Никога не сме се страхували от експерименти


Pyromania
Интервю на Envy с Нуфри от Pyromania
На 28 април 2011 г., без кой знае колко предварителен шум и многомесечно тръбене по медиите, култовите за не един и двама от нас столични стожери на алтернативното рок звучене от първата половина на 90-те - Pyromania, изнесоха първия си концерт от цели 14 години насам. Месец по-късно вече е абсолютно сигурно, че събирането на старите кучета Димитър "Нуфри" Василев и Петко Дреников с Ники Сербезов и Деян "Даката" Драгиев не е било просто "сензационна" еднократна приумица, а истинско ново начало с реални "бъдещи творчески планове", както стана ясно и от краткия ни виртуален разговор с неуморимия фронтмен на квартета. Около седмица преди участието на Pyromania на основната сцена на фестивала "SPIRIT of Burgas 2011" е време да ви разкрием какво каза Нуфри за "Metal Katehizis":
  • Metal Katehizis: И така, Нуфри, да започнем с неизбежния въпрос: Защо? Защо Pyromania все пак се събраха - от чиста носталгия, от желание да "кажете" нещо ново на публиката или за да й припомните нещо забравено старо? Или и трите?

    Нуфри: И трите. Има носталгия, има и интерес към това, как ще реагират хората след толкова години. И не, ха-ха, не сме си мислили, че ще направим пари от The Great Return of the Pyros!

  • Съвсем до скоро въпросът за събиране на Pyromania не стоеше на дневен ред, а сега изведнъж нещата се промениха коренно. Какво доведе до "възкръсването" на групата точно сега, а не преди няколко години?

    Марто от "Строежа" е главният виновник. Той ни кандърдисваше доста време, затова се забави с няколко години цялата работа. На мен, а и на другите от групата ни допада неговата визия за БГ шоубиза.

  • А защо изобщо се разпаднахте преди 14 години? Писна ви, изпокарахте се, уморихте се да ви лъжат издатели и прочее "шоубиз деятели" или...? Вероятно причините са доста комплексни, но все пак?

    Да, комплексни бяха. Всеки тръгна по свой път. Нямахме много избор, но не е имало скандали или нещо подобно. Сега сме пораснали и нещата седят по друг начин. За издатели и шоубизнес знаеш, няма защо да говорим...

  • Както вече стана ясно, концертът ви на 28 април в "Строежа" не бе просто "изненадващ еднократен риюниън", а своеобразно ново начало за групата. Имате ли вече конкретни идеи за следващи концерти?

    Надявам се да бъде нещо по-различно от няколко изяви по клубовете. Има нови парчета, ще посвирим известно време и ще решим дали да продължаваме или да спираме. Публиката в днешно време е доста по-трудна от преди 15-20 години. Нужно ни е време, за да усетим посоката. Със сигурност ще ни е нужна подкрепата на феновете.

  • Предстои поредното фестивално лято. Ако можеше да избираш, на кои фестивали бихте свирили?

    Бих свирил на повечето фестивали, но за жалост нямаме толкова бърз мениджмънт. Засега има вероятност за "Спирита" в Бургас.

  • Освен материал от двата ви албума "Nothing" (1993) и "Ignored" (1997), в актуалния ви сетлист са включени и новите песни "True Love", "7'" и "Muse". Би ли споделил нещо повече за тях?

    Да, това са парчета на Пеко. Мисля, че се различават от общата представа за Pyromania, но ние никога не сме се страхували от експерименти. В края на краищата, това е музика, а музиката е свобода. В бизнеса не е така. Жалко е, но съвременната музика е 90 процента бизнес.

  • pyromania
  • Възнамерявате ли да запишете нов албум в обозримо бъдеще?

    За албум мисля, че е рано да се говори. Трябва ни време, за да изберем как точно искаме да изглежда новата Pyromania. Предпочитам тези неща да стават тогава, когато му дойде времето. Засега още е рано, нямаме толкова материал.

  • Има ли възможност и, разбира се, желание от ваша страна за евентуалното преиздаване на двата ви албума от 90-те на CD? Или пък да ги пуснете за платен, а защо не и за свободен даунлоуд, както, например, миналата година направи Чайката с албума на Тъмно?

    Да, това вече е крайно време да го направим. Много апокрифна група сме, всъщност... Трябва ни адекватен сайт и мисля, че идеята за свободен даунлоуд е добра.

  • Къде виждаш плюсовете и най-вече минусите в интереса към т. нар. българска алтернативна музика днес в сравнение с началото на 90-те?

    Минусите са в това, че няма достатъчно интерес. В началото на 90-те просто нямаше Интернет. Ако това интервю се случваше тогава, щяхме да се гледаме в очите. Това не е негативно отношение към формите на общуване днес - просто няма достатъчно живец у нас... За какъв рокендрол говорим?!

  • А как би сравнил качествата на самата алтернативна музика, създавана навремето от вас, Тъмно, Babyface Clan и други групи от вашето "поколение" с днешната?

    Новите групи определено звучат по-добре, но мисля, че и самите те не си вярват особено. Да, не е добре да се взимаш много на сериозно, но все пак навсякъде по света това си е сериозна работа. Може би ситуацията в България ги прави такива, но не смятам, че това е пречка за желанието им да впечатляват публиката.

  • Изобщо, има ли съвременни, млади български групи, които лично според теб да изпъкват с нещо положително от масата?

    Да, разбира се. Особено в рока и метъла има хора с отношение и любов към това, което правят, и това ще им донесе желания резултат. Може и да е след време, но резултат ще има.

  • Между другото, как възприемаш понятието "алтернативна музика", което ви бе прикачено още в началото на 90-те и остана до ден днешен? Приемаш ли го или би го променил?

    Винаги съм третирал себе си като рок музикант, дори и в годините на забежки от линията. Алтернативната музика за мен си беше Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam и т. н. и не можех да не се кефя на това, че ни слагат в един кюп с тях. А иначе, самото понятие май не се използва вече толкова. Въпреки това, не бих променил нищо от онези времена. В сравнение с днес, те са страхотни.

  • Как стои въпросът с музиката в глобален аспект? Отново се сещам за Чайката, който заяви, че не е чувал "нищо радикално ново от времето на Primus и Mr. Bungle насам". Споделяш ли тази гледна точка?

    Напълно съм съгласен с Чайката!

  • Окей, да завършим с въпроса за свързаните по един или друг начин с Pyromania групи, вълнуващ не малко от читателите ни. Да очакваме ли нещо ново от Bastardolomey, GroovyBoneCrusher, Panican Whyasker, Jasmine Whale, Phuture Shock...?

    Мога да отговоря само за Bastardolomey, Panican Whayasker и Jasmine Whale. С Bastardolomey записваме ново парче. С Panican Whayasker заснехме клип към песен от следващия ни албум - надявам се да бъде завършен скоро... А Jasmine Whale е просто място за забавление - там разполагаме с цялото време на света. Засега имаме само три парчета, но те няма да са последните. Общо взето се прегрупираме, пресъвземаме и презареждаме. Правим нещата все по-бавно, но това в никакъв случай не е от ЕГН-то!

  • pyromania reunion poster