Интервю с Max Cavalera от Soulfly


Автор: Ози

Massimiliano Antonio "Max" Cavalera е роден на 4 август 1969-а, в Бело Хоризонте, Бразилия. Баща му умира, когато той е едва на 9-годишна възраст, а в следващите няколко години семейството му живее в крайна бедност. През 1984-а, заедно с брат си Igor Cavalera, създават Sepultura (от португалски - "гроб", бел. ред.) и в следващото десетилетие я превръщат в най-успешната южноамериканска метъл група в света. Главно благодарение на албуми като "Arise" (1991), "Chaos A.D." (1993) и "Roots" (1996), Sepultura успяват да продадат над 3 млн. копия в САЩ и почти 20 млн. в останалата част на земното кълбо. В края на 1996 година Max Cavalera напуска групата и скоро след това създава Soulfly, с които е и до днес. С тях той има издадени 8 студийни албума и е направил множество турнета по целия свят. През 2008-а Max се събира отново с брат си Igor в проекта Cavalera Conspiracy, като към 2012 година те имат издадени два албума. Освен в Sepultura, Soulfly и Cavalera Conspiracy, през годините Max Cavalera участва в редица странични проекти и групи, като същевременно кани за записите на свои песни гост-музиканти, сред които се открояват имена като Tom Araya (Slayer), Jonathan Davis (Korn), Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), David Ellefson (Megadeth), Mike Patton (Faith No More) и много други.

Със Soulfly Max Cavalera е гостувал четири пъти в България, а петият му концерт у нас ще бъде на 3 юни 2012 година. Тогава той ще бъде сред участниците на първото издание на "Loud Festival". Именно това бе и причината да се свържем с Max Cavalera и да поговорим за новия албум на групата "Enslaved", както и за всякакви интересни неща, свързани с него и групите, в които е участвал през годините.


  • Metal Katehizis: Здравей, Max! Къде те намираме в момента?

    Max Cavalera: На турне в Северна Америка. Намирате ме в щата Уайоминг.

  • Как минаха концертите досега?

    Много добре. Шоуто е страхотно, всяка вечер залите са пълни. Освен старите парчета, изпълняваме и няколко нови. Изкарваме си чудесно докато сме на сцената. Концертът ни тази вечер ще бъде последният, в който подгряваме публиката за Five Finger Death Punch (американска хеви метъл група - бел. ред.), а от утре - 14 април, започва и нашето собствено турне, на което ще бъдем хедлайнери. То се нарича "The Maximum Cavalera Tour" и освен Soulfly, на него участие ще вземат и групите на моите деца - Lody Kong и Incite. Сигурен съм, че ще се получи страхотно!

  • В момента вие представяте пред публиката в Северна Америка осмия си студиен албум "Enslaved". Нека поговорим малко за него. Как би го описал ти с няколко изречения?

    Според мен това е най-екстремният албум, който Soulfly са правили някога. В него има дет метъл елементи и много агресивна музика. Темите, които са засегнати в песните, са свързани преди всичко с робството. Много харесвам парчета като "World Scum", "Gladiator" и "Treachery". Смятам, че това са наистина доста тежки песни. Доволен съм от това как се получи целият албум - продукцията, записването, смесването. Истински съм щастлив от получения резултат! "Enslaved" се прие добре и от феновете, получи и чудесни ревюта от различни журналисти. С две думи - стана много здрав албум и съм сигурен, че парчетата от него ще звучат убийствено на живо.

  • Личното ми мнение съвпада напълно с твоето - за мен това е най-твърдият и най-бруталният запис, който ти си правил. Откъде идва цялата тази агресия?

    Аз просто обичам силата на музиката. Когато започнем работа по нов албум, нямам представа накъде ще отидат нещата и така е чак до момента, в който влезем в студиото. На мен лично ми харесва песните ни да стават все по-твърди. Това е напълно естествен процес за групата. Също така новите членове на Soulfly (Tony Campos - бас китара и David Kinkade - барабани, бел. ред.) спомогнаха доста за крайния резултат. Особено що се отнася до барабаните - Kinkade се справи блестящо и добави онова дет метъл звучене, от което имахме нужда. Радвам се, че той е част от групата.

  • Във всеки един от албумите си засягаш теми, свързани със случващото се по света. Каква е според теб ситуацията в момента? Как живеят хората днес и какво ни чака - по-добро или по-лошо бъдеще?

    Хората се опитват да направят така, че животът да е по-добър. Но, както всеки може да види, в момента това не се случва. Светът е в хаос, случват се доста луди неща. Мисля, че навлизаме в ерата на Апокалипсиса. Говоря за библейски неща като Армагедон. Лошото е, че нищо не можем да направим, за да променим това. Просто трябва да го приемем. И същевременно да се опитваме да правим живота си по-добър. Споменах вече, че в новия си албум говоря за робството - това е нещо ужасяващо и не бива да позволяваме то да се случва. Трябва да се отървем от него и всички хора да живеят свободно. Аз лично се старая да помагам на хората с музиката си. Чрез нея се опитвам да кажа на феновете ни: "Живейте по-добър живот, ако това е възможно".

  • В "Enslaved", както и в останалите ти албуми, отново присъства инструментал, наречен "Soulfly", този път с номер осем. Тези инструментали са коренно различни от останалите песни. Приличат на някакви спиритуални мелодии, предназначени за успокояване и медитация. Защо реши да правиш и такъв тип музика?

    Въпросните инструментали представят една различна страна на групата ни. Едно различно лице. Искаме да покажем, че можем да правим и такъв тип музика - по-музикална, спиритуална или дори подходяща за филми. Когато си пуснеш тези композиции в колата, докато караш, те те успокояват. Доста от феновете ни ги харесват, а и, както казах, чрез тях ние показваме, че можем да сме различни. Да, като цяло музиката ни е доста брутална, но пък тези парчета изваждат на показ нашата по-мелодична страна.

  • Мислил ли си някога да издадеш сборен албум, в който да включиш само тях? Албум, в който песните са "Soulfly", "Soulfly II", "Soulfly III" и т.н.?

    Не, никога не ми е идвало наум. Може би това е нещо, което ще се случи някога в бъдещето, но за да стане, инструменталите трябва да са поне 11 или 12 на брой. За момента имаме само 8, така че ще се наложи да направим още няколко, ха-ха-ха!

  • Често в творчеството ти се говори за неща, свързани с религията. Можеш ли да кажеш за себе си, че си религиозен човек? И какво е отношението ти към религията като цяло?

    Смятам, че съм повече спиритуален човек, отколкото религиозен. Аз не съм последовател на организирания тип религия. Разбира се, уважавам религията като цяло. Жена ми е източноправославна християнка и е истински вярваща. Бях с нея в църква, когато едно от турнетата ни премина през Русия. Цялата церемония беше много хубава и аз разбирам напълно хората, които вярват в този тип религия. Лично аз обръщам повече внимание на спиритуалното. Вярвам в Бог, но смятам, че той е различен от това, което си представят повечето хора. За мен Бог е с теб във всеки един момент и прави всичко, което правиш ти. Той е в главата ти - всяко едно решение, което вземаш за добрите или лошите неща, които вършиш, е продиктувано от Него. Пак ще повторя - нямам никакъв проблем с религията на другите хора. Уважавам начина, по който те приемат тези неща. Моите фенове например са много различни - едни харесват блек метъл, други си падат по разни сатанински неща, трети са истински религиозни. Нямам никакви проблеми с това. Моята истинска религия е музиката.

  • Загубата на близки хора отразява ли се на твоите текстове и музика? Бил си малко дете, когато си загубил баща си, по-късно губиш и доведения си син. Влияят ли подобни трагедии на творчеството ти?

    Да, повлияват на някои от песните ми. Когато говориш за тези неща чрез музиката си, това ти помага. Трагичните случки и музиката си комуникират. Това е един оздравителен процес за онези, които остават живи. Записвали сме песни като "Tree of Pain" и "Revengeance", които са посветени на моя доведен син Dana Wells. По този начин болката става по-поносима и семейството по-лесно я преживява. Същевременно така ние помним и почитаме онези, които вече не са сред нас. Добре е за душата, когато човек прави подобни неща.

  • Какво е за теб Soulfly?

    Групата означава много за мен. Вече изминахме значителен път - 15 години и 8 албума. Това не е никак малко. Много съм горд с всичките ни записи. Всеки наш албум е различен. Това е и нещото, което харесвам най-много в Soulfly - ние никога не се повтаряме. Напротив, винаги се стараем да правим нови и различни неща. Също така е важно да отбележа, че Soulfly спаси живота ми. В музикално отношение имам предвид. Това беше един нов шанс за мен, след като напуснах Sepultura и тази група ми даде възможността да оцелея благодарение на музиката. Чрез Soulfly продължих да правя онова, което обичам и умея.

  • Когато напусна Sepultura и създаде Soulfly, мислил ли си, че групата ще просъществува цели 15 години и ще запишете 8 студийни албума? И в тази връзка - как виждаш бъдещето на Soulfly?

    Не, изобщо не съм си мислил за подобни неща. Единственото, което ми минаваше през ума, когато напуснах Sepultura, беше, че трябва да оцелея. Създаването на нова група щеше да ми позволи да правя отново музика. Не знаех колко време ще продължи това. Надявах се да е достатъчно дълго. И днес продължавам да мисля по този начин - иска ми се Soulfly да съществува още много години. Знам, че има безброй неща, които можем да дадем на феновете си. Предстои ни създаването на доста песни и албуми. В момента съм на 42 години и непрекъснато гледам какво правят хора като Ozzy Osbourne или Lemmy Kilmister - остаряват, но продължават да правят музика и концерти. Искам същото да се случи и с мен. Така виждам и бъдещето си - ще творя музика, докато остарея.

  • В момента работиш по автобиографията си. Доколкото знам, част от нея ще бъде и Ozzy Osbourne, когото ти току-що спомена. Кажи ни малко повече за книгата - как върви работата по нея и кога да я очакваме на книжния пазар?

    Да, работата по тази книга продължава. В момента довършваме подбора на снимките. Повечето интервюта вече са приключили и са в завършен вид. Dave Grohl от Foo Fighters написа встъплението. Благодарен съм му, защото той свърши чудесна работа. Надявам се да можем да издадем автобиографията ми около Коледа. Така всеки, който желае, може да даде на някой свой близък книгата като коледен подарък, ха-ха-ха

  • Обичаш често да правиш промени в състава на Soulfly. Въпреки тях, Marc Rizzo (китарист в Soulfly, бел. ред.) е заедно с теб вече почти 10 години. Смяташ ли го за неразделна част от групата?

    Аз наистина бих искал да продължа да работя с него още много години. Но човек никога не знае какво ще се случи. Когато става въпрос за музика, е невъзможно да се предвиди каквото и да е било. Дори и да има някакви промени в бъдеще, Soulfly трябва да продължи да съществува. Независимо какво ще се случи. Прекрасно е да имам човек като Mark Rizzo в групата си. Обичам да свиря с него, а освен това той е страхотен човек и приятел. В него има много енергия. Същото мога да кажа и за другите двама членове на Soulfly. Всъщност, сегашният състав е много специален за мен и е вероятно най-здравият и твърд в музикално отношение за цялата история на групата. За това и се надявам да продължим да сме заедно. Ще видим какво ще ни донесе бъдещето.

  • Когато свирите на фестивали, а не на самостоятелни концерти, сетлистът ви е съкратен. Какво смятате да включите във фестивалния си сетлист, който ще изпълнявате в Европа тази година? Колко време ще продължи участието ви в София и какво да очакваме от вас?

    Не знам с точност колко време ще свирим в София. Това не зависи от нас. Обикновено, когато участваме на някой фестивал, свирим около час. Което е добре като време. Стига ни, за да изпълним любимите на феновете ни парчета. Песни от албуми като "Prophesy", "Dark Ages" или "Conquer" примерно. Ще видим. Едно е сигурно - концертът ни ще бъде адски твърд, мощен и агресивен и ще се хареса на публиката. Много се радвам, че ще бъдем отново в България. Обичам страната ви и феновете ни там. Сигурен съм, че всички от Soulfly ще си изкарат страхотно на фестивала в София.

  • Какво е бъдещето на проекта Cavalera Conspiracy? Планираш ли нещо, свързано с него, в скоро време или той е стопиран за момента?

    В момента сме дали кратка почивка на този проект. С Igor (Igor Cavalera - бивш барабанист в Sepultura и настоящ в Cavalera Conspiracy, както и брат на Max Cavalera, бел. ред.) ще се съберем отново през ноември, когато имаме насрочено южноамериканско турне. Ще направим около 15 концерта. Чакам с нетърпение това да се случи, защото за мен и брат ми турнето е особено важно. А в началото на следващата година ще започнем работа и по третия ни студиен албум. Надявам се да можем да го издадем около средата или края на 2013-а. Cavalera Conspiracy е много специална група за мен. Обичам да свиря заедно с Igor и двамата сме решени да направим един страхотен трети албум.

  • Според теб възможно ли е някога в бъдещето да има реюниън на Sepultura?

    Възможно е, но това зависи от много неща. Сложно е. Трябва всички членове на групата да го искат наистина и да са свободни по едно и също време. Аз, както и брат ми Igor, нямаме нищо против това да се случи. Готови сме да го направим заради феновете. Нещата обаче не зависят изцяло от мен. Все пак, за да се събере групата, трябва да има съгласие и желание и от страна на Paulo и Andreas (Paulo Jr. и Andreas Kisser - басист и китарист в Sepultura, бел. ред.). Трябва да видим какво точно искат да направят и те. Докато това се случи, животът продължава - всеки от нас има своите си проекти, по които продължава да работи. Ако трябва да съм честен докрай, вече не мисля толкова много за реюниън на Sepultura. Преди години мислех доста повече за тази възможност. С времето нещата се промениха.

  • Max, благодаря ти за това интервю! Би ли казал накрая няколко думи специално за читателите на "Metal Katehizis"? Голяма част от тях със сигурност ще бъдат на концерта на Soulfly на 3 юни в София.

    Искам специално да благодаря на хората в България, които ни подкрепят през всичките тези години. Нашите фенове там са наистина страхотни и ние с радост се връщаме в страната ви при всяка една възможност. Ще направим запомнящ се концерт на "Loud Festival" и ще се забавляваме много, сигурен съм в това. Нямам търпение отново да дойда в София.