AS I LAY DYING - "This Is Who We Are (DVD)"

2009, Metal Blade Records/Wizard

Малко под 5 часа As I Lay Dying! Това би дошло нанагорно дори на някой ултра-фен на бандата, а пък какво да си говорим за хора, на които просто им е любопитно да разберат още нещичко за една от най-добре продаваните групи на "Metal Blade". Естествено, никой не е казал, че е нужно да поемете тази ударна доза наведнъж, но пък аз постъпих точно така. Резултатът - към края вече бях като изцеден и имах усещането, че знам за бандата повече, отколкото те знаят за самите себе си. Нека обаче ви разкажа по същество какво съдържат трите DVD-диска, които са събрани в комплекта.
   Първият е 120-минутен документален филм, който проследява цялото житие на бандата още от основаването й и свиренето по мазета и малки клубове до участията на фестивалите "With Full Force" и "Wacken Open Air" през 2008 г. Разнищва се абсолютно всичко: кадрови промени (които в един определен период стават толкова начесто, че според хората от "Metal Blade", когато гледали бандата, тя всеки път била с различен състав), тежки фази, забавни случки, уникални преходи из пресечени местности с тур-буса, воден от откачен шофьор... Същевременно пред камерата застават настоящи и бивши членове, роудита, фенове, промоутъри, служители на лейбъла, роднини, приятели, домашни любимци - накратко всички, които имат някакво отношение към възхода на ASID. Ако това, което те разкрият, не ви е достатъчно, то в последния диск ще намерите още около час и нещо с въпроси, неразисквани в документалния филм. Чрез елементарна математика можем да сметнем, че всъщност за бандата се ГОВОРИ над три часа. Липса на самочувствие ли, що ли, не знам, обаче това е твърде разлокумено и в крайна сметка адски много за група с 9-годишна история. Ход със слагане на повече песни на живо определено би сработил по-добре в полза на бандата.
   А това, което индексира най-добре напредъка на всяка една група (освен продажбите), са именно изпълненията на сцена. Второто DVD е интересен опит за визуализиране прогреса на ASID, но не с изтупани от архивите ленти, а с актуални концертни кадри от пет подбрани шоута от втората половина на 2008 г. пред разнообразна (като количество и вид) аудитория. От екрана ще ви атакува канско количество енергия и хъс, извиращи от банда, която е пределно наясно как трябва да стои на сцената и как да подлуди публиката пред нея. Доказателствата са събрани в 16 парчета и, повярвайте, те говорят красноречиво за това, какво торнадо могат да предизвикат тези петима младежи. Само да отбележа, че аз за първи път виждам крауд-сърфинг от човек в инвалидна количка!
   След всичко това има и клипове за издържалите. И те са силни. Но музиката губи като процентно съотношение от приказките. Ако това DVD имаше съкратен вариант, сведен до най-същественото за една банда, щеше да бъде ценен атрибут за любителите на модерния метъл. В този вид обаче смисълът от покупката му е спорен.


1111111ooo

Whiplash




 Други ревюта на AS I LAY DYING