AMON AMARTH - "Jomsviking"

2016, Sony Music/Virginia Records

Шведските викинги Amon Amarth продължават победния си ход към добиване на по-голяма популярност. Прорязали мрака на дългата северна нощ с помощта на светкавиците на бога-гръмовержец Тор и направили решителна крачка да се появят на по-широката световна сцена с албума "Twilight of the Thunder God" (2008), брадатите северни юначаги неотстъпно следват целта и със следващите си две издания - "Surtur Rising" (2011) и "Deceiver of the Gods" (2013). "Изстискали" докрай заряда на тази "троица" с разкази за богове и великани, Amon Amarth се обръщат към света на хората и правят първия си концептуален албум. "Jomsviking" продължава тенденцията към по-мелодично и достъпно за по-широка публика звучене. Не очаквайте обаче и намек за елементаризиране или принизени критерии. Amon Amarth са вдигнали неотклонно очи към митичните божествени селения на Асгаард и искат да се откъснат от "Средната земя" на безбройните банди нароили се в последните две десетилетия. Johan Hegg и компания полагат в краката на славата не компромиси, а труд, талант и креативност.

   Главният герой в "Jomsviking" е млад мъж, влюбен в жена, която омъжват за друг. Героят убива човек и трябва да бяга, но се заклева да отмъсти и да си върне любимата. Завръзката на тази история е във "First Kill", началното парче от албума, към което е направен и вдъхновяващ видеоклип. Песента е създадена да стане култов хит и хиляди гърла по концерти да крещят припева за тежката съдба на поставения извън закона протагонист. Не му остава много избор - или нелегално жалко съществуване далече от човешките селища ("Wanderer") или да се присъедини към полу-легендарното братство от наемници, йомсвикингите, съществувало през 10-11 век.

   Естествено е "Jomsviking" да се възползва и влее във вълната информация в различни медии, сред която и популярния сериал "Викинги", които целят да развенчаят едностранчивата представа за норманите само като свирепи пирати. В този контекст йомсвикингите се явяват като горди рицарите-тамплиери ("Raise Your Horns"), всяващи страх, но почитани свободни зидари ("One Against All") или дори самураи на северните земи, за които честта и другарството са закон ("The Way of Vikings").

   В развитие бойните химни в новия албум на Amon Amarth се стремят да не остане нито един недоволен фен - нито ветераните, следващи ги от над две десетилетия, нито младите попълнения, нито мъжете, нито дамите, които също смело се вливат в армията на викингите. Тежки, мрачни пасажи връщат към суровите ъндърграунд корени на бандата. По-"светли" звучни мелодии и витиевати сола вливат свежи нови струи.

   По традиция има и участие на гост-изпълнители. В баладичната песен "A Dream That Cannot Be" се изявява Doro Pesch. Характерният мецосопран на певицата приятно хармонира с поукротените ревове на страховития Johan Hegg. През 2015 г. Amon Amarth се разделят с дългогодишния си барабанист Fredrik Andersson и албумът "Jomsviking" е записан изцяло с ударника на Vomitory - Tobias Gustafsson.

   Северните воини от Amon Amarth вече два пъти са "мерили сили" с храбрите си и вдъхновени български почитатели. Двата рейда бяха в София - през 2011 и 2014 г. Някои може би си спомнят, че преди втория концерт имаше забрана за внасяне на оръжия и опасни предмети, толкова силно се бяха вживяли някои фенове в бойните призиви на любимата банда. "Jomsviking" е силно, зряло творение на групата, едва очакващо началото за атака на световните сцени. Нека българската бъде една от тях!


111111111x

HeathenHeart




 Други ревюта на AMON AMARTH