работят по-добре от тези на някой друг. Всички тези конфликти могат да доведат до драма и напрежение в групата, което може да затрудни творческия процес. Като работя сам, мога да избегна цялата тази драма и да остана фокусиран върху собствената си творческа визия. Имам ясна представа как искам да звучи музиката на SAOR и съм в състояние да вдъхна живот на тази визия без външна намеса. Този подход също така ми позволява да работя със собствено темпо и според собствения си график, което може да бъде много полезно, когато става въпрос за творчески проекти. Освен това вярвам, че тази "едноличност" допринася за уникалния звук на SAOR. Музиката идва от един човек с ясни виждания за звука и собствени източници на вдъхновение. Това може да създаде по-"кохерентен" и по-унифициран звук, който е трудно постижим при работа в група от няколко индивида.
Разбира се, работата в творчески екип има и своите предимства. Сътрудничеството с останалите може да поднесе свежи гледни точки и идеи "на масата" и да бъде чудесен начин да си подавате идеи един на друг и да се вдъхновявате взаимно. Това наистина се свежда до лични предпочитания и до това кое работи най-добре за всеки отделен творец. За мен да работя сам е идеалният подход.

Беше ли дълъг процес, докато се научиш да свириш на много различни инструменти?
Да се науча да свиря на много различни инструменти беше постепенен процес за мен. Всичко започна, когато хванах китарата в гимназията на около 14 или 15-годишна възраст. Научих се да свиря песни по слух и също се учех от списанията за китара. По-късно, на около 18 години, хванах бас китарата. Репетирах в училище, докато в един момент свикнах и вече ми се удаваше. Народните духови инструменти дойдоха малко по-късно. Аз съм напълно самоук и никога не съм взимал официални уроци по музика.
Това определено беше дълъг процес, но следваше един естествен прогрес, тъй като започнах да се интересувам повече от различни инструменти и музикални стилове. Никога не съм тръгвал с намерението да се науча да свиря на определен брой инструменти, просто се случи по естествен път, докато страстта ми към музиката и различното звукоизвличане нарастваше. Трябва също да спомена, че не мога да чета и да пиша по ноти. Винаги съм свирил по слух и съм разчитал на интуицията си, когато става въпрос за създаване и възпроизвеждане на музика. Това може да изглежда като недостатък за някои, но лично мен никога не ме е ограничавало да бъда креативен и да се изразявам музикално. Владеенето на много различни инструменти ми помогна да развия уникалния си звук и стил като музикант.

Бил си в различни проекти преди. Но бил ли си част от група, в която всички в състава са пълноправни членове?
Бил съм част от групи в миналото, но нито една от тях не беше успешна. Въпреки че с участието си в групи натрупах опит, то също ме накара да осъзная, че предпочитам да работя сам, както споменах в предишния си отговор. Открих, че да си с пълнокръвна банда може да бъде трудно, особено когато всеки има различни графици, приоритети и мнения. Важно е всички в състава да са напълно отдадени и постоянно да инвестират в проекта, за да успее той. Това обаче може да бъде предизвикателство, когато всеки има други свои си ангажименти като работа или семейство.
В крайна сметка, да си в група изисква много компромиси и сътрудничество, което може да се отплати с добри резултати, ако всички са "на една и съща страница". За себе си обаче разбрах, че предпочитам свободата и автономията, които имаш като действаш самостоятелно. Това ми позволява да изследвам напълно собствените си творчески идеи и да сложа собствения си уникален печат върху музиката, която създавам и продуцирам сам.

Последният ти албум "Origins" излезе преди почти една година. Имаш ли вдъхновение и време да започнеш да пишеш нов?
Работих върху нови демо записи през тази година, но с новите отговорности, които имам сега като млад баща, ми беше трудно да намеря време да се съсредоточа върху музиката. Въпреки това се надявам да имам достатъчно идеи за цял албум до края на годината, който ще се опитам да запиша през следващата.
Що се отнася до новия материал, той е доста различен от "Origins". Докато "Origins" беше вдъхновен повече от хеви метъла, новият материал е много по-блек метъл насочен и по-близък по стил до старите ми албуми. Давам си сметка, че Origins малко раздели нашите фенове, но мисля, че тези, които предпочитат блек метъл елементите, ще бъдат доволни от новия материал.

Кое е нещото, което прави твоя "каледонски метъл" уникален и дава на музика ти идентичност, която е разпознаваема?
Вярвам, че това, което прави музиката на SAOR уникална и разпознаваема като "каледонски метъл", е комбинацията от традиционна шотландска и келтска фолклорна музика с блек и фолк метъл елементи. Дължи се не само на използването на гайди, духови инструменти и китарни мелодии в шотландски стил, но и начина, по който тези елементи са вплетени в метъла. Черпя вдъхновение от пейзажа, историята и митологията на Шотландия, което придава на музиката определена атмосфера и идентичност.

На шоуто в София с вас ще свири българската банда UNINIE. Чухте ли вече тяхната музика?
Още не съм ги чул, но с нетърпение очаквам да ги видя на живо!

Благодаря и до скоро!
Ще се видим скоро!

 

Автор: Албена Цолова - Бета
Снимки: SAOR

 

 

saor



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".