РЕВЮ, КОНТРОЛ, ХИПОДИЛ - "Сега и завинаги (DVD)"

2011, Gorilla Film/SKD Sound

Помните ли епохалното събиране на три от най-значимите родни банди за общ концерт през пролетта на 2009 г.? Е, ако спомените са поизбледнели, можете да ги опресните, като се насладите на страхотния репортаж на колегата Ози. Почти две години по-късно дългоочакваното DVD от този наистина разтърсващ концерт вече е факт. И тъй като споменатият ни репортаж е крайно изчерпателен и описва прекрасно атмосферата в залата, тук няма да се спираме подробно на концерта, а ще си поговорим за самото издание, нещата които включва то, и това как е изработено.

   Като начало е добре да споменем, че DVD-то е с меко казано странна форма на разпространение - ограничено количество, чиято предварителна продажба започна близо два месеца преди излизането на диска само и единствено на сайта на небезизвестния бард Светльо Витков. Както и да е, дългоочакваният момент дойде и DVD-то и включената в комплекта тениска вече са в нетърпеливо треперещите ръце на пишещия тези редове. Изданието се състои от два диска, като единият е концертната част, а другият съдържа документален филм, чиято премиера беше преди една година в Дома на киното. Първоначалното впечатление е по-скоро разочароващо - оформлението е меко казано семпло и изглежда леко скалъпено. Наистина голямото разочарование идва когато се вгледам в списъка с песните от концерта, които са намерили място на диска. С ужас установявам, че трите групи са представени с по едва четири песни, като единствено Хиподил правят изключение с цели пет парчета. Моментално се запитах: "За това ли чакахме две години, за едва 13 песни?" Извадих диска с концерта от кутийката и от там излезе евтин DVD-R… Ще го преживеем. Пускам го в плейъра и се натъквам на поредната недомислица - DVD-то стартира с екран, на който има списък с песните на трите групи, както и бутон "Play". За мое огромно учудване се оказва, че не е възможно да си избираш коя песен да гледаш, защото сетлистът е просто една картинка и единствената опция е бутонът "Play". Натискам го и концертът започва. Питам се: "Как да си пусна само избрана от мен песен?" Опитно установявам, че вариантите за това се свеждат до един - да превъртам, докато стигна го желания момент, който един Господ знае къде точно се намира. Всички тези разочарования категорично успяха да ми развалят кефа от чаканото цели 22 месеца DVD. Иначе материалът е заснет и монтиран страхотно, жалко само, че качеството на картината не е на особено добро ниво.

   Най-голямото достойнство на "Сега и завинаги" като че ли се оказва документалният филм. В продължение на час и половина биваме вкарани зад сцената, в гримьорните, в репетиционните, дори и в тоалетната, от където Светльо дава интервю - типично в негов стил. Виждаме архивни кадри от преди 15-20 години, ставаме свидетели на трескавата работа покрай организирането на концерта, чуваме мнението на основните действащи лица за нещата от живота и доста интересни случки от онова време.

   Излизането на "Сега и завинаги" на DVD трябваше да се превърне в голямо събитие, а самото издание - в култ. В крайна сметка това едва ли ще се случи, тъй като, за съжаление остава натрапчивото чувство за скалъпеност и претупване на работата по изданието.


11111ooooo

Yanni