Най-големият комплимент, който някой може да ми направи, е за гласа ми



Интервю на Florimel със Simone Simons (Epica)
"И на живо ли е толкова хубава, колкото на снимките?", питат почти всички, когато разберат, че сме прекарали над 15 минути в компанията на очарователната фронтдама на холандската симфоник метъл банда Epica, Simone Simons. Краткият отговор е "Да", а за повече подробности можете да разгледате приложения към това интервю необработен снимков материал. "Metal Katehizis" бе единствената медиа, която имаше достъп зад сцената на зала "Юбилейна" преди концерта на групата на 26 март в София, за да се срещне с порцелановата красавица с ангелски глас. Изисква се особено усилие на волята, за да отклониш поглед от това хубаво лице... но да не се захласваме, защото има и какво да се прочете в разговора ни с певицата за нейното виждане за красотата, любимите й песни извън Epica, на които е "заела" гласа си, както и предстоящия дебютен албум на Mayan, новия проект на колегата й Mark Jansen. Приятно гледане... ъм, четене!
  • Metal Katehizis: Simone, добре дошла! За втори път си в България…

    Simone Simons: Да.

  • Първото ти посещение беше през лятото миналата година, на "Kavarna Rock Fest". Какви впечатления имаш оттогава и имаш ли някакви очаквания за тази вечер?

    Тогавашното шоу беше доста добро. А за днес не знаех, че са продадени толкова много билети. В някои страни все още сме сравнително непознати, не сме свирили често там, а трябва да натрупаш доста концерти, за да си изградиш стабилна фенска база и да знаеш, че някой ще дойде да те гледа. Разбрах, че за концерта тази вечер са продадени над 700 билета - това за мен е много приятна изненада.

  • Концертът в Каварна със сигурност е бил по-различен, тъй като там имаше по-голяма публика, беше на открито, а сега ще сме в зала. За теб каква е разликата между фестивалните и клубните участия, които правите?

    Харесвам и двете, защото имат различна атмосфера. Фестивалите са през лятото, свирят и много други групи и излизаме пред много хора, които вероятно не знаят за нас, защото са дошли за друг изпълнител. Предизвикателството, пред което се изправяме, е да накараме хората да ни харесат. Когато правим клубна изява пък, едно е сигурно - че феновете, които идват, са си купили билетите заради нас и обичат музиката ни. Затова в тези случаи има много по-малко стрес, няма я нервността на "дали ще мине добре, дали ще ни харесат?" Има и повече удобства, защото ни стига времето за добра техническа подготовка и саундчек. На фестивал времето обикновено е ограничено и почти винаги нещо се обърква. Също така, озвучаването по време на фестивали е по-лошо, отколкото в закрити помещения, тъй като на открито понякога духа силен вятър и това пречи. Но харесвам и двата вида концерти и се радвам, че всяка година Epica има и фестивални участия, и клубни концерти.

  • Тази вечер е специална с това, че днес се отбелязва "Часът на Земята" по целия свят, а в България, случайно или не, той съвпада с шоуто ви тук. Предполагам, че няма да изключите осветлението за един час, но какво друго бихме могли да направим? Доколкото ми е известно, Epica се ангажира с различни "зелени" дейности и подкрепя World Wildlife Fund (WWF) - миналата година издадохте сингъла "This Is the Time", записан специално с цел събиране на средства за техните каузи. Имате ли подобни проекти за в бъдеще?

    Лично аз участвам в програма за защита на животните, която се казва "WSPA" - пращам им доста средства, за да ги подкрепям. Приятелят ми [Oliver Palotai, клавирист на Kamelot - б.а.] от 20 години е член на "World Wildlife Fund". А Mark [Jansen, китарист и основател на Epica - б.а.] направи велосипедна обиколка с благотворителна цел, от която събра около 5000 евро и ги дари на "WWF". Когато си в известна група, хората забелязват всичко, което правиш, четат текстовете, които пишеш, гледат на теб като на пример за подражание. Ние сме длъжни да използваме това за добри каузи, за да вдъхновяваме хората също да вършат добро - за други хора, за природата и въобще.

  • Следващият ми въпрос е за записите, в които ти участва наскоро - но това не бяха записи на Epica. Пееш в дебютния албум на новия проект на Mark - Mayan. Само като гост-вокалист ли беше поканена, или имаше участие и в писането на албума?

    Не, не, написах само една вокална партия, останалото вече беше готово.

  • Как се чувстваше по време на работата върху този проект? Доколкото чух, музиката е различна от тази на Epica…

    Да, така е. Mark от самото начало ме попита дали искам да участвам, а аз казах: "Разбира се!" С него работим заедно от толкова години по общи неща, затова беше хубаво да изляза от познатото и да направя нещо по-различно. Албумът е доста тежък. Зарадвах се, че Mark ме покани, защото с него сме на турне непрекъснато, в студиото все сме заедно, когато записваме за Epica и си зададох въпроса: "Защо иска да участвам и в това?" Но за мен тази покана означава, че той е убеден във възможностите ми като певица и смята, че мога да се справя и с нещо по-различно. Да изляза за малко от Epica и да работя по друг проект за мен е начин да се освежа.

  • Явно не само Mark те цени високо като певица, защото често и други групи те канят да гостуваш в албумите им. Записвала си вокали за Kamelot, Ayreon и много други. Има ли някое от тези участия, което ти е много любимо и близко на сърцето?

    Хммм, хубав въпрос. Ами аз вече съм почти официален член на Kamelot - пяла съм в три техни албума и съм ги придружавала на толкова концерти, а и сега предстои да се присъединя към тях за следващите им две турнета. В последния им албум, "Poetry for the Poisoned", съм много доволна от изпълнението си, но пък всеки път, когато слушам "The Haunting", изпитвам особено вълнение. Изпяла съм я преди години и оттогава съм я изпълнявала много пъти с Kamelot на живо, но именно тогава се запознах със сегашния ми приятел. Затова тази песен е силно свързана с мен.

    Много ми хареса да работя и с Arjen Lucassen, защото той прави прекрасна музика. Приятелят ми сега има собствена група, Sons of Seasons, негов проект извън Kamelot. Аз имам вокални партии и в двата им албума, а музиката им я слушам почти всеки ден, защото съм около Oliver още когато започва да пише. Имам и известно участие в този процес, защото той иска мнението ми като музикант.

    Така че, бих казала, любимите ми са Sons of Seasons, Kamelot, Ayreon, ами… това значи почти всичките! (смях)

  • Налагало ли ти се е да отклоняваш предложения от групи, които искат да пееш в записите им - било то защото не ти харесва музиката или защото си твърде ангажирана?

    Смятам, че е важно за мен, като певица, която е популярна в жанра си, внимателно да подбирам с кого си сътруднича. Не мога да бъда навсякъде. Ако искам да участвам в някоя песен, а групата не е популярна, бих могла да го направя, но трябва да взема предвид и бизнес страната на нещата - младите групи искат да имат известно име на обложката си, за да продадат албума си, но трябва взаимоотношенията да са балансирани, не може само да получиш, без да дадеш нищо. Ако музиката ми допада, бих казала "да", но много тепърва пробиващи групи ме канят, а аз не съм убедена в качествата им. Освен това сега излезе албумът на Sons of Seasons, скоро ще излезе и дебютът на Mayan, а това са вече два албума, в които участвам, в рамките на една година. Това би трябвало да е максимумът, защото иначе се преекспонирам и на хората може да им дойде до гуша от мен.

  • Ако можеше да избереш певец или група, с която да работиш, кого би посочила?

    Преди известно време имаше планове да пея с Anneke [van Giersbergen, екс-The Gathering, Agua de Annique - б.а.], подготвяхме благотворителен концерт за Чили след земетресението там, но се наложи да го отменим, защото беше през седмицата, бяха продадени твърде малко билети и приходите не бяха достатъчни дори да покрием наема на техниката и залата. Ние щяхме да пеем без хонорар, но явно нямаше интерес към събитието. И така, щяхме да излезем на сцената заедно, но не се получи, което беше много жалко. Мисля, че щеше да стане страхотно, защото много харесвам Anneke, тя е добра певица и много мила жена. Освен нея, много харесвам и Opeth, така че, кой знае, някой ден бих могла да направя нещо с тях...

  • Интересна перспектива! А сега един въпрос, който не е музикален. Ти си красива жена. Подозирам, че много хора, които не са чували музиката на групата, а само са виждали снимки, си правят някакви изводи от външния ти вид. Казват, че по дрехите посрещат... Как мислиш, красотата ти повече помага или повече пречи на Epica?

    Според мен определено е в полза на една група, ако има красиво лице - независимо дали е мъж или жена, ако фронтменът или фронтдамата е привлекателна личност, това е добре, защото хваща вниманието на хората. На метъл сцената има много певици, които са красиви - например Tarja, Sharon [от Within Temptation - б.а] - всички те изглеждат добре и имат хубави гласове. Лошата страна е, че понякога хората решават, че щом си хубава, това е - не може и да си умна или да имаш други таланти. Такива хора е трудно да бъдат разубедени. Но аз на първо място съм певица, а чак след това идва влечението ми към прически, гримове и т.н. - харесва ми да се разкрасявам, в това отношение съм типично момиче. Най-големият комплимент, който някой може да ми направи, е за гласа ми. Надявам се, че него ще запазя още дълги години. Някой ден лицето ми ще повехне. Освен това има хора с красиви лица, които нямат характер или обаяние. Смятам, че красотата е в очите, душата и усмивката.

  • Докато си на турне с момчетата, имаш ли възможност да си отделяш време за "женски работи"? Сигурно е трудно с толкова мъже около тебе.

    Да, не винаги се получава. През първата половина на това турне с мен беше Floor от ReVamp, излизахме заедно да пазаруваме и се занимавахме с други такива момичешки неща, но с всичките тези мъже около мен, вече съм свикнала. От време на време излизам с приятелки. Харесва ми разнообразието.

  • Взимаш ли все още вокални уроци от Amanda Somerville?

    О, не, никога не съм го правила. Тя присъства на записите ни и ми дава съвети за произношение, артикулация, но не и уроци по пеене. Само в студиото е около мен, защото е американка, има много опит и ми помага и ме ръководи. Но не ми дава вокални уроци.

  • А продължаваш ли да се учиш или упражняваш, за да усъвършенстваш стила си на пеене?

    В момента не. Нямам време.

  • Как поддържаш гласа си във форма? Знаем, че тази вечер по твоя молба в залата няма да се пуши...

    Ами в нашата страна от много години пушенето в клубове е забранено, цигарите наистина се отразяват зле на гласа и са си гадни. Никак не обичам дима. Забелязала съм, че ако гърлото ми понякога е леко раздразнено, усетя ли и дим, нещата отиват много на зле. Иначе е важно да се наспивам добре, да се храня правилно, да взимам витамини и минерали. Не купонясвам, не пия, не пуша, спортувам когато мога, докато съм у дома. Това е в общи линии, здравословен начин на живот, без наркотици и такива работи.

  • Свирили сте вече в над 40 държави. Има ли някое място, което още не сте посещавали, но много би искала да идете там?

    Да, искам да посетя Токио. Къса ми се сърцето, като си помисля какво стана наскоро с Япония - ужасно е. Ние сме холандци и белгийци и живеем в един безопасен свят, всички природни бедствия, които се случват през последните години, някак не можем напълно да ги проумеем, защото не сме в такава ситуация. Виждаме кадрите по телевизията, четем в новините... Всъщност, бяхме в Англия, когато трагедията сполетя Япония - представете си, вие сте рок звезди, на сцената сте и се забавлявате, а след концерта влизате в интернет и виждате това бедствие. Живеем в един безопасен и изолиран свят в тур буса, ежедневието ни е толкова различно, понякога губим представа какво става по света - и изведнъж влизаме в интернет и си казваме "О, по дяволите!"

    И така, Япония е на първо място в списъка ми. Моят приятел е бил в Токио много пъти и ми е казвал: "Трябва и ти да идеш". Надявам се да успея някой ден. Също и в Австралия. Скоро имахме концерти в Русия за първи път, и там исках да отида, защото съм чувала много, а никога не бях пътувала до там.

    Ами, това са дестинациите, които съм си набелязала - Япония и Австралия. Не съм очарована от дългия полет, обаче, хахахаха! Много е досадно.

  • Сигурно можеш да го проспиш.

    По-скоро не, не мога да спя в самолети.

  • От всичките страни, в които сте имали концерти досега, къде беше най-лудата публика?

    Сигурно много хора вече знаят, че в Латинска Америка ни посрещат най-шумните тълпи. Хората пеят текстовете на песните толкова силно, че едва чувам себе си. И вместо лица, в публиката виждаме предимно камери и фотоапарати. Бяхме много приятно изненадани и от Хърватска и Словакия, където наскоро свирихме за първи път. Когато ни предстои шоу на някое ново място, не знаем какво да очакваме - понякога публиката стои ето така [скръства ръце пред гърдите си - б.а.], а понякога тотално издивява. Но определено бяхме изненадани как тези хора знаеха песните ни, припяваха текстовете и не се страхуваха да покажат, че се забавляват страхотно.

  • Да се надяваме, че и тази вечер в София ще е така.

    Мисля, че ще бъде.

  • Нека завършим с няколко думи от теб за българските фенове на Epica, които ще прочетат това интервю на сайта на "Metal Katehizis", най-посещаваното интернет издание за рок и метъл музика в България.

    Страхотно! Разбира се, искам да ви кажа едно огромно "Благодаря!" Все още сме сравнително малко познати в България, това е едва второто ни представяне на живо тук, затова фактът, че толкова много хора идват да ни гледат, е истинска радост за сърцето ми.

  • А за мен беше истинско удоволствие да си поговорим, Simone. Оставяме те да се подготвиш за шоуто. Ще се видим в залата. Успех!

    Благодаря!