BENDIDA - "First of the Heroes"

2020, Psychosounds Music

Bendida е една от най-активните родни групи в последните години и все повече привлича вниманието на феновете. Хубаво е, че сред преобладаващите екстремни банди у нас, има и нещо по-различно, мелодично и самобитно. Bendida определят стила си като симфоник фентъзи метъл и са неотстъпно верни на фантастичните и митологични картини в техните песни. Групата има вече издаден един албум, "Goddess of the Moon", от 2017 г., а сега представя новата си творба "First of the Heroes", която излезе на 6 март тази година чрез румънския лейбъл "Psychosounds Music".

   Във "First of the Heroes" групата показва значително израстване като композиции и изразни средства, а споменатото по-горе "картини" е съвсем уместно, защото песните "рисуват" фантастични светове. Но да видим кой с какво е допринесъл за създаването на това произведение, освен осемте музиканти от бандата. Атрактивната обложка е дело на вокалистката Кремена Николова. Изобразен е Гилгамеш, както става ясно от едноименното парче от албума, той е първият от героите. Гилгамеш е герой на шумерската и акадската митология, цар на древния град Урук. Той бил тираничен владетел и хората измолили от боговете да пратят за негов другар дивакът Енкиду. Двамата извършили много подвизи и не толкова похвални дела, които разгневили боговете и те изпратили болест, от която Енкиду загинал. Гилгамеш за пръв път се замислил над силата на съдбата и смъртната си природа. След дълги усилия намерил цветето на вечната младост, но не успял да го опази и да се възползва от него. Накрая Гилгамеш се завърнал в град Урук, но променен и започнал да управлява мъдро и справедливо. Колкото до композицията посветена на митичния герой, тя е епично произведение със смяна на мелодията и ритъма и великолепни хорови пасажи. Последните са изпълнени от Академичен хор "Света Параскева", който участва и в другите песни на албума, придавайки им многогласие и мащабност. Други гост-изпълнители са вокалистката Janika Gross (Haggard, Molllust), в ролята на изкусителната вампирка в парчето "Vampires' Ball" и Димитър Найдев (Ghost Warfare), който изпълнява харш-вокалите в "Hunt the Hunter".

   Албумът "First of the Heroes" започва с интрото "Enter the Sanctuary", в което като молба или заклинание неколкократно се споменава името на великата тракийска богиня Бендида. Бендида е била почитана едновременно като девица-ловджийка и майка на народа си. Името ѝ значи "свързвам", "съединявам". Следващото парче е споменатият епос "Legend of Gilgamesh". Приказно, страшно, привлекателно, изкушаващо "Vampires' Ball" ви кани на бал на легендарните кръвопийци. Песните от десета до петнадесета са обединени под егидата на общото заглавие "History of the World" и разказват за развитието на света по реално-мистичен и фантастичен начин.

   Новата творба на Bendida ще ви омагьоса и очарова, ще ви поведе на музикална разходка из нереални светове, ще ви откъсне от сивото ежедневие, оставяйки ви приятно замаяни от полифонията на инструменти и гласове. Тежки китари, цигулки, пиана, фолклорни инструменти, разнообразни вокали и хорови изпълнения, всичко това ще се стовари върху вас, но някак нежно, на порции, за да може да бъде възприето и да има повече.

   "First of the Heroes" безспорно е албум, с който родната сцена може да се гордее. Bendida заслужават адмирации за това, което са сътворили и се надяваме да не остане единичен опит в кариерата им, а да достигнат нови висоти.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на BENDIDA