GRAVE DIGGER: "Сетлистът за концерта ни в София ще бъде изненада"

9 сеп 2014, 11:19 ч. 1398 / 12 4
пред./следв.

   WeRock.bg на 13 години! И за да е "фаталната" годишнина още по-яка, на крака в София на 21 септември ни идват тевтонците GRAVE DIGGER! Затова се чухме и с едно от най-разпознаваемите гърла от миналото, настоящето и бъдещето на хеви метъл сцената – Негово Гробарско Величество Chris Boltendahl!

 


Как си?

Добре съм, благодаря. Свирихме на един голям фестивал в Москва през уикенда. Всичко е наред.

Разбрах, че се връщаш от тренировка?
Да, треньор съм на детски футболен отбор. Синът ми играе в него. Той е на 8 години, а аз съм треньор в отбора.

Добри ли са децата?
Много. Е, не като професионалистите.

Кой е отборът?
Кьолн.

Децата знаят ли с какво се занимаваш извън тренировките?
Да, и харесват музиката ни. Всички гледат клипове и концерти на GRAVE DIGGER.

На какво ги учиш първо?
Те са много готини и честни, а това е нещо много специално.

Поуката от този урок остана ли в теб 52 години по-късно?
Да, убеден съм, че уважението към другите е най-важно в живота.

Как съчетаваш музиката – GRAVE DIGGER и работата като треньор?
Не съм треньор толкова често. На игрището съм два пъти в седмицата, основно през уикендите. Трима треньори сме и когато имам ангажименти с групата, другите ме заместват. Все пак музиката е на първо място.

Скоро ще бъдете отново в България. Какво ще предложите този път на феновете?
Това зависи от големината на клуба. Виждам, че мястото на концерта ни не е много голямо. Което означава, че ще направим клубно шоу с много добър сетлист, за който сме подбрали нови песни, класически и много стари композиции. Ще има за всекиго по нещо.

Сигурно знаеш, че с концерта Ви най-популярният метъл сайт в България WeRock.bg ще отбележи 13-тата си годишнина?
Не знаех, но звучи яко.

Случва ли ви се да свирите на годишнини или празници?
Не точно. Понякога ни канят за специални събития, но за годишнина на сайт досега не ни се беше случвало. Ще е интересно.



Ще разкриеш ли детайли около сетлиста?

Това е изненада. Никога не говорим за сетлиста преди концерт. Можете да сте сигурни, че ще чуете песни като "Excalibur" и "Heavy Metal Breakdown". Също така, ще има и доста специални композиции, които ще са изненада за всички.

Случвало ли Ви се е да променяте сетлиста по време на концерт, ако феновете поискат да чуят някоя песен?
Не, ако говорим дали сме го правили по време на концерт. Иначе за фестивали, където времето ни е ограничено, сме съкращавали композиции. В клубовете обаче свирим пълния ни сет. И да се върна на началото – не сме група от Топ 40. Свирим песни на GRAVE DIGGER. Още повече, че когато пред нас имаме 300 души, няма как да задоволим всички желания. Обаче съм сигурен, че повечето фенове в България ще останат доволни.

Къде е бил Жътварят, преди да се завърне?
Жътварят е метафора. От години се е превърнал в наш талисман. Представя запазените марки на GRAVE DIGGER. За това е и отново на обложката – защото искаме да дадем на хората всичко онова, с което свързват с групата от 80-те и от началото на 90-те. GRAVE DIGGER се запази като здрава хеви метъл банда. Това го доказваме в новия ни албум и за това го нарекохме "Return of the Reaper". Обаче като се вгледаш в обложката, ще разбереш, че Жътварят е бил на гробището, където е заравял трупове. След това отново е подкарал конете в бесен галоп, за да може отново да напълни ковчега с мъртви души. Той ги колекционира. Затваря ги в ковчега и след това ги заравя в гробището. Това му е работата.

Страхуваш ли се от Жътваря?
Не, защото той ми е приятел. Не се страхувам от приятелите си. С него сме заедно от 32 години. Винаги е бил на моята страна. Самият аз - Chris Boltendahl съм част от него.

Каква оценка би поставил на "Return of the Reaper", ако го сравняваш с класическите ви албуми?
Ако трябва да кажа, че е толкова добър, колкото тях, ще трябва да излъжа. Но го харесвам, защото е директен. Два месеца по-късно намирам, че песните в него звучат като класическите ни композиции. Свършихме добра работа в него.

Какви бяха реакциите след издаването му?
Много добри. Мненията са, че това е най-добрият ни албум за последните 10-15 години. Горди сме с тези мнения. Сигурен съм, че последните издания са също добри, но най-новият ни диск е още по-добър.

Ядосваш ли се, когато новият албум на GRAVE DIGGER е сравняван с трилогията ви "Tunes of War", "Knights of the Cross" и "Excalibur"?Няма смисъл да се ядосвам. Хората винаги ще сравняват новите албуми със старите, особено в хеви метъла. И аз правя това. Когато групите, които съм започнал да слушам през 70-те и 80-те, издадат нов материал днес и аз започвам да сравнявам – този не е толкова добър от онзи или харесвам само няколко песни. Хората винаги ще сравняват. Обръщайки се назад, знам, че днес никога повече няма да създам албум като "Tunes of War" или "Excalibur", защото времената се промениха. Погледни го така – след десет години, когато издадем нов албум, някой ще каже, че не е толкова добър, колкото "Return of the Reaper". Обаче след тези десет години едва ли ще мога да създам диск като "Return of the Reaper". Отговорът на този въпрос е труден.



Периодът между "War Games" и "The Reaper" ли е най-ниската точка в историята на групата?

Периодът между двата албума си беше труден. Не е най-ниската точка в кариерата ни и не разглеждам Digger като грешка, а и албумът "Stronger than Ever" не е толкова лош, но ни доведе до края и ни коства няколко години в музикалния бизнес. Обаче това ме превърна в личността, която съм сега. Защото ако не бях издал "Stronger than Ever", никога нямаше да създам албум като "Return of the Reaper". Това е опит. Животът е цикъл – има върхове и падения, които те изграждат като човек и те превръщат в това, което си днес. А това е важен момент. Харесвам това, в което съм се превърнал. Харесвам историята си и не бих променил нищо.

За 32 години и 16 албума трудно ли е да се предпазите от повторения и да избягате от клишетата?
Вслушвам се в сърцето и в душата си. Винаги се опитвам да дам най-доброто от себе си. Понякога малко се повтарям, но и петимата се опитваме да се развиваме, да представяме по нещо различно. Един път е по-добро, друг – не толкова. Накрая обаче е GRAVE DIGGER и това е най-важното.

Как за толкова години успя да запазиш блендата си непроменена?
Не пия и не пуша. Спрях пороците преди 15-16 години. Грижа се за здравето си. Осъзнал съм, че животът е кратък и не е необходимо да го пропиляваме. Искам да живея здравословно, което запазва енергията ми и поддържа креативността ми.

Коя е запазената марка на GRAVE DIGGER?
Китарите... Остротата на музиката! Това ни прави група от Топ 10 в Германия. Смятам, че свършихме добра работа през последните 32 години.

Предполагал ли си, че 32 години по-късно отново ще издавате албуми, ще правите турнета?
Никога! Първите години ежедневието ни беше изцяло подчинено на добрия рокендрол начин на живот. Пиехме по много. Пушехме всичко. Тогава мислех, че ще бъда покойник на 30. Когато станах на 30, смятах, че ще си отида от този свят на 40 години. На 40 отказах алкохола и цигарите и се чувствам по-добре от когато и да било.

Кога разбра, че музиката е твоето призвание?
Това се случи много рано. Бях на 13. Още тогава исках да съм рок звезда. Харесвах Deep Purple, Led Zeppelin. Работих много и мечтата ми се сбъдна. Всичко се нареди страхотно.



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ббб 15.09.2014 12:35:17 отговори + 0 2
Изненадите в сет листа ще са, че ще правят кавъри на Dark Funeral и Anal Cunt. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

МеtalHead 11.09.2014 09:23:15 отговори + 4 0
Гробарите са задължителен концерт! Ще се размажеме Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ruckarolla 9.09.2014 18:00:23 отговори + 3 1
Очертават се размазващи "почивни" дни... От Пловдив направо кът Микстейп... Няма почивка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Ripper 9.09.2014 11:55:50 отговори + 4 1
Интервюто е супер!
Ох-ох-ох Очаква ни жесток концерт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".