Деветдесетте години оставиха нещо непреходно в екстремната музика!


Immortal

Интервю на Envy с Demonaz от Immortal
След шеметна 13-годишна кариера, през 2003 г. живите легенди на вледеняващия норвежки блек метъл Immortal внезапно сложиха край на битието си. За щастие, както стана ясно три зими по-късно, залезът на боговете не е бил нищо повече от обикновена почивка. Днес, след още три години, Olve "Abbath" Eikemo (вокали, китара, клавир), Reidar "Horgh" Horghagen (ударни; Hypocrisy, екс-Grimfist) и Ole Jorgen "Apollyon" Moe (бас; Aura Noir, екс-Dodheimsgard, Cadaver Inc.) се завръщат не само на думи, но и от "плът и кръв" - със страховит и всепомитащ нов студиен албум, апокалиптично озаглавен "All Shall Fall". Месец преди официалната му премиера, воините катехизисови се свързаха със съоснователя, бивш китарист и настоящ основен текстописец на Immortal, Harald "Demonaz" Navdal, за някои разяснения около миналото, настоящето и философията на групата и екстремната метъл сцена като цяло...
  • Metal Katehizis: Immortal се събраха отново преди цели три години. Защо се забавихте толкова с издаването на първия ви студиен албум след възраждането на групата?

    Demonaz: За начало, трябваше да довършим работата по албума на проекта ни I (супергрупа, събрала в редиците си членове на Immortal, Gorgoroth и Enslaved - б. а.). След като го издадохме, започнахме да фокусираме вниманието си върху Immortal и в края на 2006 г. двамата с Abbath решихме да възродим групата - първо само за някое и друго концертно участие, но лека-полека се заехме и с писането на материал за нов албум. Не си бяхме поставили никакви крайни срокове, тъй като не желаехме да работим под напрежение - просто искахме да разполагаме с достатъчно време да композираме и запишем нещо наистина страхотно.

  • Между другото, това е първото ни интервю с член на Immortal, така че няма как да не те попитаме, макар и с известно закъснение: Как точно се стигна до събирането ви през 2006 г.?

    Не бих го нарекъл точно "събиране" - просто имахме нужда от почивка. Имам предвид, че не сме слагали край на групата през 2003 г., но не разполагахме с точните мениджъри, нито с подходящите условия за работа, затова решихме да поспрем за малко и да се отдадем на странични занимания. Не си бяхме давали почивка от 1990 г. и бе крайно време да си поемем дъх. Е, направихме го, но сега отново сме на линия.

  • Да поговорим за дългоочаквания ви нов студиен албум. Кои бяха най-паметните моменти по време на записите за "All Shall Fall"?

    Цялата работа протече гладко, тъй като, както вече споменах, разполагахме с предостатъчно време и никой не ни оказваше натиск. Двамата с Abbath поработихме доста над аранжиментите на песните, Horgh също ни помагаше... Изобщо, забавлявахме се. Записахме барабаните в "Abyss Studio" в Швеция, а самият Peter Tagtgren отскочи до студио "Grieghallen" тук, в Берген, и поработи в тандем с Pytten (титулярният продуцент в "Grieghallen Studios"; истинско име - Eirik Hundvin - б. а.) по записите на китарите и вокалите, след което Peter смеси готовия материал в "Abyss". Получи се добре и някак... естествено.

  • Интересен е фактът, че работата е протекла в две студия - "Grieghallen" и "Abyss", където записахте съответно първите си три и последните си три албуми. Защо решихте да разделите работата по "All Shall Fall" по този начин?

    Отговорът донякъде се крие в самия въпрос. Първите ни три албума бяха записани с Pytten, последните три - с Peter. Доволни сме и от единия, и от другия, затова решихме, че искаме новият ни диск да бъде създаден и на двете места - един вид да улови духа на всичко, което сме правили през годините. "Grieghallen" е чудесно студио, особено що се отнася до запис на вокали - помещенията дават убийствено ехо и не е нужно да прибягваш до дигитални ефекти.

  • А по-какво се отличава "All Shall Fall" от предишните ви издания от чисто музикална гледна точка?

    Не мисля, че албумът е кой знае колко различен в това отношение. Това е просто един изключително силен диск на Immortal - със седем дълги и бързи композиции, съдържащи в себе си всичко характерно за групата. Не, че е албум от типа "best of", но спокойно може да мине и за такъв, ха-ха! Сериозно - звученето на целия запис сякаш е взето от 90-те години, които, поне според мен, оставиха нещо непреходно в екстремната музика. Изключително мрачен и мощен звук... и същевременно моментално разпознаваем. В мига, в който си пуснете диска, няма как да не си помислите: "Хей, това са Immortal!"

  • Що се отнася до текстовете в "All Shall Fall", именно ти, в качеството си на техен автор, си най-подходящият човек, който да ни разясни концепцията им...

    Албумът не е концептуален в общоприетия смисъл на думата, но като цяло усещането е доста апокалиптично. Става дума за наближаващия край на света, за гнева на природните стихии... Именно това са темите, които ме вълнуват и вдъхновяват. Никога не съм писал за политика - това е за пънк групите - нито за религия, която в основата си е същото като политиката. Злото не идва от тези неща, поне според мен. Immortal е скандинавска метъл група и считам, че е нормално да ме вълнуват теми като природата и лъхащия от нея мрак - най-малкото, текстове от този род се връзват перфектно на музиката ни.

    Ако трябва да бъда малко по-конкретен, заглавната песен в "All Shall Fall" е предсказание за гнева на природните стихии, изсипващ се над човечеството. Сходно е положението и в последното парче от диска, "Unearthly Kingdom", както и в "Arctic Swarm". Има и по-епични композиции като "Norden On Fire", от които струи гордост и... сила, мощ. Реално погледнато, това важи и за седемте песни от албума - няма депресия, няма религиозни теми и пр.

  • "All Shall Fall" излиза през 2009 г. - точно две десетилетия след създаването на Immortal. Възнамерявате ли да отбележите 20-ия юбилей на групата по някакъв начин?

    Хм... Може би ще е най-добре да отидем в гората и да се напием с уиски, ха-ха-ха! Това като че ли ще е най-приятният начин да празнуваме!

  • Immortal
  • В такъв случай - наздраве! Все пак, нека преди това да довършим интервюто, окей? Какви според теб са основните разлики в т. нар. музикален бизнес днес в сравнение с времената, когато поставяхте началото на Immortal?

    О, в наши дни нещата са коренно различни, най-вече заради достъпния за абсолютно всички Интернет. Именно поради тази причина взехме решение да не разпращаме рекламни копия от новия ни албум до медиите - не искаме някой да качи песните в Мрежата. Друга съществена разлика е, че съвременните фенове не поддържат връзка с групите така, както ние го правехме навремето. Имам предвид... Ето, аз например изхвърлих CD плейъра си и вече слушам само грамофонни плочи...

  • ...и телефонната връзка с Норвегия прекъсна най-брутално. Слава Сатану, след неколкократни опити да пробием внезапно наложеното ни БТК-ембарго, успяхме... макар и с ушевадно влошаване на качеството на разговора, както пролича и от думите на Demonaz:

    Ало? Би ли говорил по-силно? Нищо не чувам...

  • Добре... Какво е положението в съвременната метъл сцена в родния ви град Берген?

    Ами... Имаме си един ежегоден фестивал за екстремен метъл, "Hole in the Sky", както и няколко убийствено добри групи, сред които Taake, God Seed и др. Спокойно мога да заявя, че Берген е чудесен град за развитието на метъла.

  • Между другото, все още ли действаш и като мениджър на Immortal?

    Не. Бях такъв само за известно време, когато нямаше кой друг да върши тази работа. По принцип обаче си имаме мениджър, а аз се занимавам само с писането на текстовете за песните ни.

  • Разбирам, но все пак съм сигурен, че знаеш отговора на следващия ми въпрос: Получавали ли сте някога покана да свирите в България?

    Ако не се лъжа - да, навремето се свързаха с нас с подобно питане, но предложението беше несериозно. Ако някой ни направи добра оферта, няма причина да не изнесем концерт в страната ви.

  • Чудесно! Ще се постараем последното ти изречение да достигне до когото трябва... Междувременно, би ли споделил какво се случва с едноименния ти солов проект?

    Барабаните вече са готови - записахме ги в "Grieghallen" преди около два месеца. След седмица се заемам с китарите, след това и с вокалите и се надявам всичко да е готово до края на лятото, а самият диск да се появи не по-късно от януари или февруари догодина. Засега нямам планове за свирене на живо с Demonaz, така че след това вероятно ще се опитаме да уредим някое и друго концертно участие за Immortal.

  • Дано този път да минете и през Балканите...

    Да, и аз се надявам. Би било добре.

  • Immortal