MALTWORM: "Пийте малцови напитки и следвайте Сектата на червея!"

15 ное 2022, 11:08 ч. 1421 / 24 5
пред./следв.

   Софийската дет/траш метъл банда MALTWORM е сформирана в края на 2018 г. Групата издаде дебютния си албум "Global Worming" миналия петък, 11 ноември. Това бе поводът от WeRock.bg да направи едно "червеево" интервю с музикантите, които отговарят на въпросите ни и хумористично, и напълно сериозно. Прочетете разговора ни по-долу:

 

maltworm 2022 - global worming

 

WeRock.bg: Привет! Благодаря за възможността да проведем това интервю.
Антон: Здравейте, WeRock.bg! Сектата на Червея приветства почитателите на екстремния роден ъндърграунд, избрали да прочетат тези редове, и сърдечно благодари за поканата.
Ники: Здравейте! Този път ще го направим безплатно, но след като осъществим плановете си за глобално зачервееяване ще се наложи да си платите по 12,52 лв. на въпрос без ДДС.
Мартин: Здравейте! Благодарим за проявения интерес. Надяваме се, че нито един червей няма да пострада до края на интервюто!

Това е първото интервю на MALTWORM за WeRock.bg. Бихте ли разказали на читателите ни за възникването на Сектата на червея?
Мартин: Имаше един период преди няколко години, в който бях натрупал доста идеи за нови песни в домашни условия без да свиря с други хора. Голяма част от тях бяха по-тежки и се доближаваха по-скоро до дет метъла. С Ники Филипов се бяхме пробвали да свирим заедно няколко пъти, но се разминавахме основно заради липсата на време. В един момент обаче се оказахме свободни и двамата, Дидо и Антон се присъединиха на китара и зад микрофона, респективно. После се свързахме и с Евгени Кирилов и в края на 2018-а вече направихме първия си концерт, само след няколко репетиции. Както се казва, останалото е история.
Антон: Според мен ключово за добрата сработка на членовете на бандата е фактът, че всички вече имахме достатъчно натрупан опит от работа с други групи - Дидо се е изявявал в CIROZA, DEMENZIA и NIGHTMARE, Ники Филипов беше барабанист на CHARDA, ГРАНУЛОМ и RICH COMPANY, с Мартин сме свирили в HELLRIDER и BLEAK REVELATION, предишните ни басисти Евгени Кирилов (CHURCH OF DESTINY) и Евгени Евгениев (ГРАНУЛОМ, RAMPART, MANY MORE и др.) също се вписваха в този мотив... А Ники Велев, който свири с нас от близо година, дори няма нужда от представяне заради десетилетията служба на блек и дет метъл сцената у нас. Точно този опит ни помогна да поставим музиката и бандата на първо място, а индивидуалните си особености и егото - на заден план. Без преувеличение мога да кажа, че неусетно от добри познати станахме едни от най-близките си приятели.

След всичко, което ни сполетя през последните две години, най-сетне имате възможността да представите своя дебют подобаващо...
Мартин: Да, за щастие превъзмогнахме пандемията и някои перипетии в личен план и в момента всичко върви както трябва.
Антон: Накратко - на 19 ноември в столичния клуб "Mixtape 5" в компанията на машините EUFOBIA, HISTORIAN и FACEPALM DEATH ще покажем какво сме научили от тежкия метъл на 90-те и как го пречупваме през призмата на 2022-ра. Общо взето за двете години, в които албумът "отлежаваше", се убедихме още повече в неговата стойност, но и във факта, че единствено на живо можем да запечатаме напълно суровата енергия на тези песни.

Студийният ви дебют е бил до известна степен готов още преди пандемията. Промени ли се "Global Worming" спрямо тогавашния му вариант докато чакате правилен момент, в който да бъде издаден?
Мартин: Няма нищо променяно и дори никога въпросът това да се случи не е стоял на дневен ред. Ако бяхме решили да променяме нещо по самия запис, може би все още нямаше да сме готови. Това щеше да отнеме доста време, което по-скоро бихме инвестирали в работата по втори албум.
Антон: Единствената промяна, която беше направена още в първите месеци на пандемията, беше корекция на финалния мастеринг - тръгвайки от "по-напомпан" и модерен вариант, след обсъждане на групата, с Влади ("Zero Project Studio") се спряхме на "по-жив" и динамичен звук. За сметка на това имахме възможност да обмислим добре детайлите около появата на записа, и особено визуалния аспект - както можете да видите по арта на албума, Julian D'Bones наистина направи чудеса с интерпретацията на нашите парчета.

Повече спечели или повече загуби родната сцена от вируса-който-не-бива-да-се-споменава? Или може би истината се намира някъде по средата?
Ники Ф.: Има някои неща, които могат да се отчетат като плюсове, но фактът, че загубихме приятели и колеги, то определено повече загуби родната сцена.
Мартин: Рано е да се каже. В момента има събития почти всеки ден и се появяват нови групи. Броят хора, които ходят по концерти се е увеличил доста. Дано тази енергия се запази, а не е просто момент, в който липсата на концертен живот ни е накарала да озвереем за кратко и после пак да има застой.
Антон: Вероятно ще се повторя още доста пъти, но мястото на тази музика е на живо, на сцена. Нито "пандемичните" кавъри, нито стриймовете от празни зали успяват да предадат това усещане. За мен основното негативно следствие от ситуацията беше, че раздели още повече и без това не много сплотената ни общност. Дори за кратко се наблюдаваше феномен, при който например фенове се отказват от любимите си банди, защото вторите са "про-" или "анти-". Накратко, хората масово се затвориха в себе си и станаха самомнителни, и резултатите от тази криза се проектираха и върху следващата... Абе, това не трябваше ли да е весело и майтапчийско интервю?

Какви са творческите и бизнес изводи, до които сте достигнали, бидейки част от българския ъндърграунд?
Мартин: В личен план се стремя това, което правя да ми доставя удоволствие и резултатите ще дойдат по един или друг начин. Не искам да квалифицирам групата като бизнес начинание, защото тогава ще говорим за нещо, което се прави по задължение и нито ние ще сме доволни от крайния резултат, нито публиката.
Ники: Да си част от българския ъндърграунд е едно скъпо и трудоемко, но за сметка на това неблагодарно начинание (хаха)... сериозно, кеф цена няма!!!
Антон: Дори във времената, където социалните мрежи управляват света, не подценявайте силата на хората и емоциите, които ще провокирате у тях при срещата ви на живо. Вероятно в интернет феновете ще разберат за вас, но в реалния свят започва истинското предизвикателство. Вижте голяма част от ветераните в нашия ъндърграунд и с какви свежи и земни хора си имате работа на сцената и пред нея. Така се зараждат сектите, така се зароди и Сектата на Червея, муа-ха-ха!

Защо все още у нас няма банда, която да е пробила на световната сцена така както французите си имат GOJIRA, португалците MOONSPELL, гърците SEPTICFLESH, италианците LACUNA COIL и т.н.?
Ники: Според мен трябва да има подкрепа на първо място в страната, а чак след това да се мисли отвъд границите на нашата държава.
Антон: Никой не е пророк в собствения си дом, нали така? Не е като да нямаме пробили банди - дълго време нашите LAST HOPE например бяха едно от най-добре познатите имена в европейския хардкор. Съвсем отделно, така не всяка държава има наистина голям експорт в метъла - вижте например една Испания, където бандите си остават основно в средния ешелон.
Мартин: Ако си представя картата на Европа и си мисля за известни групи по държава, не само България и Испания са тези, които не могат да се похвалят със световни величия. В локален мащаб е имало много кадърни имена през годините, но само можем да гадаем какво ги е спънало по пътя към успех на международно ниво. Може да е стечение на обстоятелствата или пък част от народопсихологията ни. Все пак, това не значи, че няма да имаме голямо име на сцената след време. Като светлина в тунела бих споменал момичетата и момчето от GWENDYDD, които може би в момента свирят по-често в чужбина, отколкото в България. Надявам се това да отвори вратите на още банди за успех в близкото бъдеще.

А смятате ли, че бандите у нас имат потенциала един ден да пробият на световната сцена?
Мартин: Да, стига да намерят собствен облик. Никой няма нужда от алжирските IRON MAIDEN или виетнамските QUEEN. Не вярвам да има нужда и от българските LIMP BIZKIT, примерно. Според мен всяка банда може да пробие в днешно време, стига да покаже нещо собствено и уникално, без значение от географското положение. Може би същите въпроси за били задавани и в Бразилия преди 40 години, а сега дори и без да слушаш метъл си чувал името SEPULTURA.
Ники: НЕ, с мноооого малки изключения!
Антон: Нещата се случват с правилен фокус, достатъчно добра мрежа от контакти в страната и чужбина (други банди, клубове, лейбъли, медии) и съответните усилия (време, финанси, компромиси). Имаме достатъчно примери, включително и на родната сцена. Но с една уговорка - за да финализираш процеса, това обикновено означава да приемеш бандата си за "работа".
Някой някъде беше казал "Понякога трябва да отрежеш част от себе си, за да можеш да израстнеш" - а готови ли сме да отрежем част от себе си, в случая удоволствието от хобито си? Аз поне не се чувствам като филодендрон, и не мисля, че бих могъл да го направя.

Трудно ли е да твориш музика у нас и кои според вас са някои от актуалните проблеми, пред които се изправят групите в България?
Мартин: И петимата сме участвали в доста други групи и сме написали солиден брой песни. Особено Ники Велев. Така че има ли желание, има и начин. Проблемите основно са свързани с липсата на време за свирене. Групите остават на заден план покрай работата и семействата ни. Като допълнение може да се включи и икономическата обстановка в страната - не всяка банда може да си позволи да финансира продукт, чието качество би било същото като на голямо име, работещо с лейбъл.
Антон: Сцената е пренаселена - и у нас, и навсякъде по света. Предлагането е в пъти по-голямо от търсенето, и това в някаква степен обезценява това, което бандите правят. Ярък пример е, че немалка част от публиката по концерти на музикантите на наша възраст (30-40 годишни, ако се чудите) е съставена от... други музиканти на наша възраст. Младежите като цяло ходят по други събития, и това е абсолютно нормално - нашият жанр не кореспондира напълно с това, което повечето от тях предпочитат (включително и в метъла). Та накратко - броят на потенциалната публика в ъндърграунда е силно ограничен, случват се твърде много еднотипни събития за кратък период от време. Финансовият и времеви фактор влияе не само на групите, но и на публиката.
Икономическата ситуация е наложила и модела pay to play, понеже нито един клуб в столицата и част от по-големите градове не би поел риска да приеме банда на територията си, без да изиска наем, заплащане за озвучител, сам да си донесеш цялата апаратура и т.н. Преди години баровете например работеха на door deal или разчитаха изцяло на консумация, но сега, когато предлагането е твърде голямо, феновете не могат да насмогнат и съответно клубовете губят пари. Порочен кръг е, и общо взето в повечето случаи като добавим логистиката, и групите са си сериозно на загуба.
Дали обаче ни пука? Не. Ние сме метъл чичаци, които са тук, за да изнасилят слуха ви - и от сцената, и в дома ви.

Какво бихте променили в българския ъндърграунд?
Мартин: Ако зависеше от мен, бих създал повече клубове в различни градове, в които може да се свири. В момента сцената е концентрирана в два или три града, за съжаление. Повече места за свирене не само ще помогнат на бандите да добият повече популярност на местно ниво, но и би създало условия да се появят повече млади банди. Още нещо, което бих променил е да накарам имащите се за капацитети знайни и незнайни драскачи да започнат да ходят по концерти и да разберат от първа ръка какво е нивото на сцената, а не да говорят наизуст и да се подиграват с труда на хора, които най-вероятно никога не са виждали.
Ники: Аз лично, като най-слабото звено в тази формация (не е - бел. на бандата), бих казал, че е нужно да се повиши квалификацията на бг-ъндърграунд-любител-музикант-звездата - както и рязко смяна на личния състав от озвучители, с 2-3 изключения. Ще настане мир и спокойствие в редовата сеч и бруталистично смазване с метъл!

Колко важно е за една новоизгряваща банда да успее изгради връзки с правилните хора в музикалната индустрия?
Ники: Кои са правилните хора? Правилните хора от моя гледна точка са истинските фенове. Тези, които са на концертите, които следят активностите на групите, които си припяват песните... а ако имате предвид промоутъри, мениджъри и т.н., то те идват сами, ако вече са дошли гореспоменатите.
Мартин: За мен "правилните хора" са хората в самата банда. Химията на вътрешно ниво помага за създаване на добра музика, която в крайна сметка е в основата на самото начинание.
Антон: Връзките се изграждат натурално с работа и активност. От друга страна, никой от нас не е решил да става рок звезда, особено пък на дърти години. Нищо не е на всяка цена - ние работим, нещата се случват и ще продължаваме да работим, докато ни доставя удоволствие. Нямаме за цел пробив, така че изграждането на връзки и намирането на "правилните хора" изобщо не е в приоритетите ни.

Привилегировани ли са съвременните музиканти благодарение на социалните мрежи и стрийминг платформите?
Мартин: Може би е нож с две остриета заради големия обем нова музика, която залива хората постоянно и не е сигурно, че феновете могат да намерят времето да отсеят качествените заглавия. Но в същото време музикантите не са ограничени да достигнат само до свои сънародници и дава възможности да се генерира фен база във всяка точка по света.
Антон: Не мисля. Именно заради пренаситеността метъл общността е в тенденция да се капсулира. Трашърите пак ще слушат SODOM, EXODUS и CORONER (примерно); дет метълите - CANNIBAL CORPSE, ASPHYX и DISMEMBER; феновете на мелодета ще си слушат старото шведско или новото финско... И тези 10%, които търсят нова музика, ще открият каквото им трябва, търсейки основно сами, а не толкова повлияни от виковете и крясъците на стотици хиляди банди в социалната пустиня. Репутацията се гради с разпространение на мълвата от уста на уста - едно време това е общуването с приятели и презаписа на касетки, списания и уебсайтове, форуми и днес социални мрежи. Та в това отношение не виждам кой знае каква привилегия.
Ники: Това е нож с две остриета (не успях да измисля по-тъпо клише). От една страна получават лесно качествена музика от цял свят (нещо което изискваше огромни връзки, разходи и т.н. преди години, за да си набавиш например албумите на LIMBONIC ART), но в същото време тази качествена музика е една много нищожна част от целият бълвоч, който гравитира в Интернет пространството и дебне да те залее! Та...

Широкоскроен ли е съвременният метъл фен?
Ники: Не мисля. По-скоро съвременният метъл фен е станал доста капризен. Също така на моменти преценката му е доста изкривена от многото информация.
Мартин: За съжаление голяма част от съвременните метъл фенове са хора, които трупат енциклопедични познания в определени поджанрове и нямат нищо общо с изградилите този тип култура преди няколко десетилетия от чиста любов към музиката и начина на живот, прокламиран от групите тогава.

Смятате ли, че все още се гледа на рок и метъл феновете като черните овце на обществото?
Мартин: За наше щастие в последните години се появиха доста разнообразни субкултури, членовете на които сами изявиха желание да бъдат заклеймени като черни овце. Благодарение на въпросните събития вече разделянето на хората спрямо музикалните им вкусове остана на доста заден план, сравнено с друг тип такива.
Ники: За "черни" съм съгласен, но за "овце" по-скоро са в един друг стил, в който се мятат салфетки.

Кои са страховете и опасенията, които имате относно съвременното общество и посоката, в която се развива заобикалящият го свят?
Мартин: Много лесно си позволяваме да си загубим ума по сладкодумието на разни псевдомесии и обещания за безгрижен живот. Усещаме се чак след като балонът вече се спука и много често повтаряме същата грешка. Ще ми се по-често да си взимаме поука, да нямаме къса памет и да не носим розови очила.
Ники: В България една политическа класа е завзела властта и използва страха на хората от прогреса, а иначе си тънем в мизерия и невежество! А пък "Западът", където ни е мястото, става все по-толерантен и безпомощен срещу наглостта, тъпанарщината и агресията на гореспоменатите. Иначе всичко си е наред...
Антон: Хората загубиха вярата в доброто, и от страх да не бъдат наранени, вече изпитват сериозни трудности да го разпознаят.

Искрени благодарности за отделеното време. Последните думи са ваши!
Мартин: Смърт за електричките, искаме петрол! Пийте малцови напитки и следвайте Сектата на червея!
Ники: Хора, подкрепяйте БГ ъндърграунда, пийте готини питиета и "Join the Kvlt ov The Maltworm!"
Антон: И като пиете, нека бъде с удоволствие и мярка.

 

Автор: Eino

 

maltworm

още за:

MaltwormWerock.bg


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Master 16.11.2022 20:13:31 отговори + 7 2
Чух бандата за пръв път сега при гостуването им във Варна и веднага ме спечелиха за член на сектата на Червея
Сега с интерес изчетох интервюто, защото се оказа че хората от бандата си имат предишна история. Това обяснява и класата, която показаха.
Ъндърграунда не е за всеки, но за мен pay to play го убива. Това за мен е тотално неуважение и незачитане към труда на музикантите. Не може да каниш група от друг град, тя да си плати пътя и престоя и за капак и да ти плати, за да ти свири в дупката, която си нарекъл клуб и дори не си осигурил качествено озвучение, та да се разбере какво могат хората. Така цакаш и музиканти и фенове.
В момента съм надул албума, нося тениската и злоупотребявам с малцови ферментирали продукти. Надявам се да го направим и съвместно на някой купон!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anton 15.11.2022 20:40:21 отговори + 8 12
Доста тъпо интервю Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Уак Заилд 15.11.2022 13:43:02 отговори + 10 9
Чух албума - все пак, БГ банда, а и много готина визия, продукция и т.н.

Пробвах две песни и спрях, просто не е за мен. Опитах и с интервюто - спрях след два реда, викам си, трябва един tl;dr. Пичове от групите - имате продукт, сложете го front and centre, създайте интерес, а после другото. Един playthrough би бил по интересен. Но - неискан съвет е и неприет съвет та спирам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........ 15.11.2022 12:08:15 отговори + 11 17
Тъпооо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

,,,,,,,, 15.11.2022 12:26:23 + 14 9
Ти си т*п. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".