ELUVEITIE - "Helvetios"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

През 1 век пр.н.е. свободолюбивото келтско племе хелвети, в битка за земя и дом, се сблъсква с воините на римската империя. Това дава началото на седемгодишните Галски войни. Независимо от упоритата съпротива и няколкото въстания на населяващите Галия племена, римляните на Юлий Цезар успяват да наложат властта си. Решителната битка е при град Алезия, където е разгромен известният галски вожд Версенжеторикс.

   Тези събития определят фабулата на албума "Helvetios" на швейцарските фолкметъли Eluveitie. Творбата е концептуална и с нея групата си поставя няколко цели - връщане към корените на първите им албуми, запазване на мелодичността от последвалия период, примиряване на тези две насоки и вкарване на новаторски елементи. Eluveitie подхождат нетрадиционно - не търсят баланс, а налагат тенденция. Основно мелодиите изнасят фолклорните инструменти. Китарните пасажи са вторични, включващи се колкото да маркират принадлежността на групата към метъла. Тежестта на звученето се постига като е впрегнат невероятния талант на Christian "Chrigel" Glanzmann - пластичното му харш пеене гради, превзема и властва в съвременните химни за древни битки. Вокалните включвания на Anna Murphy на моменти "отливат" от напрежението, а на моменти подсилват настроението от гласа на Glanzmann, като в "The Siege" тя се включва и с харш пеене.

   Докато с нетрадиционното моделиране като инструментално изпълнение Eluveitie определено са се справили, не може да се каже същото за постигане на еднакво добро качество на всички песни. Между групи от смислово преливащите едно в друго парчета има вбит по някой "клин", който разваля хармонията. Логиката на епичното начало с "Prologue", "Helvetios" и "Luxtos" е нарушена от странното включване след тях на по-опростеното и директно "Home". Насеченото агресивно "Meet the Enemy" дразнещо приземява звучащата като от друг свят, почти акапелна "Scorched Earth". След изпълнената с трагизъм ода "Alesia", "Tullianum" се явява твърде кратък преход към еднообразния ритъм на "Uxellodunon".

   Въпреки тези недостатъци, албумът се отличава със сила на внушение - прави впечатление колко добре мелодиите хармонират на съдържанието на текстовете, а включванията на мъртвия галски език носят екзотика. Доминират песни със смели композиционни решения - освен споменатите "Helvetios", "Scorched Earth" и "Alesia", това са "Neverland", в която се сполучливо са комбинирани характерните звуци на латерната с харш пеене и пауър метъл припев, баладичната "A Rose For Epona" и отличаващата се с интересен преход между келтски мотиви и мело-дет тип Amon Amath - "Havoc".

   Eluveitie гостуваха две поредни години в България - на 8 февруари 2009 като съпорт на Kreator и на 13 октомври 2010, като кохедлайнъри с финландските фолкметъли Korpiklaani.


11111111oo

HeathenHeart




 Други ревюта на ELUVEITIE