DISTORTED REALITY: "Вече не помним първия си концерт"

27 юли 2017, 18:55 ч. 1798 / 19 4
пред./следв.

   DISTORTED REALITY е българска дет метъл група от края на 90-те години на миналия век. Хубаво е да видим бандата така активна след толкова години. Миналия месец момчетата пуснаха парчето "Affliction", създадено преди 20 (!) години, което всъщност е презаписано през 2017-а във вече подновения състав. По-долу може да прочетете един разговор с музикантите, с които се познаваме от, както се казва, сто години.

   Отговорите дават Гого – вокали и Ивайло Андреев - бас, като за два въпроса се включва и новият китарист Ники Велев, когото приятелски наричаме "Велев от малката Норвегия". Гого ще ни каже каква е историята около тази "малка Норвегия", което всъщност визира Благоевград.


1999 г.


Гого:
През 90-те, малко след като викингите пренесоха блек метъла от Африка в Норвегия, бях много впечатлен как 5-6 музиканта въртят 7-8 култови банди и проекта.... И когато се запознах с творчеството на музикантите и бандите в Благоевград, където няколко музиканта развиват два пъти по толкова банди и проекти, възкликнах: "Това е "Малката Норвегия"... И така тръгна. По-късно Ники си кръсти лейбъла "Little Norway".

Велев обаче се отбеляза и с участие в нашата "Death Metal Bulgarian Fans" компилация, а вие с DR все още не сте. Какво мислиш за начинанието?
Гого: Много яка инициатива в подкрепа на сцената! Ще участваме в следващото издание! Ще решим с коя песен, но ще имаме такава със сигурност. Освен това, ще участваме и в "Murder Sound Extreme Compilation" - съвместен проект на "Murder Sound Studio" и "The Other Side".

Би ли представил музикантите един по един. Наскоро спомена, че имате планове да пишете и нови песни. Как смяната в състава ще повлияе на целия процес?
Гого: Аз съм Гияс Гулиев, познат като Гого, вокали. Двамата оригинални членове са басистът Ивайло Андреев и китаристът Бойко Илиев, а новите ни попълнения са барабанистът Филип Филипов и китаристът Николай Велев.

Гого, ти май с и в групата от начало. Помниш ли първото ви излизане на сцена?
Гого: Не съвсем, аз съм в групата от 1997 г., като направих дебюта си на станалия вече легендарен фестивал "Storms in DreamSSilence", на първото му издание точно преди 20 години. Беше 6 юни, беше много емоционално, излязохме на една сцена с DESOLATE, NECROMANCER и IN SOMNUS. Като фен в публиката си спомням един от първите концерти на DISTORTED REALITY в "Лиляна Димитрова" (сега "Средец") през лятото на 1994 г. Имаше незабравими участия в "Маймунарника" с колоси като СТРОНЦИЙ-14. Тогава фронтменът по онова време Борко беше облепил района около "Попа" с ръчно рисувани афиши, копирани на факс хартия. Разполагаме с някои артефакти, останали като снимки и записи на касета от концерти из читалища и зали из София. Нека другите споделят, ако имат спомени…

Ивайло: Честно казано, не си спомням първия концерт. Трябва де е било 93/94 г. Тогава с този стил музика беше трудно да излезеш на сцена. Клубове нямаше, само читалища и зали. Но там нямаше техника и осветление. Мъкнехме кой каквото има, останалото се наемаше. Беше доста трудно, но ние не се предавахме. Залите се пълнеха и на нас това ни беше достатъчно.

Гого: През 1996 г. бандата участва на легендарния "Death Fest" в Бургас, може би това е едно от ярките участия преди моето идване. През 1998 г. заедно с IN SOMNUS натъпкахме столичната зала "Македония", а през 1999 г. имахме незабравими участия в Приморско, Пловдив, София, Благоевград. Последният ни концерт за онзи период бе в края на януари 2000 г. в Благоевград. Тогава излязохме на една сцена с CLAYMORE и DARKMOON RISING.

Ники Велев е легенда в екстремната сцена на България. Дори е трудно да се изброят множеството проекти, в които участва и сътрудничи. Как стана така, че той вече е част от DR и с коя друга група работи в момента?
Гого: С Ники се познавам почти две десетилетия. Тази зима-пролет търсехме попълнение. Ники ми се обади, събрахме се всичките, говорихме и започнахме да действаме. Според мен си паснахме.

Ники, ти фен ли си на DR и какво означава за теб възможността да си част от групата?
Ники: Честно казано, нямах почти никакви спомени относно музиката. Минали са близо 20 години откакто съм ги слушал на живо. Станах фен след като чух песните, които ми дадоха като концертни изпълнения, които да слушам, за да добия представа за какво иде реч. Прекрасни олдскул идеи, които наистина съжалявам, че не са били чути от много хора в студиен вариант.

Какво от онзи момент насам смяташ, че е оказало влияние за пътя на групата като записи, участия на фестивали и прочее?
Ники: Мога да кажа какво ще оказва влияние от тук насетне - взаимните усилия да направим нещо добро, а дали това ще се получи както го искаме, само времето ще покаже.

А какво ще е важно за вас занапред?
Гого: Да се забавляваме, създавайки нов материал и свирейки на сцената. Разбира се, мислим и за записи. Но най-вече да сме живи и здрави.
Ивайло: Да се върнем на нивото, на което бяхме преди 20 години на екстремната сцена. Все пак дългата пауза си казва думата. Въпреки, че много хора ни помнят, но това е стара слава. Ще трябва много работа, но сме се навили и това не ни плаши.

Кои други банди бяха част от ъндърграунд сцената тогава през 90-те? Как стана така че вие останахте, а много групи вече са в историята?
Гого: Вече споменах DESOLATE, NECROMANCER и IN SOMNUS, с които сме делили сцена. Аз се сещам за BLEEDING THORN, WARTIME, HYPERBOREA, SCAPEGOAT… Групите се раждат, живеят, разпадат, после някои от тях се възраждат. При нас се получиха 15 години пауза, после се събрахме. Важното е да имаме желание.

1995 г.


Ти наблюдаваш родната сцената дълги години. Има ли свежа кръв?

Гого: За радост, животът е устроен така, че винаги идва новото и сменя старото... Някога ние бяхме "малките" на по 20-25 години, когато морето ни бе до колене и се подхилквахме към чичаците, които живееха още в 60-те и 70-те... Сега идва ново, енергично поколение. Даже цялата банда посетихме "Wacken Metal Battle Bulgaria", аз си харесах някои банди, като GRIMAZE, ANONYME, 8 M/S, победителите OPHAN, разбира се. Моите познайници OCCULTUM, FRAGMENTS OF EXISTENCE, CUPOLA и HYPERBOREA също показаха ниво.
Ивайло: Това е част от природата и никой не може да го промени. Старите си отиват, идват младите. Даже по едно време имаше идея, на всеки наш концерт, да каним по една млада група. Ама какво стана с нея, нещо не разбрах. Може би трябва да я обмислим.
Гого: Идеята си остава, стараем се да каним по-млади банди… Миналата година забихме с КЛАДА, GRIMAZE, CHURCH OF DESTINY… Тази година също имаме идеи да каним по-млади банди.

Миналата година сменихте логото на DR. Как смяната на логото отразява промените в бандата, стила или прогреса на бандата?
Гого: Логото бе променено преди да настъпят промените в състава. То бе нарисувано по инициатива на тогавашния ни барабанист Васил Иванов. Така се случи.
Ивайло: След реюниъна се роди и идеята за ново лого. Просто искахме нещо с по-модерна визия. Васил се зае и го направи. За което му благодарим, разбира се. Колкото до промените, силно се надявам това да са последните промени в бандата. Да се сработим с новите хора и да започнем да правим музика. Такава, каквато на нас ни харесва.

Какво предстои за групата?
Гого: Работим активно по създаването на нови парчета. Ники Велев има превъзходни идеи и ние с удоволствие ги развиваме. Аз се вдъхнових да разнообразя вокалите, а и да съчиня няколко текста, които може и да подтикнат някого към самоубийство (не го правете!). Замислили сме няколко концертни участия, планираме и по-сериозна студийна дейност, но преди това ще запишем още две стари парчета като демо записи.

Имате ли амбиция да се оглеждате за лейбъл, който да издаде ваш материал или оставате на DIY?
Гого: За да ни издава лейбъл, трябва да представим сериозен продукт. Това струва пари и време. Знам, че е трудно, но не невъзможно. На този етап, най-вероятното е да се издадем сами, все пак и новите технологии го позволяват, има доста добри платформи за споделяне и продаване на музика. Защо не, ако получим предложение за издаване на винил или касета, да го направим. Но нега засега се върнем в този момент, в реалността и поработим здраво.

Като всяка активна банда, вече имате тениски с логото. Ще има ли дискове, плочи или други артикули, които да предложите на вашите фенове и къде могат да ги закупят?
Гого: Времето ще покаже. Защо не и на магнетофонни ролки? Лично аз забелязвам възраждането на интереса към касетите. Обмисляме на първо време да издадем лимитиран диск със старите парчета, като изданието да се продава предимно на концерти, от сайта ни, и в малкото оцелели метъл магазини. Само за ултра фенове.

Всъщност явно те е ударила някаква носталгия като миналата година ти прие предизвикателството да възродиш фензина "The Other Side" и на хартия, освен че върви и онлайн? При това както и преди, то се разпространява безплатно. Какви са отзивите от първия брой? Имаше ли коментари от рода "Това е отживелица!"?
Гого: Обратната връзка бе само положителна, може би защото тиражът бе толкова апокрифен, че аз ги раздавах книжките на хора, които си мислех, че го оценяват. Но тези хора ме мотивират да се захвана с втория брой, само да намеря малко време.

Къде намираш смисъл да влагаш и време, и средства за нещо, което има нулева финансова възвръщаемост? В днешно време е трудно да се намерят хора, които биха се заели с дейности с идеална цел?
Гого: Задавал съм си го този въпрос през годините. Правя го, за да запълня една духовна потребност. Не го правя за "Евала!", но ми е приятно да чуя: "Благодаря за съпорта!".

Ти си част от ъндърграунд сцената от дълго време. Разкажи малко за онези бартери - демо касети за водка, които се практикуваха глобално. От България като че ли най-често се осъществяваха с Финландия или Швеция, заедно с кореспонденцията на хартия тип "върни ми пощенските марки".
Гого: Предишният вокалист Борко (R.I.P.) е разменял водка за редки демо касети. Аз повече съм разменял касета за касета... Това с марките беше култ: намазва се марката с водоразтворимо лепило, отсреща ми я връщат, из измивам лепилото, ползвах едни руски попивателни хартии да ги суша... Имах марки, обиколили света няколко пъти... После дойде интернет и всичко се промени.

Вече ясно ли е съдържанието на следващия брой?
Гого: Имам интервю с GRIMAZE, един репортаж на Rock Thrashler, но трябва да реша още какъв материал да включа. Може би ще са моите материали от концертите на PAIN и MAYHEM. От доставчика на канцеларски материали ми подшушнаха, че хартията ще поскъпва в глобален мащаб, така че ще побързам.

Желаем успех!


   DISTORTED REALITY имат концерт на 29 юли в рок бар "Fans" и обещават да забият едно ново парче, което не е свирено пред публика преди! Шоуто ще е заедно с HEREANDNOW, DAY OF EXECUTION и DARK SOUL ARCHITECTS.


Текст: Албена Цолова - Бета
Снимки: Личен архив

 

 
2017 г.



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


___ 1.08.2017 15:03:47 отговори + 2 0
Дано си запомнят последния концерт.
И да е скоро.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 28.07.2017 14:53:49 отговори + 8 7
Добре де, толкова ли не намерихте читава БГ банда за интервю, че опряхте до Гиас... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellraze 31.07.2017 11:31:22 + 2 2
Е тази е читава, ти май не си? Аман от тъпанари (не барабанисти)... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bearded doomer 28.07.2017 09:19:24 отговори + 4 6
******** анонимници Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".