Прочетете интервю с Virgil Donati преди гостуването му в София

31 авг 2016, 09:05 ч. 1376 / 11 0
пред./следв.

   Както ви съобщихме, виртуозният барабанист Virgil Donati пристига със своята група VIRGIL DONATI BAND за концерт в София на 18 септември. Представяме ви интервю с музиканта, взето от организаторите "Dixie Jazz Fest" по повод гостуването му у нас. Текстът предаваме без редакторска намеса.

С какви чувства се готвите за концерта в България? Доколкото ми е известно, сте идвал и преди години с Planet X в София?

Да, бях в България преди много години с Planet X и в действителност това беше един от най-запомнящите се наши концерти! Не знаех какво да очаквам от това първо посещение, но бях поразен от неподправената емоция на българските фенове към инструменталната музика. Така че, естествено надявах се да имам още една възможност да свиря пак в България и времето за това най-после дойде!

С кои имена свързвате българската музика и България? Свирил ли сте с българи на една сцена?

Един от музикантите, на които съм голям почитател, е Алексис Вайсенберг. Той е един чудесен пианист, който направи страхотни записа на Дебюси, от които съм се учил. Изучавал съм музиката на Дебюси за пиано и съм особено впечатлен от начина, по който Вайсенберг интерпретира прелюдиите и другите му пиеси за пиано. Не съм имал възможност да свиря с български музиканти до момента, но не изключвам един ден да имам тази възможност.

Известно е, че обръщате голямо внимание на младите музиканти - какво ги съветвате най-често? Знаем, че сте се изразил ласкаво за българския ви колега Димитър Симеонов и неговия проект в Азия?

Да, вярно е, харесва ми да отварям вратите пред талантливи млади музиканти, когато това е в рамките на възможностите ми. Някои от общите съвети, които им давам, са обикновено да слушат детайлите докато свирят, особено да се съсредоточат върху чувството си за време. Става въпрос за прецизирането на чувствителността си към нюансите на времетраене. Изисква съсредоточаване и умение. Няма лесен начин: научи основите добре и продължи да откриваш нови пътища. Аз винаги предпочитам да вървя по по-дългия път!

Наричате In This Life първият си истински музикантски албум. Защо?

Това беше наистина една алегория, защото издадох няколко други солови записа по-рано, които бяха с различен характер. Just Add Water е запис на джем сешън, а Stretch е соло запис на барабан и затова In This Life беше първият ми сериозен запис със собствена композиция. Този запис беше отложен във времето, защото бях зает да пиша музика за Planet Х и други групи, но най-накрая успях да го завърша.
Сега през септември ще излезе друг мой запис, озаглавен The Dawn оf Time, който написах за оркестър и ритъм секция (само барабани и бас). Беше огромен проект за написване и очаквам с нетърпение да го споделя с публиката. Очаквайте едно много уникално произведение.

Как бихте описали вашия стил музика и емоцията, която ще предадете на българската публика?

Групата, която водя в София се състои от две от младите звезди на китарата и бас китарата. И двамата музиканти са от Сао Паоло, Бразилия и аз съм много развълнуван, че мога да споделя тези големи таланти с българската публика.

Андре Ниери (китара) и Брагиня младши (бас китара) излъчват една много специална енергия докато свирят. Това ми дава възможност да представя музиката си на най-високо ниво. Повечето от музиката, която ще свирим е от In This Life, а също и някои парчета на Алан Холдсуърт, както и една или две мелодии на Planet Х. Мисля, че музиката ни може най-добре да се опише като прогресив / фюжън и е доста вероятно това като цяло да е един от най-трудните репертоари, който някой може да свири. Мисля, че българите са готови за предизвикателство! Прав ли съм?

Има ли музиката силата да промени света In Our Lives?

Музиката е толкова прекрасно изкуство. Тя достига отвъд езика, културата и предизвиква емоции. Музиката може да е болка, удоволствие, настроение, чувство за хумор и всичко между тях, така че бих казал: Да, тя има силно влияние върху живота ни.

А вие какво чувствате като седнете зад барабаните? Образно казано, усещал ли сте Бог в палките си?

Не, честно казано, не мога да твърдя такова нещо, но аз винаги се стремя да стигна по-високо и по-високо. Това постоянно търсене ми помага да запазя огъня... ден след ден, година след година.

Посланието ви към българската публика преди да дойде на 18.09. в Sofia Life Club?

Вижте някои от моите клипове на моя канал в YouTube: youtube.com/virgildonaticom. Там може да видите какво да очаквате от нас. А версията от 2016 е още по-добра!
Надявам се да се видим на концерта.


Автор: Красимира Лекова, "Дикси Джаз Фест"
Превод: Антония Донева

 

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".