CHIMAIRA - "The Infection"

2009, Nuclear Blast Records/Wizard

Вече шести пореден албум Chimaira неуморно се катерят по стълбичката на комерсиалния успех. Факт е, че "The Infection" постигна най-високи позиции в "Billboard" спрямо предшествениците си, както е факт, че за пореден път момчетата не изневеряват на себе си и на растящата си фенска маса. В случая на Chimaira високите продажби са напълно резонни, тъй като са подплатени от постоянство, целенасоченост и много, ама много бачкане.
   Казано по-простичко: "The Infection" е логичното продължение на предшественика си от 2007 г. - чудовищния "Resurrection".
   Казано по-сложно: изглежда, че кливландската машина за рифове Chimaira най-сетне напипа формулата на успеха и като всяка уважаваща себе си машина за рифове, малко по-малко надгражда с всеки следващ албум. Бруталността на "The Infection" по нищо не отстъпва на досегашните издания на Chimaira, напротив - вкарани са още повече дълбоки дет-вокали, темпото е леко забавено, басът е леко изнесен напред. "The Infection" мачка като валяк! На фона на това момчетата са разгърнали в още по-голяма степен творческия си потенциал и този път композициите звучат значително по-обогатено. Няма да е не на място да кажем, че в определени моменти в "The Infection" можем да чуем едни от най-мелодичните неща, сътворени някога от Chimaira. Просто си личи, че по албума е работено сериозно, че тове не е поредната млада и надъхана американска банда, която е тръгнала да впечатлява света, а зрели мъже, освободени от предразсъдъци и очаквания, правещи своята музика. След епичното си начало, "The Venom Inside" прераства в истинска метъл-вихрушка. Следва лек спад в темпото с "Frozen in Time", само за да станем свидетели на едно от най-запомнящите се парчета в албума - "Coming Alive". Уникалната "Destroy and Dominion" те заковава с взривоопасния си откриващ риф, а финалният инструментал "The Heart Of It All" е перлата в короната на този изумителен диск - тук музикантите отприщват на воля своята виртуозност и в рамките на 10 минути са вплетени една в друга идеи, достатъчни за още един цял албум. Брилянтно!
   Можем много да си говорим за Chimaira и за последното им творение, но най-добре ще е да не си губим времето в празни приказки, а да се потопим отново в отровната и силно радиоактивна атмосфера на "The Infection"!


11111111oo

Yanni