AT THE GATES - "To Drink from the Night Itself"

2018, Century Media Records/Wizard

Четири години след силното и обещаващо завръщане с "At War With Reality" (2014) мелодет законодателите At The Gates отново са на дневен ред с нова творба. Записан с участието на китариста Jonas Stalhammar на мястото на оттеглилия се Anders Bjorler, "To Drink from the Night Itself" със сигурност ще остане в историята като един от най-силните албуми на готебьоргската група.

   От композиционна гледна точка албумът отбелязва неочакван обратен завой към първите две издания на петорката, отличаващи се със сложни структури на песните и изключителна мрачна, почти блек метъл атмосфера. Наред с това в албума се откриват и влияния от по-късния, по-познат At The Gates. Сред песните ще откриете непогрешимия мелодичен усет на групата, изведен до съвършенство в паметните "Terminal Spirit Disease" (1994) и "Slaughter of the Soul (1995).

   Този път обаче акцентът не пада върху набиващите се в главата рефрени и запалващия мошпита груув. Настроението определено е олдскул с непредсказуемо развитие на песните, множество траш елементи и сериозна доза техничност. Самите At The Gates очевидно са искали да докажат на себе си, че все още могат да свирят редом с другарите си по жанр и са се раздали до максимума на сегашните си възможности, без да изпадат в излишно пресвирване и самоцелно усложняване на музиката.

   Макар и сложно построени, дванадесетте песни в албума си остават сравнително праволинейни. Не липсват и изненади, като хардкор бийта на "The Chasm", който ни препраща към Disfear, един от страничните проекти на вокалиста Tomas Lindberg. Или пък класическите китари и леки симфонични окраски, поставени на ключови места.

   Изключително тежък и суров, но без да загърбва мелодичността, с която са известни, "To Drink..." е една от най-силните творби в историята на At The Gates и е повод за гордост от страна на групата.

   И накрая - през декември очакваме At The Gates за първия им концерт в България. До събитието остава по-малко от половин година.


11111111xo

Nespithe




 Други ревюта на AT THE GATES