В днешно време няма как да сътвориш нещо изцяло ново в музиката



Интервю на Envy с Vorph от Samael
По-малко от две години след всепомитащия първи концерт на Samael в България и броени дни преди появата на страховитото ново ЕР на швейцарските екстремни метъл авангардисти, "Antigod", предшестващо пълнокръвния наследник на противоречиво приетия брутален удар "Above" (2009), успяхме да се свържем с основателя, вокалист и китарист на квартета - мосю Michael "Vorph" Locher, с когото поговорихме за музиката, еволюцията, юбилеите, съвременното ни общество, звукозаписната индустрия и още куп други злободневни въпроси...
  • Metal Katehizis: В края на ноември ще издадете ново EP и ще потеглите на европейско турне заедно с Finntroll и Rotting Christ. За съжаление, обиколката ви няма да премине през България... Можем ли да се надяваме да ви приветстваме отново тук догодина, в рамките на следващия ви тур?

    Vorph: Би било страхотно! Следващото ни турне е насрочено за началото на пролетта, по-точно за март, когато би трябвало да се появи новият ни албум, и със сигурност ще направим всичко възможно да си уредим дата и за България. Още ме е яд, че предишното ни шоу бе отменено и... Едва ли не се чувстваме длъжни да се реваншираме на публиката в София.

  • Е, отмяната на посещението ви през февруари, когато трябваше да свирите на една сцена с Paradise Lost в зала "Христо Ботев", все пак не беше по ваша вина.

    Да, знам, но въпреки това, неприятното усещане си остава...

  • А спомняш ли си първата ви изява в столицата ни? Лично за мен шоуто на Samael през януари 2009 г. ще си остане един от най-паметните метъл концерти, провеждали се тук през последните години.

    Разбира се, че го помня - особено начина, по който ни прие публиката. Беше невероятно! Това само ме кара да съжалявам още повече, че не успяхме да дойдем отново през февруари, но едва в последния момент разбрахме, че няма да получим самолетните си билети от местния организатор и просто нямаше как да реагираме...

  • Да, за съжаление и Samael попаднаха в списъка с "ужилените" от този т. нар. промоутър... Но както и да е - минало свършено, така че най-добре да гледаме напред и да поговорим за предстоящото ви EP "Antigod". Кой... или какво е "антибогът"?

    Добър въпрос... За начало, държа да уточня, че песента не е насочена против религиите, а против съвременните управляващи и целия нов световен ред. В припева пея: "Аз съм антибогът!", с което се опитвам да кажа, че всичко в живота ни зависи от самите нас. С други думи, прави това, което пожелаеш, без да се съобразяваш и най-вече без да очакваш каквото и да било "отгоре". Знам, че не заявявам абсолютно нищо ново - дори самите ние вече сме писали песни на тази тема, и то не веднъж, но като че ли е време да припомним тези истини отново. Обществото ни се променя постоянно и съм изумен в най-отрицателния смисъл на думата, виждайки как всичко върви не напред, а назад - хората стават все по-суеверни, религиозният фанатизъм се разпалва все повече и при мюсюлманите, и при християните... Всичко това ме отвращава и просто трябваше да напиша нещо по въпроса. Всъщност, има и още една наша нова песен на същата тема, но ще я чуете догодина, когато излезе новият ни албум.

  • А какво ще е заглавието му, ако не е тайна?

    Вече знаем как ще го кръстим, но предпочитаме да изчакаме още малко, преди да оповестим името. Веднъж вече сме правили тази грешка и стана голяма каша... Имам предвид албума ни "Eternal" (1999) - първоначално смятахме да го озаглавим "The Cross", съобщихме го на медиите, след това размислихме и променихме решението си, но вече беше късно и мнозина от феновете ни се объркаха... Оттогава предпочитаме да не избързваме и обявяваме имената на албумите си едва в последния момент. Така ще направим и сега..

  • Добре, да се върнем на "Antigod". В чисто музикално отношение, песента е с едва ли не монументално звучене - имам предвид могъщия оркестров фон, тежките китари, липсата на електро-подплънки... Може ли да се каже, че парчето е представително за целия ви нов албум?

    Донякъде - да. От една страна, всички песни в диска са различни, особено по отношение на темпото, което варира от свръхскоростно до бавно и ултратежко, но като цяло насоката е тази, която чувате в "Antigod".

  • С други думи, не продължавате "по стъпките" на миналогодишния брутален експеримент "Above", нито се завръщате към по-смилаемото индъстриъл метъл звучене на "Reign of Light" и "Solar Soul"...

    Не, най-категорично. Дори не бих могъл да направя адекватно сравнение с което и да било от предишните ни издания. Със "Solar Soul", например, целта ни бе да обединим абсолютно всичките си влияния, докато сега изобщо не сме и поглеждали назад - по-скоро се опитахме да започнем от нулата. Казано по друг начин, ако трябваше да записваме първия си албум сега, той щеше да звучи точно по този начин.

  • Като заговорихме за първи албум, EP-то "Antigod" завършва с инструментал на име "Ten Thousand Years". Има ли някаква скрита връзка между него и песента "The Knowledge of the Ancient Kingdom" от дебюта ви "Worship Him" (1991), в чийто текст фигурираше строфата "No law can transgress ten thousand years of knowledge..."?

    Ха-ха-ха, успя да ме изненадаш - самият аз не се бях сетил за това, ха-ха! Не, няма никаква връзка между двете композиции. "Ten Thousand Years" всъщност е инструментална версия на една от песните от новия ни албум, като в ЕР-то чувате само оркестрациите и клавирните партии, докато в албума ще е с китари, барабани и т.н. Вариантът, който включихме в "Antigod", е доста мрачен и въздействащ, затова и решихме да го добавим в края на ЕР-то като бонус. Първоначалната ни идея за "Antigod" бе да го издадем под формата на стандартен сингъл, допълнен само с концертен запис на едно парче и новата версия на "Into the Pentagram". В крайна сметка сложихме live-изпълненията и на "Reign of Light", и на "Slavocracy", тъй като така и не успяхме да изберем едно от двете, а издателите ни от "Nuclear Blast" ни помолиха да добавим и някакъв ремикс, вследствие на което се роди този "Dark Night Remix" на "Antigod", който направихме в Англия. Така песните от три станаха пет и решихме да включим и инструментала "Ten Thousand Years", за да превърнем "Antigod" в истинско ЕР.

  • Спомена новата версия на класиката ви "Into the Pentagram", включена в EP-то. Защо решихте да презапишете собственото си парче вместо да прибегнете до обичайната в подобни случаи практика - да направите кавър версия на нечия песен?

    Честно казано, първоначалният ни замисъл бе именно такъв. Чудехме се какъв кавър бихме могли да направим, когато китаристът ни Makro подхвърли идеята да запишем "Into the Pentagram" във вида, в който я изпълняваме на живо. Концертният вариант на тази песен няма много общо с нито една от студийните й версии, а те са цели три - оригиналът е в дебютното ни ЕР "Medieval Prophecy" (1988), след това я преработихме за албума "Worship Him", а накрая и за ЕР-то "Rebellion" (1995), така че сега я издаваме за четвърти път. Мисля, че включеният в "Antigod" вариант е най-добрият, тъй като предишните бяха прекалено бързи, поне според мен... От друга страна, обаче, разправях същото и през 1995 г., ха-ха-ха! Човек никога не знае какво ще му поднесе бъдещето.

  • Освен EP-то "Antigod", в края на ноември ще се появи и внушителен ретроспективен бокс-сет на Samael със заглавие "A Decade in Hell", включващ всичките ви издания за лейбъла "Century Media" - като започнем от дебюта "Worship Him" и стигнем до DVD-то "Black Trip" (2003) и експерименталните "Era One" и "Lesson in Magic #1" (2006). Ваша ли бе идеята за тази колекция или решението за пускането й на пазара бе взето изцяло от бившата ви издателска компания?

    Решението е тяхно, да. Нищо не можем да направим, тъй като имат право да издадат този бокс-сет по договор - бяхме твърде млади, когато го подписвахме навремето, и не бяхме помислили за много неща... Днес вече държим контрол над всичко, което записваме, и подобно нещо не би могло да се случи, но правата върху старите ни издания са изцяло в ръцете на "Century Media" и сме безсилни да ги спрем да правят каквото си пожелаят с продукцията ни до албума "Eternal" и "Era One" и "Lesson In Magic #1" включително. Сега, покрай "A Decade in Hell", просто ни уведомиха, че възнамеряват да издадат тази колекция и ме помолиха да напиша няколко думи за книжката към нея. Не ми се искаше, но и нямаше смисъл да се дърпам - бокс-сетът така или иначе щеше да бъде пуснат в продажба, така че поне можех да допринеса с нещо свежо към крайния му вариант. Решението за производството му обаче няма нищо общо със Samael, затова и прибегнахме до този "ответен ход" - да издадем наш оригинален, нов материал по същото време.

  • Или, ако трябва да бъдеш съвсем откровен, би ли посъветвал с чиста съвест феновете ви да си купят "A Decade in Hell"?

    Какво да ти кажа... Ако нямаш албумите ни от 90-те - да, има смисъл да си вземеш този бокс-сет, тъй като в него ще бъде включено наистина всичко, което сме издавали тогава, по-точно 9 CD-та и 2 DVD-та. Другият вариант да се заинтересуваш от тази ретроспекция е да си отчаян колекционер, но ако имаш дисковете ни, категорично няма нужда да си даваш парите за "A Decade in Hell".

  • Като заговорихме за предишните ви издания, кое от тях е най-успешно от чисто комерсиална гледна точка?

    "Passage" (1996) и "Solar Soul" (2007), но не знам кой от двата албума да посоча като най-добре продаван, тъй като бяха издадени в различни периоди... Имам предвид, че музикалният бизнес претърпя изключително сериозни промени от средата на 90-те до 2007 г. и не съм сигурен доколко е удачно да се правят сравнения между продажбите тогава и днес... Ако все пак трябва да наклоня везните в полза на единия от двата албума, бих посочил "Solar Soul" - не за друго, а защото е любимият ми запис в цялата ни дискография, ха-ха! Предполагам обаче, че това ще се промени след появата на новия ни диск, тъй като още отсега, месеци преди издаването му, го чувствам невероятно личен и... някак близък до себе си. Почти съм сигурен, че "Solar Soul" ще бъде изместен от него в личната ми класация.

  • Да, добре е да има развитие... Всъщност, именно развитието е характерно за кариерата и цялата дискография на Samael - още от самото начало музиката ви постоянно се променя и еволюира. Съзнателно ли го правите или просто така се получава?

    Не е нарочно, повярвай ми. Нормално е непрекъснато да си поставяш нови предизвикателства и да се опитваш да създаваш нещо ново, а не да се повтаряш и да тъпчеш на едно и също място години наред, но не го правим съзнателно. Никога не се е случвало да седнем и да започнем да обмисляме какъв да е стилът на следващия ни албум или каквото и да било от този род - нещата просто се случват от само себе си.

  • А как виждаш положението в рок и метъл музиката като цяло? Мислиш ли, че и тя еволюира или всичко е циклично? Непрекъснато изникващите нови стилове действително ли са нови или по-скоро младите групи само прекрояват и освежават идеите на по-старите си колеги?

    За съжаление е второто. В днешно време няма как да сътвориш нещо изцяло ново в музиката, тъй като всичко вече е измислено. Единственото, което можеш да направиш, е да създадеш някаква успешна кръстоска между вече съществуващи стилове и идеи. Редовно се появяват групи, предлагащи нещо по-интересно и свежо, но славата им трае твърде кратко, тъй като веднага изникват поне стотина други банди, мъчещи се да звучат по същия начин, и нещата се размиват... Радвам се, че продължавам да откривам по някоя и друга група, която да привлече вниманието ми, но, уви, това се случва все по-рядко и по-рядко.

  • И кои са групите, успели да те заинтригуват напоследък?

    Ха-ха, тук ме хващаш леко неподготвен, тъй като през последните месеци, покрай работата по новия ни албум, слушам само собствената ни музика. Не съм имал кой знае колко време да търся нови неща, но едно от последните ми "открития" е Gojira - харесаха ми ужасно много. Зверски се запалих и по страхотната смес от метъл, хардкор, електроника и поп на The Dillinger Escape Plan и... Като че ли няма друго.

  • А какво е положението в швейцарската метъл сцена понастоящем? Има ли групи, които си струва да бъдат споменати - освен Samael, разбира се?

    Намират се... Сещам се за Sludge - страничният проект на нашия Makro. Съседи са ни и не звучат никак зле. Друга приятна местна група е Kruger - свирят доста експериментален метъл. Харесвам и Sybreed от Женева, с които сме били на турне и... Май е това.

  • Какво би посъветвал младите групи, ако имат сериозни намерения да постигнат международен успех и да развиват успешна кариера в продължение на десетилетия - така, както вие го направихте?

    О, това няма как да се планира. Обикновено е достатъчно просто да преследваш целите си и същевременно да не спираш да следиш какви са последните новости в музиката, за да не изоставаш, а и да поддържаш работата си интересна за самия себе си. Така мисля аз, но е ясно, че далеч не всички разсъждават така - пълно е с групи, издаващи един и същи албум отново и отново и радващи се на голям успех, така че всичко е относително... Не вярвам, че има формула за успех.

  • Да завършим с темата за задаващата се догодина 20-а годишнина от издаването на дебютния ви албум. Ще отбележите ли този юбилей по някакъв специален начин?

    Едва ли. Никога не сме обръщали внимание на тези годишнини - подминахме дори и юбилея по случай 20-ия рожден ден от създаването на Samael през 2007 г... Сигурен съм обаче, че някой друг ще направи нещо по въпроса - винаги става така. Сега се сещам, че даже ни бяха предложили да направим специално турне през 2011 г. по случай 15-ата годишнина от издаването на "Passage", но отказахме - подобни "чествания" ни се виждат някак безсмислени... Освен това, догодина ще имаме нов албум и ще сме отдадени изцяло на неговото представяне, така че дори и да искаме, няма да имаме време да се занимаваме с такива "почитания" на миналото.

  • Благодаря ти за откровените отговори! Нещо да добавиш?

    Ами... Като че ли поговорихме за всичко съществено, нали? Само ще повторя, че наистина бих искал да се върнем в България възможно най-скоро и мисля, че шансовете за един концерт на Samael в София напролет са добри!