SOULFLY - "Enslaved"

2012, Roadrunner Records

След стандартна двегодишна пауза, която се превърна в традиционна при записите на нов албум на Soulfly, ето че при нас вече е и осмото студийно творение на Max Cavalera и компания. "Enslaved" е и първият диск на групата, в който вземат участие новите попълнения в често променящия се състав на Soulfly - басистът Tony Campos (Asesino, Static X, Prong, Ministry) и барабанистът David Kinkade (Borknagar).

   Встъпителното двеминутно интро "Resistance" и последвалото го откриващо парче "World Scum", избрано за първи сингъл на албума, подсказват какво ни очаква в следващите около 55 минути - безкомпромисни и мощни композиции, тежки рифове, много добра ритъм секция и познатия ни Max Cavalera, за който като че ли годините и времето нямат значение. За онези от вас, които са запознати с музиката на Soulfly и предварително са си изградили някаква представа относно това, което ще чуят в новия им албум, бързам да кажа, че той е по-различен. Тук няма приятна и на моменти дори нежна мелодия, носеща името "Soulfly", каквато присъстваше във всяка една от предишните им студийни творби. Или поне не и в стандартното издание (във варианта "диджипак" такова парче има, както и още две допълнителни песни). Няма ги и типичните лирични отклонения, характерни за творчеството на Soulfly. Изключение прави чудесното, но кратко включване на Mark Rizzo с класическа китара и испански мотиви в края на "Plata O Plomo". Ще усетите и липсата на бразилските етно елементи, които сме свикнали да чуваме. Вместо всичко това, слушателят получава единствено агресия и безпощадност. От първата до последната минута. Не може да не отбележим и че "Enslaved" е като че ли първият диск на Soulfly, в който на моменти ясно се долавят препратки към дет метъл стилистиката, а темите около които са изградени композициите са свързани с робството, загубата на близък човек, апокалипсиса и ядрената война. Или с други думи - Max Cavalera ни изненада и този път. Приятно.

   Албумът е своеобразен връх в над осемгодишното участие на Mark Rizzo в Soulfly, който постепенно се превърна в неразделна част от групата. С времето той демонстрира сериозно музикално израстване и именно неговите сола са една от причините "Enslaved" да звучи по-различно. Към това трябва да прибавим и повече от чудесното включване на Tony Campos и David Kinkade - слушайки ги, човек има усещането, че те винаги са били част от Soulfly. Четиримата музиканти са се сработили до съвършенство и ще е голям плюс, ако Campos и Kinkade останат около Cavalera колкото се може по-дълго, защото те определено имат какво да дадат на Soulfly и техните фенове. В "Enslaved" ще чуете и едни от най-твърдите песни, които Max някога e записвал. Композиции като "World Scum" (в която като гост-вокалист участва Travis Ryan от Cattle Decapitation), "Gladiator", "Legions", "Redemption of Man by God" (с гост-вокалист Dez Fatara от Coal Chamber) и особено седемминутната "Chains" (едно от най-добрите попадения в този албум) създават мрачна атмосфера и рисуват смразяващи кръвта картини. Темпото в почти всяко от единадесетте парчета се променя непрекъснато - от изключително бързо до бавно, но агресията, която тази музика носи в себе си, не намалява нито за миг. Със сигурност някои от песните ще станат задължителна част и от концертните изпълнения на Soulfly, а ние можем да си пожелаем те да представят новата си творба и в България.

   "Enslaved" завършва със страховитата "Revengeance", в която гост-музиканти са синовете на Cavalera - Richie, Zoan и Igor, а след финалните й акорди човек започва да се пита може ли някогашният фронтмен на Sepultura да стигне още по-далеч? Прекалено рано е да се твърди, че това е най-добрият албум, който Soulfly са правили, но със сигурност можем да кажем, че това е най-тежкият и брутален запис в дискографията им. Феновете на групата сякаш отдавна очакваха нещо като "Enslaved" и ще останат доволни от постигнатия резултат. А най-хубавото от всичко е, че Max Cavalera и Mark Rizzo са в страхотна форма и явно нямат никакви намерения в близко бъдеще да спрат да радват своите почитатели, поднасяйки им нови изненади.


111111111o

Ози




 Други ревюта на SOULFLY