Прочетете интервю с THERION преди гостуването им на "Kavarna Rock Fest 2016"

19 юни 2016, 16:01 ч. 2489 / 16 4
пред./следв.

   Една от най-многоликите съвременни банди - THERION - отново ще се представи пред българските фенове. Това ще стане в първия ден от "Kavarna Rock Fest 2016" - 2 юли (поръчай билет онлайн). И както обеща лидерът на шведите Christofer Johnsson, групата ще представи най-доброто от дискографията си. А тя не е никак малка.

   Интервюто е взето от Мартин Николов от "От другата страна".

 

 

Привет, Christofer, съвсем скоро с THERION ще дойдете отново в България, като част от "Kavarna Rock Fest"…
Christofer Johnsson: Така е, не смятам, че трябва да се представяме кои сме, защото всеки знае и познава THERION. Когато свирим по фестивали, винаги има група – хедлайнър, по-голяма от нас, което за мен никога не е било проблем. Фестивалните ни участия винаги се получават. На тях изпълняваме класически сет, без изненади, изпълняваме най-известните ни песни, а хората се забавляват, пиейки бира. Харесваме фестивалите.

Предполагам, че не Ви е трудно да подредите сета от доста голямата Ви дискография?
Знаем какво искат да чуят феновете. В повечето случаи това прави и изборът ни предвидим, а ние не свирим малко. Обикновено фестивалният ни сет е около час и 15 минути. Винаги е над час, а когато другите банди правят участия на различни фестове, остават на сцената 30-40 минути, в зависимост от това, къде са в програмата. Единствено хедлайнърите правят по час и половина, час и 45 минути. За това и смятам, че за фестивалите е по-добре да се подбира най-доброто от дискографията.

Спомена най-добрите песни, коя композиция на THERION показва по най-добрия начин работната ви етика и защо?
Не смятам, че има само една песен, която да описва начина ни на работа. По-скоро са песни. Не мисля, че мога да отделя само една композиция, която да представя групата по най-добрия начин. THERION винаги са били многолики. Винаги сме показвали различните лица на групата. Но станахме известни с албума "Theli" (1996). Той е нещо като запазената ни марка. Ако попиташ хората, коя е любимата им песен, повечето най-вероятно ще ти отговорят, че е "To Mega Therion" от този диск. Това е "Smoke on the Water" на THERION.


THERION е група, която обича рисковете. Няма как по други начин да обясним музикалното разнообразие, което струи от албумите. И не случайно Christofer Johnsson я определя като "най-приключенската метъл банда в момента".
Винаги сме наблягали на философията, че ако не рискуваш кариерата си всеки път, когато записваш албум, правейки нещо в което вярваш, тогава въобще не заслужаваш кариера. Винаги сме правили налудничави неща. В ретроспекция някои от изданията ни не са чак толкова ненормални, но ако погледнеш назад към времената, когато създавахме "Theli", този албум беше определен като лудост – микс между опера и метъл – нещо нечувано дотогава. За наш късмет "Theli" се оказа много успешен. След него още веднъж променихме звука на групата – вместо тази бомбастичност, издадохме меланхоличен албум. Няколко диска по-късно в "Secret of the Runes" (2001) поехме още един риск, като съвсем изключихме рок вокалите и използвахме само оперни гласове. "Gothic Kabbalah" например е албум почти без оперни вокали. Това също беше рискован ход, защото веднага ни нарочиха, че сме група, която прави оперен метъл, но няма оперни певци. Малко неочаквано дойде за феновете и отбелязването на 25-годишнината на THERION с албума "Les Fleurs du Mal", в който има само кавъри на френски поп песни от 60-те и 70-те години на миналия век. Винаги прави м това, което искаме. И сме склонни да си понесем последствията от това, в което вярваме.

Тогава, когато композирате музика, кое е по-важно – да оставате верни на корените или да развивате звука на групата във всеки следващ албум?
Не знам. Просто създавам песни, които харесвам. Най-важното за мен е да направя албум или композиции, които допадат на мен самия. Това е основното. Не вярвам в преднамерено създаване на изкуството. Процесът трябва да е спонтанен. Все пак това са песни. Ако харесам това, което съм създал, го записвам, ако ми харесва записа, го издавам на диск. Опитвайки си преднамерено да правиш това или онова, музиката става бездушна. Да се стараеш да напишеш нещо, което да звучи по конкретен начин, отнема от духа на композициите - трябва да се оставиш потокът от вдъхновение да те води свободно.


През тази година излезе мини-алубм, който е един вид продължене на "Les Fleurs du Mal" с няколко композии, също кавъри на фернски поп песни. Но всички фенове чакат рок операта, по която THERION работят вече четвърта година. Christofer Johnsson има какво да каже и по този въпрос.
Това е така. От 2012 г. работим по рок опера. Обаче хората понякога изпадат в заблуждение, когато чуят термина "рок опера". Те смятат, че това ще бъде нещо като AVANTASIA – албум, в който текстовете разказват някаква история. Когато казвам рок опера, аз имам предвид точно това – нещо като "Jesus Christ Superstar". Произведение, което се поставя на голяма сцена. Напоследък започна осъзнаването, че работим точно по такъв вид творба и то работим целенасочено. Ако става дума за запис, който ще бъде издаден на физически носител – да, хората ще получат такъв. Но тук не става въпрос за това. Можете да си купите "Jesus Christ Superstar" на диск, ако желаете, но повечето хора не искат този вариант. Има фенове, които ще си купят диска, повечето обаче искат да гледат произведението на живо. По този начин искам да се подхожда и към нашата рок опера. Ще има и аудио версия, която ще може да бъде купена, от което със сигурност ще се възползват почитателите ни. Целта ни обаче е да достигнем до по-голяма публика като родителите например – до хората, които посещават залите, за да гледат опера или мюзикъл. Смятам, че историята, използвана в нашето произведение е много добра, а музиката – силна като качество. Тук е и предизвикателството – да създадем творба, която ние да харесваме, феновете ни да харесат, както и техните родители. Малко е налудничаво. И на върха на всичко, защото това произведение е три часа и половина, в него има различни темпа, смяна на времената и различни вариации, промени на стиловете – обикновено пишем песните спонтанно, сега обаче трябва да приспособим, да напаснем композициите за рок опера. Предизвикателството е голямо. По-голямата част е вече създадена. До дни ще приключа и с последните сцени.

Тъй като сме в края на разговора – издадохте едно ЕР в началото на тази година "Les Epaves". То продължение на френския албум "Les Fleurs du Mal" от 2012-а ли е?
Това ЕР е само 1000 копия и няма да се разпространява и да се продава в магазините. Имаше останали песни от "Les Fleurs du Mal", а аз продължавам да подобрявам собственото си студио. Обикновено записваме в него, но миксираме в големи професионални студия. Реших, че е добра възможност да изпробвам възможностите на студиото, като смеся материал, който е записван по същото време, когато работихме по "Les Fleurs du Mal". Защото записите са едни и същи, ако ги прослушаш внимателно, но кавърите, които намериха място в "Les Fleurs du Mal" са миксирани в "Toytown", много известно международно студио. Решихме да направим няколко композиции сами, за да сравним качеството на работата – колко е по-добро или по-лошо, когато ние правим смесването. Това е основната причина да издадем "Les Epaves" ЕР. Когато миксирахме песните за него, реших да ги издадем в много ограничен тираж само за феновете. Така отпечатахме 1000 копия. Повечето от тях продадохме на последното ни турне. Каквото остана, го пуснахме онлайн. Така че това не е истинско ЕР, а няколко песни събрани заедно, които са достъпни само в онлайн магазина ни.


И накрая кратко послание за българските фенове.
Готино и да се върнем при вас. Хубаво е, че ще свирим на брега на Черно море, което никога не сме виждали. Всички сме много развълнувани.

 

 



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Владе 23.06.2016 09:45:19 отговори + 0 0
това интервю го четох в Стандарт преди 2-3 седмици Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пенчо 20.06.2016 11:51:31 отговори + 0 6
Тия знаят ли го Смоука? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 21.06.2016 10:56:17 + 0 0
Не! Само Сикън-а. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 20.06.2016 10:46:20 отговори + 2 1
Страхотно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".