ELUVEITIE - "Origins"

2014, Napalm Records/Wizard

   "Origins" е албум замислен да се хареса. В него са вложени толкова амбиции и старание, че чак могат да се усетят физически. Не са малко и фенските очаквания. Творбата трябва да възкреси изначалните вибрации на първите албуми и особено на култовия "Slania" (2008), да изличи спомените за бледите "Evocation I - The Arcane Dominion" (2009) и "Everything Remains as It Never Was" (2010), и най-сетне - да продължи смислово, но да надскочи "Helvetios" (2012). "Origins " се появява в подходящ момент, когато конкурентните банди правят паузи, сменят състав, разсейват се със странни експерименти или в най-добрия случай плават из Седемте морета. Крайно време е вече Eluveitie да напомнят кои са законодателите във фолк метъла. Макар и не първопроходци, бандата се нареди още с дебюта си сред най-добрите. И сега кралят и суверен ("King") ще седне на трона на най-високия връх на Стария континент, а гласът на планината ще разнася легенди за славата му ("The Call of the Mountains"). Коравото племе хелвети, според преданията, родено от небитието на отвъдното, ще насели благодатните долини, скътани между планинските върхари, ще води битки за земята си и след много векове ще стане част от богатата държава на банките, часовниците и шоколада. За екзотика във фабулата на албума се намесват и няколко келтски божества, които покровителстват занаяти и таланти, като земеделието, правенето на алкохол и красноречието.

   Новото творение на Eluveitie е дълго - съдържа цели 16 парчета. Разделено е с интерлюдии на части, за да може слушателят да си отдъхне от водопада от звуци, история и митове. "Origins " е сложен албум, едно повърхностно слушане по-скоро хвърля в недоумение. На пръв поглед музиката звучи познато, но всичко е по-ярко, по-гръмко, инструментите сякаш се борят за надмощие, докато дрезгавият рев на "краля-суверен" - вездесъщия Chrigel Glanzmann, не се наложи над всички. Творбата определено е силно фолклорно ориентирана, което, както вече споменахме, връща звученето на първите творби на групата и дори го надминава, защото фолклорните напеви звучат с ново самочувствие и нараснало майсторство. Дивите, първични призиви и хороводи се укротяват на моменти от нежния глас на Anna Murphy и особено в песните "Celtos", "Vianna" и "The Call of the Mountains". Последната ще бъде издадена във версии на шест езика - английски, швейцарски немски, немски, френски, италиански и реторомански. Тук е мястото да споменем, че текстовете на "Origins " са предимно на английски, но в някои песни колорит внася необработеният суров галски език.

   Песните са разнообразни. Началото е дадено с нарациите на едноименното с албума интро. "The Nameless" и "From Darkness" са с по-твърдо, дори зловещо звучене, а "Celtos" е фолклорен химн на гордите келти. Неведнъж споменаваните "The Call of the Mountains" и "King" са правени, за да бъдат хитове, първата продължава смислово баладата "A Rose for Epona" от предишния албум на бандата - "Helvetios". "Virunus" напомня по звучене Ensiferum или Equilibrium, а "The Silver Sister" е една интересна и дори новаторска композиция, в която агресивни мело-дет пасажи преливат в епични фолклорни мелодии. "Carry the Torch" с посланието си звучи като завет и добре се свързва с финалните нарации на аутрото.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на ELUVEITIE