BENDIDA - "Goddess of the Moon"

2017, Самиздат

Българската метъл сцена определено има нужда от групи като Bendida, които се изявяват в кой знае защо в донякъде избягвана у нас ниша – на мелодичния метъл. Вероятно повечето родни банди смятат, че екстремен метъл се прави по-лесно и грешките, липсата на опит, а и на творчески идеи и фантазия не личат особено. Но Bendida са се осмелили да бъдат изключение и извървят труден и различен собствен път. Групата е създадена преди почти десетилетие, през 2008 г. в София, но едва сега издава дебютения си албум "Goddess of the Moon". Преди това, през 2012 и 2014 г., бандата има издадени два сингъла, като парчетата са включени в настоящата творба.

   Музикантите са вдъхновени най-вече от творчеството на Therion, но също така от Epica, Dimmu Borgir, Within Temptation, Iron Maiden, Luca Turilli и класическите композитори Моцарт и Албиниони. Самите Bendida са изваяли в албума си девет прекрасни парчета, които смело могат да се мерят със създаденото от техните идоли.

   Трябва да отбележим, че групата досега е претърпяла различни промени в състава, но настоящите участници, двама от които са се присъединили към настоящата година, са постигнали чудесна стиковка и се представят в албума на високо ниво.

   Кои са героите от Bendida – на първо място създателят на групата, китаристът и вокалист, Вини Атанасов. След това певицата с омайния глас Кремена Николова, опитният барабанист Любен Димитров, Вяра Грънчарова, която свири на виола да гамба и контрабас, както и споменатите нови попълнения – басистът Емил Боянов и клавиристката Йоана Петрова.

   Относно албума "Goddess of the Moon" съвсем съзнателно няма да се спирам на описанието песен по песен, защото творбата е още по-интригуваща като хубава изненада. Само ще кажа, че е коктейл от мъжки и женски вокали, мелодични клавири и китарни сола, мощни барабани и класически инструменти. Към звученето допринасят участието на гост-музиканти, както и хоровите изпълнения.

   Много добро впечатление прави изисканите обложка и оформление на творбата, дело на художничката Кремена Николова. Адмирации заслужават и досега направените клипове на групата, както и стилните сценични облекла на музикантите.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на BENDIDA