Phil Campbell: "Не виждам недостатъци да си в една група със синовете си"

26 авг 2018, 20:23 ч. 2193 / 11 3
пред./следв.

   Преди кончината на Lemmy Kilmister да доведе до края на легендите MOTORHEAD, те успяха да гостуват два пъти в България - в София през 2000 г. и в Каварна през 2007 г.
   Със загубата на легендарния фронтмен на бандата осиротя рокът, осиротяха и барабанистът Mikkey Dee и китаристът Phil Campbell. Последният е с втория най-голям стаж в групата - цели 32 години
  Струнникът продължи със семейната си банда PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS, в която е заедно с тримата си синове - Todd, Dane и Tyla. Зад микрофона е Neil Starr (ATTACK! ATTACK!, DOPAMINE).
  PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS вече имат един албум ("The Age of Absurdity") и едно едноименно EP. Съвсем скоро дългогодишният китарист на MOTORHEAD ще дойде и в България заедно с новата си банда по покана на "Wrong Events". Концертът е на 1 септември в софийския клуб "Mixtape 5".

   Интервюто с Phil Campbell е излъчено в "От другата страна" по радио "Варна" на 20 август, както и в предаването "Евробокс" на програма "Хоризонт" на БНР.

 

 

От другата страна: Привет, мистър Campbell, какво сте подготвили за България?
Phil Campbell: Ще бъде убийствено шоу. Нямаме търпение да дойдем при вас. Ще свирим на 1 септември в София в "Mixtape 5". Репетирахме специален сет, в който сме включили някои култови парчета, които ще изсвирим. Много обичаме да правим концерти и да излизаме на живо. Ще дадем най-доброто от себе си за вас.

PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS е един вид ново начало за теб. По трудно или по-лесно беше да започнеш отново с нова група?
Различно е, много е динамично и уникално да си в банда като тази. Не познавам друга група, в която участват баща и неговите три пораснали момчета. Винаги сме свирили заедно, откакто бяха хлапета. Разликата между тях е четири години. Когато всеки беше на по четири или пет, съм го слагал зад барабаните или съм му давал китара в ръцете. След което сме изпълнявали някои неща заедно, свирили сме вкъщи постоянно. Групата съществуваше преди края на MOTORHEAD, преди Lemmy да си отиде от този свят, преди да се случи това нещастие. Казвахме се PHIL CAMPBELL'S ALL STARS BAND за две или три години. Свирили сме на "Bloodstock Festival", направихме няколко готини концерта. Оказа се, че хората ни харесват. След тъжния край на MOTORHEAD се оказах с достатъчно време, поговорихме по-сериозно с момчетата, започнахме да пишем повече песни и нещата потръгнаха много добре. Всички сме щастливи и развълнувани, че имаме шанса да свирим постоянно. Смятаме, че създаваме добра музика. Албумът и мини-албумът се получиха страхотно. През повечето време и концертите са страхотни. Няма от какво да съм недоволен. Всичко е страхотно и се забавляваме много.

Предимствата и недостатъците да си в група със синовете си?
Не виждам много недостатъци. Наистина. Изкарваме си страхотно заедно. Грижим се един за друг, защото преди всичко сме семейство. Всъщност няма никакви недостатъци, а точно обратното.

Кой е шефът?
Разбира се, че моето име стои на тениските, но всички сме като едно цяло, на всеки се чува мнението при взимането на решения. Със сигурност хората си мислят, че аз съм шефът, но аз обичам да съм демократичен и да има демокрация в бандата.

Много музиканти вярват, че демокрацията не води до успех една група, а трябва да има лидер, който да дърпа конците...
Така е, но зависи от ситуацията, в която е групата. Бих могъл да съм шефът в групата, ако ставаше дума за нещо съвсем различно. Или да обирам лаврите, но се опитвам да разпределям отговорността, успехите и вината по равно, да не ги поемам само аз.


Какво не ти допада и какво ти харесва в поведението на публиката на твоите концерти?
Не харесвам, когато хората хвърлят всякакви неща по сцената. С MOTORHEAD сме имали сериозни проблеми от подобно поведение. Днес публиката постоянно снима с телефоните си, но това няма как да го спреш. Единственото, което искам, е феновете да си изкарват страхотно на нашите концерти. Обаче не ми харесва да хвърлят каквото и да било по сцената, защото можем да се подхлъзнем и да паднем, да се нараним лошо. Всичко може да стане. Това поведение е опасно. Не ни харесва да ни замерят, докато се опитваме да забавляваме публиката. Ние не го правим, не го правете и Вие! Обаче харесваме да наблюдаваме как феновете се забавляват, усмихват, танцуват и си тръгват щастливи към къщи с широка усмивка и със спомени от концерта, които ще помнят с години.

Музиката има ли същото значение днес, както е било преди 30-40 години?
Навремето нямаше мобилни телефони, на които хората да си цъкат по време на шоуто. Така феновете влизаха повече в груува на изпълнението. Преди концертите бяха по-спокойни. Днес ми се струва, че светът е по-опасно място. Обаче едно не се е променило. Хората отиват на концерт, за да видят любимата си група. А групата прави концерти, за да представи музиката си на феновете, тя свири заради тях. Есенцията на цялото нещо от миналото и сега е една и съща - просто е - забавление. Ние забавляваме публиката, не би трябвало да е по-сложно от това. Понякога охраната превишава правомощията си, а хората май пият повечко днес. А с повече алкохол в кръвта, някои прекаляват, предизвикват проблеми, но в основата си музиката е същата - бандите и музикантите забавляват, а публиката си плаща, за да бъде забавлявана.

Мога ли да задам един или два въпроса за MOTORHEAD?
Можеш, но дали ще ти отговоря, е друг въпрос... Нека да видим.

Какво научи от Lemmy?
Много неща. Наистина са много - оставяй проблемите си настрана, когато се качваш на сцената, забавлявай се, наслаждавай се на момента, опитвай се да си честен във всичко и с всички. Не слушай какво ти говорят хората за твоята музика. Свири онова, което искаш да свириш, без да се притесняваш. Такива неща...

Усещаш ли напрежение заради това, че си бил в голяма и много влиятелна банда като MOTORHEAD?
Не, няма подобно нещо. Чувствам се много горд с онова, което съм постигнал и направил с MOTORHEAD. Докато бяхме заедно, направихме велики неща. Заедно създадохме забележителна музика. Тя е факт и днес и продължава да се слуша. Страхотно е. Днес съм поел по нов път. Много, много се гордея с годините си в MOTORHEAD. Наистина не чувствам напрежение, че съм бил в такава влиятелна група, и не съжалявам за нищо. Сега обаче работя по нови неща. Знам, че новата ми банда е също толкова добра. Така че няма притеснение.

Подготвяте ли нова музика?
Измислили сме някои нови неща, но все още не сме започнали да ги записваме. В момента работя по соловия си албум, опитвам се да го завърша, но да - работим по песни за следващия албум на PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS. Няма нищо готово, но със сигурност в някакъв момент ще има нов диск. Може би следващата година...

По какъв начин ПР-компаниите променят начина, по който слушателите възприемат музиката?
Идея си нямам. ПР-компаниите ми организират интервютата, в които говоря онова, което искам. Не чета публикациите им за музиката. Аз я създавам. Опитвам се да запазя и нея, и себе си чисти. Повечето ПР-компании не вършат работа и за две стотинки, затова и бързо приключвам с тях. Phil Campbell се опитва да стои по близо до китарата си, музиката си и песните си. Така че идея си нямам какво говорят на феновете ПР-специалистите. Не съм много в позицията да кажа повече по тази тема.

Последен въпрос - ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Phil Campbell, какъв съвет би му дал?
Да бъде внимателен, да бъде много внимателен.

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Patriк 26.08.2018 22:35:14 отговори + 7 0
Ако свирят Motorhead може и да посетя. Ама албумът им е малко по-мек. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

НЕ е Моторхед 27.08.2018 13:01:33 + 4 1
Свирят кавъри на различни групи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

????? 26.08.2018 20:42:50 отговори + 4 4
Да бъде много по-внимателен, за да не му се родят 3 деца ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".