John Kevill (WARBRINGER): "Секс, наркотици и рокендрол"? Харесвам всяко от тези неща, но животът не се изчерпва с тях"

9 юли 2017, 21:27 ч. 2106 / 145 6
пред./следв.

   Днес, като погледнем към момента, в който фронтменът на WARBRINGER John Kevill изведнъж се оказа без китарист и барабанист с напускането на Joh Laux и Carlos Cruz, и обяви, че това може да е краят на бандата, се прокрадват мисли дали наистина е обмислял да хлопва кепенците... Тогава той се допита и до феновете да продължи ли с WARBRINGER, какво да прави... Това се случи през 2014-а, а само два месеца по-рано българската публика се бе срещнала с момчетата на концерта на ICED EARTH у нас.

   Сега WARBRINGER не само имат дата за хедлайнинг концерт в София, но и стартират поредното турне в Европа. John е хванат от WeRock.bg за бърз диалог тъкмо преди да се метне на път с групата. Между клубните концерти в обиколката са включени и задължителните летни фестивали. Или обратното - все същото е.

   При нас ще са след около десетина дни - на 20 юли. С John си говорим за това какво е настроението в бандата, какъв ще е сета им тук, за рисковете на професията, за патентоването на хеви метъл знака, за това колко концерта на година прави една група от типа на WARBRINGER и какво ли още не.

warbringer

Здрасти, как си? Съвсем скоро ще се срещнем отново в София и решихме да проверим какво става с вас.
Чувстваме се супер! Нямаме търпение за предстоящия пореден месец, който ще прекараме в свирене на живо.

След като пак сте на път и сте все заедно толкова дълго време, какво си лафите в автобуса?
Общо взето тема на разговор би могло да бъде всичко - филми, банди, хора, а аз пък дори говоря за разни исторически събития винаги, когато усетя, че имам слушатели. Често обаче си мълчим, защото нали живеем заедно цял месец и вече сме си казали всичко, ха-ха. Но зависи от настроението и това как минава самият ден.

Извини ме за клишето, но вероятно имаш някакви спомени от предната ви визита и концерт в България? Какво да очакваме този път?
Бил съм в София веднъж, - на концерта на ICED EARTH през 2013 г. (всъщност 2014-а, бел. авт.) Помня как изглеждаше клубът и че градът беше затрупан в сняг. Ако някой от феновете, които сега четат това са били на концерта тогава, знаят какво да очакват и сега. Просто ще излезем на сцената и ще взривим мястото, така че да хвръкне чак до небето.

Какъв ще е сетлистът?
Както на всички хедлайнинг шоута на това турне, ще свирим от-до целия албум "Woe to the Vanquished". Към това ще добавим и бис, който ще се състои от някои стари любими на феновете класики.

Какво ще предложите на щанда с мърчъндайз и всъщност само пари в брой ли ще приемате или има вариант и за бартери от тип тениска за пиячка, ха-ха?
Ще носим доста тениски, блузи с дълъг ръкав, качулки, значки тип "пин", нашивки, плочи, дискове. Що се отнася да размените - правим такива много рядко и то само с близки приятели, защото обичаме пиенето, но с пиене автобусът не върви. Но пък като си говорим за това - ще пийнем по бира с всеки, който е дошъл на концерта ни - кефим се и се държим сърдечно с феновете.

Ами нали все пак и вие сте фенове… Кой беше първият метъл концерт, на който отиде и кое беше първото метъл заглавие, което си купи?
Гледах BLACK SABBATH на "Ozzfest" прези 2001-ва и в следващите две години видях IRON MAIDEN и METAL CHURCH и всъщност тогава реших, че трябва и аз да започна да свиря в банда. С първите рок дискове се сдобих като бях на 10-11 години - получих за Коледа "The Best Of The Ramones" и "Ace of Spades" на MOTORHEAD.

Имам въпрос за твоя елек с нашивки: кой ти шие нашивките по него - мама или някоя професионална шивачка, ха-ха?
Всъщност вече нямам такъв! Постоянно губя някакви неща - елека, с който излизах на сцената го забравих в клуб "Z7" в Прателн, Швейцария на последното ми пътуване натам. За него ми помогна китариста ни Adam Carroll, ха-ха.

С кои от рок идолите ти си се срещал лично и те дали бяха чували за WARBRINGER?
С доста от тях! Макар че трябва да направя бележка тук, че всъщност не "идеализирам" хората и съм против тази идея като цяло, но разбира се има музиканти, чиято работа наистина ме радва. Срещал съм се с IRON MAIDEN веднъж, с EXODUS, KREATOR, MEGADETH и прочее. И естествено, че знаеха групата ни - няма как иначе при положение, че де факто съм се засичал с тях, докато свирихме на една и съща сцена, ха-ха.

И все пак, към днешна дата има ли артист, от който да ти омекват коленете?
Абе, не са много. В настоящия момент бих изтъкнал като отлични следните банди: ENFORCER, VEKTOR, POWER TRIP, HAVOK, EXMORTUS. Това по мое мнение е добра селекция от качествен метъл на нашето съвремие.

През 2008-а Gary Holt от EXODUS/SLAYER се разхождаше с тениска на WARBRINGER.Това би трябвало да говори на онези, които не са запознати с бандата, че след като този музикант е с ваша тениска, най-малкото оценява музиката, която правите и сигурно има защо да ви чуят.
Все пак EXODUS са тези, които ни взеха на истинско щатско турне и Gary Holt продуцира втория ни диск! Ние сме приятели с него от 2008 г. Далеч не става дума само за една тениска!

Каква е тази работа с промените в състава? Нещо тирания ли има в групата, ха-ха…
В днешно време е доста трудно да си в банда от нашето ниво. Това поглъща цялото ти време като финансовата отплата е твърде ниска, а това би могло сериозно да затрудни живота ти тъй като ти остава прекалено малко време да си у дома и всъщност да се издържаш. Да не говорим, че преди бяха много по-често на турнета от която и да е друга група - ето например през 2009-а направихме над 300 концерта. Някаква абсолютна лудост. Обаче бих казал, че настоящият ни състав ще се задържи.

В текстовете си говориш за война, насилие и смърт. Има ли нещо, което да стои срещу тези трите така че да балансира ситуацията или балансът е отдавна изгубен?
Да, така е, говоря за това и се опитвам да засегна и неща, които са в основата на тези теми, а не просто да се плъзгам по повърхността им. И смятам, че няма какво да балансира. Аз съм хуманист и идеята ми за "баланс" е, че такъв ще настъпи само когато евентуално воюването изобщо остане в миналото и човечеството продължи напред, загърбвайки го изцяло. Но това няма да се случи, докато съм жив. Опасявам се, че преди да стигне до тази повратна точка, човешкият род ще се е самоунищожил с всички тези ужасяващи оръжия, които притежава - всъщност за това се разправя в отварящото на новия албум парче "Silhouettes".

warbringer

А как беше приет "Woe to the Vanquished" (2017) и ти от онзи тип музиканти ли си, които като погледнат назад, когато вече изданието е факт, си казват: "Ех, тук и там можеше да стане и по-добре…"?
Да, по принцип.

Кажи нещо повече за обложката на диска. Не ти ли се струва, че може и да бъдете разбрани погрешно?
Погрешно разбрани ли? Как? Артуъркът всъщност е рисунка по фотография от реалния живот - огромна пирамида от 12 хиляди германски каски от Първата световна война, издигната като монумент на победата. Вътре в самата книжка на диска на "Woe to the Vanquished" сме поместили и самата снимка. Изглежда крайно фашистки и има нещо твърде ужасяващо в това да празнуваш толкова смърт и да го наричаш победа - като тези 12 хиляди каски може да бъдат видени и като черепи, заради начина по който са представени. Още повече, че този паметник е бил в Ню Йорк.

По принцип пука ли ти какво пише в ревютата и репортажите от концертите ви или по-скоро избягваш да ги четеш?
Да, следя ги, защото искам да знам какво казват. Винаги е готино да видиш, че харесват албума или шоуто, както обикновено се случва, но и някои от негативните писания също са забавни, макар и ние да не получаваме много такива. Специално за този албум повечето оценки са крайно позитивни.

През последните години се наблюдава тенденция, която ме притеснява - немалко млади банди да се фокусират върху това колко гледания има видеото им в "Тубата" или колко харесвания профилът им във "Фейсбук". Тези неща показват ли реално какъв е "рейтинга" на групата?
Абе, не бива да ти пука за това. Преди всичко беше базирано на продажбите на албуми, днес не е така поради причини, които ние всички знаем. Това са просто новите мерни единици, с които се вижда колко хора се интересуват от дадена група. Не това е нещото, което има най-голямо значение и групи, които се фокусират повече върху интернет популярността си и по-малко над музиката си, не стават за артисти, но пък от друга страна показва колко внимание привлича групата ти и на колко човека им пука за нея.

Метълите в Германия купонясват с бира и вурст. Вие пък в САЩ сте по барбекюто, така че вероятно все ще си паснете като се срещнете. Казвам го, защото сте видели доста от това по летните фестивали тук в Европа. Усещаш ли разлики в метъл купоните и фестивалите тук и начина, по който го правите вие у дома?
Изобщо няма никаква разлика. И ние тук имаме бира и наденички! По дяволите, та даже можеш да намериш съвсем същия тип наденици и тук като тези в Германия, стига да търсиш на правилните места. Хората си приличат по много повече неща, отколкото се различават, а и бирата май е нещо универсално, на което всички по целия свят се кефят. И така трябва, защото това е перфектен начин за се отпуснеш и да се насладиш на деня.

Като се имат предвид събитията около "Rock Am Ring" тази година, смяташ ли, че те ще повлияят на атмосферата на метъл фестивалите и начина, по който метълите се забавляваме по време на концерт?
Да се надяваме, че не. Но реално погледнато, дори в контекста на последните обществени трагедии, това да бъдеш застрелян, докато си на концерт е също толкова вероятно, колкото да бъдеш ударен от светкавица… Най-вероятно ще си е все същото както обикновено. Но ще видим, де… да се надяваме, че съм прав като казвам, че нищо няма да се случи. Светът върви в лоша посока и тези атаки са показателни.

То и да си музикант в метъл банда може да е опасно - да си спомним Dimebag или историята с Randy от LAMB OF GOD в Прага… Като си вокалист може да попаднеш в ситуация, в която фен да изрита микрофона в зъбите те, докато претичва през сцената за стейдждайвинг например. Та се чудя дали семейството ти се притеснява за теб и дали ти говорят за "безопасността на работното място"?
Ритали са ме в лицето и преди, и докато сме на сцената. Тръгвал съм си от концерти с кръв или повърнато, стичащи се от лицето ми. Мога да се справя с един-два удара, стига да не стрелят по мен или да ме намушкат с нож в гърба, докато съм на сцената. Това, което по-скоро би навредило на здравето ми е физическото напрежение, на което е подложено тялото ми, докато съм на сцената и куфея, заедно с целия този път. Така че непрестанно се старя да се грижа за себе си - истината е в това да се разтягаш.

Да, и после попадаш на онази смешна история, детайли, за която не помня, но се оказва, че на някакъв метъл лайв някакъв пич, който правил краудсърфинг наранил човек от охраната, който завел дело срещу "сърфиста" и иска обезщетение. Какво ще кажеш?
Това е лудост. Част от смисъла на рокендрола е да намериш място, където не важат някои от обичайните правила. Струва ми се странно охранител да заведе подобно дело… И по принцип за мен решенията на проблемите не се намират в съдилищата. Нямам представа как по-добре може да се решават проблеми, но често самата идея за дело, което да поправи нещо грешно, просто изглежда престорена.

Каква е силата на фразата "Секс, наркотици и рокенрол" в 21 век? Ти лично би ли могъл да измислиш нещо "по-куул" като "лозунг", с който ти и твоето поколение рок и метъл фенове да живеете?
Едва ли мога да измисля нещо, което да е така запомнящо се и да се задържи толкова дълго във времето. Но и не смятам, че трябва да следваш някакъв си слоган, с който да живееш живота си. Харесвам всяко от тези три неща в определени граници, но животът не се изчерпва с тях. Но ето нещо от мен: "разсъждавай над нещата достатъчно критично, за да не се налага да се хващаш за шибан слоган, с който да живееш".

Какво ще кажеш за опитите на Gene Simmons от Kiss да патентова метъл знака?
Майната му! Майната му на на Gene Simmons! Ако беше музикант с дух, щеше да съсредоточи усилията си в това да създава музика. Но е очевидно, че интересите му не са насочени в музиката, а другаде, така че - майната му. Или бъди истински музикант, или се разкарай, по дяволите.

Мерси и наздраве!
И аз благодаря и очаквам с нетърпение концерта! Наздраве и на вас!

 

Автор: Албена Цолова - Бета
Снимки: Герасим Трифонов

 

warbringer



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Иван 11.07.2017 00:23:24 отговори + 4 7
Стига промотирахте наркотици сред младите. От цялото интервю, това ли намерихте за най-важното? Ще берете ядове един ден заради тази либерастия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 11.07.2017 01:46:45 + 8 0
Наркотиците са си достатъчно разпространени, защото са доходен бизнес и без т.нар. "промотиране" в заглавието. Слагам "промотиране", защото това просто е привличащо внимание заглавие и известна фраза. На всичкото отгоре има и продължение, а в интервюто обяснение, че всичко трябва да се прави с акъл.
Откритото говорене за нещата не е либерастия. А думата "либерастия" е някаква измишльотина на "патрЕотЕте", които папат кинтите на Москва и Анкара.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иванушка Глупака 11.07.2017 10:40:31 + 5 0
Иване ти ли запали крана пред НДК? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 10.07.2017 19:35:39 отговори + 6 4
Имах колебания да ходя или да не ходя на концерта. След това интервю реших, че ще Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Exciter 10.07.2017 16:57:32 отговори + 10 0
Интересно интервю с добри въпроси. Аз бих попитал John дали е съвпадение, че почти всичките им албуми (без четвъртият, който е и "най-различен" от другите) започват с буквата "W"? Просто от любопитство, не че има значение : ).
2008 - War without end
2009 - Waking into nightmares
2011 - Worlds torn asunder
2013 - IV : Empires collapse
2017 - Woe to the vanquished
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сикс 10.07.2017 13:13:24 отговори + 6 10
Интервю ~ 3
РR ~ 2
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".